Otoriter Liderlik Nedir?
- 1 February 2021
- 386 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Otoriter Liderliği açıklamaktadır. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü liderlik tarzının temellerini anlayacaksınız.
Otoriter Liderlik nedir?
Otoriter liderlik, artık modası geçmiş bir yönetim biçimidir ve özellikle son yıllarda, çalışanlar arasında büyük bir direnç yaratacağından emin olabilirsiniz. Otoriter kelimesi Yunan dilinden gelir ve otokratik kelimesinden türemiştir. “Otomatik” kendini ifade eder ve “kratik” kurallar anlamına gelir.
Otoriter Liderlik, katılımı kabul etmeden otoriter liderin tüm kararları kendisinin verdiği ve görevleri devredildiği bir liderlik tarzıdır. Bu lider çalışanlarını daha sert ve hızlı bir şekilde kontrol edecek ve cezalandıracaktır. Sonuçlar hayal kırıklığı yarattığında veya lider bunun olmasını beklediğinde, otoriter lider, gücünü, istenmeyen davranışların önlenmesi için işten çıkarma gibi yaptırımları tehdit etmek için kullanacaktır. Otoriter liderlik tarzına sahip yöneticiler, çalışanlar üzerinde çok fazla olumsuz etki yaratır ve McGregor’un Teorisi X’in vizyonuna karşılık gelen bir imaja sahiptirler.
Otoriter lider, sonuçları mümkün kılan çalışanlar yerine sonuçlara ve görevlere odaklanmayı tercih eder. Bu yüce yönetici, çalışanların çok az hırsı olduğunu, sorumluluktan kaçınmayı tercih ettiğini ve yalnızca bireysel hedefler için çabaladığını varsayar. Bu düşünce tarzı, liderin çok az geribildirime tahammül etmesini, tartışmalara girmemesini ve kontrolü her zaman sürdürmesini sağlar.
Bu liderlik tarzı, bu yüzden genellikle hoş olmayan, baskın ve duyarsız olarak değerlendirilir. Otoriter liderin sahip olduğu anti-sosyal beceriler, kendilerini ikincil hissettikleri için genellikle çalışanlar arasında direnişe yol açar. Bu liderin çalışanlarına verdiği geri bildirim genellikle olumsuzdur, çok yapıcı değildir ve bazen açık bir öfke ile birlikte gelir.
Otoriter Liderlik: Zorlayıcı güç
1959’da John French ve Bertam Raven, bazı araştırmalar yaptıktan sonra beş güç biçimi belirlediler. Otoriter liderler çoğunlukla zorlayıcı güçlerini (Zorlayıcı Güç) kullanırlar. Zorlayıcı gücün özelliği, genellikle olumsuz sonuçlara yönelik tehditlerin olmasıdır. Ödül gücünün zıt biçimi, kınama, işten çıkarma ile tehdit etme veya sıkıcı veya zor görevler verme şeklinde ifade edilir. Söz verilen bir promosyonu geri çekme tehdidi de olabilir. Fakat bu tür şantaj biçimleri etkili değildir ve grubun moralinin ciddi şekilde düşmesine neden olur. Genel olarak, bu sadece tehdittir çünkü işten çıkarılmanın yasal dayanağı yoktur.
Otoriter bir tarzın etkileri
Yaratıcılık eksikliği
Otoriter lider her şeye kendisinin karar vermesi ve bunu kendi yöntemiyle gerçekleştirmesi nedeniyle, çalışanlara gerçekleştirilecek görevlerde dönüş yapma şansı vermez. Bu şekilde çalışanın yaratıcı yeteneği asla geliştirilmez veya keşfedilmez ve bu hem çalışan hem de şirket için kaçırılmış bir fırsattır. Sonuçta, yaratıcılık bir organizasyon içinde büyümeyi ve yeniliği teşvik eder ve ayrıca üretkenliğin artmasını sağlar. Her insanın anlamlı işler yapması gerektiği ihtiyacı, çalışma katında yaratıcılığı geliştirerek de karşılanır.
Motive Edici
Otoriter bir lider altında çalışan insanlar arasında oluşan moral bozucu duygu, kısmen yaratıcı gelişim eksikliğinden ve kısmen de yaptırım korkusundan kaynaklanıyor. Yaptırım korkusu, dışsal olarak olumsuz motive olmalarına neden olur. Moral bozucu koşullar, otoriter bir liderin yönetimindeki insanların genellikle ondan uzaklaşmasını sağlar. Çalışanlar, aldıkları siparişleri çelişki olmadan yerine getirmek zorunda olduklarını bilirler, bu da asla gereğinden fazlasını yapmayacakları anlamına gelir.
Sorumluluk duygusu eksikliği
Bu etki aynı zamanda otoriter bir liderlik tarzından kaynaklanmaktadır. Çalışanlar, girdileri kesildiği ya da duyulmadığı için değersiz bir sayı olduklarını düşünürler. Başarıya ulaştıklarında, otoriter lider tarafından takdir edilmez ya da pek takdir edilmezken, işler kötü gittiğinde tam bir azar alırlar. Bu aynı zamanda lider arasındaki güven bağını da ortadan kaldırır ve çalışanlar ona asla güven içinde hiçbir şey söylemeyecektir.
Pasif saldırganlık
Otoriter liderliğin yarattığı hayal kırıklığı ve korku, hoş olmayan biçimler alabilir. Otoriter liderler arasında güçlü bir şekilde var olan hakimiyet, direniş yaratır. Grup üyeleri sürekli uymak zorunda oldukları için sinirlenirler ve tedirgin olurlar. Otoriter bir liderin altında bu tür duygulara yer yoktur, bu da genellikle bu duyguları ekip içindeki zayıf insanlara veya evdeki aileye ve arkadaşlara ifade ettikleri anlamına gelir. Aynı şey, örneğin, öğrencilerin güçlü bir otoriter öğretmenle oluşturdukları bastırılmış saldırganlığı daha genç veya daha ılımlı öğretmenlere ifade ettikleri eğitimde de olur.
Otoriter liderlik uygun olduğunda
Otoriter liderlerin sayısı ve takdiri keskin bir şekilde azalırken, otoriter liderliğin etkili ve arzu edilir olduğu durumlar ve koşullar da vardır. Ekip üyelerinin çeşitliliğinin yüksek olması veya kısa süreliğine birlikte çalışacak bir grup nedeniyle fikir birliğine kolayca ulaşılamayan ekiplerde, otoriter lider, neyin yapılması gerektiğini ve bunun için kimin en uygun olduğunu çabucak görür. Bu liderlik tarzı, otoritenin arzu edildiği yerler için, örneğin ordu veya hapishaneler için de uygundur. Bu yüzden her ekip ve her görev için hangi liderin uygun olduğunun belirlenmesi gerektiği açıktır. Doğal bir lider aynı zamanda stilini değiştirebilir ve her stil için doğru dozajı kullanabilir. Otoriter liderliğin istendiği bazı durum örnekleri:
- Çalışanlar, yetersizlik veya deneyimsizlik nedeniyle işlerini düzgün yapmadıklarında, yakın izleme ve rehberlik gerekir. Otoriter bir lider, yapıcı geribildirim vermekten kaçınmalıdır.
- Çalışanlar tembel olduklarında veya inisiyatif almadıklarında bile rehberliğe ihtiyaçları var. Tembel çalışanlara otoriter bir yaklaşım, genellikle size belirli bir görevi yerine getirmek isteyip istemediğinin sorulduğundan daha fazla etkiye sahiptir.
- Orduda, polis kuvvetlerinde, özel kurumlarda.
Konu Özeti
Otoriter bir liderlik tarzı belirli durumlarda son derece etkili olabilir ama genellikle grup üyeleri veya çalışanlar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Duyulduğunu hissetmiyorlar ve söyleyecek hiçbir şeyleri yok. Azalan bağlılık duygusu, üretkenliğin bozulmasına ve potansiyelin kaybolmasına neden olur. Otoriter lider, başka görüşlere izin vermeden yalnızca emir verdiğinden, çalışanlar asla fazladan yol kat etmezler. İnisiyatif kullanmalarına veya yeni fikirler sunmalarına izin verilmediği takdirde çalışanların yaratıcılığı da yavaş yavaş ölüyor. Otoriter bir liderdeki hakimiyet, gücün kötüye kullanılmasıyla birlikte işyerinde pasif saldırganlığa neden olabilir. Çalışanlar fazladan bir itkiye ihtiyaç duyduğunda, otoriter bir liderlik tarzı daha iyi sonuç verebilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Otoriter liderlik tarzının açıklamasını veya kendi çevrenizdeki otoriter bir lideri tanıyor musunuz? İyi liderliğe katkıda bulunan faktörler sizce nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın