Zorunlu Bağlantılar Nedir?
- 20 December 2020
- 281 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Zorunlu Bağlantılar kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Yaratıcılık aracının temellerini anlayacaksınız.
Zorunlu Bağlantılar nedir?
İş dünyasında beyin fırtınası durgun ve bayat hale gelebilir. Çoğu zaman, üstesinden gelemeyeceğinizi düşündüğünüz engellere çarpabilirsiniz. Bu tür sorunlar genellikle deneyim kapsamınızın dışında risk alma isteksizliğinden kaynaklanır.
Konfor bölgenizden uzaklaşarak, devrim niteliğinde sorun çözümlerine ve ürün ve hizmetler için taze fikirlere yol açan yeni fikirler edinebilirsiniz.
Yaratıcı düşünceye “zorunlu bağlantılar” adı verilen bir yaklaşım, engellerin üstesinden gelmenize ve yeni fikirler edinmek ve işinizi büyütmek için “kalıpların dışında” düşünmenize yardımcı olabilir.
Zorunlu Bağlantılar nasıl çalışır?
Bir çift yazar, Don Koberg ve Jim Bagnall, 1970’lerin başında “Morfolojik Zorunlu Bağlantılar” kavramını önerdiler. Yaklaşımları, birkaç adımda bir matrisin oluşturulmasını ve kullanılmasını gerektiriyordu:
Aksi halde ilgisiz görünebilecek özellikler arasındaki bağlantıları “zorlayarak”, yeni fikirler ortaya çıkar. Örneğin, bir yazıcı düşünün. Bir yazıcıyı yiyecekle nasıl bağlarım?
Yazıcı, kağıt üzerinde resim ve metin oluşturur. Ardından, alternatif malzemelere baskı yapma olasılığını düşünün. Ek olarak resimler ve metin dışındaki şeyler yazdırmayı düşünün. Yakında, somut şeyler basma fikrini bulabilirsin.
“Bunu yapabilir miyim?” Diye sorabilirsiniz. 3D baskının ortaya çıkışı, baskı nesnelerinin uygulanabilirliğini kanıtladı. 3D baskı teknolojisi, CNC frezeleme gibi geleneksel üretim yöntemlerinden daha uygun maliyetli ve esnek hale geldi. Aslında, bu eklemeli üretim teknolojisi artık bir zamanlar yaratılması imkansız olan ayrıntılı, karmaşık ürünler üretmemize izin veriyor.
Yukarıdaki örnek yalnızca “zorunlu bağlantıların” gücünü göstermeye başlıyor. Sonuçta, 3D baskı artık insanların yiyecek, değerli metaller veya biyo doku dahil olmak üzere çeşitli malzemelerdeki nesneleri basmasına izin veriyor.
Zorunlu bağlantı taktiğini bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Örneğin, iki farklı konsept veya ürünü alıp ardından birinin özelliklerini diğerine uygulayabilirsiniz. Sonunda, inovasyonu teşvik eden ve karlılığı artıran fikirler üretebilirsiniz.
Bu yaklaşım nasıl fayda sağlar?
“Zorunlu bağlantılar” yöntemini kullanarak çözümler bulduğunuzda, geleneksel düşünce tarzlarınızdan kurtulursunuz. Bunu yapmak kararlılık gerektirse de elde ettiğiniz sonuçlar üretkenliğinizi önemli ölçüde artırabilir.
Beyin fırtınası oturumları sırasında, zorunlu bağlantıların, sorunlara uyumsuz bir yaklaşım sergilemenizi gerektirdiğini keşfedeceksiniz. Bu yüzden deneyiminizin kapsamını aşan yeni fikirler üretebilirsiniz.
Basitçe ilgisiz nesneler ve fikirler arasındaki ilişkileri bularak, yakında harika çözümler üreteceksiniz. Bu yüzden sahip olduğunuz ürün ve hizmetlerin bir listesini yapın ve aralarındaki bağlantıları bulana kadar çalışmaya devam edin.
Zorunlu Bağlantılar örneği
Ürünlerinizden birinin yalıtımlı bir su kabı olduğunu ve onu tanıtmak istediğinizi varsayalım. “Zorunlu bağlantılar” modeliyle başlamak için, insanların onunla yapabileceği her şeyi düşünürsünüz. Ürününüzü karşı konulmaz kılan nedir?
Suyu taşınabilir ve kullanışlı hale getirmenin yanı sıra, ürününüzü diğerlerinden nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi düşünmeniz gerekir. Bu sürecin bir parçası olarak, onunla hava gibi başka bir şey arasında ilişkiler kurabilirsiniz.
Peki havayı düşündüğünüzde aklınıza hangi çağrışımlar geliyor? Bunları yazın. İşte hava ile ilgili 3 dernek:
- Gerekli
- Hafif
- Temiz
Şimdi, bu özellikleri ürününüze uygulamayı deneyin:
- Gerekli: Su yaşam için gereklidir, gereklidir. Şişelenmiş su satın almak yerine, yalıtımlı su şişenizi tekrar doldurun ve her zaman yanınızda bulundurun.
- Hafif: Şişelerimizin imalatında kullanılan hafif malzemeler, şişenin kendisinin fazla ağırlık eklememesini sağlar.
- Temizleyin: Şişelerimizi temizlemek kolaydır. Bulaşık makinesine dilediğiniz kadar koyabilirsiniz. Malzemeler bulaşık makinesinde yıkanabilir ve yüksek sıcaklıklarla iyi başa çıkabilir.
Gördüğünüz gibi, bu basit ilişkilendirmeler hem üretim sürecinde (ürününüzü hafif, temizlemesi kolay hale getirin) hem de pazarlamada (bu özellikleri hedef alıcılarınıza iletin ve bunun sorunlarını nasıl çözdüğünü açıklayın) kullanılabilir.
Sonuç
“Zorunlu bağlantılar” dünyası sizi hem rahatsız edici hem de heyecan verici bulabileceğiniz şekillerde düşünmenize izin veren matrisler yaratmaya yönlendirecektir. Problem çözmekten pazarlamaya kadar her konuda size yardımcı olabilir.
Artık “zorunlu bağlantıların” temellerini anladığınıza göre, sizi ve ekibinizi konfor alanınızdan uzaklaştırmak için tekniği kullanın. Yeni bir inovasyon dünyasına girerken, maceranın tadını çıkarın. Hangi yeni ürünleri ve çözümleri ortaya çıkaracağınızı kim bilebilir?
Ne düşünüyorsunuz?
Profesyonel ortamınızda yaratıcılık aracı “zorunlu bağlantılar” uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Yeni fikirler üretmek ve kalıpların dışında düşünmek için başarı faktörleriniz nelerdir?
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Kaynakça
Online makale önerileri:
Yorumunuzu bırakın