Advanced
Search
  1. Home
  2. Sıfır Bazlı Bütçeleme Nedir?

Sıfır Bazlı Bütçeleme Nedir?

  • 13 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 223 Views
  • 0 Comments

Bu makale Sıfır Bazlı Bütçelemeyi (ZBB) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Sıfır Bazlı Bütçeleme (ZBB) nedir?

Sıfır Bazlı Bütçeleme, bütçeleme açısından geleneksel planlama ve karar vermenin tersine bir yaklaşımıdır. Geleneksel bütçelemede yöneticiler bir önceki yılın bütçesini gözden geçirerek işe başlarlar ve performans beklentilerine göre (gelir ve giderlerde) düzeltmeler yaparlar. Bir önceki yılın bütçesi, sonuç olarak temel (başlangıç ​​noktası) olarak kabul edilir. Sıfır Bazlı Bütçelemede, tüm yöneticilerin sadece önceki yılın bütçesindeki değişiklikleri değil, tüm bütçelenen harcamaları gerekçelendirmesi gerekir. Sıfır Bazlı Bütçelemede temel, geçen yılın bütçesi değil, “sıfır” dır.

Sıfır Tabanlı Bütçeleme gereksinimleri

Bu finansal yönetim yaklaşımı çok fazla dokümantasyon ve gerekçe gerektirir. Toplam bütçeye ek olarak, sorumlu yönetici tüm beklenen harcamaları tanımlamalı ve tüm faaliyetleri ilgili önem ve maliyetlerine göre sıralamalıdır. Nihayetinde sorumlu kişiler (üst düzey yöneticiler), yatırımlar ve bütçe kesintileri hakkında, destekleyici bilgilerine dayalı olarak her zaman gerekçelendirilebilecek kararlar verebilir ve geleneksel bütçeleme yönteminde olduğu gibi acil ön finansman gerektirmez.

ZBB Uygulaması

Bu tür bütçeleme genellikle hükümet ve kar amacı gütmeyen sektörlerde gerçekleşir. ZBB’nin arkasındaki felsefe iyidir. Bununla birlikte ZBB’nin sık sık gözden geçirme gerektirdiği unutulmamalıdır. ZBB’de, zaman alıcı ve maliyetli bir süreç olması nedeniyle her yıl incelemeler yapılmaktadır. Ara incelemeler yapılabilir ama bu, zaman ve öncelik açısından kuruluşun seçimidir.

Sıfır Bazlı Bütçeleme avantajları

ZBB aşağıdaki avantajlara sahiptir:

  • İhtiyaçlara ve faydalara dayalı olduğu için kaynakların verimli tahsisi.
  • Bu yaklaşım, yöneticileri faaliyetleri iyileştirmek için uygun maliyetli yollar bulmaya yönlendirir.
  • Bu yaklaşım şişirilmiş bütçeleri tespit eder.
  • Hizmet departmanları için faydalıdır çünkü kriterleri belirlemek her zaman kolay değildir.
  • Personel motivasyonunu artırır çünkü karar alma sürecinde onlara daha fazla inisiyatif ve sorumluluk verir.
  • Bu yaklaşım, belirli kararlar konusunda organizasyon içindeki iletişimi ve koordinasyonu artırır.
  • Bu yaklaşım, israfı ve tarihi geçmiş operasyonları belirler ve ortadan kaldırır.
  • Bu yaklaşım, dış kaynak kullanımı için fırsatları tanımlar.
  • Bu yaklaşım, maliyet merkezlerini misyonlarını ilgili organizasyonel hedeflerle ilişkilendirmeye zorlar.
  • Dezavantajları

    ZBB uygulamasının dezavantajları vardır:

    Zaman tükeniyor

    Bazen yöneticiler için gerekli harcamaları tanımlamak zordur. Bu yüzden yatırım hakkında karar verme açısından sağlam bir temele ulaşmak için çok zaman alıcı ve kapsamlı bir süreç haline gelir.

    İnsan gücü gerektirir

    Bu yaklaşım personeli (özellikle yöneticileri) harcamalarla ilgili her ayrıntıyı gerekçelendirmeye zorlar. Örneğin, Ar-Ge departmanı amaçlanan inovasyonlarını tam olarak destekleyemediği için, bunun başka bir departmanın bütçelendirilmesi için avantajları olabilir çünkü harcamalarını çok detaylı bir şekilde gerekçelendirebilirler.

    Bilgi gerektirir

    Bu yaklaşımı doğru uygulayabilmek için yöneticileri iyi yetiştirmek gerekiyor. ZBB’nin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, organizasyonun tüm seviyelerindeki yöneticiler, tüm sürecin yönetiminden, karar vermesinden ve iletişiminden nihai olarak sorumlu oldukları için organizasyonda sıfır tabanlı bütçelemenin nasıl çalıştığını anlamalıdır.

    Ayrıntılar için farkındalık

    Sıfır bazlı bütçelemede gerekli veri ve formların hacmi çok büyük olduğundan, hiç kimse içeriğinin ve kararlarının her detayını bilemez. Bilgileri ve ayrıntıları sıkıştırma riski vardır çünkü bu kritik öneme sahip verileri kaldırabilir. Bu büyük bir risk.

    Üniforma

    Yöneticilerin dürüstlüğü ve tutarlılığı güvenilir ve tek tip olmalıdır. Abartan her yönetici, sonuçları olumsuz etkiler.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Sıfır Bazlı Bütçeleme maliyetlendirme yöntemi günümüzün modern şirketlerinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir Sıfır Tabanlı Bütçeleme maliyetlendirme kurulumu için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • GFOA. (2011). Sıfır Bazlı Bütçeleme Modern Deneyimler ve Güncel Perspektifler. Devlet Finans Görevlileri Derneği (GFOA) Araştırma ve Danışmanlık Merkezi. Chicago.
  • Kong, D. (2005). Performansa dayalı bütçeleme: ABD deneyimi. Kamu Organizasyon İncelemesi, 5 (2), 91-107.
  • Pyhrr, PA (1973). Sıfır Bazlı Bütçeleme: Giderleri Değerlendirmek için Pratik Bir Yönetim Aracı. Wiley.
  • Schick, A. (1978). Sıfır Tabanlı Bütçelemeden çıkan yol. Kamu Yönetimi İncelemesi, 38 (2), 177-180.
  • Wholey, JS (1978). Sıfır tabanlı Bütçeleme ve Program Değerlendirme. Rowman ve Littlefield.
    • Share:

    Leave Your Comment