Pazar Araştırması Nedir?
- 12 February 2021
- 245 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Pazar Araştırmasının pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama ve strateji aracının temellerini anlayacaksınız.
Pazar Araştırması nedir?
Pazar araştırması, bireyler – örneğin tüketiciler ve kuruluşlar – ve mevcut ve gelecekteki pazarlardaki ürünler ve hizmetler hakkındaki bilgilerin sistematik olarak toplanması ve analiz edilmesi anlamına gelir. Pazar araştırması, tüketicilerin karar vermesini etkileyen nedenler ve güdüler hakkında fikir edinmek için istatistiksel ve analitik yöntemler kullanır. Bu istatistiksel ve analitik yöntemler sosyal, veri ve davranış bilimleri ile birlikte kullanılır. Açıklığa kavuşturmaya çalıştığı şeylerden biri, tüketicilerin harcama kalıplarının yanı sıra, hedef kitle ve kuruluşun karşılaşması gereken rekabet hakkında belirli demografik, coğrafi ve psikografik tarihlerdir.
Pazar araştırmasının planlanması ve fiilen yürütülmesi, herhangi bir pazarlama ekibinin temel disiplininin bir parçasıdır. Pazar araştırmasından elde edilen sonuçlar, örneğin, geliştirme ekibinin tüketici için yeni çözümler sunan ürünler geliştirmesine yardımcı olabilir.
Pazar araştırmasının ilk kanıtı orta çağlardan kalma. Alman tekstil üreticisi Johann Fugger, uluslararası tekstil endüstrisi hakkında bilgi edinmek için 15. yüzyılda Ausburg’dan Graben’e gitti. Yaptığı şeylerden biri ticaret şartları ve hedef kitleleri hakkında mektuplar yazmaktı. Bu tür bilgiler o günlerde ticari istihbarat olarak adlandırılsa da, artık piyasa bilgilerinin sistematik olarak toplanması olarak tanımlanacaktır.
Pazar Araştırması Türleri
Pazar araştırması, birçok disiplini ve çalışma alanını kapsar ve bu yüzden çoğu zaman tam olarak anlaşılamamıştır. Genel olarak, pazar araştırması birkaç araştırma türüne ayrılabilir.
Nitel araştırma
Tüketicilerin zihnine bakmak için nitel araştırma yapmalısınız. Örneğin, ürün seçimleri, pazar ve tüketicilerin fikirleri ve motivasyonları hakkında fikir edinmek için röportajları kullanabilirsiniz. Niteliksel pazar araştırması, tüketicinin ne düşündüğünü bulmanın ötesine geçer. Araştırmacılara, insanların neden böyle düşündüklerine dair bir fikir vermekle ilgilidir. Bu daha derin geribildirim, grup tartışmalarında, röportajlarda, mesaj panolarında vb. elde edilebilir. Niteliksel pazar araştırması, yeni ürünler geliştirmek veya yeni pazarlama girişimleri bulmak gibi şeyler için kullanılır. Kısacası, nitel araştırma, aşağıdaki gibi yararlı soruları yanıtlamayı mümkün kılar:
- Tüketici ürün veya hizmet hakkında ne düşünüyor?
- Müşteriler farklı ürünler ve tedarikçiler arasında nasıl seçim yapar?
- Marka, tasarım ve ambalajın etkisi nedir?
- Tüketici ürün veya hizmet için ne ödemeye razıdır?
Nicel araştırma
Nicel pazar araştırması, insanların fikirlerini yapılandırılmış bir şekilde sormayı içerir. Bu durum cevaplara dayalı gerçekleri ve istatistikleri toplamayı mümkün kılar. Bundan çıkarılan sonuçların temsili olmasını sağlamak için araştırmaya çok sayıda katılımcının dahil edilmesi önemlidir. Nicel araştırmada kullanılan teknikler, anketler ve anketler gibi şeyleri içerir. Şirketler, aldıkları geri bildirimleri kullanarak ürün ve hizmetlerini iyileştirmek için bunları dağıtır. Nicel pazar araştırmasının yanıtlanmasına yardımcı olabilecek sorular şunları içerir:
- Ürün veya hizmet için bir pazar var mı ve ne kadar büyük?
- İnsanlar bunun farkında mı?
- Tüketiciler ürün veya hizmetle ilgileniyor mu?
- Tüketicilerimiz ne tür insanlar?
- Hedef grubun ihtiyaçları ve istekleri değişiyor mu?
Birincil Araştırma
Birincil pazar araştırması, bir kuruluşun ihtiyaçlarına dayanır ve bu da onu oldukça spesifik hale getirir. Bu tür araştırmalar ya kuruluşun kendisi tarafından yapılır ya da dışarıdan temin edilir. Birincil araştırma örnekleri arasında röportajlar, gözlemler, testler ve odak grupları bulunur. Birincil araştırma, kuruluşun web sitesi, belirli bir ürüne yönelik talep, müşteri hizmetlerinin derecelendirilmesi, paketleme seçenekleri vb. gibi konularda nispeten özel bilgiler, ilgi alanları ve geri bildirim toplamasına olanak tanır. Birincil araştırmanın dezavantajı, maliyetlerin oldukça yüksek olabilmesidir. önemli. Neyse ki bugünlerde örneğin anketler oluşturmak için kullanılabilen birçok ücretsiz online araç var.
İkincil araştırma
İkincil araştırmada bilgi, hükümet, ticaret odası, ticaret birlikleri ve daha fazlası gibi kurumlar tarafından yapılan önceki çalışmalardan toplanır. Birincil araştırmadan farklı olarak, bilgi genellikle o kadar alakalı değildir, çünkü şirketin gerçek ihtiyaçlarına dayanan özel bir araştırma sorusu geliştirilmemiştir. Öte yandan, ikincil pazar araştırması çok daha ucuz ve hatta ücretsizdir. İkincil pazar araştırması gazetelerde, online olarak, kütüphanelerde veya iş web sitelerinde bulunabilir.
Pazar Araştırması Yol Haritası
Pazar araştırması birçok şekilde olabilse de bunu yapmak için temel bir yol haritası vardır. Aşağıda böyle bir yol haritasından beş adımın açıklaması bulunmaktadır.
1. Hedefi tanımlayın
Her projede olduğu gibi, önce hedefi veya sorunu tanımlamak önemlidir. Sorun doğru bir şekilde tanımlanmalıdır. Belirsiz problem tanımları değerli kaynakların israfına neden olabilir. Bir problem çok spesifikse, kesin bir sonuca varmak mümkün olmayabilir. Aşağıdaki soruları sorun: Neyin araştırılması gerekiyor? Araştırmanın neden yapılması gerekiyor ve hangi önemli kararların alınması gerekiyor? Pazar araştırmasında sıklıkla karşılaşılan bazı ticari zorluklar şunları içerir: Bu yeni aygıtı nasıl fiyatlandırmalıyız? Hangi özelliklere öncelik verilmelidir? vb.
2. Araştırma planını geliştirin
Artık sorun veya amaç tanımlandığına göre, bu sorunu çözmek için hangi bilgilerin gerekli olduğunu bulmanın zamanı geldi. Araştırma planı, örneğin hangi kaynakların kullanılacağını açıklamalıdır. Yalnızca birincil araştırmayı mı kullanacaksınız? Veya ikincil kaynaklarla birleştirmek mi? Bu ikincil kaynaklar genellikle mevcuttur ama birincil araştırma söz konusu olduğunda, bu verilerin nasıl toplanacağına dair bir plan yapılmalıdır.
3. Bilgileri toplayın
Veri toplama, araştırma sürecinde en çok zaman alan ve genellikle pahalı bir adımdır. Bu hem nicel hem de nitel veriler için geçerlidir. Anketlerden ve anketlerden, gözlemlerden ve kamuoyu yoklamalarından gelen cevapların tümü bir elektronik tabloya kaydedilir. Bu şekilde her bir elektronik tablo, sonraki adımlarda çıkarılacak sonuçların önemli bir parçası olacak bir bilgi hazinesi içerir.
4. Bilgileri analiz edin
Artık bilgi toplandığına göre, analiz edilebilmesi için organize edilmesi gerekiyor. Araştırmalar daha sonra ortalamaların hesaplanması, cevapların yayılması vb. gibi farklı istatistiksel yöntem ve teknikleri uygular. Veriler, SPSS, Excel Minitab gibi istatistik yazılımları gibi teknik araçlar kullanılarak analiz edilir. Bu araçlar, kolayca tablo ve grafikler oluşturmak için kullanılabilir. Bunlar daha sonra araştırmanın her bir bölümü için daha sonra sonuçlara varmak için demografik veriler veya coğrafi veriler gibi mantıksal gruplara ayrılabilir.
5. Sonuç çıkarın ve kararlar alın
Son adım, çıkarımları ve önerileri net bir rapor veya sunuma koymaktır. 1. adımda tanımlanan araştırma hedefleriyle başlayın. Ardından, sorunun çözümlerini araştırırken bulunan tarihe dayalı olarak önerileri sunun.
Bu bulgular genellikle bir yönetim kurulu üyesi, CEO veya tüm yönetim kurulu gibi üst yönetime sunulur. Bulguların yeterince somut ve doğru olup olmadığına ya da uygun olmadığına ve bu yüzden önerilerde göz ardı edilmeleri gerektiğine karar vermek artık onlara kalmıştır.
Ne düşünüyorsunuz?
Bu pazar araştırması açıklamasına aşina mısınız? Pazar araştırma sürecini kendi şirketinizde nasıl şekillendirdiniz? Bu teoriyi gelecekteki pazar araştırmaları için nasıl kullanabileceğinizi düşünüyorsunuz? Pazar araştırmasına dahil edilmesi gereken önemli faktörlerin neler olduğuna inanıyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın