Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Değişim Yönetimi
  3. Stratejik Değişimi Yönetme Nedir?
Stratejik Değişimi Yönetme Nedir?

Stratejik Değişimi Yönetme Nedir?

  • 23 December 2020
  • 243 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Noel M. Tichy tarafından stratejik değişimi yönetmenin pratik bir açıklamasını sunuyor. Okuduktan sonra bu güçlü değişim yönetimi aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.

Stratejik Değişimi Yönetmek Nedir?

Stratejik değişim, pazardaki rekabet güçlerini artırma niyetinde olan işletmeler için kritik uygulamalarla ilgilidir. Eleştirel olarak değerlendirilebilecek uzun vadeli projeksiyon kararları olarak görülebilir. Bu yüzden stratejik değişim, doğru kararları almak için farklı iç ve dış faktörleri dikkatli bir şekilde araştırmakla ilgilenir.

Stratejik Değişimin Yönetilmesi, değişikliğin uygulanması sırasında gerçekleşir. Amerikalı bir yönetim danışmanı, eğitimci ve birçok kitabın yazarı olan Noel M. Tichy, ‘Managing Strategic Change’i yazdı. Bu kitapta Tichy, TPC çerçevesini uygulayarak Stratejik Değişimi Yönetmekten bahsetmektedir. TPC, teknik, politik ve kültürel dinamikleri ifade eder. TPC çerçevesinin yaratıcısı olan Tichy, kuruluşların stratejik değişimi yönetmek istiyorlarsa, işletmelerin daha önce bahsedilen dinamikleri analiz etmesi gerektiğini savunuyor. Bir organizasyonun teknik, politik ve kültürel dinamiklerinin değerlendirilmesi sonucunda, firmaların faaliyet gösterdiği sektörle ilgili sorular ve çalışan değerleri gibi stratejik değişimle ilgili sorulara cevap verebilme şansı yüksektir.

Stratejik Değişimi Yönetmek, genel olarak, örgütsel sorunları ve zorlukları tanımlamak ve bunların gelecekte firmaya fayda sağlayacak şekilde nasıl etkilenebileceğini tanımlamakla ilgilidir. Tichy tarafından tanımlanan dinamikler birbiriyle ilişkilidir ve sonraki bölümde daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Stratejik Değişimi Yönetmenin TPC çerçevesi

Daha önce açıklandığı gibi, stratejik değişimin üstesinden gelmek, teknik, politik ve kültürel dinamikleri entegre ederek başarılabilir.

Teknik dinamikler

Stratejik Değişimi Yönetmenin bu dinamiği, organizasyon yapısı ve ürün portföyüyle ilgili problemlerle ilgilidir. Örneğin, artan küresel rekabet nedeniyle, işletmelerin yeniliklerden öğrenmesi ve kopyalaması daha kolay hale geldi. Küresel öğrenmenin sonucu, kalitatif ve rekabetçi fiyatlara sahip ürünlere olan talebi artırır. Sektördeki gelişmelere ayak uyduramayan şirketlerin değişim ihtiyacının farkına varması gerekiyor. Yalnızca ürünle ilgili yönlerin yanı sıra, Stratejik Değişimi Yönetmenin teknik dinamiği de çeşitli organizasyon stratejileriyle ilgilidir. Örneğin, bir iç karlılık değerlendirmesinden sonra, bir şirket belirli bir hedef gruba odaklanmanın karlı olmadığını belirleyebilir. Şirketin stratejik yönünü değiştirmek için bir gösterge görevi görebilir.

Siyasi dinamikler

Politik dinamik, değerlendirilmesi gereken önemli bir faktördür. Şirket açısından bakıldığında, mevcut ve gelecekteki siyasi kararları etkilemek için kaynakların uygulanmasıdır. Dahası, siyasi faktör önemlidir çünkü çoğu zaman makro perspektif problemleriyle ilgili baskılarla ilgilenir.

Kültürel dinamikler

Kültürel faktör, genel olarak, organizasyonda henüz dahili olarak tartışılmayan normlar ve değerlerle ilgilidir. Kültürel dinamiklerin bir başka görüşü, faktörü, toplumun farklı değerleri ve inançları nedeniyle değişim için dış baskılar olarak görmektir. Örneğin, değişim için bu dış baskılar, genel olarak daha çeşitlendirilmiş bir işgücü ile sonuçlanması gereken eşit işgücü fırsatlarıyla ilişkili olabilir.

Tichy’ye göre, teknik, politik ve kültürel dinamikler ayrı ayrı değerlendirilecek faktörler olsa da, dinamikler bir başkasını etkileyebilir. Şirket perspektifinden bakıldığında, firmalar TPC çerçevesinin hangi unsurunun en önemli gelişmeyi görselleştirdiğini değerlendirmelidir. En fazla gelişmeye sahip dinamik, değişim için bir tetikleyici olabilir. Bununla birlikte söylemesi yapmaktan daha kolaydır çünkü tüm dinamikler, bir faktörün zaman içinde nasıl gelişebileceği konusunda da çok fazla belirsizlik getirir. Firmalar, teknik, politik ve kültürel dinamikleri sürekli olarak değerlendirmeli ve yeniden değerlendirmelidir çünkü bunlar, organizasyonun yönünü değiştirebileceği ve işe öncelik verebileceği bağlamı temsil eder.

Dinamikler hep birlikte gelip gidecek sorunları temsil eder. Bu sorunları çözmek gerçekçi olmayabilir ama firmalar bu dinamiklerle sürekli olarak başa çıkabilir.

Stratejik Değişimi Yönetmek

Stratejik Değişimi Yönetmek için öncelikle bir organizasyon yapısını anlamak gerekir. Tichy, bir organizasyonu sosyal nesnelerden oluşan bir organizasyon olarak ifade eder. Sosyal nesneler, birbirleriyle etkileşime giren ve aşağıdakileri yapan bir kuruluşun çalışanlarıdır: Çalışanlar farklı teknik, politik ve kültürel yaklaşımları entegre eder, çalışanlar yararlı zorlayıcı sorulara odaklanır ve çalışanlar değişimin uygulanmasına yardımcı olur. Bu yüzden çalışanlar birbirine bağlıdır ve çalışanlar stratejik değişimin yönetilmesinde kritik bir rol oynarlar çünkü işgücü mal ve hizmetlerin akışını sağlar ve bilgiyi paylaşırlar.

TPC çerçevesini kullanmak, değişim ihtiyacını belirlemek için yararlı olabilir ama aynı zamanda stratejik değişimi yönetmek için de yararlıdır. TPC çerçevesi, bir ağ modeli, bir model ile kombinasyon halinde kullanılabilir. Tichy’nin ağ modeli şu faktörleri içerir: girdi, misyon ve vizyon, görevler, resmi ağ, organizasyonel süreçler, gayri resmi ağlar ve çıktı. Hepsi aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Giriş

Stratejik Değişimi Yönetmek için, organizasyonun geçmişini anlamak çok önemlidir. Bu yüzden girdi, işletmenin zaman içinde nasıl geliştiğiyle ilgilidir. Bir firmanın itibarını inşa etmeye yardımcı olan firma tarafından sağlanan tüm girdileri ifade eder. Bu önemlidir, çünkü bir işletmenin geçmişi büyük ölçüde şirketin gelecekteki yönünü belirler.

Misyon ve vizyon

Stratejik Değişimi Yönetmek ama şirket kurumsal mesajları tutarlı bir şekilde iletmeyi başarırsa başarılı olabilir. Bir organizasyonun misyonu ve vizyonu, çoğu zaman bir şirketin kurulma nedeni olduğundan, değişimle ilgili stratejik kararların, kararlara organizasyonun var olma nedenini entegre etmesi gerekir. Ayrıca şirketler hangi kaynakların tahsis edileceğine karar vermeli ve ne kadar tahsis edileceği de belirlenmelidir.

Görevler

Görevler, organizasyonel hedeflere ulaşmak için yürütülmesi gereken tüm somut faaliyetleri ifade eder. Aynı zamanda operasyonların nasıl yapılması gerektiğine de değinir ve böylece organizasyonel hedeflere başarıyla ulaşmak için gerekli teknolojileri ele alır. Somut görevleri ve gerekli teknolojileri belirlemek, çalışanlara bir kesinlik düzeyi sağlar. Ayrıca operasyonel süreçlerin sorunsuz akışına katkıda bulunur.

Resmi ağ

Stratejik Değişimi Yönetmek, her bir pozisyonun yerine getirmesi gereken görevler hakkında resmi anlaşmaları içerir. Organizasyonun farklı seviyelerinde resmi farklılaşmayı sağlar. Farklılaşma, örneğin, işleve, coğrafyaya ve üretime dayalı olabilir.

Organizasyonel süreçler

Stratejik Değişimi Yönetmek, çeşitli süreçlerin uygulanmasıyla başarılabilir. Bu yöntemler iletişim, kontrol ve hatta çalışanlara sağlanan faydalarla ilgili olabilir. Örgütsel süreçlerin temel bir unsuru, iç seçmenleriyle iletişimidir.

Gayri resmi ağlar

Gayri resmi ağlar, şirketin çalışanları arasındaki etkileşimi ifade eder. Çalışanlar öğrendiklerini paylaşır ve şirketin misyonu ve stratejileri hakkında bilgi alır. Bu etkileşimler, Stratejik Değişimi başarıyla Yönetmek için gereklidir.

Çıktı

Çıktı terimi, şirketlerin sahip olduğu çoklu hedeflerle ilgilidir. Bu hedeflerin hepsinin farklı işlevleri vardır ve diğer hedeflere ulaşılma derecesini etkileyebilir.

Stratejik Değişimi Yönetme üzerine son söz

Stratejik Değişimin Yönetilmesi teknik, politik ve kültürel dinamiklerle ilgilidir. Bunlar, birincil sistemleri temsil eder ve bir organizasyonun temel fikrini ve stratejik değişimin temel fikrini anlamak için tamamen anlaşılmalıdır. Verilerin mevcudiyeti nedeniyle teknik dinamik kolaylıkla değerlendirilebildiğinden, siyasi faktör kuruluşların güç düzeyiyle ilgilidir ve kültürel faktör yeni normların, değerlerin ve tutumların gelişmesiyle değişir. Tüm dinamikler, stratejik değişimi yönetmek için sürekli bir değerlendirme gerektirir.

Tichy’ye göre organizasyon, daha önce bahsedilen faktörlerin tek olarak hareket ettiği bir sistem olarak görülmelidir. Değişimin arkasındaki gücün artan gücü nedeniyle, değişim ihtiyacını belirlemek ve stratejik değişimi yönetmek hep birlikte daha kolay hale geliyor.

Ne düşünüyorsunuz?

Stratejik değişimin açıklamasını biliyor musunuz? Teknolojik, politik ve kültürel dinamikleri halihazırda sürekli izliyor musunuz? Stratejik değişimi yönetmek hakkında ne düşünüyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Anderson, P. ve Tushman, ML (Editörler). (2004). Stratejik yenilik ve değişimi yönetmek: Bir okuma koleksiyonu. Oxford University Press.
  • Greenwood, R. ve Hinings, CR (1993). Stratejik değişimi anlamak: Arketiplerin katkısı. Academy of Management Journal.
  • Johnson, G. (1992). Stratejik değişimi yönetmek – strateji, kültür ve eylem. Uzun menzilli planlama, 25 (1), 28-36.
  • Quinn, JB (1980). Stratejik değişimi yönetmek. Sloan Management Review (1986 öncesi), 21 (4), 3.
  • Tichy, NM (1983). Stratejik değişimi yönetme: Teknik, politik ve kültürel dinamikler (Cilt 3). John Wiley&Sons.
  • Tichy, N. (1983). Stratejik değişim yönetiminin esasları. İşletme stratejisi Dergisi, 3 (4), 55-67.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın