Advanced
Search
  1. Home
  2. Tannenbaum-Schmidt Liderlik Süreci Nedir?

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Süreci Nedir?

  • 25 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 245 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra Tannenbaum ve Schmidt teorisini anlayacaksınız.

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Süreci modeli nedir?

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modeli, Robert Tannenbaum ve Warren H. Schmidt tarafından tasarlanan bir liderlik modelidir. İlk olarak 1958’de Harvard Business Review’de yayınlandı. O zamandan beri popülaritesini kazandı ve bugün hala her durum için en uygun liderlik tarzını belirlemek ve seçmek için sıklıkla kullanılan bir araçtır.

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modeli, bir yöneticinin otoritesi ile ekibinin özgürlüğü arasındaki ilişkiyi gösteren bir liderlik modelidir. Modele göre, liderler bir yandan çalışanlarına tartışmadan doğrudan ne yapacaklarını söylerken, diğer yandan liderler ekiplerine tam özgürlük verir. Yöneticinin çalışanlarına tam bir özgürlük verdiği son durumda, çalışanların yaratıcılıklarının uyarılması nedeniyle işi geliştirme şansının yüksek olması beklenir.

Her ikisi de Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin iki uç noktasından biridir. Gerçekte, bir yöneticinin iki aşırı liderlik tarzından birini uygulaması nadiren görülür. Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelindeki geniş bir liderlik tarzları yelpazesi ve yöneticilerin farklı kişilik özellikleri nedeniyle, liderler çoğunlukla Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin ortasında bir yerde bulunan bir liderlik tarzına sahiptir. Bir lider sadece ekibine ne yapacağını söylese bile, tartışma için de bir alan olma olasılığı yüksektir. Ve ekibine tamamen özgürlük veren bir lider, çoğu zaman ekibinin uzmanlığına güvenen bir liderdir. Fakat bu senaryoda bile, zor kararların alınması gerektiğinde, yönetici nihai karar vericidir.

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modeli, farklı liderlik tarzlarını değerlendirmek için kullanılabilir. En iyi liderlik tarzına işaret etmek amacıyla tasarlanmamıştır. En iyi liderlik tarzı yoktur çünkü her durum benzersizdir.

Ek olarak yöneticiler departmanların denetiminden sorumludur. İş başarısı her çalışana bağlıdır ama aynı zamanda yöneticinin liderliğine de bağlıdır. Bu durum yöneticinin örneğin yetkilendirme veya takıma özgürlük verme yoluyla yapılabilecek insan kaynaklarından etkili bir şekilde faydalanması gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte yönetici, bir çalışanın kurumu etkileyen bir hata yapması durumunda, çalışanın yöneticinin yetkisi altında bir iş yaptığı için yöneticinin sorumlu tutulacağını anlamalıdır.

Bu yüzden yöneticinin her özel durum için Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin en etkili liderlik tarzını seçmesi önemlidir. Bir lider, işin türüne ve sektöre ve belirli duruma bağlı olarak farklı liderlik tarzlarına sahip olabilir.

Liderlik tarzlarının duruma göre değişebileceği anlamına gelir çünkü her durum farklı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyar. Bu durum çalışanların kalitesi, yöneticinin kişiliği ve karar vermede aciliyet gerektiren diğer durumsal faktörler gibi en uygun liderlik tarzını belirlemeye yardımcı olabilecek tüm faktörleri değerlendirmeyi içerir.

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Süreci modeli liderlik stilleri

Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modeli aşağıdaki liderlik tarzlarını belirledi:

  • Yönetici kararlar verir ve duyurur.
  • Yönetici kararı satar.
  • Yöneticiler fikirler sunar ve sorular davet eder.
  • Yönetici, değişikliğe tabi geçici karar verir.
  • Yönetici problem çıkarır, öneriler alır, karar verir.
  • Yönetici sınırları belirler, gruptan karar vermesini ister.
  • Yönetici, astların üstler tarafından tanımlanan sınırlar içinde çalışmasına izin verir.
  • 1. Yönetici kararlar verir ve açıklar

    Bu liderlik tarzında yönetici sadece ekibine ne yapacağını söyler. Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modeline göre, bu durumda ekip katılımı yoktur çünkü lider genel olarak tanımlanan sorunu, ekibi tarafından çözülmesi gereken bireysel bir sorun olarak görür. Çözüm ayrıca, yalnızca yönetici tarafından tartışılmadan tanımlanır. Standart liderlik türü buysa, bu tür bir liderlik tarzı ekip için sinir bozucu olabilir. Bununla birlikte sıkı son tarihlerin karşılanması gerekiyorsa ve çalışanların eğitilmesi gerektiğinde veya bir işi etkili bir şekilde gerçekleştirmek için doğru niteliklerin karışımına sahip olmadıklarında yararlı olabilir. Bu yüzden doğru liderlik tarzını belirlemeye yardımcı olan önceden açıklanan faktörleri değerlendirmek yine önemlidir.

    2. Yönetici kararı satar

    Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin bu tür liderlik tarzı, ekibi yönetici tarafından verilen bir karara katılmaya ikna etmekle ilgilidir. Bu durumda yönetici, takım için de son kararları verir. Fakat yönetici, ekibin kararın neden verildiğini anlamasını ister. Aynı zamanda yöneticinin kararın takım üzerinde ne gibi olumlu etkilerinin olacağını açıklaması da önemlidir. Ek olarak yöneticinin alınan kararlar için takdir görmesi esastır çünkü bu, çalışanlar ve yönetici arasındaki ilişkiyi geliştirir.

    3. Yönetici fikirler sunar ve soruları davet eder

    Yöneticinin takımı karara dahil etmesi bu liderlik tarzında önemlidir. Karar yönetici tarafından verilse de çalışanların düşüncelerini dile getirme ve açıklama şansı vardır. Karar muhtemelen değişmeyecek ama hem yönetici hem de çalışan için kararı anlayıp anlamadıklarını görmek için mükemmel bir fırsat. Bu durum yöneticinin, ekibinden kimlerinin eleştirel düşünceleri nedeniyle daha fazla sorumluluk almaya hazırlandığını belirlemesini sağlar ve çalışanların mevcut profesyonel düşüncelerini sergilemelerini sağlar. Her ikisi de kuruluşun gelecekteki başarısı için faydalı olacaktır.

    4. Yönetici, değişikliğe tabi geçici karar verir

    Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin bu tür liderlik tarzı, çalışanları karar alma sürecine aktif olarak dahil etmekle ilgilidir. Lider, herhangi bir sorunun bir grup sorunu olduğunu kabul eder ve bu yüzden, iyi tartışmalar yapılırsa çalışanlar kararı etkileyebilmelidir. Bununla birlikte çoğu zaman yönetici zaten bir ilk kararı vermiştir ama karar çalışanlara danışıldıktan sonra değişebilir. Bu şekilde kararları etkileme yeteneğine sahip oldukları için çalışanların kendilerini daha değerli ve daha bağlı hissetme şansı yüksektir.

    5. Yönetici sorun çıkarır, öneriler alır, karar verir

    Bir yönetici veya lider bu tür bir liderlik tarzını benimserse, bir karar verilmeden önce organizasyonun tüm departman üyelerini aktif olarak dahil eder. Bu durum karar verme sürecinin daha takım merkezli olduğu anlamına gelir. Yönetici sorunu sunar ve çözmek için öneriler ister. Fakat çalışanlar girdi sağlar ama yönetici yine de son kararı verir. Daha önce açıklanan liderlik tarzları arasındaki fark, sorunun bir karar verilmeden önce ilk olarak grupla tartışılmasıdır. Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin bu liderlik tarzı birçok girdi gerektirdiğinden, çalışanların karar verme sürecine katkıda bulunmadan önce çok yetenekli olmaları ve doğru bilgiye sahip olmaları beklenir.

    6. Yönetici sınırları belirler, gruptan karar vermesini ister

    Bu liderlik tarzı çalışanlara daha fazla özgürlük verir ama aynı zamanda lider için daha fazla risk taşır. Yönetici bu durumda örgütsel sorunu çalışanlarıyla tanımlar. İşçilerden daha sonra yöneticinin katılımı olmadan bir çözüm bulmaları istenir. Yöneticinin, çalışanlarına yönetici adına karar verme yetkisi verdiği anlamına gelir. Bu yüzden yöneticinin, Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin bu tür liderlik tarzıyla çalışanların karar vermelerine izin verilen sınırları tanımlaması çok önemlidir çünkü yönetici, alınan tüm kararlardan sorumlu olmaya devam eder. Sınırlar potansiyel riskleri ortadan kaldıracaktır ve bu yüzden, bu liderlik tarzını çok deneyimli ekiplerle kullanmak en iyisidir.

    7. Yönetici, astların üstler tarafından tanımlanan sınırlar içinde çalışmasına izin verir.

    Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin bu tür liderliği, yöneticinin takıma tam özgürlük verdiği aşırı liderlik türlerinden biridir. Bu durumda, lider aynı zamanda alınan tüm kararlardan da sorumludur ama ekibi yöneticiyi dahil etmek yerine sorunları kendileri belirlemeye ve çözmeye teşvik eder. Çoğu zaman yönetici, ekibin olası sorunları araştırmasını ve riskleri azaltmak için önlemler almasını bekler. Bu tür bir liderlik, kuruluşların stratejilerini tasarlamalarını ve yürütmelerini sağladığından, kuruluşların üst yönetiminde birçok kez meydana gelir.

    Sonuç

    Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin liderlik tarzlarının alt çizgisi, çalışanların özgürlük miktarının eğitim seviyesi ve yeterlilikler ile ilişkili olmasıdır. Çoğu zaman, artan güven ve yeterlilik düzeyi ile özgürlük miktarı artacaktır. Bu durum çalışanlar şirketlerde daha yüksek pozisyonlara terfi ettiklerinde de olur.

    Yöneticiler, yetkileri altındaki ticari faaliyetlerden sorumlu olmaya devam eder. Bu yüzden görevler devredildiğinde tüm riskleri kabul etmeleri gerekir. Çünkü bir görev devredilirse, faaliyet üzerinde daha az kontrol vardır. Bu durum bir liderin, başarılı iş sonuçlarını gerçekleştirmek için çalışanlarla ne ölçüde katılmak istediğini göz önünde bulundurması gerektiği anlamına gelir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Tannenbaum-Schmidt Liderlik Sürekliliği modelinin açıklamasına aşina mısınız? Liderlik tarzınızı zaten değerlendirdiniz mi? Ekibinize tamamen özgürlük verebilir misiniz, onlara her zaman ne yapacakları var mı yoksa arada bir yerde mi? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Schmidt, WH ve Tannenbaum, R. (1960). Farklılıkların yönetimi. Harvard Business Review.
  • Tannenbaum, R. ve Schmidt, WH (1958). Bir liderlik modeli nasıl seçilir (s. 95-101). ABD: Endüstriyel ilişkiler Enstitüsü.
  • Tannenbaum, R., Weschler, I. ve Massarik, F. (2013). Liderlik ve Organizasyon (RLE: Organizasyonlar): Bir Davranış Bilimi Yaklaşımı. Routledge.
    • Share:

    Leave Your Comment