Advanced
Search
  1. Home
  2. SMED (Tek Dakikalık Kalıp Değişimi) Nedir?

SMED (Tek Dakikalık Kalıp Değişimi) Nedir?

  • 16 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 265 Views
  • 0 Comments

Bu makale SMED’in (Tek Dakikalık Değişim) pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü ve verimli üretim felsefesinin ve kalite yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

SMED (Single Minute Exchange of Dies) nedir?

SMED (Tek Dakikalık Kalıp Değişimi), ekipmanı değiştirmek için gereken süreyi büyük ölçüde azaltan bir YALIN Üretim yöntemidir. Geçiş süresinin kısaltılması, daha verimli ve bu yüzden genellikle daha ucuz bir süreç sağlar ve daha önemli şeylerin geliştirilmesi için daha fazla odak ve bütçe bırakır. SMED, hem makinelerde proses değişimlerinde hem de insanları ilgilendiren proses değişikliklerinde uygulanabilir.

SMED yönteminin özü, daha önce çekirdek süreçle eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ve bunları dışarıdan yürüten birçok alt işlemi değiştirmektir. Diğer alt işlemler daha sonra basitleştirilir ve zamandan tasarruf etmek için temel sürece göre düzenlenir. Tek Dakikalık Kalıp Değişimi adı, işlemin geçiş sürelerini tek hanelere düşürme amacını ifade eder. 10 dakikadan az anlam ifade ediyor. SMED’in doğru kullanımı, sürecin mucidi tarafından belgelendiği gibi %90 oranında bir zaman azalmasına yol açabilir.

SMED, 1950 yılında Shigeo Shingo tarafından geliştirildi. O, şirketlerin değişim sürelerini önemli ölçüde azaltmalarına yardımcı olma konusunda olağanüstü becerilere ve başarıya sahip bir Japon endüstri mühendisiydi. Bu mühendis en çok Toyota Üretim Sistemindeki (TPS) icatları ve optimizasyon teknikleriyle tanınır. Üstyapı üretmek için kullanılan 500 tonluk büyük preslerde parça ve alet alışverişini inceledi. Bunun saatler, hatta günler sürdüğünü gözlemledi. Yaptığı değişikliklerden sonra işlemin süresi birkaç dakikaya indirildi.

SMED neden gerekli

Yalın Üretim ve Tam Zamanında (JIT), belirli bir sistem içindeki israfı ve verimsizlikleri azaltmaya çalışır. Atık, Yalın’da tanımlanan üç ana alandan biridir: Muda, Mura ve Muri’nin kaybı. SMED bu üç atık alanını ele alır ama asıl odak noktası Mura’nın ortadan kaldırılmasıdır (düzensizlik). Sorunsuz ve öngörülebilir bir süreç akışı elde etmek için, müşteri taleplerini karşılamak için daha küçük partilerin işlenebilmesi gerekir. Daha küçük partilerin önündeki en büyük engel, ekipmanı zaman içinde değiştirmektir. Bu değişiklikler zaman alıcıdır, pahalıdır ve daha verimli bir süreçle geri kazanılması gerekir.

Belirli ekipman için geçiş süresi saatler hatta günler alabildiğinden, bu makinelerin verimini en üst düzeye çıkarmak için bir girişimde bulunulur. Bu şekilde işlemi daha ekonomik hale getirmek için mümkün olan en büyük parti kullanılır. Verimlilik ancak sürecin değiştirilmesi gerektiğinde netleşir.

Daha küçük partileri ekonomik olarak gerçekleştirmenin tek yolu, her değişimin gerektirdiği sürenin azaltılmasıdır. Bu yüzden kurulumun, geçiş süresinin üretim süreci üzerinde çok az etkisi olacak veya hiç etkisi olmayacak şekilde en aza indirilmesi gerekmektedir.

2 tip eleman

SMED’deki değişimler, öğeler adı verilen adımlardan oluşur. İki tür öğe vardır:

1. İç unsurlar

Bu elemanlar, ekipman durdurulduktan sonra uygulanmalı veya değiştirilmelidir. Bunlara örnekler: eski takımları çıkarmak, yeni takımları yerleştirmek, malzeme beslemesini değiştirmek veya program ayarlarını değiştirmek. Bunu Formula 1 pit stop gibi düşünün. Araba pit şeridine girer, durur ve mürettebat lastikleri değiştirir.

2. Dış unsurlar

Ekipman çalışırken harici elemanlar uygulanabilir veya eklenebilir. Bunlara örnekler: yeni malzeme beslemeleri satın almak, yeni aletler satın almak, eski aletleri iade etmek veya saklamak ve doğru prosedürleri belgelemek veya lisans talep etmek. Aynı Formula 1 yarışı sırasında, ekip halihazırda lastikleri hazırlıyor, araçları hazırlıyor ve araç hala pistteyken mekanikleri konumlandırıyor. Sonuç olarak mürettebat, aracın durma noktasına geldiği anda tüm süreci yalnızca birkaç saniye içinde gerçekleştirebilir.

SMED adımları

Bir SMED eylem planı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Ayrı dahili ve harici kurulum işlemleri

Bu adım sırasında, ekipman çalışırken çok az değişiklik yapılarak veya hiç değişiklik yapılmadan gerçekleştirilebilen değişim sürecindeki unsurlar belirlenir ve geçişten önce veya sonra gerçekleştirilir. Bu adımda geçiş sürelerinin yarı yarıya azaltılması alışılmadık bir durum değildir.

Her bir öğe için, her bir alt süreç için, ekip, ekipman kullanımdayken öğenin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini sormalıdır. Cevap evet ise, bu harici bir faktördür.

2. Harici kurulum işlemlerini standartlaştırın

Videolar veya akış şemaları yardımıyla, bu aşamada tüm harici aşamalar tanımlanabilir ve standartlaştırılabilir. Bu durum bu faaliyetlerin süreç devam ederken gerçekleştirilebileceği anlamına gelir. Bu dikkatlice yapılmazsa, makineler çalışmıyorken aletlerin hala toplanması gereken durumlar olabilir. Bu durum geçiş süresini olması gerekenden daha uzun hale getirir.

3. Dahili kurulum işlemlerini harici kurulum işlemlerine dönüştürün

Mevcut değişim süreci, bu adımda, mümkün olduğunca çok sayıda iç unsurun harici hale getirilmesi amacıyla dikkatlice incelenir. Bu adım sırasında, ekibin şunları göz önünde bulundurması gerekir: iç faktörleri harici hale getirmenin bir yolu varsa, bu yöntemin ne olacağı ve bunun nasıl yapılacağı.

Yani daha fazla eylem için uygun olan öğelerin bir listesidir. Öncelikleri içeren bu liste, bazı yönlerden bir maliyet-fayda analizine benzer.

4. Dahili değişim süreçlerini iyileştirin

Shigeo Shingo bir keresinde, ‘Sadece cıvatanın son dönüşü parçayı yerine sabitler’ demişti. Gerisi sadece harekettir ve israf olarak kabul edilebilir. Bunun arkasındaki fikir, örneğin cıvatanın parçayı yerinde tutan daha kısa, yaylı kelepçelerle değiştirilebilmesidir. Daha önce cıvatayı çevirmek için harcanan zaman kaydedilir. Makineler veya aletler, standart boyutlar verecek şekilde değiştirilebilir ve montaj noktaları basitleştirilebilir, böylece iş minimum sayıda adımla yapılabilir.

5. Harici kurulum işlemlerini iyileştirin

Bu adımda, kalan dış unsurlar değerlendirilir. Amaç, bunları kolaylaştırmak ve basitleştirmek ve daha fazla zaman kazanmaktır. Daha önceki adımlarda olduğu gibi, ekip şunları düşünüyor: Bu faktör daha kısa sürede nasıl tamamlanabilir? Bu unsuru nasıl basitleştirebiliriz? Yeterince verimli olup olmadığını belirlemek için burada bir maliyet-fayda analizi de kullanılabilir.

6. SMED’i tekrar tekrar tekrarlayın

Tüm süreci tekrar tekrar yakından inceleyerek düzenli zaman tasarrufu elde etmek mümkündür. Yeni teknolojiler veya diğer değerli içgörüler, örneğin video analizi kullanarak süreci optimize etme fırsatları sunar.

SMED avantajları

  • Gerekli alet sayısının azaltılması
  • Gerekli envanteri azaltmak
  • Teslimat sürelerinin azaltılması
  • Küçük gruplar üretme yeteneği geliştirildi
  • Müşteri isteklerine daha hızlı yanıt süresi
  • Kapasiteyi arttırmak
  • Kaliteyi artırın
  • Esnekliği artırın
  • Maliyetleri düşürün ve karı artırın

Ne düşünüyorsunuz?

Sigeo Shingo’nun Tek Dakika Değişimleri Ölçeğinin bu açıklamasına aşina mısınız? Bu aracı kullanarak şirketinizdeki değişim sürelerinin ne ölçüde azaltılabileceğini düşünüyorsunuz? Üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek için herhangi bir ipucunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Dillon, AP ve Shingo, S. (1985). Üretimde bir devrim: SMED sistemi. CRC Basın.
  • McIntosh, RI, Culley, SJ, Mileham, AR ve Owen, GW (2000). Shingo’nun ‘SMED’ (Single Minute Exchange of Die) metodolojisinin eleştirel bir değerlendirmesi. Uluslararası üretim araştırmaları dergisi, 38 (11), 2377-2395.
  • Dave, Y. ve Sohani, N. (2012). Tek Dakikalık Kalıp Değişimi: Literatür Taraması. International Journal of Lean Thinking, 3 (2), 27-37.
    • Share:

    Leave Your Comment