Yönetim Şebekesi Blake ve Mouton Nedir?
- 25 March 2021
- 335 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Blake ve Mouton Managerial Grid’i açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yönetim ve liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.
Liderlik ızgarası
Durumsal liderliği öngören Amerikalı Robert Blake ve Jane Mouton, 1964’te bir liderin davranışının iki kriterden kaynaklandığı sonucuna vardılar: insan odaklılık (insanlar için endişe) ve görev odaklılık (üretim kaygısı). Sözde yönetim şebekesinde, bu iki kriteri birleştirdiler ve bunun sonucunda 81 liderlik stiline sahip bir şebeke oluşturuldu.
Yönetim Şebekesi: mikroskop altında
Blake ve Mouton Managerial Grid’in dikey ekseninde, insanlar için endişeler düşükten yükseğe tasvir edilmiştir. Yatay eksende, üretim kaygısı düşükten yükseğe doğru temsil edilir. Bir lider sonuç odaklı olmayı ne kadar hedeflerse, çalışma yöntemlerine, iş hazırlığına, kural ve düzenlemelere ve çalışanların sonuçlarına o kadar çok dikkat eder. Bir lider çalışanlarına ne kadar önem verirse, çalışanların motivasyonunu, rehberliğini ve talimatını o kadar çok hedefler. Grup bağlantısını teşvik edecek ve çalışanlarının motivasyonel çalışma koşullarını ve öğrenme süreçlerini tam olarak hedefleyecektir.
Blake ve Mouton Yönetim Şebekesi
Blake ve Mouton Managerial Grid’de ‘insanlar için endişe’ ve ‘üretim için endişe’ kriterlerini 1’den (düşük) 9’a (yüksek) kadar puanlamaktadır. Blake ve Mouton Managerial Grid, 81 farklı liderlik stiliyle sonuçlanan 81 kombinasyon oluşturur. Tüm bu stiller, bir ad ve not verilen dört bölüme ve beş temel liderlik stiline bölünmüştür:
1.1 Yoksul Yönetim
Bu liderlik tarzında lider, üretim için çok az ilgi gösterir veya hiç ilgi göstermez ve çalışan için çok az ilgi gösterir veya hiç ilgilenmez. Lider, çalışanlarıyla ilişki kurmak istemediğinde ve onların karmaşasına izin verdiğinde, bu kötü bir liderlik tarzıdır. Robert Blake ve Jane Mouton ama bu tarzın bilinçli bir seçim olabileceğini belirtiyor. Çalışanlara belirli bir sorunu çözme özgürlüğü vererek, bu kısa bir süre için üretimi etkileyecektir. Ama sonunda bu bağımsızlığa ve gelişmiş bir üretime yol açacaktır. Bu liderlik tarzı çok fazla veya sürekli kullanıldığında, Robert Blake ve Jane Mouton farklı bir liderlik tarzı benimsemeyi önerir.
1.9 Ülke kulübü
Pek çok yeni lider, insanlar için yüksek bir endişe ama üretim için düşük bir endişe ile kendilerini bu stile yönlendiriyor. Bu liderlik tarzında, liderler sadece çalışanları tarafından ‘beğenilmek’ isterler ve fazla otoriter görünmek istemezler. Lider, çalışanlarını sürekli olarak anlamak ister ve ne pahasına olursa olsun onlarla iyi bir ilişki sürdürmek ister ve çalışanların köşeyi kesip hedefleri yeterince takip etmemesi riski taşır. Bu liderlik tarzı aynı zamanda liderin bilinçli tercihi olabilir. Bir çalışanın kişisel sorunlarla uğraşması gerektiği an, yöneticinin bakımı ve desteği olumlu olarak deneyimlenecektir. Üretimi geçici olarak etkileyecek ama birikmiş işler daha sonra kapatılacaktır.
9.1 Görev Yönetimi
Lider, tamamen görev yönelimine odaklanmıştır. Üretim liderin odak noktası olduğu için çalışanların refahını unutur ve ihmal eder. Bu lider yetkili ve disiplin baskısı yapıyor. Lider, çalışanlarının en üst düzeyde olmasını ister ve gereksinimleri karşılayamadıklarında yaptırım uygular. Robert Blake ve Jane Mouton, bu tarz liderliğin gerekli olduğu durumlar olduğunu belirtiyor. Örneğin kesintiler veya yeniden yapılanma gibi popüler olmayan önlemler alındığında. Bununla birlikte lider, zaman zaman insani tarafını göstermekten korkmamalıdır.
5.5 Yolun ortası
Bu liderlik tarzında ‘mutlu ortam’ kursu benimsenir. Lider, insanların ihtiyaçları ile üretim arasında bir denge sağlar ve lider her iki kriterde de ortalama bir not alır. Robert Blake ve Jane Mouton’a göre bu her zaman ideal bir liderlik tarzı değildir ama son teslim tarihlerini karşılamak gibi zamanın baskısı nedeniyle çalışanları teşvik etmenin iyi bir yoludur.
9.9 Takım Yönetimi
Bu üsluba yönelen lider bunu değiştirmemeli. Çalışanları birbirine sıkı sıkıya bağlı bir ekip oluşturur ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için birlikte çalışır. Lider, çalışanlarına büyük saygı duyar ve onları heveslendirir ve motive eder. Bu yüzden kendi içlerinde en iyiyi ortaya çıkarabiliyorlar, Çalışanlar arasında karşılıklı katılım yüksek ve işverenlerine çok bağlılar. Böyle bir optimal işbirliği, genellikle (oldukça) deneyimli çalışanlar tarafından yürütülen kısa vadeli projelerle bağlantılıdır. Çalışanların ihtiyaçlarına ve üretime çok dikkat ederek bu lider çok verimli çalışıyor.
Yeşil bölge
Liderin tarzı da duruma göre belirlendiğinden, Robert Blake ve Jane Mouton, Blake ve Mouton Managerial Grid’deki en iyi başlangıç pozisyonunun 5.5 (yolun ortası) ile 9.9 (takım) arasında bulunabileceğini belirtti. ‘Yeşil bölge’ arasındaki boşluğa dediler. Liderlik stili, yalnızca duruma göre diğer stiller uygulandığında etkilidir. Temel liderlik tarzının yeşil bölgeden alınması gerektiğini tavsiye ediyorlar. Çalışanlara yönelik tüm duyguların ortadan kaldırılması ve tamamen üretime odaklanılması tavsiye edilir. Fakat çalışanlar arasında duygular arttığında, bir lider, üretim pahasına olsa bile dikkatini insanların ihtiyaçlarına odaklasa iyi olur. Bu yüzden çeşitli liderlik stillerini uygulamak daha etkilidir.
Ne düşünüyorsunuz?
Blake ve Mouton Managerial Grid’deki pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz/eklemeniz var mı? Blake ve Mouton Managerial Grid ile çalışmak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın