Advanced
Search
  1. Home
  2. Queen Portföy Satın Alma Modeli Nedir?

Queen Portföy Satın Alma Modeli Nedir?

  • 23 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 311 Views
  • 0 Comments

Bu makale kraljic portföy satın alma modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü satın alma stratejisi aracının temellerini anlayacaksınız.

Kraljic portföy satın alma modeli nedir?

1983’te Peter Kraljic, bir şirketin satın alma portföyünü analiz etmek için kullanılabilecek Kraljic portföy satın alma modeli adlı bir matris yarattı. Bu matris, bir şirketin satın alma departmanının çalışma yöntemleri ve çeşitli ürünlere nasıl zaman harcadıkları hakkında bir fikir edinmesine yardımcı olur. Kraljic portföy satın alma modeli ayrıca hangi eşyaların alt yüklenici ile verilebileceğini ve bu yüzden tekrar sipariş edilmesinin gerekmediğini ve hangi eşyaların belirli bir risk içerdiğini netleştirir.

Boyutlar

Kraljic portföy satın alma modeli, satın alınan malzemelerin ve/veya ürünlerin sınıflandırılabileceği iki boyuta dayanmaktadır.

Kar etkisi

Bu durum düşükten yükseğe doğru tanımlanır. Belirli malzemelerin satın alınmasının stratejik önemi nedir? Üretim hattına ne gibi katma değer sağlarlar ve bu malzemelerin maliyetlerinin şirketin karlılığı üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

Tedarik riski

Bu aynı zamanda yüksekten düşüğe doğru da tanımlanır. Arz ne ölçüde karmaşıktır; bolluk veya kıtlık var mı? Malzemeler ne kadar güncel ve en son teknoloji ve malzeme ikameleri kullanılmış mı? Lojistik maliyetleri nelerdir ve tekel veya oligopol koşulları var mı?

Ürün kategorileri

Peter Kraljic, bu iki boyutta dört tür ürün kategorisi ayırmaktadır:

Stratejik kalemler (Yüksek kar etkisi ve yüksek arz riski)

Bu tür ürünler tek bir tedarikçiden satın alınır. Şirket ile tedarikçi arasında bir güç dengesi olabilir ama bu tedarikçi teslimat yapmayı bıraktığında satın alma durgunlaşır. Genel olarak ham maddeler bu kategoriye aittir. Hammaddeler, büyük ölçüde bitmiş ürünün maliyet fiyatının değerini belirler.

Darboğaz kalemler (Düşük kar etkisi ve yüksek arz riski)

Bu öğeler yüksek bir değeri temsil etmez ama tüm tedarik zincirinde savunmasız bir faktördür. Bunlar üretim süreci için gerekli olan ancak elde edilmesi zor olan ürünlerdir. Firma ile tedarikçi arasında, tedarikçinin baskın faktör olduğu bir güç dengesizliği vardır. Bu kıt kalemlerin tampon stokunu oluşturarak ve alternatif tedarikçiler bularak, bir şirket bu konumu zayıflatabilir.

Kaldıraç kalemleri (Yüksek kar etkisi ve düşük arz riski)

Bu tür ürünler farklı tedarikçilerden kolaylıkla satın alınabilir ve büyük ölçüde bitmiş ürünün maliyet fiyatının değerini belirler. Fiyattaki küçük bir değişiklik veya kalitede bir değişiklik, maliyet fiyatını güçlü bir şekilde etkileyecektir. Firma ile tedarikçi arasındaki güç dengesinde firma baskın faktördür. İyi çerçeve anlaşmalar yaparak ve hedeflenen fiyatlandırmayı hazırlayarak, şirket ile tedarikçi arasındaki ilişki uyum içinde olmaya devam ediyor.

Kritik olmayan kalemler (Düşük kar etkisi ve düşük tedarik riski)

Bu tür ürünler, satın alma performansı açısından en az sorun yaratan ürünlerdir. Bu tür ürünler düşük bir değeri temsil eder ve farklı çeşitlerde ve farklı tedarikçilerden satın alınabilir. Çoğu hammadde ve madde bu kategoriye girer. Firma ile tedarikçi arasında bir güç dengesi vardır. Ürün standardizasyonu artırılarak çok zaman ve para tasarrufu sağlanabilir.

Satın alma sürecindeki adımlar

Peter Kraljic, tüm satın alma sürecinde aşağıdaki adımları önermektedir:

  • Portföy analizi hazırlayın
  • Kar etkisi ve arz riski için kriterleri belirleyin
  • Portföy analizinin detay düzeyini belirleyin
  • Matrisi doldurun
  • Sonuçları analiz edin ve tartışın
  • Çerçevenin her çeyreğine göre satın alma portföyü stratejisini ve iyileştirme eylemlerini belirleyin.
  • Stratejiyi uygulayın ve izleyin
  • Bu adım adım, stok yönetimini kontrol etmeyi kolaylaştırır. Bu durum eskimiş stok ve fazla tedariki önler ve bu da maliyetin düşmesine neden olur.

    Yayma

    Kraljic portföy satın alma modelini kullanarak, bir kuruluş satın alma performansını profesyonelleştirebilir ve iyileştirebilir, bu da önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayabilir. Gereksiz risklerden kaçınmak için, malları dört bölgeye yaymak önemlidir. Bir tedarikçinin bir organizasyon üzerinde üstünlüğü veya gücü olmaması gerekir. Ön koşul, her ürün veya ürün grubunun matrise yerleştirilebilmesidir.

    Tercihen, bir ürün kadranlardan sadece birine yerleştirilir. Ürünlerin Kraljic portföy satın alma modeli içindeki konumu konusunda mutabakata varıldığında, daha iyi bir konumlandırma elde etmek için hangi önlemlerin alınması gerektiği belirlenebilir.

    Satın alma stratejisi, Kraljic portföy satın alma modelinin her bölümü için hazırlanabilir. Daha sonra bir ürünün doğru çeyrekte olup olmadığı veya onu başka bir çeyreğe taşımanın daha iyi olup olmadığı sonucuna varılabilir. Bu durumda, tedarikçiyle görüşülmeli ve yeni tedarik hüküm ve koşulları hazırlanmalıdır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Kraljic portföy satın alma modeli günümüzün modern ekonomisi ve yönetiminde hala uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir satın alma stratejisi için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Dubois, A. ve Pedersen, AC (2002). İlişkiler neden portföy satın alma modellerine uymuyor – portföy ve endüstriyel ağ yaklaşımları arasında bir karşılaştırma. Avrupa Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Dergisi, 8 (1), 35-42.
  • Gadde, LE&Hakansson, H. (2001). Tedarik Ağı Stratejileri. Wiley, Chichester
  • Gelderman, CJ ve Van Weele, AJ (2003). Kraljic’in satın alma portföyü modelinde ölçüm sorunlarının ve stratejik yönlerin ele alınması. Satın alma ve tedarik yönetimi dergisi, 9 (5), 207-216.
  • Kraljic, P. (1983). Satın alma, tedarik yönetimi haline gelmelidir. Harvard iş incelemesi, 61 (5), 109-117.
    • Share:

    Leave Your Comment