Advanced
Search
  1. Home
  2. Örgüt Kültürü Modeli, Edgar Schein Nedir?

Örgüt Kültürü Modeli, Edgar Schein Nedir?

  • 14 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 358 Views
  • 0 Comments

Bu makale Edgar Schein’in Örgütsel Kültür Modeli’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik ve organizasyonel kültür değişim aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: Örgütsel Kültür Modeli şablonu.

Schein’in Örgüt Kültürü Modeli nedir?

Örgütsel kültür soyut bir kavramdır ve bu yüzden anlaşılması zordur. Peki insanlar neden farklı organizasyonlarda farklı davranıyor?

1980’de Amerikalı yönetim profesörü Edgar Schein, kültürü bir organizasyon içinde daha görünür kılmak için bir örgütsel kültür modeli geliştirdi. Kültürel değişimi gerçekleştirmek için hangi adımların izlenmesi gerektiğini de belirtti. Edgar Schein’e göre, örgütler içinde doğrudan ve dolaylı mekanizmalar vardır. Schein’ın Örgütsel Kültür Modeli doğrudan mekanizmalardan etkilenir. Buna örnek davranışlar, görüşler, durum ve randevular dahildir. Dolaylı mekanizmalar örgütsel kültürü doğrudan etkilemez ancak belirleyicidir. Bu durum bir şirketin misyon beyanı ve vizyonunu, resmi yönergeleri, kurumsal kimliği, ritüelleri ve tasarımı içerir.

Schein’in Örgütsel Kültür düzeyleri Modeli

Edgar Schein, örgütsel kültürü üç farklı seviyeye ayırdı:

Artefaktlar ve semboller

Artefaktlar, organizasyonun yüzeyini işaretler. Logolar, mimari, yapı, süreçler ve kurumsal giyim gibi organizasyonda görünen unsurlardır. Bunlar yalnızca çalışanlar tarafından görülmez, aynı zamanda dış taraflar tarafından da görülebilir ve tanınabilir.

Sahiplenilen Değerler

Bu standartlar, değerler ve davranış kuralları ile ilgilidir. Kuruluş stratejileri, hedefleri ve felsefeleri nasıl ifade ediyor ve bunlar nasıl halka açıklanıyor? Yöneticilerin fikirleri, kuruluşun temel varsayımları ile uyumlu olmadığında sorunlar ortaya çıkabilir.

Temel temel varsayımlar

Temel altta yatan varsayımlar, organizasyon kültürüne derinlemesine yerleştirilmiştir ve apaçık ve bilinçsiz davranış olarak deneyimlenir. Varsayımların içeriden anlaşılması zordur.

Soğan modeli olarak da bilinir

Uygulamada, Schein’ın Örgütsel Kültür Modeli’nin üç seviyesi, farklı katmanlara dayandığı için bazen bir soğan modeli olarak temsil edilir. Dış katmanın uyarlanması ve değiştirilmesi oldukça kolaydır. Katman ne kadar derin olursa onu ayarlamak o kadar zor olur. Soğanın özüne derinden gömülü varsayımları buluyoruz. Çekirdeğin etrafında değerleri buluyoruz. Artefaktlar ve semboller soğanın dış katmanlarında bulunabilir ve bunlar daha kolay değiştirilebilir. Bu katman ile değerlerin gömülü olduğu katman arasında, sözde “kahramanlar” ı bulduğumuz başka bir katman olabilir; organizasyonda önemli bir rol oynayan veya oynamış ve hayranlık duyulan insanlar. Soğanın özü varsayımlardan oluşur. Bunlar, organizasyona ait olan, deneyimlerden ve algılardan kaynaklanan tüm insanlara göre “dünyanın nasıl çalıştığı” ile ilgilidir. Bunlar kısmen bilinçsiz varsayımlar haline geldi ve apaçık oldukları kabul edildiğinden tartışılmasına gerek yok.

Schein’ın Örgütsel Kültür Modeli ve Kültürel değişim

Schein’in Örgütsel Kültür Modeli ayrıca kültürel değişim yaratmak için referans noktaları sağlar. Edgar Schein’a göre, örgütsel kültürün temelini oluşturan geçmişleri ve yönleri keşfetmek için olabildiğince çok çalışanla tartışmak mantıklı. Bunlar kültürel değişim için bir temel olabilir. İnsanlar kültürel değişimin bir dönüşüm süreci olduğunun farkında olmalıdır; Onun yerine yeni davranış öğrenilmeden önce davranış öğrenilmemelidir. İstenilen ve hakim olan kültür arasında bir fark ortaya çıktığında, kültürel müdahaleler gerçekleştirilmelidir. Sorumluluk, bir personel departmanı tarafından desteklenen üst yönetime aittir. Bu durum kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Yeni bir logo, kurumsal tarz veya müşteri odaklılık eğitimi yeterli olmayacaktır. Sonuçların ölçülmesi ve iyi performansın ödüllendirilmesi önemlidir.

Schein’ın Örgütsel Kültür Modeli şablonu

Bu kullanıma hazır Schein’in Örgüt Kültürü Modeli şablonuyla bir kuruluşun kültürü içindeki farklı katmanları tanımlamaya başlayın.

Organizasyon Kültürü Modeli şablonunu indirin

Ne düşünüyorsunuz?

Schein’in Örgütsel Kültür Modeli’nin pratik açıklamasını tanıyor musunuz? Organizasyonel kültür değişikliği veya kültür yaratma için referans noktalarınız nelerdir? Günümüzün doğrudan mekanizmaları nelerdir ve onlardan ne öğrenebiliriz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Schein, EH (2010). Örgütsel Kültür ve Liderlik. Jossey-Bass.
  • Schein, EH (2006). Organizasyon Geliştirme: Bir Jossey-Bass Okuyucu. J. Gallos (Ed.). John Wiley and Sons.
  • Schein, EH (1984). Örgütsel Kültür Hakkında Yeni Bir Farkındalığa Gelmek. Sloan Management Review.
    • Share:

    Leave Your Comment