Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yaratıcılık
  3. Tersine Beyin Fırtınası Nedir?
Tersine Beyin Fırtınası Nedir?

Tersine Beyin Fırtınası Nedir?

  • 14 January 2021
  • 628 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Ters Beyin Fırtınası yöntemini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü beyin fırtınası ve yaratıcılık aracının tanımını, anlamını ve temellerini anlayacaksınız.

Tersine Beyin Fırtınası nedir?

Eski moda beyin fırtınası, ilk olarak önceki yüzyılın 50’li yıllarında uygulanan yaratıcı bir düşünme tekniğidir. Bir problemi veya durumu bir grup insanla tartışarak, her türden fikir ortaya çıkar ve insanlar bu yaratıcı düşünme sürecinde birbirlerini teşvik edebilir. Yine de araştırmalar beynimizin her zaman bu şekilde çalışmadığını gösteriyor. İnsanlar genellikle yaratıcılıklarını komuta göre gösteremezler. Olduğu gibi, insanlar önce sorunları aşırı düşünme eğilimindedir. Ek olarak bir beyin fırtınası ekibi her zaman katılmak istemeyen, kötü bir gün geçiren veya daha baskın katılımcılar tarafından reddedilen katılımcıları içerir.

Tüm bu durumlarda, Tersine Beyin Fırtınası çok daha etkilidir. Beyin fırtınasının başka bir yolu. Bu ters beyin fırtınası tekniği, sorunları çözmeye yardımcı olabilir ve herkesin katıldığı yaratıcı fikirlerin geliştirilmesine yol açar. Başlangıçta zor görünen sorunlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşma tekniğidir. Bu yöntem aynı zamanda ‘olumsuz beyin fırtınası’ olarak da bilinir.

Uygulama

Tersine Beyin Fırtınası çeşitli nedenlerle uygulanabilir. Örneğin, insanlar hızlı bir şekilde iyi fikirler üretmekte zorlandıklarında. İnsanların önceden belli bir fikre sahip olmaları ve yeni fikirler oluştururken bunu bırakmakta güçlük çekmeleri de mümkündür. Tersine Beyin Fırtınası, insanlar bir soruna son derece analitik bir şekilde yaklaşma eğiliminde olduklarında bile yardımcı olabilir. Halihazırda mevcut olan fikirlere ek olarak, bu, insanların yeni fikirler üretmesine olanak tanır.

Sorunu nedene doğru çevirerek, çözümlerin nerede bulunabileceği netleşir. Genel olarak, insanlar sorunun en iyi nasıl çözülebileceğini merak ediyorlar. Tersine Beyin Fırtınasında ise, sorunu daha da kötüleştirebilecek nedenlere bakmakla ilgilidir. Bu durum aslında Tersine Beyin Fırtınasının gücü olan saçma önerilere yol açabilir. Bu durum ekipte dolaylı düşünmeyi, yenilikçi çözümlere ulaşmayı ve yaratıcı bir şekilde katılmayı teşvik eder. Bu da çığır açan çözümlere yol açar.

Ters Beyin Fırtınası yaklaşımı

Tersine Beyin Fırtınası beş basit adımda çalışır:

1. Adım: Sorunu belirleyin

Sorunu tanımlayın, tanımlayın ve yazı tahtası gibi büyük bir kağıda not edin, böylece her katılımcı için anlaşılır.

2. Adım: Sorunu tersine çevirin

Sorunu tersine çevirin. Hatta sorunun nasıl çözülebileceğini sormayın, bunun yerine hangi nedenlerin sorunu daha da kötüleştirebileceğini veya ters etkinin nasıl elde edilebileceğini sorun.

3. Adım: Fikirleri toplayın

Bu durum önemli bilgilerin üretildiği adımdır. Grubun sorunu daha da kötüleştirmek için sunduğu tüm fikirler kullanılabilir. Önerilerin hiçbiri göz ardı edilemez. Fikirler özgürce akmalı ve bu aşamada eleştiri hoş karşılanmaz.

4. Adım: Fikirleri tersine çevirin

Toplanan tüm fikirler şimdi tartışılır ve gerçek soruna gerçek çözümlere dönüştürülmek üzere tersine çevrilir.

5. Adım: Çözümleri değerlendirin

Artık tüm çözümler değerlendiriliyor ve bu fikirlerin uygulanabilirliği değerlendiriliyor. Grup birlikte neyin gerçek bir çözüme götüreceğine karar verir.

Tersine Beyin Fırtınası örneği

Bir yılı aşkın süredir, mesleki veya üniversite diploması almak isteyen çalışan insanlara odaklanan ticari bir eğitim enstitüsü birçok şikayet alıyor. Şikayetlerin çoğu, öğrenciler ile eğitim kurumu arasındaki iletişimin çok zayıf olmasıyla ilgilidir. Sınavlar ve tekrarlar öğrencilere danışılmadan planlanır ve öğrencilerin tercih ettikleri ders yerleri reddedilir. Bu durum genellikle bir sınıf için 50 km’den fazla sürmek zorunda oldukları anlamına gelir.

Öğrenci yönetimi şimdi müşteri hizmetleri, öğretmen yönetimi ve pazarlama üyeleriyle bir Tersine Beyin Fırtınası planladı. Sorun şu şekilde tanımlanmaktadır: ‘Müşteri memnuniyetini nasıl artırabiliriz?’ Daha sonra bu sorun tersine döner: ‘Öğrencilerin memnuniyetsizliğini nasıl artırabiliriz?’ Tersine Beyin Fırtınası sürecinin temeli budur.

Katılanların tümü verimli bir beyin fırtınası oturumunda bir araya gelir. Deneyimlerini, alana doğrudan dahil olan ve genellikle şikayetleri ilk fark eden öğretmenler ve öğrencilerle birleştirirler. Bu durum aşağıdaki dikkat çekici önerilerle sonuçlanır:

  • Öğrencilerin çağrılarına hemen bir çağrı talebi üzerine geri dönmemesi ama 3 gün sonra;
  • En az 1 hafta sonra geri dönen öğrencilerin e-postaları;
  • Danışmadan öğrenciler için sınavları ve tekrarları planlamak, işten izin almalarını zorlaştırır.
  • Öğrenciye önceden danışmadan otomatik ödeme yoluyla yeniden kayıtların planlanması ve bunun için ücretlerin tahsil edilmesi;
  • Öğrencileri tercih ettikleri yerde planlamamak ama bir sınıf için en az 50 km sürmelerini sağlamak.

Bu durum hızlı bir şekilde art arda iyileştirmelerin önerildiği canlı bir tartışmaya yol açar. Kendini müşterinin yerine koyarak, bu durumda öğrenci, ekip daha iyi ve uygulanabilir çözümler yaratabilir. Ek olarak soruna farklı bir açıdan bakarak değişimin gerekliliğini ve aciliyetini de anlarlar.

Odak bölgeleri

Tersine Beyin Fırtınası, yaratıcı problem çözme için iyi bir tekniktir. Klasik beyin fırtınasında olduğu gibi, olası çözümlerin başlangıçtaki kullanılabilirliğinden (kalite) çok önerilen fikirlerin sayısı önemlidir (miktar). Herkes istediği kadar fikir önerebilir ve her katılımcı katkıda bulunmaya teşvik edilir. Her fikir, ne kadar iyi veya kötü olursa olsun hoş karşılanır ve ‘evet’ kabul edilmez. Tersine Beyin Fırtınası, zıt bakış açısına bakmakla ilgilidir. Bu durum yeni, kullanılabilir fikirlere yol açabilecek yeni perspektifler sağlar.

Ne düşünüyorsunuz?

Ters Beyin Fırtınası günlük işlerinizde uygulanabilir mi? Tersine Beyin Fırtınası ve diğer Beyin Fırtınası teknikleriyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Galletta, DF, Sampler, JL ve Teng, JT (1992). Yaratıcılık ilkelerini sistem geliştirme sürecine entegre etme stratejileri. System Sciences, 1992. Proceedings of the Twenty-Fifth Hawaii International Conference on (Cilt 4, s. 268-276). IEEE.
  • Souder, WE ve Ziegler, RW (1977). Yaratıcılık ve problem çözme tekniklerinin gözden geçirilmesi. Araştırma Yönetimi, 20 (4), 34-42.
  • Vieira, ER, Alves, C. ve Duboc, L. (2012). Yaratıcılık kalıpları kılavuzu: gereksinim mühendisliğinde yaratıcılık tekniklerinin uygulanması için destek. Uluslararası İnsan Merkezli Yazılım Mühendisliği Konferansı’nda (s. 283-290). Springer, Berlin, Heidelberg.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın