Advanced
Search
  1. Home
  2. Robert Cooper’ın Sahne Kapısı Süreci Nedir?

Robert Cooper’ın Sahne Kapısı Süreci Nedir?

  • 16 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 184 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Robert Cooper’ın Stage Gate süreci kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yenilik ve proje yönetimi konseptinin temellerini anlayacaksınız.

Stage Gate süreci nedir?

State Gate süreci, Dr. Robert Cooper’ın patentli bir ticari markasıdır. Model, yenilik sürecine odaklanır ve aynı zamanda şelale süreci olarak da adlandırılır. Bir girişimin veya projenin yer aldığı ve birkaç aşamaya bölündüğü bir proje yönetimi tekniğidir. Bu aşamalar sözde ‘kapılar’ ile ayrılır; karar, bir sonraki aşamaya geçip geçmemeye işaret eder. Bu model, yeni ürünler, süreç değişiklikleri veya iyileştirmeler geliştirirken kullanılabilir.

Kapılar

Her kapıda, işleme devam edip etmeme kararı verilir. Bu karar, o anda mevcut olan tahmin ve bilgilere dayanır ve çoğu durumda bir yönetici veya yürütme kurulu tarafından verilir. Her bir kapıda bir fikrin kalitesi değerlendirilir. Bu durum uygulamanın kalitesi, işin finansal olarak devam etme motivasyonu ve projenin başarılı olma şansına sahip olması için yapılması gerekenleri gösteren eylem planı ile ilgilidir. Her kapıdan sonra aşağıdaki kararlardan biri verilebilir:

Git

Proje, bir sonraki aşamaya geçmek için yeterince iyi.

Öldürmek

Proje daha fazla gelişmek için yeterince iyi değil ve hemen kapatılıyor.

Ambar

Proje şu anda onu geliştirmeye devam edecek kadar iyi değil, ama o kadar da kötü değil ki hemen kapatılması gerekiyor. Muhtemelen daha sonraki bir tarihte devam ettirilmek üzere beklemeye alınır.

Geri dönüşüm

Proje, bazı değişikliklerin yapılması şartıyla daha da gelişmek için yeterince iyidir.

Aşamalar

Sahne Kapısı süreci, birbirine kapılarla bağlanan birkaç aşamadan oluşur. Her aşama, belirli bilgileri toplamak için tasarlanmıştır:

  • Aşama 0: keşif
  • Aşama 1: kapsam belirleme
  • Aşama 2: iş planı kavramı
  • Aşama 3: geliştirme
  • Aşama 4: test etme ve doğrulama
  • Aşama 5: başlatma ve uygulama

Projenin büyüklüğüne göre 2, 3 veya 5 etabın tamamı tamamlanır. Büyük ürün inovasyonuna odaklanan bir proje, 5 aşamanın tamamından geçecektir. Daha az risk içeren bir proje sadece 1. aşama (kapsam belirleme) ve 2. aşama (iş planının geliştirilmesi) ve onu 4. aşamaya (test etme ve doğrulama) geliştirme ile yeterli olacaktır. Çok küçük veya basit ayarlamalarla, yalnızca aşama 3 (geliştirme) ve aşama 4 (test ve doğrulama) uygulanacaktır. Örnekler, pazarlama talepleri veya mevcut bir ürünü değiştirmek için bir uygulamadır.

Aşama 0: keşif

Bu ilk hazırlık aşaması, bir şirketin hangi projeyi istediğini ve gerçekleştirebileceğini belirler. Beyin fırtınası oturumlarında fikirler üretilebilir. Çalışanlar bu bölüme dahil olan tek kişi değildir. Müşteriler ve tedarikçiler de faydalı bilgiler sağlar. Önce bir fikir seçilir ve sonra önerilir. Fikir çabaya değmezse, kapı burada kapanır.

Aşama 1: kapsam belirleme

Bu aşama tamamen ürünü ve ilgili pazarı değerlendirmekle ilgilidir. Ürünün güçlü ve zayıf yönleri nelerdir ve kullanıcıya/tüketiciye katma değer açısından neler kazandırabilir? Bu aşama, rakiplerden gelen tüm olası tehditleri hesaba katar. Değerlendirilen tehdide göre üretim devam edecek veya etmeyecek. Tehdit ne kadar büyükse, kapının kapanma şansı o kadar artar.

Aşama 2: iş planı kavramı

Artık ürün rekabete karşı dayanıklı olduğu için bir iş planı hazırlanır. Bu durum konsept geliştirmenin son aşamasıdır ve gerçek ürünün geliştirilmesine başlamadan önce çok önemlidir. Bu aşama çok emek yoğundur ve tamamlanması gereken alt aşamaları içerir:

Ürün tanımı ve analizi

Müşteri değeri, ürünün hangi faydaları sunduğunu ve hangi koşulları ve işlevleri karşılaması gerektiğini keşfederek belirlenir. Bu bilgiler mülakatlar ve anketler yardımıyla alınabilir. Çevreye ve rekabete de bakıyoruz.

İş planının oluşturulması

Bu belgede ürün, yasal sağlık ve güvenlik gereklilikleri dahil olmak üzere tanımlanmış ve tanımlanmıştır.

Proje planının oluşturulması

Bu plan, tüm geliştirme süreci boyunca planlanan tüm görevlerin ve bunları gerçekleştirecek kişilerin bir listesini içerir. Beklenen lansman tarihi de bu planda bulunabilir.

Fizibilite incelemesi

Bu durum farklı departmanların planın başarılı olma şansını değerlendirdiği bir fizibilite çalışmasını içerir. Bu aşamadan sonra, iş konseptinin ciro üretme potansiyeline sahip olmadığı görülürse, kapı kapanacaktır.

Aşama 3: geliştirme

Bu aşamada önceki adımlardan alınan planlar yapılır ve basit testler yapılır. Örneğin, bu aşamada müşterilere ürün hakkında ne düşündükleri sorulabilir. Geliştirme ekibi ayrıca ulaşılması gereken belirli kilometre taşlarına sahip bir zaman çizelgesi oluşturur. Bu zaman çizelgesi düzenli olarak gözden geçirilebilir ve güncellenebilir. Aynı zamanda çok işlevli ekip çalışmasını içerir; farklı departmanlar uzman tavsiyesi ile girdi sağlar. Bu sonuçta, bir sonraki aşamada kapsamlı bir şekilde test edilecek bir ürün prototipi ile sonuçlanır. Ürün yeterince geliştirilmediyse kapı kapalı kalacaktır.

Aşama 4: test etme ve doğrulama

Bu aşama, ürün testi ve doğrulamasını kapsar. Ayrıca üretim sürecine ve ürünün müşteriler ve piyasa tarafından nasıl kabul edildiğine de bakarlar. Bu aynı zamanda bu aşamada bir dizi alt aşamanın tamamlandığı anlamına gelir:

Yakın test

Bu testin amacı, olası üretim hatalarını veya diğer sorunları belirlemektir. Artık bir prototip değil; ürün neredeyse satılmaya hazır. Bu testi gerçekleştiren gruplar organizasyonla yakından bağlantılıdır. Personeli, düzenli müşterileri ve tedarikçileri içerir.

Saha testi

Bu bölümde ürün, değerli katkı sağlayabilecek çeşitli katılımcılar tarafından sahada test edilmektedir. Bu genellikle müşterilerin yardımı ile yapılır. Bu hedef kitlenin ürünle ilgilenip ilgilenmediğini, hangi özellikleri önemli gördüklerini ve ürünün hangi bağlamda kullanılacağını öğrenmek önemlidir.

Pazar testi

Bu test isteğe bağlıdır Ürün pazarda sunuluyorsa, daha önceki test aşamalarından geçmiştir. Bu durum bazen belirli bir süre sonra ürünün tüketicinin ihtiyaç ve isteklerini yeterince karşılayıp karşılamadığını görmek için değerlendirildiği anlamına gelir. Ürün test edildikten sonra genellikle son halindedir. Bununla birlikte ürünü piyasaya sürmek için iyi bir pazarlama planı da olmalıdır. Aksi takdirde, bir sonraki aşamaya açılan kapı kapalı kalacaktır.

Aşama 5: başlatma ve uygulama

Pazarlama stratejisi Stage Gate sürecinin bu aşamasında devreye girer. Örneğin bir reklam kampanyası, ücretsiz tanıtım (basın bültenleri) ve röportajlar yoluyla makul miktarda yutturmaca içerecek olan ürün piyasaya sürülmeye hazır. Satılacak miktar hakkında bir tahmin yapılır. Üretim, envanter ve dağıtım ile ilgili politikalar oluşturulmalıdır. Sorunsuz bir süreç sağlamaktan ağırlıklı olarak satış ekibi sorumludur.

Etkili kapılar

Farklı aşamalar arasındaki geçişler, daha önce bahsedilen kapılar tarafından izlenen Aşama Kapısı Sürecindedir. Bu kapılar, gereksiz çalışmaları önlemek için zayıf projelerin gelişimini durdurma işlevine sahiptir. Sonuçta, bu çok fazla zamana ve paraya mal olabilir. Bu anlamda kapılar şimdiye kadar projenin genel bir görünümünü sağlayan noktalardır. Bu durum git/öldür/tut/geri dönüştür kararları vermek ve öncelikleri belirlemek için çok önemli andır. Bu bağlantı noktalarının önceden net ve görünür kriterlere sahip olması önemlidir. Çoğu durumda bu, projenin geliştirmede o belirli seviyede karşılaması gereken bileşenlere dayalı olarak yapılır. Proje kriterleri karşılayamazsa, daha fazla geliştirmeyi durdurma kararı verilir.

Stage Gate işleminin avantajları

Stage Gate işleminin birçok avantajı vardır. En önemlileri aşağıda bulunabilir:

  • Üretim hatalarını azaltmak
  • Hataları ve hammadde israfını azaltmak
  • Doğru projelere dahili odaklanma
  • Farklı departmanlar arasında iyi iletişim
  • Planlanan tüm projeler hakkında netlik
  • Müşteriler, ortaklar ve tedarikçiler dahil olmak üzere dış paydaşlar arasında iyi iletişim

Ne düşünüyorsunuz?

Stage Gate süreciyle ilgili deneyimleriniz nelerdir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Bir işleme devam edip etmeyeceğinize nasıl karar verirsiniz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Cooper, RG, Edgett, SJ ve Kleinschmidt, EJ (2002). Aşama kapısı sürecini optimize etmek: en iyi uygulama şirketlerinin yaptığı şey. Araştırma-Teknoloji Yönetimi, 45 (5), 21-27.
  • Cooper, RG (1990). Sahne kapısı sistemleri: yeni ürünleri yönetmek için yeni bir araç. İş ufukları, 33 (3), 44-54.
  • Web Sitesi Stage-Gate International: https://www.stage-gate.com/
    • Share:

    Leave Your Comment