Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İnsan Kaynakları
  3. Örgütsel Davranış Değişikliği Nedir?
Örgütsel Davranış Değişikliği Nedir?

Örgütsel Davranış Değişikliği Nedir?

  • 21 December 2020
  • 331 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale pratik bir açıklama sağlar Örgütsel Davranış Değişikliği. Okuduktan sonra iş dünyasında insanların davranışlarının nasıl değiştirilebileceğini daha iyi anlayacaksınız.

Örgütsel Davranış Değişikliği nedir?

Örgütsel Davranış Değişikliği, gözlemlenebilir ve ölçülebilir işle ilgili davranışı iyileştirmeye odaklanan bir personel yönetimi tekniğidir. Örnekler arasında devamsızlık veya geçlik, aynı zamanda işin kalitesi veya miktarı yer alır. Örgütsel Davranış Değişikliği, istenen performans davranışını teşvik etmek ve istenmeyen davranışları caydırmak için müdahaleyi savunur.

Fred Luthans ve Kreitner bu tekniği geliştirdi. Organizasyonel Davranış Değişikliği, çalışanları motive etmek ve organizasyonun etkinliğini artırmak için de kullanılabilir.

Örgütsel Davranış Değişikliğinin ne hakkında olduğunu anlamak için önce birkaç ilgili tanım açıklanacaktır. Bu tanımlar şunlardır: tutum, davranış ve örgütsel davranış.

Tutum

Bir tutum, o belirli andaki belirli bir duygusal durumu, bir şey hakkında düşünme veya hissetmenin bir yolunu oluşturur.

Davranış

Davranış, bir kişinin kendisine ve çevresindekilere karşı davranış biçimi olarak tanımlanır.

Örgütsel davranış

Teknolojiyle davranış ve tutumları değiştirmenin ve yeni keşfedilen bilgileri, çalışanları çeşitli şekillerde hareket etmeleri için etkilemek için kullanmanın bir yolu.

Fred Luthans ve R. Kreitner, performans geliştirme için insan kaynaklarının yönetimine davranışsal bir yaklaşım için Örgütsel Davranış Modifikasyonu geliştirdi ve kullandı.

Örgütsel Davranış Değişikliği uygulamasında verdikleri adımlar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

  • İstenmeyen davranışı tespit edin. Aşağıdaki soruları kılavuz olarak kullanın.
    – Davranış, gözlemlenebilir davranışsal olaylara indirgenebilir mi?
    – Her davranışın ne sıklıkla meydana geldiği sayılabilir mi?
    – Bir davranış kaydedilmeden önce kişi ne yapmalıdır?
    – Performansla ilgili önemli bir davranış içeriyor mu?
  • Ölçüm. İyileştirmenin ölçülebileceği bir temel sağlamak için davranışın mevcut sıklığını ölçün.
  • Analiz. Bu davranış için tetikleyicileri veya öncülleri belirleyin ve ayrıca bu davranıştan kaynaklanan – olumlu, nötr veya olumsuz – sonuçları belirleyin.
    – Takviye geçmişinin analizi
    – Kendi kendine raporlama önlemlerini kullanın
    – Takviyeleri belirlemek için sistematik deneme yanılma
  • Müdahale. Olumlu pekiştirme ve düzeltici geri bildirim kullanarak istenen davranışı pekiştirmek ve işlevsiz davranışı zayıflatmak için bir müdahale stratejisi geliştirin; burada bazı durumlarda, örneğin güvenli olmayan davranışı engellemek için cezalandırmanın gerekli olabileceği kaydedilebilir. – Dikkate alan bir müdahale stratejisi geliştirin. yapılar, süreçler, teknolojiler, gruplar ve görevler gibi çevresel değişkenler.
    – Öngörülemeyen uygun türde olaylar aracılığıyla doğru stratejiyi uygulayın
    – Müdahaleden sonra davranış sıklığını belirlemek için ölçün
    – Uygulanabilir takviye şemalarını kullanarak istenen davranışı koruyun
  • Değerlendirme. Faaliyetlerin etkili olup olmadığını belirlemek için değerlendirmeye ihtiyaç vardır
  • Neden Örgütsel Davranış Değişikliği?

    Örgütsel Davranış Değişikliği halihazırda çeşitli organizasyonlarda başarıyla uygulanmaktadır. Bu durum kuruluşun etkinliğini artırmak ve çalışanların kuruluşlardaki davranışlarını daha iyi anlamak için hem hizmet hem de üretimle ilgilidir. Ek olarak insan kaynakları yönetimi için önemli bir araçtır.

    Aşağıdakiler, Örgütsel Davranış Modifikasyonunun en önemli yönleridir:

    1. Davranış test edilebilir

    Örgütsel Davranış Değişikliği, bir kişinin dış davranışına odaklanır ve bu, bir yöneticinin dış davranış belirtilerini gerçekçi bir şekilde gözlemlemesini ve buna göre hareket etmesini sağlar. Bu gözlemlenen davranışla ilgili olduğu için test edilebilir.

    2. Çalışanların gelişimi

    Örgütsel Davranış Değişikliği, yeni davranış ve becerileri öğrenmek için kullanılabilecek ve bunu yaparken istenmeyen davranışların yerini alabilecek bir dizi araç sunar. Çalışanların istenen davranışlarını teşvik etmek için olumlu pekiştirme kullanılabilir. Sosyal öğrenme teorisi, çalışanlar için her eğitim programının etkin bir şekilde uygulanmasında çok faydalı olabilir. Bu durum Örgütsel Davranış Değişikliğini çalışanların gelişimi için harika bir teknik yapar.

    3. Çalışanların davranışlarının izlenmesi ve düzenlenmesi

    Örgütsel Davranış Değişikliği, yöneticilere, çalışanların organizasyon içindeki davranışlarını etkili bir şekilde yönetmek ve etkilemek için çeşitli araçlar sunar. Bir organizasyondaki çoğu davranış, sonuçları aracılığıyla öğrenilir, yönetilir ve değiştirilir. Yöneticiler, ödül sistemini manipüle ederek astların davranışlarını yönetmek ve düzenlemek için edimsel koşullanmayı kullanabilirler.

    Ödüllendirici davranışsal etkiler istenen davranışın olasılığını artırırken, caydırıcı sonuçlar istenen bir yanıtın olasılığını azaltır.

    4. Anlaması ve kullanması kolay

    Örgütsel Davranış Değiştirme teknikleri terimi nispeten basittir. Yöneticiler oldukça kolay kullanabilirler. Geçtiğimiz yıllarda, Örgütsel Davranış Değişikliği çeşitli kuruluşlardan büyük ilgi gördü. İnsan kaynakları yönetimi, yönetim geliştirme, motivasyon, değişimin başlatılması ve organizasyonel gelişim alanında büyük organizasyonlarda geniş ölçekte uygulanmaktadır.

    Başlangıç

    Örgütsel Davranış Değişikliği bir araçtır ve bu yüzden, yöneticiler bunu pratikte uygulamak için belirli adımları takip etmelidir. Bu adımlar şekilde gösterilmektedir:

    Organizasyonel Davranış Modifikasyonunun Uygulanması, organizasyonun performansıyla ilgili kritik davranışın tanımlanmasıyla başlar. Bu davranışlar ölçülür. İstenen davranış ile ölçülen davranış arasında hiçbir fark olmadığında, başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte bir fark olduğunda, Örgütsel Davranış Modifikasyonunun daha ileri adımları gereklidir. Bu adımlar, davranış değişikliği için müdahale stratejileri aracılığıyla davranışın işlevsel analizidir ve son olarak, müdahale stratejileri kullanıldıktan sonra davranışın istenen davranış ışığında ayarlanıp ayarlanmadığını değerlendirir. İstenmeyen davranışın değiştirilmesinde beş adım izlenir. Bu adımlar aşağıda daha ayrıntılı açıklanmıştır.

    1. Kritik davranışın belirlenmesi

    Örgütsel Davranış Değişikliğini uygulamak için, olumsuz davranışı belirlemek önemlidir. Bunların çalışanların performansı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Çalışanlar organizasyonda çeşitli davranışlara dahil olabilirler. Yokluk veya mevcudiyet, geç kalma veya hız, şikayetler veya yapıcı eleştiri ve belirli bir görevi veya prosedürü yerine getirmeyi ihmal etme gibi bazı davranışlar kritiktir. Kötü bir tutum veya aptal olma gibi eleştirel olmayan davranışlar da vardır. Kritik davranış, ilgili çalışan ve onun doğrudan amiri ile konuşarak belirlenebilir. Bu tür davranışları belirlemek için sistematik bir davranış denetimi de kullanılabilir.

    2. Davranışı ölçme

    Olumsuz bir davranış tespit edildikten sonra, ortaya çıkma oranıyla ölçülür. Vaka sayısı kabul edilebilir sınırın içine düştüğünde (örneğin yüzde bir ile hastalık yoluyla devamsızlık gibi), harekete geçmeye gerek yoktur. Vaka sayısı bu sınırı aşarsa, davranış değiştirilmelidir. Davranış, gözlemleyerek ve sayarak veya bunu kayıtlardan alarak ölçülebilir.

    3. Davranışın işlevsel analizi

    Fonksiyonel analiz, belirli davranışların hangi sonuçlara neden olduğunu belirlemek için çalışanların mevcut davranışlarının ayrıntılı bir incelemesini kapsar. Ama aynı zamanda hangi koşullar buna yol açar. Kritik performans davranışını değiştirmek için bir Organizasyonel Davranış Değiştirme yaklaşımı kullanıldığında en pratik sorunlardan birini belirler. Bununla birlikte işlevsel analiz genellikle yalnızca koşullu sonuçların tanımlandığını ortaya çıkarır. Dahası, işlevsel analiz, her örgütsel davranış için pek çok rekabet eden öngörülemeyen olay olduğunu ortaya çıkarır. Bu yüzden analiz, başlangıçta kritik davranışı etkiliyor gibi görünen olası sonuçlar tarafından yanıltılmamalıdır.

    4. Müdahale

    Belirli davranışların ve bu tür davranışlara neden olan faktörlerin belirlenmesi, uygun bir müdahale stratejisinin geliştirilmesini belirleyecektir. Müdahale, istenmeyen kritik davranışı değiştirmek için yapılan eylemdir. Ana amaç, istenen performans davranışını güçlendirmek ve hızlandırmak ve istenmeyen davranışları zayıflatmaktır. Kullanılabilecek çeşitli müdahale stratejileri vardır ama en önemlileri pekiştirme ilkelerine dayanmaktadır. Seçilen stratejiler duruma uygun olmalı ve istenen sonucu vermelidir.

    5. Sistematik değerlendirme

    Örgütsel Davranış Modifikasyonundaki son adım, müdahale stratejilerinin etkili olup olmadığını değerlendiren sistematik değerlendirmedir. Bu durum Örgütsel Davranış Modifikasyonunun temel amacının, performansı artırmak için istenmeyen davranışları değiştirmek olduğu gerçeği göz önüne alındığında. Değişen davranış, temel davranışla karşılaştırılabilir ve sapmalar gözlemlenebilir. Olumlu bir değişiklik olması durumunda, bu stratejilerin başarılı olduğunu gösterir. Fakat değişiklik olumlu değilse, bu daha uygun stratejilerin gerekli olduğu anlamına gelebilir.

    Örgütsel Davranış Modifikasyonunu uygulamak için aşağıdaki hususlar önemlidir. Uygun bir ödül veya ceza seçmeli, gerçekten görmek istediğiniz davranışı teşvik etmeli, yeterli geri bildirim vermeli, ödüller doğru eylemle orantılı olmalı, ödülleri düzenli olarak planlamalı ve bunları alıcıya ve başkalarına görünür kılmalısınız.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Ne düşünüyorsun? Örgütsel Davranış Değişikliğinin açıklamasını biliyor musunuz veya bu açıklamaya ekleyeceğiniz herhangi bir şey var mı? Bu yöntemin hangi durumlarda etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Bu teorinin pratik uygulamasına katkıda bulunan başarı faktörlerinin neler olduğuna inanıyorsunuz?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Brooks, I. (2018). Organisational Behavior: Individuals, Groups and Organization. Pearson.
  • Sinding, K.&Waldstrom, C. (2014). Organisational Behavior, 5th edition. Mcgraw-Hill Eğitimi.
  • Luthans, F. (1984, 1975). Örgütsel Davranış Değişikliği ve Ötesi: İşlemci ve Sosyal Öğrenme Yaklaşımı. (Yönetim Uygulamaları Serisi). Scott Foresman&Co
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın