VMOST Analizi Nedir?
- 16 February 2021
- 244 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Verne Harnish tarafından geliştirilen VMOST Analizi teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu strateji teorisinin özünü anlıyorsunuz.
VMOST Analizi nedir?
VMOST Analizi, aynı zamanda MOST Analiz, bir organizasyonda stratejik planlama için bir çerçeve ve değerlendirme tekniğidir. Analiz, bir organizasyondaki paydaşların organizasyonlarında istenen değişikliklere ilişkin güvenilir içgörü kazanmalarını sağlar. Bu analizi dikkatlice yaptıktan sonra, organizasyonun stratejik ve uzun vadeli vizyonunu göz önünde bulundurarak değişimin nasıl sağlanacağına dair çeşitli seçenekler sunacaktır. Çerçeve, bu vizyonu sürdürmek için hem vizyonu hem de taktikleri birbirine bağlar. Vizyon (V) ve misyon bildirimi (M) öğelerine ek olarak, VMOST kısaltmasının bileşenleri şunlardır: hedefler, stratejiler ve taktikler.
Örneğin, analiz, bir şirketin doğru yönde ilerlemesine yardımcı olmak için değerin nasıl eklendiğini teşvik ederek bir şirketteki yatırımların etkinliğini artırabilir. Bu yapılandırılmış yöntemin ana yararı, ekip üyelerinin organizasyonun her seviyesinde hedefler belirlemesine olanak sağlamasıdır. Analiz yukarıdan aşağı doğru çalıştığından, odağın en önemli hedeflere odaklanmasını sağlar.
VMOST Analizi, Hult International Business School’da Global Strateji Profesörü Rakesh Sondhi tarafından tasarlandı ve Total Strategy (1999) adlı kitabında yayınlandı.
VMOST Analizi: 5 element
Çoğu çalışan genellikle bir şirketin günlük faaliyetlerine ve vizyonuna odaklanma eğilimindedir. Genellikle şirketin başlangıçta düşündüğü yolu izlemeyi unuturlar. Sonuç olarak misyon beyanı ve vizyon gibi stratejiler, hedefler ve taktikler gereksiz hale gelir. En büyük tehlike, çalışanlar onlara ulaşmak için çok uğraşsa bile hedeflere ve istenen sonuçlara ulaşılamamasıdır. Bu yüzdenrden dolayı bir organizasyon, şirketin tüm bileşenlerinin ve ilgili yönlerinin birleştirildiği net bir stratejiye ihtiyaç duyar. Gerekirse genişletilebilecek aşağıdaki bileşenler VMOST Analizinde bir araya gelir:
1. Vizyon
Geleceğin neye benzemesi gerektiğini tanımlayan fikirlere vizyon denir. Gelecekle ilgili olduğu için, vizyon ifadeleri genellikle ‘olacak’ veya ‘yapılacak’ gibi terimler kullanır ve genellikle planların uygulanması gereken yer gibi görsel açıklamalar içerir. Ek olarak vizyon aynı zamanda genellikle nasıl ve hangi ürünlerin sunulması gerektiğine dair bir fikir içerir. İyi bir vizyonun uzun vadeli bir karakteri vardır ama örgütsel yaşamdaki yüksek düzeydeki dinamikler nedeniyle, bunların yol boyunca değiştirilmesi gerekebilir. Büyük Tüylü Cüretkar Hedef (BGAG) iddialıdır ve bu yüzden vizyona dahil edilebilir.
2. Misyon
Vizyon oluşturulduktan sonra, misyon beyanları, şirketin vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olmak için kısa ve öz değişiklik eylemleridir. Görevler eylem odaklıdır ve genellikle yüksek düzeyde spesifik, uygulanabilir planlar içerir. Vizyona bağlı olarak, şirketin olmak istediği yere ulaşmasına yardımcı olmak için bir veya daha fazla misyon beyanı gerekebilir ve bunlar haftalar, aylar ve hatta bazen yıllar alabilir. Askeri bağlamdaki bir misyona benzer şekilde, misyon beyanları genellikle birden fazla kişinin söz konusu hedefe ulaşmasını gerektirir. Aynı şey kurumsal dünya için de geçerlidir. Bu yüzden misyonlar oluşturmak ve bunları vizyona dahil etmek için planlama ve kaynak yönetiminin en azından birleştirildiği genellikle karmaşık bir görevdir.
3. Hedefler
Görevler oluşturulduktan sonra, kullanıcının başarı oranını ölçmesine yardımcı olmak için hedefler bunlara bağlanır. Hedefler, kullanıcının bireysel bir görev ifadesinin tamamlanıp tamamlanmadığını bilmesini sağlayan kontrol noktalarıdır. Başarının ölçülmesi genellikle Temel Performans Göstergeleri (KPI’ler) ile yapılır. SMART kısaltması, gerçekçi hedefleri formüle etmek için uygun bir araçtır. Bir hedef SMART bir şekilde tanımlanmışsa, bu onun spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı olduğu anlamına gelir.
4. Strateji
Kişinin hedeflerine ulaşmak için, bir stratejinin en az bir misyon beyanı hedefine bağlanması gerekir. Bunun bir sonucu olarak, bir strateji genellikle bir şirketin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda karmaşık ve kapsamlı bir fikirle sonuçlanır. Genellikle bir strateji, bir temanın yerini alır, örneğin yeni yeniliklere odaklanma veya cihazların veya uygulamaların kullanım kolaylığının iyileştirilmesi.
5. Taktikler
Taktikler, stratejiyi gerçekleştirmek için tamamlanması gereken eylemlerdir. Her strateji, çeşitli iş birimleri tarafından uygulanabilecek bir dizi taktik içerir. Taktikler hakkında düşünmenin en kolay yolu ‘Fiil-İsim’ formatının kullanılmasıdır. Örneğin: CRM tasarlayın, web sitesini genişletin veya çalışanları işe alın. Taktikler birden çok birimi kapsar ve bu yüzden genellikle ürün, insan kaynakları, süreçler, teknoloji veya pazarlama gibi birden çok grubun parçasıdır.
VMOST analizini etkili kılan nedir?
Sondhi’ye göre, VMOST Analizi yöntemi, çeşitli bileşenlerin stratejisinin tutarlılığını garanti etmek için en uygun yöntemdir. Stratejinin yukarıda belirtilen çeşitli unsurlarla uyumlu hale getirilmesi, kullanıcının stratejinin mantıklı ve etkili olup olmadığını belirlemesini ve istenen hedeflere ulaşmasını sağlar.
Sondhi’nin orijinal konseptinde, PESTEL modeli ve Porter’ın Elmas Modeli ve Beş Kuvvet modelinin teknikleri kullanılarak organizasyonel ortam belirlendikten sonra VMOST Analizi gerçekleştirilir. Bu araçlara ek olarak, SWOT Analizi, kuruluşun seçeneklerini belirlemek için de kullanılabilir. Daha sonra bu tekniklerin sonucu, mevcut stratejinin organizasyonun mevcut durumuna uyup uymadığını belirlemek için kullanılabilir.
Bununla birlikte VMOST Analizinin kullanımı, orijinal konseptin yayınlanmasından bu yana önemli ölçüde artmıştır. Bunun en önemli nedenleri şunlardır:
- Gelecekteki stratejiler için bir çerçeve tanımlama
- Mevcut stratejiyi desteklemek için gelecekteki stratejileri değerlendirmek için bir çerçeve oluşturmak
- Departmanlar, ekipler ve hatta bireyler gibi alt organizasyonel birimleri değerlendirmek
- Kişisel gelişim ve kariyer planlaması
İş analistleri, projelerde VMOST Analizinin özellikle yüksek düzeyde uygulanabilirliğinin farkındadır. VMOST yapısı, projenin misyon beyanını, hedeflerini ve stratejisini ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli taktikleri tanımlamaya yardımcı olmak için bir programa veya projeye uygulanabilir. Tüm bu uygulamaların birincil amacı, bir şirketteki çeşitli bileşenleri veya öğeleri hizalamaktır.
Özetlemek
Bir VMOST Analizi, organizasyonun her seviyesindeki ekip üyeleri için hedefler belirlemek için oldukça yapılandırılmış ama basit ve etkili bir yöntemdir. Ekip üyeleri arasında yüksek düzeyde uyum sağlar ve bu da şirket sonuçlarına fayda sağlar. VMOST yapısı aynı zamanda mevcut ve gelecekteki stratejileri, projeleri, programları ve hatta bireysel hedefleri tanımlamak için kullanılsa da, analiz genellikle bir organizasyonun veya birimin mevcut stratejisini incelemek için yapılır.
Ne düşünüyorsunuz?
VMOST Analizi açıklaması tanıdık geliyor mu? Kendi çalışma ortamınızdaki farklı faktörleri tanıyor musunuz veya başka fikirleriniz var mı? Aynı zamanda, çeşitli iş birimlerinin dengelenmesi açısından paylaşmak istediğiniz herhangi bir öneriniz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın