Toplam Sahip Olma Maliyeti Nedir?
- 18 July 2021
- 282 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makalede, Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) pratik terimlerle açıklanacaktır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) nedir?
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO), bir sistem veya ürünün doğrudan ve dolaylı maliyetlerini belirlemek için bir finansal analiz aracıdır. Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO), tüm sahiplik aşamalarının maliyetlerini içerecek şekilde satın alma fiyatı veya uygulama maliyetlerinin ötesine geçer: satın alma, işletme maliyetleri (bakım ve amortisman gibi), edinmeden kaynaklanan maliyetler (eğitim veya prosedürlerin hazırlanması gibi)) ve fırsat maliyetleri. Kısaca, TCO, bir ürünün satın alma fiyatı olarak bilinen kısa vadeli maliyetlerinden ve uzun vadeli maliyetlerinden oluşur. Birlikte, toplam sahip olma maliyetini oluştururlar.
Etkili finans yöneticileri, bir ürün veya hizmetin beklenen yaşam süresi boyunca toplam sahip olma maliyeti hakkında fikir edinmek için ürünlerini veya hizmetlerini inceler. Tüketiciler genellikle TCO ile ilgilenir ve farklı tedarikçileri ve ürünleri karşılaştırırken bu maliyetleri dikkate alır.
Bir kişinin düşük bir satın alma fiyatı olan bir araba satın aldığını ama zamanla daha fazla kusur ortaya çıktığını ve otomobilin birkaç kez bozulduğunu varsayalım. Tamirhane uzakta ve parçalar pahalıdır. Otomobil aynı zamanda benzer modellere göre daha hızlı değer kaybediyor. Nihayetinde, bu tüketici, biraz daha pahalı, teknik olarak daha iyi ve değeri istikrarlı bir araba satın almasından daha fazla arabaya – sahip olma maliyeti – ödeyecek.
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO), geçen yüzyılın sonunda Gartner grubu tarafından popüler hale getirildi. Bununla birlikte konsept yıllar öncesine, yirminci yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanıyor. Yıllar boyunca, TCO’yu farklı organizasyonel bağlamlarda analiz etmek için birçok metodoloji ve yazılım aracı geliştirilmiştir.
Toplam Sahip Olma Maliyetinin (TCO) Kullanılabilirliği
Toplam Sahip Olma Maliyeti, yeni bir teknolojinin gizli maliyetlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Bununla birlikte bu araç, avantajları belirlemede daha az etkilidir. Yatırım Getirisi (ROI) gibi geleneksel analizler bunu belirleyebilir. Bu durum artan üretkenlik veya daha yüksek müşteri memnuniyeti gibi konularla ilgilidir. Bu faydalar, TCO’dan daha özneldir, çünkü kısmen, faydaların mutlak terimlerle ölçülmesi, örneğin, doğrudan maliyetlerden daha zordur. İki çözümün aynı faydaları sağladığı ancak farklı maliyetler içerdiği tespit edilirse, TCO analizi bir çözüm sağlayabilir ve sorunu ve çözümleri değerlendirmek için bir çerçeve görevi görebilir.
Bir perakendecinin bir müşteri yönetimi çözümü aradığını varsayalım. Bu durumda bir bulut çözümü bir yanıt sunabilir ama bu çözümün faydaları şirket içi bir çözüme çok benzer olabilir. Bununla birlikte Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) büyük ölçüde değişebilir. Bunun nedeni farklı iş modelleri, teslimat modelleri ve maliyet yapılarıdır.
İlk olarak, BT çözümünün belirli bir ilk satın alma fiyatı vardır. Bunun maliyetleri: yazılım, kurulum, geçiş maliyetleri, eğitim, güvenlik, planlama ve bakım ve gelecek için destek. Şirketler bu maliyetleri, satın alma ve uzun vadeli maliyetleri karşılaştırmak için bir kılavuz olarak kullanır. Toplam Sahip Olma Maliyetini (TCO) kullanan yalnızca kuruluşlar değildir. TCO, bireyler tarafından yapılan daha küçük satın alımlar için de kullanılır. Toplam sahip olma maliyeti daha az alakalı olabilir ama gelecekteki kayıpları ve aksaklıkları önlemek için analiz gereklidir. Yalnızca doğrudan ve dolaylı maliyetler hesaba katılırsa bu aksaklıklardan kaçınılmayacaktır.
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) ve kullanım ömrü
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) analizi, hem bariz maliyetler hem de gizli maliyetler dahil olmak üzere tam sahiplik döngüsü boyunca sahip olma maliyetini ortaya çıkarır. Bununla birlikte yaşam süresinin ne kadar süreceğini belirleyen bir çerçeve yoktur. Yorumlama ve değerlendirme için yer var.
Sahiplik döngüsü tanımlanırken genel olarak aşağıdaki farklı ömürler dikkate alınır:
Amortisman dönemi
Amortisman süresi, sahiplerin amortisman maliyetlerini talep ettiği yılların sayısıdır. Bir örnek. X Örgütü on bin Euro’luk bir satın alma yaptı ve satın alma, iki bin Euro’luk kalıntı değeri ile dört yıllık bir ömre sahip. Amortisman yöntemi doğrusal ise bu, değerin her yıl iki bin Euro değer kaybettiği anlamına gelir. Bu durum diğer şeylerin yanı sıra, varlıkların toplam defter değeri, daha düşük vergilendirilebilir gelir ve mal sahipleri için vergi tasarrufu üzerinde bir etkiye sahiptir.
Ekonomik hayat
Ekonomik ömür, varlığın sahip olma, işletme ve bakım maliyetinden daha fazla değer ürettiği dönemdir. Bir varlığın ekonomik ömrü, maliyetleri faydayı aştığında sona erer.
Muhasebe Hayatı
Bu durum varlığın kuruluşun muhasebe kayıtlarını etkilediği dönemdir. Yukarıdaki farklı yaşam türlerinin süresi değişebilir ve tümü, sahiplerin sahiplik ömrünün tüm uzunluğu hakkındaki kararını değiştirebilir.
Maliyet Yapısı
Mülkiyet ömrü, satın alma gerçekleştiğinde başlar. Sonuç olarak maliyetler ortaya çıkar. Satın almanın gerçekleşmesi, varlığın geldiği veya kullanıma sunulduğu anlamına gelmez. Varlığın herhangi bir finansal etkisi olmadığında sahiplik sona erer. Ayrıca elden çıkarma veya hizmetten çıkarma sonucunda ortaya çıkan maliyetleri de içerir. Dolayısıyla varlık artık bilançonun bir parçası değildir.
Daha önce belirtildiği gibi, Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) analizi, iki farklı maliyet türü arasında ayrım yapar.
Doğrudan maliyetler
Doğrudan maliyetler, satın alma öncesinde ve planlama ve tedarikçi planlaması sırasında herkes için net olan tüm maliyetleri ifade eder. O içerir:
- Alış fiyatı
- Bakım maliyetleri
Gizli maliyet
Hem doğrudan hem de dolaylı gizli maliyetler aşağıdaki maliyetlerle ilgilidir:
- Tanımlama, seçme, sipariş verme, satın alma, teslim alma vb. ile ilgili satın alma maliyetleri
- Yapılandırma maliyetleri
- Kurulum maliyetleri
- Uygulama maliyetleri
- İşletme maliyetleri (işletme personeli, nakliye, entegrasyon, enerji maliyetleri veya yakıt maliyetleri gibi)
- Çevresel maliyetler
- Güvenlik
- Borçlanma maliyetleri
- Hizmetten çıkarma maliyetleri
- Diğer maliyetler
Ne düşünüyorsunuz?
Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) hakkındaki açıklamayı hatırlıyor musunuz? Yeni varlıkları satın alırken Toplam Sahip Olma Maliyetini (TCO) hesaplıyor musunuz? TCO kullanmanın avantajları nelerdir? Herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın