Advanced
Search
  1. Home
  2. SOAR Analizi Nedir?

SOAR Analizi Nedir?

  • 19 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 279 Views
  • 0 Comments

Bu makale SOAR Analizini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu strateji aracının temellerini anlıyorsunuz. Bu makale indirilebilir: SOAR Analizi şablonu.

SOAR Analizi nedir?

Güçlü Yönler, Fırsatlar, Beklentiler, Sonuçlar (SOAR) Analizi, kuruluşların tüm stratejik hedefleri geliştirmenin yararına mevcut güçlü yönlere ve gelecek vizyonuna odaklanmalarına yardımcı olur. Bu durum kuruluşların gelecekteki hedeflerine ve bu hedeflerin getireceği sonuca odaklanmalarına yardımcı olan stratejik bir planlama yöntemine dönüştürür. Bu stratejik model, Güçlü Yönler, Fırsatlar, Beklentiler ve Sonuçların kısaltmasıdır.

Hem mevcut hem de yeni kuruluşlar bir SOAR Analizinden iyi bir şekilde yararlanabilir. Pozisyon veya hiyerarşik seviyeden bağımsız olarak bir organizasyon içindeki herkes için çalışır. Aynı zamanda hem iç hedef grupları (çalışanlar) hem de dış hedef grupları (paydaşlar) hedef alabilir. SOAR Analizi, atılımlar yapmak isteyen, becerilerini geliştirmek isteyen veya diğer geliştirme planlarına odaklanan kuruluşlar için de yararlıdır.

SOAR vs SWOT Analizi

Bir SOAR analizi, kuruluşun güçlü ve zayıf yönlerinin ilk iç analizinin yapıldığı bir SWOT Analizine çok benzer. Daha sonra SWOT Snalysis, kurumun dış zorluklarına, fırsatlarına ve tehditlerine bakar. Bununla birlikte bir SOAR Analizi, bir SWOT’dan daha eylem odaklıdır ve sonuçlara yöneliktir. SOAR, bir organizasyonun tüm seviyeleri ve işlevsel alanlarıyla ilgilenirken, SWOT genellikle yukarıdan aşağıya bir yaklaşım benimser.

SOAR Analizi, organizasyonun kendisine ve halihazırda iyi gidenleri iyileştirmeye odaklanır. Öte yandan, bir SWOT Analizi, kuruluşun algılanan tehditlerine ve/veya zayıflıklarına bakar. SWOT Analizinin aksine, SOAR modeli, şirketi halihazırda bilinenlere yönlendirmek için takdire dayalı araştırmalar kullanır. Bu yüzden SOAR Analizinin çıktısı, güçlü yönlerden ve fırsatlardan yararlanan bir dizi eylem içerir. Bunu yaparken, organizasyon tüm organizasyon tarafından paylaşılan hedefler için çabalayabilir; ölçülebilir sonuçlar. Bir SOAR, diğer şirket varlıkları aracılığıyla daha ayrıntılı analiz için bir temel sunar. Aşağıdaki sorular bir SOAR Analizi yürütürken faydalı olabilir:

  • Kuruluşun güçlü yönleri nelerdir?
  • Organizasyon için hangi fırsatlar var?
  • Organizasyonun mükemmel geleceği nasıl görünüyor?
  • Hangi ölçülebilir sonuçlar kuruluşun gelecek vizyonuna ulaşıldığını gösteriyor?

SOAR Analizi daha ayrıntılı olarak

Bir kuruluşun güçlü yönlerini daha da geliştirmek, zayıflıkları iyileştirmek için zaman harcamaktan daha iyi sonuçlar verecektir. SOAR Analizinin her unsuru, birkaç örnek soru ile aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır:

Güçlü

SOAR Analizinde bu, bir organizasyonun en güçlü yönleriyle ilgilidir. Tüm kapasiteleri, becerileri ve başarıları (ister büyük ister küçük olsun) ifade eder. Aşağıdaki örnek sorular geçerlidir:

  • Organizasyon hangi konuda üstün?
  • Şimdiye kadarki en büyük başarılar nelerdi?
  • Kuruluşun en çok gurur duyduğu şey nedir?
  • Organizasyonu benzersiz kılan nedir?
  • Organizasyonu alıcılar için değerli kılan nedir?
  • Organizasyon rakiplerinden daha iyi ne yapıyor?

Fırsatlar

Bunlar, organizasyonun sahip olduğu olasılıkları ve fırsatları hedeflemektedir. Kârı artırabilecek veya müşterilerin karşılanmamış ihtiyaçlarına odaklanan dış koşullarla ilgilidir. Fırsatlar ayrıca daha büyük bir pazar payına yol açabilir veya rekabet avantajını artırabilir. Olası kurumsal tehditler veya zayıflıklar fırsatlara dönüştürülebilir. Ortaya çıkan tüm fırsatlar sonunda başarıya götürür. Burada da örnek sorular yararlı olabilir:

  • Hangi işbirlikleri başarı şansını artırabilir?
  • Hangi değişiklikler ve pazar eğilimleri, kuruluşun mevcut güçlü yönleriyle eşleşiyor?
  • Kuruluş hangi tehditleri kucaklayabilir ve fırsatlara dönüştürebilir?
  • Organizasyon, iç paydaşlar için henüz yerine getiremeyen ihtiyaç ve istekleri nelerdir?
  • Kuruluş, dış paydaşlar için henüz hangi ihtiyaç ve istekleri yerine getirmiyor?
  • Kuruluş pazardaki hangi boşlukları doldurabilir?

Beklentiler

SOAR Analizinde, bunlar bir organizasyonun sahip olduğu hedeflerle ilgilidir; kuruluş ne olmayı arzuluyor ve neyi gerçekleştirebilir? Kuruluşun gelecek için ne gibi hedefleri var, vizyonu nedir? Bu vizyon çerçevesinde, bir kuruluşun mevcut güçlü yönlerini inşa etmesi iyi olur. Yeterli ilhamla, özlemler netleştirilebilir ve aşağıdaki örnek sorular yardımcı olabilir:

  • Kuruluş gelecekte neyi başarmayı umuyor?
  • Gelecekteki organizasyon neye benzeyecek?
  • Organizasyon pazarda nasıl bir fark yaratabilir?
  • Kuruluşun tutkusu nedir?
  • Gelecekteki hedefleri hangi stratejiler ve eylemler destekleyebilir?

Sonuçlar

Bu durum hedeflere ve beklentilere ne zaman ulaşıldığını gösteren somut ve ölçülebilir sonuçları ifade eder. Aşağıdaki örnek sorular bunun için yararlı olabilir:

  • Hangi önlemler kuruluşun başarı için doğru yolda ilerlemesini sağlar?
  • Kuruluş, başarı vizyonunu somut sonuçlara nasıl çeviriyor?
  • Organizasyon, hedeflere ulaşıldığını ne zaman biliyor?

Destek

SOAR Analizi, kuruluşun potansiyelini tanımak ve ortak bir gelecek vizyonu oluşturmak için paydaşları birleştirmek için güçlü bir araçtır. Bir kuruluşun güçlü yönlerinin üzerine inşa etmek, zayıflıkları düzeltmeye çalışmaktan daha az çaba ve kaynak gerektirir. Dahası, SOAR Analizi, organizasyonun her seviyesindeki temsilcileri içerdiği için organizasyon içinde destek oluşturur. İletişimin açılması, strateji ve stratejik planlama konusunda girdilere yol açar. Bunu yaparken değişime karşı direnç en aza indirilir. Çalışanlar, yaratılmasına yardımcı oldukları amaçlara ve hedeflere (aşağıdan yukarıya) daha kolay bağlanacaklar. Ek olarak SOAR Analizi esnek ve ölçeklenebilirdir. Bu yüzden planlama ve karar verme, bir kuruluşun ihtiyaçlarına ve kültürüne göre uyarlanır.

SOAR modeli, yeni girişimleri keşfetmek, stratejik bir plan geliştirmek ve yıllık stratejik değerlendirmeler sırasında kullanılabilir. Aynı zamanda bir liderlik geliştirme programının bir parçası olarak ve bireysel çalışanların kariyer gelişiminde de kullanılabilir.

SOAR Analizinin Yürütülmesi

SOAR Analizi ile mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için, bir kuruluş analizi farklı bir grupla yürütmekle işe yarar. Örneğin, her biri duruma farklı bir bakış açısına sahip olan çeşitli seviyelerden çalışanlar. Farklı departmanlardan çalışanlara ek olarak, müşteriler, tedarikçiler ve ortaklar gibi diğer paydaşlar da dahil edilebilir.

Genel olarak, etkili bir SOAR Analizi, beyin fırtınasına dikkat etmek ve eylemleri önceliklendirmek de dahil olmak üzere bir saat kadar sürer. Bir ilk eylem planı geliştirmek de genellikle bir saat sürer.

SOAR Analizine kimlerin katılacağı belli olduktan sonra, veri toplama aşaması izler. Katılımcılar, Adım adım Güçlü Yönleri, Fırsatları, Hedefleri ve Sonuçları ararlar. Güçlü, olumlu sorular fırsatları yaratmaya yardımcı olur. Toplantıya rehberlik eden bir anket de faydalı olabilir. Olası tehditler, zayıflıklar veya sorunlar göz ardı edilmemelidir. Bunları yeniden çerçevelendirerek fırsatlar doğar. Hangi fırsatların en fazla potansiyeli gösterdiğini ortaklaşa belirleyerek, kuruluşun istekleri değerlendirilebilir. Sonunda, bu bir eylem planına, zaman planına ve görevlerin bölünmesine yol açacaktır.

SOAR Analizi şablonu

Bu kullanıma hazır SOAR Analizi şablonuyla SOAR Analizinin farklı yönlerini tanımlayarak yeni tanımlanmış stratejik hedeflere ulaşın.

SOAR Analizi şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

SOAR analizinin açıklamasını tanıyor musunuz? Bu model, kuruluşunuzun mevcut güçlü yönlerine ve gelecek vizyonuna odaklanmasına yardımcı oluyor mu? Herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Silbert, JH ve Silbert, T. (2007). SWOT’tan Yükselmek: Her stratejik planın bilmesi gereken dört ders. AI Uygulayıcısı: International Journal of AI Best Practic, 1-4.
  • Stavros, JM ve Cole, ML (2014). Olumlu dönüşüme ve değişime doğru yükselmek. ABAC ODI JOURNAL VISION. AKSİYON. SONUÇ., 1 (2).
  • Stavros, JM ve Hinrichs, G. (2011). SOAR’ın ince kitabı: Güçlü yönlere dayalı strateji oluşturma. İnce Kitap Yayıncılığı.
    • Share:

    Leave Your Comment