Advanced
Search
  1. Home
  2. P3M3 Olgunluk Modeli Nedir?

P3M3 Olgunluk Modeli Nedir?

  • 2 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 205 Views
  • 0 Comments

Bu makale P3M3 Olgunluk Modeli kavramını veya Portföy, Program ve Proje Yönetimi Olgunluk Modeli kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

P3M3 Olgunluk Modeli nedir?

Taktik bir iş perspektifinden görmek isteyen proje yönetiminde yaygın bir yanlış anlama var. Fakat projeler, kuruluş tarafından yapılan finansal yatırımlardır. Bu yüzden yalnızca departman düzeyine odaklanmakla kalmayıp, arkasındaki stratejik motivasyonu görmek için büyük resme de bakmak akıllıca olacaktır. Portföy, Program ve Proje Yönetimi Olgunluk Modeli, bu sürece faydalı şekillerde içgörü sağlayan devrim niteliğinde bir stratejik proje yönetimi modeli olarak bilinir. SPM3 olarak da adlandırılır; Stratejik Proje Yönetimi Olgunluk Modeli. Proje yönetiminin pratik kullanımını sağlar ve doğru projelerin üzerinde çalışılmasını sağlar. P3M3, AXELOS tarafından yönetilir.

Model, bir organizasyonun yönetim olgunluğunu değerlendirmek için kullanılır. P3M3, belirli organizasyonel faaliyetleri basit ve pratik bir şekilde organize eder, yapılandırır ve ölçer. Bu durum kuruluşların proje yönetiminin stratejik bir perspektiften taktik düzeyde nasıl uygulanabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bu sadece departmanlara değil, bir bütün olarak organizasyona yardımcı olur. Organizasyonun daha etkin bir şekilde gelişmesini ve gelişmesini sağlar.

Olgunluk

P3M3 beş artan olgunluk düzeyi içerir. Modelin adını buradan alır. Her seviyede, organizasyonun genel stratejik hedeflerine katkıda bulunan süreçler, prosedürler, araçlar ve davranışlar vardır. Ek olarak kuruluşun stratejik perspektifinden uygulamaya odaklanır. Bu örgütsel bakış açısı anahtardır.

Proje yönetimindeki gelişmeler de sonuçların iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu durum tüm organizasyona fayda sağlar. Ortak bir anlayışla, kuruluş iyileştirme hedeflerini tanımlayabilir ve gerçekleştirebilir. Sonuçta, proje yönetimi olgunluğu, iyi sonuçlar elde etmek amacıyla bir organizasyon içinde projeleri başlatmaya, yürütmeye ve tamamlamaya odaklanmıştır.

SPM3/P3M3 avantajları

SPM3/P3M3 ile çalışmanın birçok avantajı vardır. Her şeyden önce, kuruluşunuzu bağımsız bir pazar standardı ile diğer kuruluşlarla karşılaştırmanıza olanak tanır. Tamamen işletme içindeki bilgiye odaklanma da değildir. Bunun yerine, çoğunlukla stratejik fikirlerin uygulanması ve bunların nasıl gerçekleştirileceği ile ilgilidir. Bu fikirler daha sonra taktik departman düzeyine çok daha kolay bir şekilde çevrilebilir ve bu da organizasyondaki herkesin onun bir parçası olduğunu hissetmesine yardımcı olur. Bir işletmenin tüm katmanları, sonunda en iyi sonuçlara yol açacak iyileştirme girişimlerine ilişkin ortak bir anlayışa sahip olacaktır.

P3M3: Taktikten stratejik seviyeye

Genel olarak, proje yönetimi olgunluk modelleri, belirli bir organizasyonun proje yönetiminin taktik yönlerini ne kadar iyi gerçekleştirdiğine odaklanır. Bununla birlikte stratejik ve taktik yönetim arasında daha iyi bir bağlantı oluşturmak önemlidir. Planlama ve kontrol taktik yönetimin bir görevi iken, stratejisiz bir yöne karar vermeleri neredeyse imkansızdır. Proje yönetimine dahil olan çalışanlar erken bir aşamada hangi proje fikirlerinin etrafta dolaştığını ve hangi kararların verildiğini bilmek zorunda kalacaklar. Bunları dahil ederek, projeyi kolaylaştırmaya ve ilerlemeyi izlemeye yönlendirilecekler. Sonunda bu, daha yüksek bir ticari etkiye yol açacak ve nihai sonuçlar için ortak bir sorumluluk hissedeceklerdir.

P3M3 olgunluk seviyeleri

P3M3 (Portföy, Program ve Proje Yönetimi Olgunluk Modeli) kuruluşlar içinde aşağıdaki beş olgunluk düzeyine sahiptir:

Seviye 1: Farkındalık

Bir kuruluşun stratejik niyetini tanımlamadan oluşan farkındalık süreci. Burası, kuruluşun genellikle uzun vadeli, beş yıllık hedefleri ortaya çıkaran bir GAP Analizi veya Dengeli Sonuç Kartı kullanabileceği yerdir.

Seviye 2: Tekrarlanabilir

Kuruluşun beş yıl sonra olmak istediği yerde yeniden kuran yineleme süreci.

Seviye 3: Tanımlanmış

Proje içinde ne yapılması gerektiğinin özel olarak tanımlandığı tanımlama süreci. Uzun vadeli hedefin tanımlanması ve ince ayarının yanı sıra, bu aynı zamanda hangi kısa vadeli hedeflere ilk önce ulaşılması gerektiğinin netleştiği seviyedir. Odaklanmış her iş girişimi, şirketin ihtiyacı için optimum bir çözüme yol açacaktır.

4. Seviye: Yönetilen

Tüm projeleri yönetmekle ilgili olan yönetim süreci. Projede kim neyi yapacak ve alt görevlerin ne zaman tamamlanması gerekiyor? Kim denetler, kim düzeltir ve değerlendirir? Bunlar, proje yöneticisinin sorumluluğunda olan temel sorulardan sadece birkaçıdır. Yönetim sürecine ait olan bir diğer konu da benzer projelerle karşılaştırılmasıdır. Bu durum belirli görevlere öncelik verme söz konusu olduğunda netlik sağlar.

5. Seviye: Optimize edilmiş

Son P3M3 olgunluk seviyesi olan optimizasyon süreci, optimum sonuca ulaşmaya odaklanır. Bu durum en iyi sonuçları elde etmek için düzeltmelerin ve değişikliklerin gerekli olduğu anlamına gelir. Değerlendirme teknikleri kullanılarak süreç değerlendirilebilir. Genel olarak bu, projenin mali durumuna, kalitesine ve planlamasına odaklanır. İlerlemeyi sürekli izleyerek, proje en iyi sonuca doğru ilerlemeye devam eder. Bu aynı zamanda sonraki projeler için güzel bir referans çerçevesi sağlar ve farklı faktörleri hesaba katmayı mümkün kılar.

P3M3: Stratejik proje yönetimi

Daha önce belirtildiği gibi, genel olarak stratejik proje yönetimi, kuruluşun genel stratejik hedeflerine katkıda bulunan bir dizi yöntem, prosedür, süreç, araç ve davranışlardır. Pratik bir bakış açısından, stratejik proje yönetimi, öncelikle dikkate alınması gereken dört kritik unsurdan oluşur:

1. Stratejik koordinasyon

Projeler, organizasyon içinde farklı seviyelerde stratejik olarak koordine edilmelidir. Bu durum stratejik yönetim girişiminin burada başladığı anlamına gelir. Bu seviyeden, onu taktiksel ve hatta operasyonel bir seviyeye çevirirler. Bu şekilde bir kuruluşun uyguladığı tüm projeler, kuruluşun stratejisine bağlıdır.

2. Portföy yönetimi

Kuruluşların genellikle aynı anda çalışan birden çok projesi vardır. Bu eksiksiz proje portföyü, her proje türü tanımlanırsa fayda sağlayacaktır. Projeleri ve çeşitli (kısa vadeli) hedefleri kategorize ederek, önceliklendirmek daha kolay hale gelir. Bu durum bir kuruluşun proje seçiminde düşünceli bir yaklaşım benimsemesini sağlar.

3. Program yönetimi

Tüm program yönetimi uygulamaları aslında stratejik proje yönetimine katkıda bulunmaz. Şirketler bu ayrımı yapamadıklarında, yanlış şeylere odaklanmaya başlarlar. Bazı durumlarda farklı projeleri koordine etmek gerekir; portföy koordinasyonu.

4. Proje sonucu

Projelerin kuruluş tarafından yapılan finansal yatırımlar olduğu her zaman net değildir. Bu netleştiğinde, tüm çalışanlar proje için iyi sonuçların önemini anlayacaktır. Güçlü bir proje sonucunun, kuruluşun stratejik seyri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu yüzden nihai sonucun önceden tanımlanması gerekir, böylece organizasyon ona doğru yönelebilir.

P3M3 süreç perspektifleri

P3M3 içinde, yukarıda listelenen P3M3 olgunluk seviyelerine ek olarak, tanımlanabilen yedi temel süreç perspektifi de vardır. Birlikte projelerin planlanmasını ve gerçekleştirilmesini desteklerler. Aşağıdaki perspektiflerle ilgili:

1. Kurumsal yönetişim

Bu durum projelerin kuruluş için akıllıca bir yatırım olup olmadığını ve bunların rotasına ve stratejisine uygun olup olmadığını değerlendirir.

2. Yönetim kontrolü

Stratejik, taktiksel ve operasyonel yönetim, her projeyi ve ilerlemesini değerlendirir ve izler

3. Fayda yönetimi

P3M3 içinde, yönetimin bu bölümü, projelere yapılan yatırımların aslında organizasyon için istenen sonuçları verip vermediğini yakından takip eder.

4. Risk yönetimi

Yönetimin bu yönü, esas olarak proje sırasında belirli tehditlerin/risklerin olup olmadığına ve bunların nasıl yönetilebileceğine bakar. Ayrıca fırsatlardan yararlanmaya odaklanır

5. Mali yönetim

Mali yönetim ayrıca projenin ilerlemesini izler ve esas olarak mali yöne ve belirli yatırımların getirisinin ne olduğuna bakar.

6. Kaynak yönetimi

Yönetimin kendi iş gücü içinde yetenekleri geliştirmeye ve bu yetenekleri etkin bir şekilde kullanarak projelere fayda sağlamaya odaklanan kısmı

7. Paydaş yönetimi

Bu P3M3 süreç perspektifi, organizasyonla ve olası projelerle geniş bir paydaş yelpazesini içeren ve onları ilerleme ve herhangi bir değişiklik hakkında güncel tutan bir yönetim yönüdür.

Ne düşünüyorsunuz?

P3M3 Olgunluk Modeline aşina mısınız ve bunu kuruluşunuz içinde uygulayabilir misiniz? Organizasyonel olgunluğu ölçme konusundaki deneyimleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Heerkens, G. (2007). Devrim niteliğindeki stratejik proje yönetimi olgunluk modelini (SPM3) sunuyoruz. Proje Yönetim Enstitüsü’nün yıllık Kuzey Amerika toplantısında (s. 1).
  • Murray, A. ve Ward, M. (2006). Yetenek Olgunluk Modelleri-Performansı Artırmak için P3M3’ü Kullanma. UK Limited, 3M3’ten daha iyi performans gösterin.
  • Sowden, R., Hinley, D. ve Clarke, S. (2008). Portföy, Program ve Proje Yönetimi Olgunluk Modeli (P3M3®): P3M3®’e Giriş ve Kılavuz.
    • Share:

    Leave Your Comment