Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Pazarlama
  3. Tüketici Eğilimi Kanvası Nedir?
Tüketici Eğilimi Kanvası
 Nedir?

Tüketici Eğilimi Kanvası Nedir?

  • 22 March 2021
  • 256 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Tüketici Eğilimi Kanvasını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Pazarlama yönteminin temellerini anlayacaksınız. Bu makalede ayrıca ücretsiz düzenlenebilir bir Tüketici Eğilim Kanvası şablonu indirebilirsiniz.

Tüketici Eğilimi Kanvası nedir?

Şirketler için, müşterileri ve diğer potansiyel tüketiciler hakkında edinebilecekleri bilgi paha biçilmezdir. Tüketiciler trendleri takip eder ve kendilerinin onlar tarafından yönlendirilmesine izin verilir. Bununla birlikte eğilimler soyuttur ve her zaman somut değildir. Bu Tüketici Eğilimleri, şirketlerin inovasyon fırsatlarının olasılıkları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayan temel bilgileri sağlar.

Trendlere yanıt vererek, şirketler tüketiciye daha iyi odaklanabilir. Tüketici Eğilimi Kanvası tam olarak bu konuda yardımcı olabilir. Bu model, tüketicilerin ne istediğini ve bir şirketin ürünlerini en iyi şekilde nasıl geliştirip yenileyebileceğini açıkça gösterebilen, talebe dayalı bir yaklaşımdır. Tüketici Eğilimi Kanvası ile bir şirket, tüketici eğilimlerini toplama ve analiz etme şansı yakalar. Bu bilgiler daha sonra yenilikçi ve iş fırsatlarına dönüştürülebilir.

Tüketici Eğilimi Kanvası bileşenleri

Basit bir modeldir ve boyutları İş Modeli Kanvası ile karşılaştırılabilir. Tüketici Eğilimi Kanvası iki bölüme ayrılmıştır; Analiz Et ve Uygula. Her iki bölüm de daha sonra haritalandırılacak toplam yedi bileşene sahiptir.

Analiz altında şunları bulabilirsiniz:

  • Müşterilerin temel ihtiyaçları
  • Değişimin itici güçleri
  • Yükselen müşteri beklentileri
  • İlham
  • Uygula altında şunları bulacaksınız:

  • Yenilik potansiyeli
  • DSÖ
  • Yenilikler
  • Tüketici Eğilimi Kanvası, en iyi şekilde ikiye bölünmüş büyük bir kağıt (A6 boyutu) üzerinde oluşturulabilir. Analiz bölümü ve dört bileşeni solda olacaktır. Sağ tarafa, diğer üç bileşenle birlikte Uygula bölümünü yerleştirin.

    Bir trend seçtikten sonra Tüketici Kanvası doldurulabilir. Analiz altında, bilgileri yazabilirsiniz. Bu bölümdeki farklı bileşenlere odaklanılmalıdır. Bu şekilde bir bileşene ilişkin içgörüler, trendin diğer faktörlerini vurgulayabilir. Bu durum bir şirketin potansiyel olarak yeni konseptler keşfetmesine yardımcı olur.

    Uygula bölümünde, trendin nasıl, nerede ve ne tür bir müşteri için uygulanabileceği değerlendirilir. Sonunda, tüm bu bilgiler, müşterinin isteklerine karşılık gelen yeni inovasyon fikirlerine yol açabilir. Sonuç olarak bu yeniliklerin başarılı olması neredeyse muhtemeldir. Aşağıda, bölüm başına bileşenler kısaca açıklanmıştır.

    Analiz

    Temel ihtiyaçlar

    Bu durum tüketicinin seçilen trend için sahip olduğu daha derin ihtiyaçlar ve isteklerle ilgilidir. Altta yatan ihtiyaç ve arzuların tanımlanması gerekir. Bu durum belirli bir sosyal statü veya bağlantı ihtiyacı veya hatta kişinin kendi kimliğini ve tanınmasını arama gibi herhangi bir şey olabilir. Tüketicinin neden kendisini bir trendin içine sürüklediği anlaşıldığında, bir şirket daha iyi yanıt verebilir ve yenilikleri buna göre ayarlayabilir.

    Değişim için sürücüler

    Bunlar, bu eğilimin neden olduğu sorusuna odaklanıyor. Trendlerle, davranış gibi şeyleri değiştirmekle ilgilidir, aynı zamanda sosyal değişikliklerle de ilgilidir. Bu durum tüketicinin kendine özgü zevkine karar verir. Özellikle moda buna tabidir ve sürekli değişmektedir. Ek olarak makro ekonomiden kaynaklanan dış faktörler, demografik değişiklikler, ekonomik döngüler, politik olaylar, çevresel değişiklikler ve güçlü bir etkiye sahip olan belirli teknolojiler gibi değişime neden olur.

    Yükselen müşteri beklentileri

    Bu durum yukarıda bahsedilen makro çevredeki değişikliklerin bir sonucu olan tüketicilerin yeni ihtiyaç ve beklentileriyle ilgilidir. Bu durum başka bir alanı doldurmadan önce Tüketici Eğilim Kanvası’nın bir alanını doldurmanız gerektiği anlamına gelir. Yeni tüketici eğilimleri, insanların çevrelerinin etkisi altında mevcut istek ve ihtiyaçların değiştiği anlarda ortaya çıkar. Karşılanmamış bu ihtiyaçları tespit ederek, bir şirket trendin ilerisindedir ve buna yeni inovasyon fırsatları ile cevap verebilir.

    İlham

    Bu bölümde asıl soru, diğer şirketlerin trendle nasıl başa çıktığı ve buna nasıl tepki verdiği. Mevcut eğilimler söz konusu olduğunda diğer şirketlerin ve kuruluşların ne yaptığını bilmek ilham verir. Kendi fikirlerinizi başkalarınınkilerle birleştirerek ve bunları yeni bir bağlama yerleştirerek başarılı yenilikler yaratılır.

    Uygulamak

    Yenilik potansiyeli

    Uygula bölümünde, şirketin Analyze’dan aldıkları bilgilere nasıl tepki vereceği ile ilgilidir. Yenilik Potansiyeli bileşeni, şirketin kendisine trendin şirket için nasıl ve nerede geçerli olabileceğini sorduğu yerdir. Tüm trendlerin tüm şirketler için geçerli olmadığı unutulmamalıdır. Trendin şirketi nasıl etkileyebileceği dört alanda daha incelenebilir:

  • Vizyon: Trendin talep ettiği yeniliğin şirketin uzun vadeli vizyonunu ne kadar belirleyeceğini sorgulamak akıllıca.
  • İş modeli: Soru, trendin yeni bir ürün, yeni marka veya hatta yeni bir bölüm başlatmak için kullanılıp kullanılamayacağıdır.
  • Ürün: Yeni bir trend – çoğu durumda – yeni ürünlerin ve farklı hizmetlerin geliştirilmesiyle birlikte gelir. Bu yüzden bir şirketin mevcut ürün yelpazesi üzerinde ne gibi bir etkisi olacağını ve orada ayarlamalar gerekip gerekmediğini kendisine sorması gerekir.
  • Kampanya: Yeni trend ve bunun bir parçası olarak geliştirilen yenilik de bir kampanya aracılığıyla tüketiciye duyurulmalıdır. Bu dikkatle ve dikkatle ele alınmalıdır; neyin ve hangi yolla iletilmesi gerektiği, böylece tüketici kişisel olarak ele alınıyormuş gibi hissedebilir.
  • DSÖ

    Bu kısım kendi kendini açıklayıcı gibi görünse de yine de çok önemlidir. Şirket, mevcut tüketicinin yeni trendle birlikte gideceğini varsayamaz. Önceden firmanın yapacağı trend ve yeniliklerin hangi mevcut ve yeni müşteri gruplarına uygulandığı dikkatlice düşünülmelidir. Tüketici eğilimleriyle birlikte, şirkete eğilimin müşteriyle ilgili olduğu konusunda düşünmesi tavsiye edilir.

    Yenilikler

    Bu son bölümde şirket, önceden toplanan bilgilerin yeniliklere nasıl yol açabileceğini düşünüyor. Unutulmamalıdır ki, bu sadece yaratıcılıkla değil, aynı zamanda organizasyonun karlılığıyla da ilgilidir.

    Basit sorular

    Tüketici Eğilimi Kanvası, belirtildiği gibi, talebe dayalı bir yaklaşımdır. Bu yüzden Tuvali doldurmanıza yardımcı olabilecek birkaç soru ekledik:

    • Trendde hangi derin tüketici ihtiyaçları ve arzuları rol oynuyor?
    • Seçilen trend neden öne çıkıyor?
    • Trendin bir sonucu olarak ne değişiyor?
    • Bir trendin neden olduğu değişimler sonucunda hangi yeni tüketici ihtiyaçları, istekleri ve beklentileri ortaya çıkacaktır?
    • Trendin tüketiciye verdiği şey nedir?
    • Diğer şirketler yeni trendi nasıl ele alıyor?
    • Bu diğer şirketler trendi nasıl uyguluyor?
    • Şirketin kendisi bu eğilimi nasıl ve nerede uygulayabilir?
    • Yeni trend ile hangi mevcut ve yeni tüketicilere ulaşılabilir?
    • Yeni trendin bir parçası olmak için şirket neyi değiştirmeli?

    Şirketler, tüm bunları ve muhtemelen diğer açık soruları yanıtlayarak, eğilimlere neyin neden olduğunu ve bunun potansiyel yeniliklere nasıl yol açabileceğini bulmanın basit ve etkili bir yolunu bulur. Tüketici Eğilimi Kanvası’nın gücü, sadeliğinde ve operasyonel yönetimde hemen uygulama olasılığındadır.

    Tüketici Eğilimi Kanvası şablonu

    Artık Tüketici Eğilimi Kanvası hakkında bir şeyler okuduğunuza göre, bilgilerinizi pratiğe dökmeye hazırsınız. Tüketici Eğilimi Kanvası şablonu ile farklı müşteri ihtiyaçlarını, beklentilerini ve olası yenilikçi çözümleri açıklamaya başlayın

    Tüketici Eğilimi Kanvası şablonunu indirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    Tüketici Eğilimi Kanvası’nı hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İnovasyon olanaklarını kavramak ve trendlere cevap vermek için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Link, P. ve Lewrick, M. (2014). Yeni Bir İnovasyon Yönetimi Alanında Çevik Yöntemler. Bilimden İşletmeye Pazarlama Konferansı’nda (s. 3-4).
  • Mason, H., Mattin, D., Dumitrescu, D. ve Luthy, M. (2015). Trend Odaklı İnovasyon: Hızlandıran Müşteri Beklentilerini Aşın. John Wiley&Sons.
  • Witzel, M. (2005). Müşterileri yatırım olarak yönetmek: uzun vadede müşterilerin stratejik değeri. Kurumsal Finans İncelemesi, 10 (3), 43.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın