Advanced
Search
  1. Home
  2. Nehir Teorisi Modeli Nedir?

Nehir Teorisi Modeli Nedir?

  • 1 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 207 Views
  • 0 Comments

Bu makale Nehir Teorisi Yaklaşımını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Değişim süreçlerini nasıl uyguluyorsunuz?

Örneğin yeni bir elektronik istemci dosyasının (ECF) uygulanmasını ele alalım, bu hızlı çalışabileceğiniz bir iş değildir. Çoğu kuruluş, bunun en az 1,5 yıl sürebileceğini deneyimlemiştir. Daha da kötüsü: Uygulama hiçbir zaman gün ışığını hiç görmez. Bu uygulama daha hızlı ancak farklı bir şekilde yapılabilir. Nasıl? Tamamen yeni bir perspektiften istenen değişimin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini ileterek.

Nehir Teorisi Modeli

Size River Theory Modelini tanıtmama izin verin. Bu durum artık Latin Amerika ve Avrupa’da da başarılı olan hesap verebilirlik hareketinin kurucusu Mark Samuel (1979’dan beri Impaq, ABD) tarafından geliştirilen bir modeldir. Bu model sayesinde değişimi nasıl etkili bir şekilde ileteceğinizi ve bunu değişim sürecinizde nasıl uygulayacağınızı öğreneceksiniz.

Önden katılım: akıllıca bir hareket mi?

Sağlık hizmetlerinde birçok kuruluşun “önden satın alma” yaklaşımıyla çalıştığını görüyorum: değişime herkesin dahil olmasını sağlamak. Bu oldukça mantıklı geliyor. Herkes değişimi kabul ederse ve dahil olduğunu hissederse, bu süreç çok daha hızlı olacak, değil mi? Ne yazık ki, insanlar süreçleri değiştirmek için her zaman farklı şekillerde tepki verecektir. İnanılmaz derecede hevesli insanlar var. Ve her zaman bekleyip ne olacağını gören insanlar var. Ve açıkça değişimi hiç umursamayan insanlar var! Bu arada, değişim sürecinin başlangıcında insanların %20’sinin coşkuyla yanıt verdiğini, %60’ının bekle-gör tutumu benimsediğini ve ‘görünmez’ kalmak istediğini ve %20’sinin bu konuda açık sözlü olumsuz görüşlere sahip olacağını öğrendik. değişiklik.

İnsanlar olarak, henüz hevesli olmayan %20’lik insanları ikna etmek için çok fazla ilgi ve enerji harcama eğilimindeyiz. Sonuçta, herkesin kucaklamasını ve örneğin yeni ECF ile çalışmaya başlaması gibi değişikliği gerçekleştirmesini istiyoruz.

İnsanları ikna etmeyi bırakırsanız ne olur?

Örneğin, değişikliği en başından engelleyen kişilere herhangi bir ilgi göstermemiş olsaydınız nasıl olurdu bir düşünün. Yalnızca halihazırda uygulamalar ve tabletlerle akıllıca çalışan çalışan grubuna odaklanacağınızı. Doğru ekipmanı seçmek için bir çalışma grubuna gönüllü olarak kaydolan kişiler. Ne olur?

Neye ulaşmak istediğinize odaklanın!

Bu insanlar yapmak istediğiniz değişikliktir. Zaten doğru zihniyete sahipler ve organizasyonun öngördüğü değişime uygun davranıyorlar. Ve evet, zihin yapıları ve davranışları, özellikle de organizasyon içinde olumlu sinyaller yaymak için bir ses panosu aldıklarında yakalayacaktır. Hareket bu şekilde yaratılır ve bununla değişimin ilk kanıtını göreceksiniz. Pozitiflik bulaşıcı olduğu için, bekle ve gör tutumuna sahip %60’lık çoğunluk değişimin işe yaradığını görecek ve onlar da katılmak isteyecek! ‘Görünmez’ kalacaklar ve tam da istedikleri bu. Katılan ilk kişi olarak veya açıkça karşı çıkarak öne çıkmak istemiyorlar. İşlerini sessizce yapmak istiyorlar ve görünmez kalabilmek için kalabalıkla birlikte hareket etmek istiyorlar.

Ne düşünüyorsunuz?

Nehir Teorisi Modeli bugünün dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Gözden geçirme dahil iyi kişisel ve ekip performansı için başarı faktörleriniz nelerdir?

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Samuel, Mark (2012). Kendinizi Vazgeçilmez Kılmak: Kişisel Sorumluluğun Gücü. Penguin Books.
  • Samuel, Mark (2006). Sorumlu Organizasyonu Oluşturmak. Midpoint Ticaret Kitapları A.Ş.
  • Orijinal Hollandalı blog yayını: https://www.rainmengroup.com/blog/schaf-de-functioneringsgesprekken-af/
    • Share:

    Leave Your Comment