Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Değişim Yönetimi
  3. Renklerle Düşünmek Nedir?
Renklerle Düşünmek
 Nedir?

Renklerle Düşünmek Nedir?

  • 13 February 2021
  • 297 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Léon de Caluwé ve Hans Vermaak’ın Renklerle Düşünme teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Giriş

Organizasyonel değişim farklı şekillerde ele alınabilir. Léon de Caluwé ve Hans Vermaak geçmişte değişimi incelediler ve birlikte, değişim süreçleri hakkında beş düşünme biçimine ilişkin yararlı bir çerçeve/genel bakış geliştirdiler.

Renklerle Düşünmek Nedir?

Léon de Caluwé ve Hans Vermaak’ın geliştirilmiş çerçevesi, Düşünme Renkleri veya beş değişim rengi olarak adlandırılır ve diğer insanların değişim hakkındaki fikirlerinin farkına varılmasına yardımcı olur.

Renkli Düşünmek, diğer insanların bu konudaki fikirlerini netleştirmek ve birbirleriyle diyalog kurmak için referans noktaları sağlar. Değişim hakkında Renkli Düşünmenin beş yolu aşağıdaki renklerle karakterize edilir:

  • Beyaz baskı düşüncesi (doğal ve organik)
  • Yeşil yazılı düşünme (geliştirme ve öğrenme)
  • Kırmızı baskılı düşünme (motivasyon ve beraberlik duygusu)
  • Mavi baskı düşünme (yönetim, planlama ve kontrol)
  • Sarı baskı düşünme (siyaset ve güç)
  • 1. Beyaz baskı düşünme

    Beyaz baskı düşüncesinin altında yatan ilke, beyaz rengin tüm renkleri yansıtmasıdır. Başka bir deyişle, beyaz yazılı düşünme, kendi kendini organize etme ve evrim düşüncesi için yer sağlar. Açıklığı ifade eder ve bu, istenen değişikliklere yol açacak en geniş biçimi sağlar. Bu durum değişimin kendisinin de kalıcı bir süreç olduğu anlamına gelir. Değişimi hedeflemek, engelleri kaldırmak, neler olduğunu gözlemlemek, duyguları analiz etmek ve bunlara göre hareket etmek (iç güvenlik) anlamına gelir. Bu düşünme biçiminde anlam çok önemlidir.

    2. Yeşil yazılı düşünme

    Yeşil yazılı düşünce, istenen değişikliklerin büyümesi ve gelişmesi ile ilgilidir. Düşünme, bilgi paylaşımı ve farkındalık yoluyla insanların fikirleri (motivasyonları ve öğrenme kapasiteleri ile) hakkındadır. Yani büyük ölçüde öğrenme kapasitesine bağlı olduğundan, sonuç her zaman öngörülebilir değildir.

    3. Kırmızı baskılı düşünme

    Kırmızı baskılı düşünmenin başlangıç ​​ilkesi insan faktörüdür. İnsanlar etkilenmeli, cezbedilmeli (örneğin ödüllerin yardımı ile) ve teşvik edilmelidir. İKY araçları dahil olmak üzere İKY yönetimi, istenen değişiklikleri gerçekleştirmenin anahtarıdır. Burada esas olarak bir organizasyonun yumuşak yönlerine yanıt vermekle ilgilidir.

    4. Mavi yazılı düşünme

    Mavi baskı düşüncesi, istenen değişikliklerin rasyonel tasarımına ve uygulanmasına dayanır. Esas olarak değişikliklerin kontrol edilmesi, planlanması ve yönetilmesiyle ilgilidir, böylece sonuç hem öngörülebilir hem de açık olur. Amaçlanan değişiklikler özellikle madde ve forma yöneliktir. İrrasyonel yönler ikincildir.

    5. Sarı yazılı düşünme

    Sarı yazılı düşünme güçle ilgilidir. Çıkarları yöneterek ve karmaşık hedefler dahilinde fizibilite için çaba göstererek, istenen değişiklikler hedeflenir. Ortak çıkarlar her zaman birinci derecede önemli değildir ve siyaset önemli bir rol oynar. Güce sahip olarak, istenen değişiklikler uygulanabilir. Denge elde etmek sürekli bir sorundur.

    Değişim yörüngeleri türleri

    Artık, Değişimle ilgili Beş Renkli Düşünme yolundan bir resim oluşturulduğuna göre, bu renklerin ima ettiği diğer değişim yörüngelerinden de bir resim oluşturulabilir.

    Aşağıdaki tablo bunu açıklamak için geliştirilmiştir.

    Renklerle Düşünmek Değişim yörüngesi türü
    Beyaz baskı düşünme İstenilen değişikliklerin nasıl gerçekleştirileceğine dair bir vizyona sahip olmak her zaman etkili değildir. Planlama, kontrol ve yönetim, bu tür değişim yönetimi ile uyumlu olmayan kavramlardır. Bu tür değişim yörüngelerinin kontrolüne sahip olmak zor olsa da, bunlar kolaylaştırılabilir ve etkilenebilir. Bu durum engelleri kaldırmak ve içsel duyguları takip etmekle ilgilidir. Koçluk ve destek, bu konuda etkili ve yardımcı araçlardır. Analizler, düşünceler ve bırakma, bu tür değişim yörüngelerinde yardımcı müdahalelerdir. “Her şey ancak daha iyi olabilir” ve “değişim seninle başlar” gibi ifadeler beyaz baskı düşüncesine uyuyor.
    Yeşil baskılı düşünme Bu tür değişim yörüngeleri, kuruluşun istenen değişiklikler için sürekli deneme yanılma süreci nedeniyle çok zaman alır. Sınırlı yönetim ve çok sayıda etkileşim nedeniyle, bazen istenen değişikliklere ulaşmak çok zor olabilir. Yararlı araçlar motivasyon, teşvik ve eğitimdir.
    Kırmızı baskılı düşünme Kırmızı baskılı düşünceyi kullanarak yörüngeleri değiştirin çok zaman alır. Çeşitli kişilerin sürekli motivasyonu ve kararlaştırılan hedeflere göre yönetim, değişim temsilcisinin çok dikkatini gerektirir. Baştan çıkarma stratejisini kullanmak ve ödüller ve cezalarla çalışmak, istenen değişikliğin gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir. Bu yaklaşımın anahtarı, istenen değişiklikler ile katkıda bulunacak kişiler arasında doğru kombinasyonu nasıl bulacağınızı bilmektir.
    Mavi baskı düşünme Bu değişim yörüngeleri, düşünülmüş yaklaşımları nedeniyle fazla zaman almak zorunda değildir. Akılcı muhakeme ve fizibilite testlerinin önceden yürütülmesi, etkili bir yaklaşımla, yani önce düşün sonra plana göre hareketle sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir. Planlama ve organizasyon, bu yaklaşımın temelidir ve istenen değişimin başarısının ileri değerlendirmeleridir. İnsanların bireysel görüş ve tercihlerinden bağımsız hareket etmek, değişime katkıda bulunur. Odak noktası, bu değişim yörüngelerinin gerçekleştirilmesidir.
    Sarı baskı düşünme İstenen değişikliğin sonucunu tahmin etmek zordur çünkü bunlar (muhtemelen) grupların ve partilerin değişen güçlerine ve etkilerine bağlıdır. Birkaç paydaşla müzakere pozisyonları oluşturmak, pratikte etkili olabilecek bir yaklaşımdır. Bağımsız bir kolaylaştırıcı veya kurum kullanmak da istenen sonuca ulaşmak için etkili bir araç olabilir. Bu yaklaşımın değişmesi için sağduyu, duyarlılık ve belirli kurallar şarttır.

    Renklerle Düşünmek, istenen değişikliklere göre izlenecek yaklaşımın teşhisini veya analizini yaparken yardımcı olabilir. Tek başına farkındalık ve içgörüler bile etkili olabilir. Renkli Düşünmek, sürekli değişikliklere ve bu değişikliklerin arkasındaki insanları anlamaya katkıda bulunabilir. Renklerle Düşünmek, başarılı bir değişiklik yapmanıza yardımcı olabilir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Renklerle Düşünmek günümüzün modern ve hızla değişen organizasyonlarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Organizasyonel değişimi yönetmek ve değişim direncini en aza indirmek için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • De Caluwé, L.&Vermaak, H. (2008). Renkli düşünme – videoda. Http://www.hansvermaak.com/ adresinde mevcuttur.
  • De Caluwé, L.&Vermaak, H. (2004). Değişim Paradigmalarına Genel Bakış. Organizasyon Geliştirme Dergisi, VU.nl’den
  • De Caluwé, L.&Vermaak, H. (2003). Değişmeyi öğrenmek. Organizasyonel değişim ajanları için bir rehber. Sage Yayınları.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın