Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İnsan Kaynakları
  3. Yetenek Yönetimi Nedir?
Yetenek Yönetimi
 Nedir?

Yetenek Yönetimi Nedir?

  • 27 February 2021
  • 259 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Yetenek Yönetimi teriminin bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra şirketlerin performansını ve rekabet gücünü optimize etmek amacıyla İnsan Kaynakları Yönetiminin (İKY) bu önemli bölümünü daha iyi anlayacaksınız.

Bu İKY yöntemi, şirketin ihtiyaç duyduğu becerileri ve çalışanlar arasında mevcut olan becerileri birbirleriyle eşleştirmeyi mümkün kılar: hem bireysel hem de paylaşılan bilgi, beceri ve kişisel özellikler.

Yetenek Yönetimi nedir?

Yetenek Yönetimi, belirli bir alandaki özel yetenek, nitelik ve isteklerini belirleyerek ve geliştirerek, bir organizasyon içindeki kişilere yöneliktir. Ardından, uygun bir pozisyon aranır, böylece yeteneklerden en iyi şekilde yararlanılır. Bunu yaparken, koşulların yeteneklerin gelişmesine izin veren yaratımlara yol açması önemlidir.

Neden Yetenek Yönetimi?

Tüm çalışanların yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanmak, kuruluşun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Bu durum çalışanların güçlerine göre çalıştıkları ve bunu yaparken kuruma daha iyi bir katkı sağlayabildikleri gerçeği göz önüne alındığında. Müşteriler, memnun proaktif çalışanların etkisini fark edecek ve bu, müşteri memnuniyetini artıracaktır. Ve bu da organizasyonun daha fazla karı ve büyümesi ile sonuçlanır.

Ek olarak iyi yetenek yönetimi, bağlantı ve motive olmuş çalışanlar sağlar. Bunun nedeniyse çalışanlara becerilerini iyi oldukları ve motive edici faaliyetlerde kullanma imkanı sunmanızdır. İçgörü yaratır ve çalışanlarınıza yatırım yaparsınız. Son olarak, çalışanlarınız organizasyondan ayrıldığında sizin hakkınızda olumlu konuşacaklar ve bu da yeni yetenekleri daha kolay çekeceğiniz anlamına geliyor.

Yetenek Yönetimine Yatırım Yapmak İçin Önemli Nedenler

1. Doğru kişilere yatırım yapmak ve istenmeyen ciroyu azaltmak

Tabii ki, doğru kişilerin işe alınması önemlidir. Fakat doğru adaylar genellikle yanlış bir şekilde reddedilir.

2. İyi çalışanları elde tutmak ve yeteneklerini kullanmak

Günümüzde, kuruluşlar giderek daha az insanla daha fazla iş yapmaktadır. Bu yüzden yetenek gelişimi giderek daha önemli hale geldi. Ek olarak çalışanlar, özellikle genç kuşak çalışanları da kalkınma ile ilgili daha yüksek talepler belirlemektedir.

Uygulamada, yalnızca geliştirme fırsatları sunan işverenlerin üst düzey çalışanlarını elde tutmada başarılı olduklarını görüyoruz.

3. Organizasyonu her düzeyde geleceğe dayanıklı hale getirmek

Davranış yetenekten doğar. Bu yüzden organizasyondaki bir değişiklik, yetenek hakkında içgörüye sahip olmakla başlar. Çünkü davranış değişikliği olmadan, organizasyonel değişiklik olmaz.

4. Halefleri kilit pozisyonlara zamanında hazırlamak

Yetenekli çalışanların iç geçişlerine dikkat etmek giderek daha önemli hale geliyor. Organizasyon içinde hangi çalışanların büyüyebileceğini erkenden belirleyerek onların gelişimine yatırım yapabilirsiniz.

5. Yetenek yönetimi üretkenliği artırır

Çalışanların motive olması üretkenliği artırır. Bu yüzden çalışanlarınızın nede iyi olduklarını bilmelerini sağlamak ve onlara daha da iyi olma fırsatı vermek önemlidir. Bu durum daha sorunsuz süreçler, artan üretkenlik ve hastalık nedeniyle azalan devamsızlık ile sonuçlanır. Kısacası, daha az insanla daha fazlasına ulaşılır.

6. Yetenek yönetimi KSS’dir

Günümüzde Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) terimini göz ardı etmek imkansızdır. Giderek daha fazla kuruluş KSS ile ilgileniyor. KSS, ‘İnsanlar, Gezegen ve Kâr’ ya da sosyal, çevresel ve ekonomik yönler arasında sürdürülebilir bir denge anlamına gelir. İnsanların iyi oldukları şeyi yapmalarına izin vererek büyümelerine yardımcı olmak, insan başarı faktörünün sürdürülebilir kullanımının bir parçasıdır. Kurumsal sosyal sorumluluğun sosyal bileşeni.

7. Yetenek yönetimi para kazandırır

Yetenek yönetimi doğru şekilde kullanılırsa, her alanda rekabet avantajı sağlar ve bu da para anlamına gelir:

  • Pazardaki fırsatlar daha hızlı doldurulur.
  • Daha az ciro var: Organizasyona uyan çalışanlar kalıyor, yapmayan çalışanlar kendi rızaları ile ayrılacaklar.
  • İyi bir şirket imajı. Kıt yetenek daha kolay işe alınır.
  • Daha az insanla daha fazlası elde edilir.
  • Gelişime yatırım yapmak, çalışanların sahip olduğu ve organizasyonun ihtiyaç duyduğu yeteneklere yatırım yaptıkça yüzleşmeye yol açar.

Yetenek Yönetimine Başlarken

İşe Alım (Çekici), İş görüşmesi ve Seçme (Tutma) ve Gemide (Bağlama).

Üye Al

Açık iş pozisyonu için nitelikli aday havuzu oluşturma süreci:

  • Planlama: neden, ne ve nasıl?
  • Boş pozisyon: fırsatın duyurulması
  • İletişim: taraflar arasında paylaşılan bilgiler
  • İş görüşmesi

    Başvuru sahibi ile işveren arasında bir toplantı yapılmasını gerektiren bir tür seçim testidir:
    1. Net beklentiler oluşturun
    – Açık pozisyonunuz için etkili davranış konusunda net bir fikir oluşturun. Kuruluşunuzda bir çalışanı hangi davranış daha başarılı kılar?
    2. Adayın yeteneklerini ortaya çıkarın
    – Aşağıdakiler gibi doğru soruları sorarak belirli yetenekleri ve motivasyonları keşfedin:
    A. Aday ne yapabilir?
    – Beceriler
    – Güçlü
    – Kapasiteler
    B. Aday ne yapmak istiyor?
    – Kişi türü
    – Yetenekler
    – Motivatörler
    – İlgi alanları

    Yukarıdaki soruları sorarken, adayı rahat hissettirmeniz önemlidir, böylece sorulara gerçek cevaplar verebilir. Ek olarak adayın olabildiğince özgürce konuşmasına izin vermek de önemlidir. Görüşme sırasında her saat 10 dakikadan fazla konuşmamalısınız.

    İş görüşmesinin özeti (işveren için)
    3. Yetenekleri ve beklentileri birleştirin
    Artık boş pozisyon için hangi spesifik davranışsal yeterlilikleri beklediğinizi bildiğiniz için, aşağıdaki ilkeleri aklınızda bulundurun:

    • Net davranışsal beklentiler oluşturun
    • Yetenekleri keşfedin (adayın performansa dönüştürebileceği güçlü yönler, yetenekler ve elde edilmesi kolay yetkinlikler)

    Yukarıdaki 3. Adıma Dayalı Seçim
    Seçim testleri, bir adayın bir pozisyon için uygunluğunu belirlemeye yönelik prosedürlerdir. Bunların iki amacı var:

  • Bir başvuru sahibinin istenmeyen özelliklerini ortaya çıkarmak
  • Pozisyonla ilgili özellikleri belirleme
  • Tahtada

    • Çalışanların kuruma ve yaptıkları işe alışma süreci
    • Başarılı olmak için gerekli araçlara ve kaynaklara erişim sunar
    • Organizasyon tarafından hızlı bir şekilde karşılama ve takdir edilme hissi

    Ne düşünüyorsunuz?

    Minnettar dinlemenin bu açıklamasına aşina mısınız? Belirli seslerin takdir edilmesine katkıda bulunan faktörlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz? Yeni işitsel materyallere açık mısınız veya belirli bir direnç geliştirdiniz mi? Bu makaledeki bilgileri okuduktan sonra daha açık hale gelebileceğinizi düşünüyor musunuz?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Blass, E., Knights, A. ve Orbea, A. (2008). Geleceğin liderlerini geliştirmek: Yetenek Yönetiminin katkısı. Liderlik Öğreniminde (s. 181-199). Palgrave Macmillan, Londra.
  • Kehinde, J. (2012). Yetenek yönetimi: Organizasyon performanslarına etkisi. Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4 (2), 178-186.
  • Silzer, R. ve Dowell, BE (Eds.). (2009). Strateji odaklı yetenek yönetimi: Bir liderlik zorunluluğu (Cilt 28). John wiley ve oğulları.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın