Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kalite Yönetimi
  3. Sıfır Hata Nedir?
Sıfır Hata  Nedir?

Sıfır Hata Nedir?

  • 12 February 2021
  • 262 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Philip Crosby tarafından hazırlanan Sıfır Kusur kavramının pratik bir açıklamasını sunmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.

Sıfır Hata nedir?

Sıfır Kusur, Philip B. Crosby’nin ‘Kalite Yönetiminin Mutlakları’ kitabındaki kavramlardan birini ifade eder. Sıfır Hata bir yönetim aracıdır ve önleme yoluyla üretim hatalarını durdurmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, insanları işlerini iyi yapmaları için sürekli teşvik ederek hataları tespit etmeye ve önlemeye motive etmek ve ikna etmek de amaçlanmaktadır.

Sıfır Hata, bir çalışanın yaptığı hataların alakasız olduğunu iddia eden bir felsefedir. Sonuçta bu hatalar, ürün/hizmet müşterilere ulaşmadan önce denetçiler tarafından tespit edilecektir. Sıfır Kusurlar, kişisel çıkarlarının yaptıkları her şeyde motivasyon olarak hizmet etmesini sağlamak için çalışanı şartlandırmaya odaklanır. Bu durum çalışanı işinin organizasyonun başarısı için önemli olduğuna ikna ederek yapılır.

Bahsedildiği gibi, Philip B. Crosby, Sıfır Hata konseptini geliştiren kişi oldu. Philip B. Crosby, Martin Company’nin Pershing roket programında kalite yöneticisiydi. Özellikle Soğuk Savaş sırasında Sıfır Kusurlar büyük ilgi gördü. Sonunda NASA bile Sıfır Hata operasyonlarından yararlandı. Örneğin, başarısız füze fırlatmalarıyla ilgili raporlar, kusurları ortadan kaldırma baskısını artırdı. Konsept daha sonra otomotiv endüstrisine de uygulanacaktı. Bu durum özellikle güvenlik açısından ciddi maliyet düşüşleri ve daha kaliteli araçlar ile sonuçlandı. Nihayetinde, bir Sıfır Hata standardı oluşturuldu ve dünyadaki birçok kuruluşta uygulandı.

Milyon Fırsat Başına Kusur (DPMO)

Sıfır Hata, ‘Kalite Yönetiminin Mutlaklıkları’ kitabında bahsedilen kavramlardan biridir. Bu son derece saygın ve popüler konsept, Altı Sigma teknikler setinde de ele alınmaktadır. Bununla birlikte Sıfır Hata teorisi ve ‘Kalite Yönetiminin Mutlaklıkları’ da sıklıkla eleştirilmektedir. Örneğin, insanlar çoğu zaman hatasız üretimin imkansız olduğunu söylüyorlar. Diğerleri, kalite yönetiminde tam anlamıyla mükemmelliğin olmadığını ve ilkenin yalnızca israfı ortadan kaldıran ve kusurları mümkün olduğunca azaltan bir organizasyonel duruma atıfta bulunduğunu belirterek bu eleştiriyi reddediyor. Sıfır Hata, üretimde ve diğer projelerde mümkün olan en yüksek kalite standartlarını garanti etmekle ilgilidir.

Projelerin hatasız üretilmesi ve yürütülmesinin imkansız olduğu eleştirisi haklı ve doğrudur. Altı Sigma teknikler setine göre Sıfır Hata, Milyon Fırsat Başına 3,4 Hata (DPMO) olarak tanımlanır. Bu bağlamda, üretim sürecinde kaliteyi iyileştirmek ve garanti altına almak için Sıfır Hata kavramı bir arayış olarak görülmeli ve mükemmellik için çaba göstermelidir. Mükemmelliğe asla ulaşılamayacak ama yatırılan enerji, kaliteyi en azından, katı ölçüm değerleri ve standartları temelinde ölçülen kabul edilebilir bir düzeye yükseltecektir.

Kalite Yönetiminin Mutlaklıkları

Philip B. Crosby, Sıfır Hata fikrini ‘Kalite Yönetimi Mutlakları’ kavramına dahil etti. Fikir daha sonra diğer şeylerin yanı sıra onu çalışan eğitimi ve kalite prosedürlerine uygulayarak popüler hale getirildi. Sıfır Hata hakkında birçok farklı makale, film ve konuşma yapıldı. Bahsetmiyorum bile, geçmişte Sıfır Hata günü düzenlenmişti.

Philip B. Crosby’ye göre kalite yönetiminde Sıfır Hata dahil dört temel ilke vardır.

Kalite, Talepleri Karşılamak Demektir

Müşterinin, üreticinin doğal olarak karşılaması gereken belirli talepleri vardır. Pazar araştırmasına katılarak müşteri bir projeden beklentilerini ifade eder. Örneğin, müşteri televizyonunun beş yıldan fazla dayanmasını istiyor ve yeni çatısının sadece üç hafta sonra sızdırmaya başlamasını istemiyor. Müşteri beklentilerini karşılamak kuruluşun sorumluluğundadır.

Bu müşteri beklentileri, bir ürünün ömrü, yapısı, formu vb. gibi ölçülebilir miktarda bilgi veya özellikte analiz edilmelidir. Ayrıca bu kalite gereklilikleri üretim sürecinin bir parçası olmalıdır. Bir kuruluş gereksinimleri karşıladığında kalite güvence altına alınır. Bu yüzden Sıfır Hata, gereksinimlerin her zaman karşılandığı anlamına gelir.

Burada önemli bir kavram DIRFT veya İlk Seferde Doğru Yaptır. DIRFT’ın arkasındaki sır, koşulları ve gereksinimleri açıklamak ve çalışanların önünde engel olmamaktır.

Önleme Kaliteyi Sağlar

Bir ürünle ilgili bir sorun zaten müşterinin elindeyken tespit edilirse, çok geç demektir. Bu durumda, kusur zaten meydana gelmiştir. Burada önleme, sorunun nedenini analiz etmek ve ortadan kaldırmakla ilgilidir. Şirketler, kusurlu ürünlerin müşterilere ulaşmamasını sağlamak için genellikle denetimler kullanır. Bununla birlikte sorunların fark edilmediği durumlar da vardır. Denetimler ayrıca zaman alıcı ve maliyetlidir. Bu yüzden en başından itibaren kaliteyi korumak önemlidir.

Performans, Standart Olarak Sıfır Hata Kullanılarak Değerlendirilir

Sıfır Hata teorisinin arkasındaki konsepte göre, Sıfır Hata tüm üretim için standart olmalıdır. Aksi takdirde, standartlara uygun olmayan ürünlerin üretilmesi kabul edilebilir hale gelir. Aslında, mükemmellik için çabalamamak normal hale gelir gelmez, daha fazla kusur ortaya çıkacaktır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden dönemde, çalışanların gevşek tutumu kalitenin düşmesine neden oldu. Crosby bunu fark etti ve kalite standartlarını yükseltmeye başladı.

Kalite Finansal Açıdan Ölçülür

Sıfır Hata’nın son prensibi kalitenin mali yönüdür. Modele göre kalite, atık, ürün ve kaynaklar finansal açıdan değerlendirilmelidir. Fiyatın müşterinin gereksinimlerini karşılamama maliyetine eşit olduğu bir kalite ölçümü olmalıdır. Bu maliyetler düşük kalitenin sonucudur.

Üst düzey yönetim

Philip Crosby ayrıca bir kalite programının başarılı olabilmesi için üst yönetimin kalite kontrolüne yakından dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Crosby’ye göre, kalite iyileştirmenin her zaman en yüksek öncelik olduğu bir kalite kültürünü teşvik etmek CEO’nun sorumluluğundadır. Bunu mümkün kılmak için yönetim, kuruluşa ve üyelerine kaliteyi garanti etmek için ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamalıdır. Kalite yönetiminin beşinci ilkesi olan bu temel ilkeler dizisi, üretim söz konusu olduğunda bir ‘yaşam biçimini’ garanti eder. Bu stratejiye bağlı kaldığında, organizasyon doğal olarak faydalarından yararlanacaktır. Crosby’ye göre, böyle bir programın en büyük etkileri, garanti maliyetlerinin düşürülmesi ve artan müşteri memnuniyeti olarak yansıtılıyor.

Ne düşünüyorsunuz?

Sıfır Kusur açıklamasına aşina mısınız? Bir üretim sürecindeki hataları önlemek için hiç Sıfır Hata veya farklı bir Altı Sigma uyguladınız mı? Kalite yönetiminin en önemli faktörlerinin ne olduğuna inanıyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Crosby, PB (1980). Kalite özgürdür: Kaliteyi kesinleştirme sanatı. Signet.
  • Crosby, PB (1987). Sektörden sağlık hizmetlerine “kalite yönetiminin mutlaklığı” aktarılır. Üç ayda bir sağlık yönetimi: HMQ, 9 (1), 3.
  • Schneiderman, AM (1986). Optimum kalite maliyetleri ve sıfır hata: çelişkili kavramlar mı? Kalite İlerlemesi, 19 (11), 28-31.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın