Advanced
Search
  1. Home
  2. Sermaye Bütçelemesi Nedir?

Sermaye Bütçelemesi Nedir?

  • 30 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 276 Views
  • 0 Comments

Bu makale sermaye bütçelemesini açıklamaktadır. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Sermaye bütçelemesinin tanımı nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi sermaye bütçelemesi iki bölümden oluşur: sermaye ve bütçeleme. Sermaye bütçelemesi bağlamında, sermaye çoğunlukla bir kuruluşun ana sermaye harcamalarıyla ilgilidir. Sermaye harcaması, büyük harcamalar ve satın alımlar için fonların kullanılmasıdır. Bu harcamalar sabit varlıklar, ekipman, araştırmadan genişlemeye kadar değişebilir. Diğer bileşen bütçelemedir. Bu durum projeler için hedef belirlemeyi içerir. Bu durum maksimum karlılık elde etmek için yapılır. Sermaye bütçelemesinin tamamı, en iyi yatırım getirisini elde etmek için yatırımları ve büyük harcamaları değerlendirme sürecidir.

Bunun için kullanılan teknikler genellikle iki kategoriden birine girer: geleneksel yöntemler ve nakit akışı yöntemleri.

Sermaye bütçelemesi neden önemlidir?

Sermaye bütçelemesi genellikle iş dünyasında uygulanır. Yatırım süresinden zamana, her kuruluş iki yatırım veya proje arasında seçim yapma zorluğuyla karşı karşıya kalır. Bazen şirketler ekipmanlarını tamir etmekle yeni bir set satın almak arasında seçim yapmak zorunda kalır. İdeal bir dünyada, bir şirket tüm karlı projelere yatırım yapmak ister. Fakat sınırlı kaynaklar nedeniyle bu mümkün değildir. Bu yüzden bir organizasyon doğru seçimi bulmak için sermaye bütçelemesini kullanmak zorundadır.

Günlük sermaye bütçelemesi örneği.

Herkes, günlük yaşamlarında sermaye bütçelemesi ile karşı karşıyadır ama genellikle daha az büyük harcamalarla. Diyelim ki, Jeffrey telefonunu düşürüyor ve kırıyor. İki seçeneği var: telefonu tamir ettirmek veya yeni bir tane satın almak. Telefonun onarılmasıyla kullanım ömrü muhtemelen artacaktır. Fakat eski telefonu tamir etme maliyetinden daha düşük bir fiyata yeni bir telefon satın almak mümkün olabilir. En iyi seçimi yapmak için, Jeffrey’nin yeni bir telefon satın almak için bir maksimum bütçe belirlemesi gerekiyor, böylece telefonu tamir ettirmenin alternatif maliyetinin altında kalabilsin.

Paranın Zaman Değeri (TVM)

Paranın zaman değeri, potansiyel kazanç kapasitesi nedeniyle bugün paranın gelecekte aynı miktardan daha değerli olduğu kavramıdır. Bu durum her miktarın daha değerli olduğu, ne kadar erken alındığı anlamına gelir. Bu kavram aynı zamanda bugünkü nakit değeri olarak da adlandırılır.

Paranın zaman değeri, yatırımcıların paranın belirli bir süre içinde değerinin artma potansiyelini gördükleri için daha sonra değil bugün para almayı tercih edecekleri fikrinden gelir. Bunu açıklamak için rasyonel bir yatırımcı örneğine bakalım. Düşünün, bu yatırımcının şimdi on bin doları ya da iki yıl içinde aynı miktarı alma seçeneği var. Çoğu kişinin ilk seçeneği seçeceğini varsaymak mantıklıdır. Eşit değere rağmen bugün on bin dolar gelecekte aynı miktardan daha fazla değere ve kullanıma sahiptir. Para beklemek, maliyetleri içerir. Bunlara alternatif maliyetler denir ve faizden elde edilecek potansiyel karları içerebilir.

Sermaye bütçeleme süreci açıklandı

Sermaye harcamaları genellikle önemlidir ve uzun vadede ticari faaliyetler üzerinde bir etkiye sahiptir. Bu yüzden önceden güçlü bir analiz yapılması tavsiye edilir. Sermaye bütçeleme süreci aşağıdaki adımlardan oluşur.

1. Adım: Çeşitli yatırım fırsatlarını belirleyin

Her şeyden önce, bir şirketin sermaye yatırımı fırsatına ihtiyacı vardır. Bir yatırım fırsatı her şey olabilir. Yeni bir konumdan, ürün genişletmeye ve yeni ekipman satın almaya kadar. Bu yatırım fırsatına her zaman bir alternatif olacaktır. Mevcut seriye yeni ürünler eklemek yerine, bir şirket üretim tesislerini yükseltmeyi de seçebilir.

2. Adım: Çeşitli yatırım fırsatlarını değerlendirin

Yatırım seçenekleri şirket tarafından bilindikten sonra, seçenekler değerlendirilmelidir. Seriye yeni bir ürün eklemek için bir karar verildikten sonra, organizasyon bu ürünü nasıl alabileceklerini ve almaları gerektiğini düşünmelidir. Bu durum çeşitli şekillerde yapılabilir. Şirket içi üretim seçeneği vardır. Ayrıca üretim fason olarak yapılabilir veya ürün toplu olarak satın alınabilir.

3. Adım: Karlı seçeneği seçin

Seçenekler belirlendikten ve tüm teklifler değerlendirildikten sonra, kuruluş hangi seçeneğin en karlı olduğuna karar vermelidir. Bir proje seçerken, bir kuruluş seçenekler listesini yatırım getirisine ve seçeneklerin kullanılabilirliğine göre sıralamalıdır. Her senaryoda en karlı seçeneği seçmek genellikle mantıklıdır. Fakat bazen bundan sapmanız gerekir. Örneğin, üretim tesislerinin değiştirilmesi veya onarılması gerektiğinde, bu önceliklidir. Bu durum bir organizasyon içindeki değer akışını tehlikeye atabilir.

4. Adım: Sermaye bütçeleme

Bu adımda istenilen yatırım seçeneği seçilir. Kuruluş bu adımda projeyi finanse etmelidir. Bu durum çeşitli finansal kaynakları belirleyerek ve bunları yatırıma atayarak yapılabilir. Bu kaynaklar herhangi bir şey olabilir: krediler, rezervler, üçüncü taraf yatırımları veya başka bir kaynak.

5. Adım: Performans incelemeleri

Sermaye bütçeleme sürecinin son adımı, zaman geçtikten sonra yatırımların değerlendirilmesidir. Başlangıçta kuruluş, beklenen getirilere göre seçeneği seçti. Artık organizasyon, beklenen performansın gerçekten de gerçek performansla eşleşip eşleşmediğini veya aştığını kontrol edebilir.

Farklı sermaye bütçeleme yöntemleri nelerdir?

Bu durum diğerleri arasında aşağıdaki ilkeleri kapsar:

Net Bugünkü Değer (NPV)

Net Şimdiki Değer (NPV), mevcut değer olarak bir proje tarafından üretilen tüm giriş ve çıkışların değerini temsil eder. Her proje bir dizi nakit girişini ve çıkışını temsil eder. Paranın bir zaman değeri vardır ve bu yüzden, bugün alınan para ile daha sonra alınacak para arasında bir karşılaştırma yapılması gerekir. Bir yatırım kararı vermek için, tüm bu giriş ve çıkışlar bir iskonto oranı kullanılarak bugünkü değere dönüştürülür.

İndirim oranı örneği

500 dolarlık bir makbuz bugün de aynı değerde. Bunda indirim yapılmaz. Yılda 500 dolarlık bir makbuz indirimlidir. İskonto oranı yüzde beş ise, hesaplama aşağıdaki gibidir:

500/1,05=476,19 dolar

İskonto oranı, enflasyon düzeltmelerinden daha fazlasını içerir. Tüm alternatif maliyetleri temsil eder. Yani, projenin kuruluş için mevcut diğer seçeneklerle rekabet edebilmesi için üretmesi gereken miktar.

Geri Ödeme Süresi (PP)

Geri Ödeme Süresi, bir yatırımın maliyetlerini geri kazanmanın ne kadar sürdüğünü hesaplar. En basit sermaye bütçeleme türlerinden biridir ama aynı zamanda en az doğru olanlardan biridir. Bu yöntem, kullanımı kolay olduğu için hala yeterince sık kullanılmaktadır ve yöneticiler, önerilen bir projenin gerçek değeri hakkında fikir edinebilir. Geri Ödeme Süresi, bir projeye yapılan ilk yatırımın, projeden gelen ortalama yıllık nakit akışına bölünmesiyle hesaplanır.

İç Getiri Oranı (IRR)

Daha önce tartışıldığı gibi, kuruluşların kaynaklarını nereye tahsis edecekleri konusunda genellikle birkaç seçeneği vardır. Diğer operasyonlardan üretilen fazla kaynaklar, diğer karlı operasyonlara yatırılabilir. Bu şekilde önceki faaliyetlerle karşılaştırılabilir getiriler elde edilebilir. Bu kaynaklar ayrıca bir sermaye projesine, yeni bir girişime veya mevcut bir girişimin genişletilmesine yatırılabilir. Bir organizasyon içindeki birçok proje finansman için bile mücadele edecek.

İç getiri oranı, yatırımın proje süresince yaptığı geri dönüşleri ölçer. Bu durum borsadaki getirilerle karşılaştırılabilir.

İndirimli Nakit Akışı (DCF)

İndirgenmiş Nakit Akışı, sermaye bütçelemesi için başka bir popüler yöntemdir. Bu analiz, bir projeyi finanse etmek için gereken nakit akışını, gelir şeklindeki girişi ve gelecekteki çıkışı inceler. Bu maliyetler günümüze indirgenmiştir. DCF analizinden çıkan sayı, net bugünkü değerdir (NPV). En yüksek NPV’ye sahip projeler, birisi önceki seçenekleri hariç tutmadığı sürece, daha düşük NPV’li projelerden daha yüksek puan almalıdır.

Verim analizi

Verimlilik analizi, muhtemelen sermaye bütçelemesinin en karmaşık yöntemlerinden biridir. Aynı zamanda proje seçiminde yöneticileri desteklemek için en doğru yöntemdir. Bu analize göre tüm şirket tek bir kâr sistemi olarak kabul edilir. Çıktı, tüm sistemden geçen malzeme miktarı olarak ölçülür. Ek olarak araç, neredeyse tüm maliyetlerin işletme giderleri olduğunu ve bir şirketin, karı en üst düzeye çıkaracak şekilde giderleri ödemek için tüm sistem boyunca verimi en üst düzeye çıkarması gerektiğini varsayar. Bu durum yöneticilerin her zaman daha düşük önceliğe sahip projelerden daha yüksek önceliğe sahip projeleri seçeceği anlamına gelir.

Anahtar noktalar sermaye bütçelemesi

  • Sermaye yatırımları genellikle büyük miktarlarda para içerir. Bu durum bir kuruluşun karlılığını etkiler. Bu yüzden sermaye bütçelemesi inanılmaz derecede önemli bir görevdir
  • Yatırımlar yapıldıktan sonra, bütçeleme için bunları denemek ve tersine çevirmek ya imkansız ya da kötüdür. En azından önemli miktarda para kaybetmeden. Yatırım olduğu gibi battı ve proje geri çekilinceye veya tasfiye edilinceye kadar hataların düzeltilmesi gerekiyor
  • Yatırım kararları, bir şirketin kâr elde etmesini sağlayan en önemli kararlardan biridir. Bu durum yatırılan sermayenin getirisine göre ölçülür
  • Uygun bir getiri sağlamak için iyi bir sermaye yatırımları karışımı gereklidir.
  • Sermaye yatırımlarının etkileri ve bunlar üzerindeki kararlar, kısa vadeli kararlardan daha uzun vadede daha kapsamlıdır.
  • Sermaye yatırımı kararları büyük risk ve belirsizliğe tabidir

Sermaye bütçelemesinin faydaları ve sakıncaları

Sermaye bütçelemesinin bir dizi faydası ve dezavantajı ve bunların ilgili yöntemleri aşağıda açıklanmıştır:

Sermaye bütçelemesinin faydaları

  • Sermaye bütçelemesi, şirketlerin stratejik uzun vadeli yatırımlar yapmasına ve gerekçelendirmesine yardımcı olur
  • Sermaye bütçelemesi, kuruluşların kaynaklarını nereye yaymaları gerektiğini tahmin etmelerine yardımcı olur
  • Sermaye bütçelemesi, bir yatırımın şirketin değerini artırıp artırmayacağını göstermeye yardımcı olur
  • Yönetimin çok fazla veya çok az yatırım yapmamasına yardımcı olur
  • Sermaye bütçelemesi, çeşitli yatırımların risklerini ortaya çıkararak şirkete yardımcı olur
  • Sermaye bütçelemesi, oldukça rekabetçi bir pazarda geri dönmenin bir aracı olabilir

Sermaye bütçelemesinin sakıncaları

Sermaye bütçelemesinin faydaları olsa da bazı dezavantajları da vardır:

  • Bu kadar büyük miktarda sermaye ile ilgili kararların gelecek için geniş kapsamlı sonuçları vardır ve genellikle geri döndürülemez.
  • Sermaye bütçelemesi için kullanılan teknikler, gelecek hiçbir zaman tam olarak kesin olmadığından, genellikle tahminlere ve varsayımlara dayanır. Bu durum modellerin hava geçirmez olmadığı anlamına gelir
  • Risk faktörleri ve indirim faktörleri her zaman algılanacağından sermaye bütçelemesi objektif değildir
  • Sermaye bütçelemesinden gelen kaynakların atanmasına ilişkin yanlış bir karar, bir şirketin karlılığını ve sürdürülebilirliğini tehdit edebilir. Bu yüzden bu randevu uzmanlıkla ve profesyoneller tarafından yapılmalıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Sermaye bütçelemesinin açıklamasını biliyor musunuz? Bu finansal araçla çalışma deneyiminiz var mı? Diğer bütçeleme yöntemleri hakkında ne biliyorsunuz? Bu araç kendi çalışma ortamınızda mı kullanılıyor? Sermaye bütçelemesinin başka hangi yöntemleri veya yönleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istersiniz?

Herhangi bir ipucu veya yorumunuz var mı?

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen Yönetim modelleri ve yöntemleriyle ilgili en son gönderiler için Ücretsiz Bültenimize abone olun.

Kaynakça

  • Aggarwal, R. (1980). Gelişmiş sermaye bütçeleme tekniklerinin kurumsal kullanımı: stratejik bir bakış açısı ve anket sonuçlarının eleştirisi. Arayüzler, 10 (2), 31-34.
  • Gitman, LJ ve Forrester Jr, JR (1977). Büyük ABD firmaları tarafından kullanılan sermaye bütçeleme tekniklerine ilişkin bir anket. Mali yönetim, 66-71.
  • Klammer, TP ve Walker, MC (1984). Gelişmiş sermaye bütçeleme tekniklerinin kullanımında devam eden artış. California Management Review, 27 (1), 137-148.
  • Schall, LD, Sundem, GL ve Geijsbeek, WR (1978). Anket ve…
    • Share:

    Leave Your Comment