Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Problem Çözme
  3. Sezgisel Yöntem Nedir?
Sezgisel Yöntem
 Nedir?

Sezgisel Yöntem Nedir?

  • 5 January 2021
  • 325 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, George Pólya tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Sezgisel Yöntem kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Problem Çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

Sezgisel Yöntem nedir?

Sezgisel yöntem, eski Yunanca sözcük olan ‘eurisko’dan kaynaklanan ve’ bul’, ‘ara ‘veya’ keşfet ‘anlamına gelen bir soruna çözüm bulmaya yönelik bir yaklaşımdır. Mutlaka mükemmel olması gerekmeyen pratik bir yöntem kullanmakla ilgilidir. Sezgisel yöntemler, tatmin edici bir çözüme ulaşma sürecini hızlandırır. İnsanlar, makineler veya soyut konular için sorunlu durumlarla ilgili olabilecek karşılaştırılabilir problemlerle önceki deneyimler kullanılır. Sezgisel yöntemin kurucularından biri, 1945’te konuyla ilgili ‘Nasıl Çözülür’ adlı bir kitap yayınlayan Macar matematikçi György (George) Pólya’dır. Problem çözmenin temelini oluşturan dört ilkeyi kullandı.

Sezgisel yöntem: Dört ilke

Pólya kitabında aşağıdaki dört ilkeyi açıklamaktadır:

  • Problemi anlamaya çalış
  • Bir plan yapmak
  • Bu planı uygula
  • Değerlendirmek ve uyarlamak
  • Bu sıra doğru çözüme götürmezse, Pólya önce daha basit bir problemi aramanızı önerir. İlk önce çözülmesi mümkün olan benzer bir soruna bakarak potansiyel olarak bir çözüm bulunabilir. Bu deneyim ile mevcut soruna başka bir şekilde bakmak mümkün.

    Sezgisel yöntemin ilk prensibi – sorunu anlayın

    Göründüğünden daha zor, çünkü apaçık görünüyor. Gerçekte, soruna başlangıçta uygun bir yaklaşım bulmaya gelince insanlar engellenir. Problemi çizmeye ve ona başka bir açıdan bakmaya yardımcı olabilir. Sorun nedir, ne oluyor, sorun başka bir deyişle açıklanabilir mi, yeterli bilgi var mı, vb. bu tür sorular, bir problem konusunun ilk değerlendirmesinde yardımcı olabilir.

    İkinci ilke – bir plan yapın

    Sorunları çözmenin birçok yolu vardır. Bu bölüm, eldeki soruna en iyi uyan doğru stratejiyi seçmekle ilgilidir. Tersine çevrilen ‘geriye doğru çalışma’ bu konuda yardımcı olabilir; insanlar bir çözüme sahip olduklarını varsayarlar ve bunu soruna doğru çalışmak için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanırlar. Olasılıklara genel bir bakış yapmak, bazılarını hemen silmek, karşılaştırmalarla çalışmak veya simetri uygulamak da yararlı olabilir. Burada yaratıcılık devreye giriyor ve yargılama yeteneğini geliştirecek.

    Üçüncü ilke – planı uygulayın

    Bir strateji seçildikten sonra plan hızlı bir şekilde uygulanabilir. Fakat zamana dikkat etmek ve sabırlı olmak önemlidir, çünkü çözüm basitçe görünmeyecektir. Plan hiçbir yere gitmezse, tavsiye onu denize atmak ve yeni bir yol bulmaktır.

    Dördüncü ilke – değerlendirin ve uyarlayın

    Zaten yapılmış olan işi dikkatlice düşünmek ve derinlemesine düşünmek için zaman ayırın. İyi giden şeyler korunmalı, daha az çözüme götüren şeyler ayarlanmalıdır. Bazı şeyler basitçe çalışır, bazıları ise işe yaramaz.

    Sezgisel

    Pólya’nın da kullandığı birçok farklı sezgisel yöntem vardır. En iyi bilinen buluşsal yöntemler aşağıda bulunur:

    1. Bölme tekniği

    Orijinal problem, daha kolay çözülebilecek daha küçük alt problemlere bölünmüştür. Bu alt problemler birbirine bağlanabilir ve birleştirilebilir, bu da sonuçta orijinal problemin çözülmesine yol açacaktır.

    2. Endüktif yöntem

    Bu durum halihazırda çözülmüş ama orijinal sorundan daha küçük olan bir sorunu içerir. Genelleme, daha önce çözülmüş problemden türetilebilir ve bu daha büyük, orijinal problemi çözmeye yardımcı olabilir.

    3. Azaltma yöntemi

    Problemler genellikle varsayılandan daha büyük olduğundan ve farklı neden ve faktörlerle ilgilendiğinden, bu yöntem problem için önceden sınırlar belirler. Bu durum orijinal sorunun genişliğini azaltır ve çözülmesini kolaylaştırır.

    4. Yapıcı yöntem

    Bu durum sorun üzerinde adım adım çalışmakla ilgilidir. En küçük çözüm bir zafer olarak görülüyor ve bu noktadan sonra birbirini izleyen adımlar atılıyor. Bu şekilde en iyi seçimler yapılmaya devam eder ve bu da sonunda başarılı bir sonuca götürür.

    5. Yerel arama yöntemi

    Bu durum soruna en ulaşılabilir çözüm arayışı ile ilgilidir. Bu çözüm yol boyunca geliştirildi. Bu yöntem, iyileştirme artık mümkün olmadığında sona erer.

    Sezgisel yönteme karşı kesin çözümler

    Sezgisel yaklaşım, bir soruna iyi bir çözümün kanıtının sunulduğu matematiksel bir yöntemdir. İyi çözümleri kullanabilecek çok sayıda farklı sorun var. İşlem hızı, elde edilen çözüm kadar eşit derecede önemli olduğunda, sezgisel bir yöntemden bahsediyoruz.

    Sezgisel Yöntem, yalnızca iyi bir çözüm bulmaya çalışır ama ideal olması gerekmez. Buluşsal yöntemleri, bir soruna en uygun çözümü bulma ile ilgili olan kesin çözüm yöntemlerinden ayıran şey budur. Bununla birlikte bu çok zaman alıcıdır. Bu yüzden sezgisel bir yöntem tercih edilebilir olabilir. Bu durum kesin bir yöntemden çok daha hızlı ve daha esnektir ama bir dizi kriteri karşılaması gerekir. İlk olarak, buluşsal çözüm makul bir hesaplama çabası sunmalıdır. İkinci olarak, çözümün uygulanabilir olması (optimal işleyiş) olasılığı yüksek olmalı ve son olarak kötü bir çözüm yaratma şansı minimum olmalıdır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Sezgisel Yöntem kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Sorunları çözmek için başarı faktörleriniz nelerdir

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Groner, R., Groner, M. ve Bischof, WF (2014). Sezgisel yöntemler. Routledge.
  • Newell, A. (1983). George Polya’nın buluşsal yöntemi ve yapay zeka ile ilişkisi. Sezgisel yöntemler, 195-243.
  • Polya, G. (2014, 1945). Nasıl çözülür: Matematiksel yöntemin yeni bir yönü. Princeton üniversite basını.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın