Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kalite Yönetimi
  3. SIPOC Modeli Nedir?
SIPOC Modeli
 Nedir?

SIPOC Modeli Nedir?

  • 16 January 2021
  • 351 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale SIPOC modeli kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: SIPOC model şablonu.

SIPOC modeli nedir?

SIPOC, ürün ve/veya hizmet sunan bir şirketteki dönüşüm sürecini doğru bir şekilde tanımlamak için bir yöntemdir. Bir veya daha fazla sürecin girdi ve çıktılarını tablolarda özetleyen süreç iyileştirme aracıdır. SIPOC, Tedarikçiler, Girdiler, Süreç, Çıktı ve Müşteriler için bir kısaltmadır ve ayrıca sütunların adlarıdır. Araç 80’lerde doğdu ve Altı Sigma, Kaizen ve Yalın üretim gibi kalite sistemleri içinde bir programdır.

Dönüşüm süreci

SIPOC model yöntemi, hangi faktörlerin dönüşüm sürecini etkilediğini ve hangi tarafların dahil olduğunu netleştirir. Bunu haritalandırarak bir şirket, süreçlerinin sorunsuz bir şekilde işlemesi için üzerinde çalışılması gereken her şeyi bulabilir.

Tedarikçi, bir şirketin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış hammadde ve diğer malzemeler, yarı mamul ürünler, bilgi ve uzmanlık biçiminde girdi sağlar. Bu durum nihai ürün veya hizmetin müşteri için alacağı nihai şekle doğru süreçte önemli bir adımdır. Bu çıktı, müşterinin gereksinimlerini karşılamalı ve hatta belki de aşmalıdır. Müşterinin harici bir taraf olması gerekmez, ayrıca organizasyon içinden de olabilir. Bu durum tedarikçi/müşteri ilişkilerinin bir şirket içinde de var olabileceği anlamına gelir.

SIPOC modeli, dönüşüm sürecinin bazı kısımlarının gözden kaçmasını önlemeye yardımcı olur. SIPOC yöntemi, nihai ürüne dönüşüm hakkında çok az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayan çalışanlara süreci netleştirir ve ayrıca çalışanların yeni bir süreci net bir şekilde tanımlamasına yardımcı olur.

SIPOC Modeli örneği

SIPOC model yöntemi, üretim sürecine kimin ne sağladığını, çeşitli oyuncular tarafından tam olarak neyin sunulduğunu ve nihai sonucun ne olduğunu açıklar. Nihai ürünün kime yönelik olduğu da netleşecektir. Aşağıda, SIPOC modelinin çeşitli yönleri, pratik bir SIPOC modeli örneği ile açıklanmaktadır.

Tedarikçi

Bu durum sürece ürün veya hizmet sağlayan taraftır. Bunlar hem dahili hem de harici taraflar olabilir. Süreç için ne gerekli ve ne kullanılıyor? Bunun için Input kısmında bir açıklama bulabiliriz. Tedarikçi, örneğin malzeme ve bilgi sağlar. Süreç başlamadan önce toplanması gereken her şey bu taraflarca sağlanır. Hammadde veya bilgi, beceri ve bilgi tedarikçileri olabilirler. Bir mobilya üreticisi hayal edin. Tedarikçiler ahşabı, çivileri ve yapıştırıcıyı tedarik ediyor, aynı zamanda özel bilgiye sahip çalışanlara, bir masa ve sandalye tasarımcısı ve bir tasarım yazılımı tedarikçisi.

Giriş

Tedarikçilerin kendilerine ek olarak, artık ne sağladıkları da biliniyor. Sürecin girdisi malzemeler, hizmet ve bilgilerle ilgilidir. Mobilya üreticisinin çeşitli ahşap türleri gibi hammaddelere, tutkal ve çivi gibi diğer malzemelere ve dolaplar için metal kulplar gibi yarı mamul ürünlere ihtiyacı vardır. Tasarımcının yaratıcı zekası ve yazılım uzmanı tarafından sisteme doğru girdi gibi marangozların becerileri de gereklidir. Makineler ve aletler de gereklidir.

İşlem

Sürecin kendisi bir belgede, el kitabında veya çalışma talimatında açıklanmıştır. Tüm adımların açık bir şekilde tanımlanmasıyla, standart iş çıktıda çok fazla sapma olmadan sunulabilir. Dahası, sürece dahil olan herkes kendi eylemlerine aşinadır ve bir şeyler yolunda gitmediğinde ve birbirini düzeltmediğinde birbirleriyle konuşmak daha kolaydır. Bu şekilde belirli bir serideki mobilya üreticisinden ayrılan tüm mobilyalar, çok tek tip ve kalitede benzer olacaktır.

Çıktı

Süreçten çıkan nihai sonuç, son ürün olarak görülebilir. Nihai ürüne ek olarak, atık ürünler de Çıktı örneğidir. Mobilya üreticisi, mobilyanın yanı sıra, fabrikadan çöp olarak çıkan yeni mobilya modelleri ve ağaç yongalarının yer aldığı bir web sitesi, işler, tasarımlar, oluşturur.

Müşteri

Tedarik ettiğiniz kişi veya şirket sözde son kullanıcıdır. Bu durum üreticiden mobilya satın alan gerçek müşteri olabilir ama aynı zamanda fabrika nedeniyle istikrarlı bir işi olan çalışan da olabilir. Süreç boyunca müşteri gereksinimleri önemlidir. Çıktı müşteri gereksinimlerine uymadığında kalite garanti edilemez.

Paydaşlar

Yukarıdakiler, yalnızca doğrudan tedarikçilerin ve müşterilerin bir SIPOC’a dahil olduğu anlamına gelir. Bankalar, finansman kuruluşları veya lisans veren şirketler gibi diğer paydaşlar SIPOC’a dahil değildir. Ayrıca kalite özelliklerinden ve/veya spesifikasyonlardan bahsedilmesi alışılmış bir durum değildir.

Katılım

Bir grup çalışanla bir SIPOC şeması oluşturmak önemlidir, böylece dahil olan herkesin sürece katkıda bulunma şansı olur. Kendi görüşlerinin yanı sıra süreç içerisindeki rollerine de karar verebilirler. Bir SIPOC modeli, karşılıklı anlayış ve sürecin ortak bir fikrini yaratır, bu da daha fazla katılım sağlar. Bir SIPOC modeli, herkese sürecin başlama nedenleri hakkında net bir fikir verir. Bu durum sürecin daha sonraki bir aşamasında karışıklığı önler. Ayrıca sürece kimin dahil olduğunu ve herkesten neye ihtiyaç duyulduğunu önceden netleştirir.

SIPOC model şablonu

Bu kullanıma hazır SIPOC model şablonuyla dönüşüm/üretim sürecini, etkileyen faktörleri ve ilgili tarafları açıklamaya başlayın.

SIPOC model şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

SIPOC modeli ile deneyiminiz nedir? Üretim sürecini nasıl tanımlıyorsunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Kaliteli bir yönetim için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Antony, J., Singh Bhuller, A., Kumar, M., Mendibil, K. ve Montgomery, DC (2012). İşlem ortamında Altı Sigma DMAIC metodolojisinin uygulanması. Uluslararası Kalite ve Güvenilirlik Yönetimi Dergisi, 29 (1), 31-53.
  • Reddy, GP ve Reddy, VV (2010). Küçük ölçekli endüstride bir vaka çalışması olan Altı Sigma kullanarak süreç iyileştirme. International Journal of Six Sigma and Competitive Advantage, 6 (1-2), 1-11.
  • Shankar, R. (2009). Altı sigma kullanarak süreç iyileştirme: bir DMAIC kılavuzu. ASQ Quality Press.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın