Advanced
Search
  1. Home
  2. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Nedir?

Tedarikçi İlişkileri Yönetimi Nedir?

  • 19 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 248 Views
  • 0 Comments

Bu makale Tedarikçi İlişkileri Yönetimini (SRM) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu strateji metodolojisinin özünü anlıyorsunuz.

Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) nedir?

İmalat şirketleri büyük ölçüde tedarikçilerine bağımlıdır. Kendi ürünlerini yapmak için hammaddelere, yardımcı maddelere ve yarı mamullere ihtiyaçları var. Bu durum tedarikçilerine çok bağımlı oldukları anlamına gelir; teslimatın zamanı ve güvenilirliği ile fiyat-kalite oranı bunun örnekleridir. Stratejik satın alma genellikle, doğru ürünleri en iyi koşullarda tedarik eden doğru tedarikçinin (kaynak bulma) aranmasından oluşur. Bununla birlikte operasyonel tedarik desteği stratejik satın almanın bir parçasıdır. Hizmetlere odaklanan şirketler, tedarikçilerine de bağımlıdır. Örneğin, bankalar ve sigorta şirketleri, kendilerine en iyi yazılım için en iyi fırsatları sunan yazılım tedarikçilerine odaklanmıştır.

Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) tüm bu durumlarda önemli bir rol oynayabilir. Bu tedarikçi yönetimi, tedarikçiden iyi fiyat, kalite, işbirliği seviyesi, teslimat süresi ve teslimat güvenilirliğinin bir karışımı için çabalar. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM), tedarikçi katkılarını değerlendirmeye ve ne kadar başarılı olabileceklerini bulmaya yönelik sistematik bir yaklaşımla ilgilidir. Tedarikçilerin performansını en üst düzeye çıkararak, organizasyon gelişecektir. Bu yüzden alıcılar ve tedarikçiler arasında olumlu bir ilişki oluşturmak ve belirli faaliyetler için tedarikçiyi bu sürece dahil etmek iyidir. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) genellikle bir yazılım sistemidir.

E-tedarik

Dış kaynak kullanımı faaliyetleri ile şirketler, diğerlerinin yanı sıra yenilik, stok güvenliği, sürdürülebilirlik ve maliyet tasarrufu alanlarında tedarikçilere giderek daha fazla bağımlı hale geliyor. Bu yüzden tedarikçilerle stratejik ortaklık gündemin üst sıralarında yer alır ve Tedarikçi İlişkileri Yönetimini (SRM) kendisini rakiplerden ayırmak için bir araç haline getirir. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi’nden (SRM) yararlanabilen, dolaylı olarak mal ve ürün satın alan kuruluşlardır. Bu durum temel olarak doğru tedarikçinin aranmasını, bu tedarikçiyle iletişimin sürdürülmesini ve tüm sipariş ve ödeme sürecinin yürütülmesini içerir. Bu şekilde e-tedarik en popüler kısmi işlev olmak üzere, esas olarak operasyonel destek için kullanılır.

E-tedarik, tüm satın alma sürecinin maksimum rahatlığını ve optimum kontrolünü sağlar. Bu durum satın alma emirleriyle ilgili süreçlerin ve işlemlerin elektronik olarak işlenmesiyle ilgilidir. Tasarruf, bir şirket sözleşmeli koşullar altında, bütçe korumaları uygulandığında ve tedarikçiyle iyi bir ilişki içinde satın alabildiğinde elde edilebilir. E-tedarik, tüm operasyonel satın alma sürecinin kontrol edilmesini içerir. Tamamen otomatik olan bu süreç teslimatların talep edilmesi, onaylanması, sipariş edilmesi, izlenmesi ve kaydedilmesinden oluşur. Bunun temel avantajı, gereksiz, manuel veya hataya açık adımların atılmamasıdır. E-tedarik özellikle hükümetler ve büyük şirketler için uygundur. Doğru tedarikçi seçimi yoluyla ve tedarikçilerle satın alma anlaşmaları girilerek, çalışanların satın alınması görevleri ortadan kaldırılır.

Stratejik satın alma

Tedarikçi İlişkileri Yönetiminin (SRM) amacı, tedarikçileri ile satın alan taraf olarak şirket arasındaki süreçleri kolaylaştırmak ve iyileştirmektir. Sonuç olarak kendi müşterilerimize sunduğumuz hizmet de gözle görülür şekilde geliştirilebilir. Bu şekilde stratejik satın almaya dikkat edilir. Tedarik giderek daha profesyonel hale geliyor. Artık sadece maliyet düşürmekle ilgili değil; odak noktası, ürün veya hizmetin müşteri için sahip olduğu değere kaymıştır. Tedarikçilerle stratejik ilişkiler buna mükemmel bir şekilde uyuyor, çünkü işletmeler giderek stratejik tedarikçilere bağımlı hale geliyor. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM), tedarikçilerin performansını ölçmek için şirketler ve tedarikçiler arasında etkili iletişimi sağlamak için ortak bir referans çerçevesi oluşturur. Bu şekilde tedarikçiler, şirket için önemlerine göre Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) içerisinde kategorize edilir. İş süreçleri de koordine edilir ve tedarikçilerle ilişkiler geliştirilir. Ana tedarikçilerle stratejik bilgileri iyileştirerek daha iyi ürünler ve hizmetler geliştirilebilir.

Kraliçe matris

Kraljic matrisi, işbirliği ve en iyi ürünlerin geliştirilmesi alanında özellikle önemlidir. Bu model, tedarikçilerden satın alınan ürünlere en uygun satın alma stratejisini gösterir. Bu matris bir yandan satın alınan ürünlerin şirket üzerindeki finansal etkisine, diğer yandan tedarik riskine bakar. Bu durum dört kategoriye ayrılabilen ürünlerle sonuçlanır.

Rutin ürünler

Rutin ürünler düşük tedarik riskine ve düşük mali etkiye sahiptir. Teknik açıdan, satın alma en az sorunlu olanıdır. Ham maddeleri ve sarf malzemelerini düşünün. E-tedarik buna mükemmel bir şekilde uyuyor.

Kaldıraç ürünleri

Kaldıraçlı ürünler için arz riski düşüktür ama mali etkisi yüksektir. Akıllı satın alımlar yaparak, şirketin kar elde etme şansı yüksektir. Bu ürünler farklı tedarikçilerden en uygun fiyata kolaylıkla satın alınabilir. İyi çerçeve anlaşmaları ve hedeflenmiş fiyatlandırma burada birçok fırsat sunar.

Darboğaz ürünleri

Darboğaz ürünler, yüksek tedarik riski taşır ama düşük bir finansal etkiye sahiptir. Bu ürünler, tüm teslimatın en savunmasız kısmıdır. Üretim süreci için vazgeçilmezdir ve genellikle elde edilmesi zordur. Sonuç olarak bir tedarikçinin gücü vardır ve bu, şirketle olan ilişkiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğu durumda, şirketler bu ürünlerin tampon stoklarını oluştursa iyi olur.

Stratejik ürünler

Stratejik ürünler daha yüksek tedarik riski ve yüksek bir finansal etki taşır. Tedarikçi tarafından şirkete özel olarak üretilen benzersiz ürünlerdir. Bunlara ‘terzi yapımı’ da denir. Tedarikçilere ortak olarak yaklaşıldığı strateji buna uyuyor. Firma ve tedarikçi arasındaki ilişki çok önemlidir. Tedarikçi işten ayrıldığında şirket tutarlılığını koruyamaz.

Yukarıdaki tüm olasılıklar için, Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) tedarikçilerle karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirmeye odaklanır. Tedarik edilen ürünler, şirketin kalitesini, verimliliğini, etkinliğini ve yeniliğini teşvik eder.

Karşılıklı bağımlılık

Kraljic ile yapılan karşılaştırmadan da anlaşılacağı gibi, tedarikçi katkısı, Tedarikçi İlişkileri Yönetiminin (SRM) önemli bir parçasıdır ve organizasyonun başarısı üzerinde bir etkiye sahiptir. Farklı tedarikçilerin şirketin karlılığı üzerinde farklı etkileri vardır. Pek çok farklı tedarikçi ilişkileri ve seviyesi vardır. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) tüm tedarikçilere odaklanır ve hepsine eşit önem verir. Bu akılda tutularak, tedarikçiler bölümlere ayrılabilir ve seçilebilir.

Tedarikçilerle birlikte, organizasyonun stratejik önemine ve süreçlerin programa uygun olup olmadığına bakarız. Tedarikçi ve müşteri birbirine bağımlıdır ve stratejik ortaklar olarak birlikte çalışmalı, süreçleri iyileştirmeli, yeniliği birbirleriyle tartışmalı ve ürünü iyileştirmelidir. Tedarikçiler, nihai ürünün kalitesine katkıda bulunduklarının farkında olmalıdır. Tedarikçi ilişkileri yönetimi, iş ortaklarının her seviyesinde uygulanabilir. Akılda Kraljic modeli ile, hedeflerin farklı seviyelerde farklılık gösterdiği açıktır. Büyük tedarikçiler stratejik bir katkıda bulunur ve bu yüzden bir ortaklık yaklaşımı gerektirir.

Ne düşünüyorsunuz?

Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SRM) hakkındaki açıklamayı tanıyor musunuz veya herhangi bir eklemeniz var mı? Tedarikçilerle olumlu ilişkilere katkıda bulunabilecek başarı faktörleri sizce nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Lambert, DM ve Schwieterman, MA (2012). Makro iş süreci olarak tedarikçi ilişkileri yönetimi. Tedarik Zinciri Yönetimi: Uluslararası Bir Dergi, 17 (3), 337-352.
  • Moeller, S., Fassnacht, M. ve Klose, S. (2006). Tedarikçi ilişkileri yönetimi (SRM) için bir çerçeve. İşletmeden İşletmeye Pazarlama Dergisi, 13 (4), 69-94.
  • Park, J., Shin, K., Chang, TW ve Park, J. (2010). Tedarikçi ilişkileri yönetimi için bütünleştirici bir çerçeve. Endüstriyel Yönetim ve Veri Sistemleri, 110 (4), 495-515.
    • Share:

    Leave Your Comment