Advanced
Search
  1. Home
  2. Teori X ve Teori Y Nedir?

Teori X ve Teori Y Nedir?

  • 8 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 279 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Douglas McGregor’un Teorisi X ve Teori Y’yi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu liderlik tarzlarının geçmişini ve pratik temellerini anlayacaksınız.

Teori X ve Teori Y nedir?

1960 yılında Douglas McGregor, organizasyon ve yönetim hakkında insanlar hakkında iki karşıt algıyı temsil ettiği bir liderlik teorisi (McGregor Theory X ve Theory Y) geliştirdi. Bu iki algıdan Teori X ve Teori Y olarak bahsetti. Douglas McGregor daha sonra liderlik tarzının yöneticinin insan algısına bağlı olduğu sonucuna vardı.

Teori X

Theory X’de Douglas McGregor, geleneksel yönetim görüşünü otokratik liderlik tarzı, yakın denetim ve hiyerarşik ilkenin anahtar unsurlar olduğu bir dizi karakteristik varsayımda özetler.

X teorisi, insanların doğal olarak tembel oldukları, mümkün olduğunca işten kaçınmak istedikleri, sorumluluk almak istemedikleri, hırsları olmadığı ve denetlenmeyi tercih ettikleri varsayımından yola çıkar. Otoriter liderlik stili, bu yüzden X Teorisinde en uygun liderlik stilidir. Bu teoriye göre, saf iş motivasyonu finansal teşviklerden oluşur. İnsanlar çalışmaktan kaçınmak isterler ve sürekli olarak zorlanmalı ve kontrol edilmelidir. Bu yüzden ödül ve ceza sistemi onlar için en iyisidir. Ayrıca görevleri ve bunların nasıl yerine getirilmesi gerektiği ayrıntılı olarak ortaya konulmalıdır. Bu teoriye göre, insanlar kesinlikle yaptıkları işin sorumluluğunu üstlenmek istemezler.

Teori Y

Theory X’in aksine, Douglas McGregor, Theory Y’deki insanların farklı ihtiyaçları olduğu varsayımından yola çıkıyor. Teori Y, insanların doğal olarak çalışmaktan mutlu olduklarını, kendilerini uygulamak istediklerini ve hedeflere ulaşmak için motive olduklarını varsayar. Ödül ve ceza içeren sisteme gerek yok. İnsanlar yaptıkları her şeyin sorumluluğunu almaya hazırdır. İnsanlar yaratıcılıklarını kullanmak ister ve yaratıcı bir problem çözme yaklaşımı benimsemekten hoşlanırlar.

Teorinin ilkesi Y

Y Teorisinin temel ilkesi entegrasyondur: Bireyler çabalarını, çalıştıkları kuruluşun hedeflerine odaklayarak da kendi hedeflerine ulaşabilirler. Memnuniyet, takdir ve motivasyon yoluyla işlerinden en iyi şekilde yararlanmak isterler. Teori Y, yenilenme süreçlerini davet eder ve motivasyon, liderlik tarzına kadar izlenebilir. Bu yüzden Y teorisi, kontrol, ödül ve cezaların insanları teşvik etmenin tek yolu olmadığını varsayar. İnsanlar, özyönetim ve özdenetim yoluyla takip ettikleri hedeflere odaklanabilirler.

Teori X ve Teori Y: Yetenekler

Çalışanların daha fazla söz sahibi olmasını sağlayan Y Teorisi temelinde demokratik bir liderlik tarzı ortaya çıkar. Teşvik ve ödüller kontrol ve zorlamadan çok kullanılır. Çalışanlara kendilerini geliştirme ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanma fırsatı verilir. Bir kuruluş buna yanıt vermediğinde, çalışanlar becerilerini işlerinin dışında kullanmak için olanaklar aramaya başlayacaklar. Başlangıçta hobilere, komiteye ve gönüllü çalışmaya odaklanacaklar ama sonunda bu başka bir iş arayışıyla sonuçlanabilir.

McGregor Teorisi üzerine kritik not

Teori X ve Teori Y tek bir gerçeğe dayanmamaktadır. Teori X yöneticileri ve Teori Y yöneticileri, genellikle insan algılarının doğrulandığını görürler. Y Teorisinin demokratik yaklaşımı, insanların kendilerini örgüte gönülden adadıkları için rahat hissetmelerini sağlar. Teori X’in temel ilkelerini temel alan yöneticiler, genellikle varsayımlarının gerçeğe dönüştüğü ve neden ve sonucun tersine döndüğü bir kısır döngü ile karşılaşırlar. Çalışanları baskı ve kontrole alışkındır ve bu yüzden hiçbir çaba sarf etmeyecek veya sorumluluk taşımayacaklardır.

Teori X ve Teori Y: Etki

İyi bir yönetici, liderliğin çalışan davranışını etkilediğini anlayacaktır. Belirli bir liderlik tarzını tercih etmelerine ve yapılması gereken işe ek olarak, bir yönetici ya Teori X’i ya da Teori Y’yi seçecektir. Teori X, faaliyetlerin yüksek derecede üretkenlik etrafında döndüğü endüstriyel organizasyonlarda yakında uygulanacaktır. Düşünme sürecinin önemli olduğu ve çalışanın kendi sorumluluğunda hareket etmesinin beklendiği durumlarda, yöneticiler Y Teorisini tercih eder. Motivasyon, çalışanın katılımı ve katılımı nedeniyle oluşur.

Ne düşünüyorsunuz?

McGregor Theory X ve Theory Y bugünün modern yönetiminde hala uygulanabilir mi? Daha fazla öneriniz var mı ile ilgili pratik açıklamayı hatırlıyor musunuz? İyi liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Heil, G., Bennis, W. ve Stephens, DC (2000). Douglas McGregor, yeniden ziyaret etti: işletmenin insani tarafını yönetmek. Wiley.
  • Lynch, RG (1978). Polis müdürü: Profesyonel liderlik becerileri. Holbrook Press.
  • McGregor, D. (1960). Girişimin insani tarafı. New York.
  • McGregor, D. (1960). Teori X ve teori Y. Organizasyon teorisi, 358-374.
    • Share:

    Leave Your Comment