Advanced
Search
  1. Home
  2. Nakit Akış Tahmini Nedir?

Nakit Akış Tahmini Nedir?

  • 19 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 297 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Nakit Akışı Tahmininin temellerini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Nakit Akışı Tahmini nedir?

Yönetmenin öngörmek anlamına geldiği söylenir. Nakit Akışı Tahmini, bir işletmenin fazlalık veya gelecekteki nakit ihtiyaçlarını tahmin etmek için önemli bir araçtır. Finansal yönetimin önemli bir yönü, likidite eksikliğinden kaçınmak veya tersine, büyük miktarlarda atıl nakit elde etmekten kaçınmaktır.

Nakit Akışı Tahmini nasıl hazırlanır?

Öncelikle, t yılının tarihsel hesapları, yani bilanço ve K&Z hesapları (Kar ve Zarar) mevcut olmalıdır. Daha sonra t+1 yılı için tahmin hesapları (bilanço+K&Z) oluşturmanız gerekir. Bundan sonra, yalnızca beş hesaplama adımından geçmeniz gerekir:

1. Tahmini işletme nakit akışının hesaplanması

Tahmini işletme nakit akışı, öngörülen net sonuca (kar veya zarar) ödenmemiş giderlerin eklenmesi ve nakde dönüştürülmemiş gelirlerin çıkarılmasıyla hesaplanır.

Ödenmemiş giderler, amortismanlar, provizyonlar ve peşin ödenmiş giderlerdir. Gayri nakdi gelir, gerçekleşmemiş sermaye kazançlarını, amortismanın iptalini, karşılıkların iptalini ve ertelenmiş geliri içerir.

2. İşletme sermayesi ihtiyaçlarında öngörülen değişikliğin hesaplanması

Alacaklar ve stoklar nakit olarak kilitleniyor. Bu durum yukarı veya aşağı hareketlerinin nakit akışı üzerinde neden olumsuz veya olumlu bir etkisi olduğunu açıklıyor. Büyüyen bir işletmenin (ve dolayısıyla artan ciro ve alacakların) ek işletme sermayesi finansmanı gerektirmesinin nedeni de budur. Ticari, mali ve sosyal borçlar şirket için bir kaynaktır. Bu yüzden yukarı veya aşağı hareketlerinin likidite üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olacaktır.

Gösterilecek bazı örnekler:

“Müşteri” kalemindeki tahmin değişikliği (t+1 anındaki alacaklar – t anındaki alacaklar)

T+1’de alacaklarda artış bekleniyorsa (örneğin ciroda beklenen artış sonucu) dikkate alınacak değişimin nakit akışı üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.

“Stoklar” daki tahmin değişikliği (t+1 anındaki stoklar – t anındaki stoklar)

“Stokların” t+1’de artacağı varsayılırsa (örneğin, daha fazla satış planlanır, daha fazla veya daha fazla satın alınır), dikkate alınacak varyasyonun nakit akışı üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.

“Tedarikçilerdeki” tahmin değişikliği (t+1 anındaki borçlar – t anındaki borçlar)

Ticari borçların azalması bekleniyorsa (örneğin, tedarikçiler daha hızlı ödeme koşullarına ihtiyaç duyuyorsa), bu borçların değişimi şirketin likiditesi üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır.

Vergi ve sosyal güvenlik borçlarındaki değişim (t+1 anındaki borçlar – t anındaki borçlar)

Öngörülen vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin artması durumunda, bunların değişimi nakit akışı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

3. Yatırımları ve yatırımları hesaba katmak

Öz kaynakla yeni varlıklara yatırım yapmak nakitte azalmaya neden olacaktır. Varlıkların satışı (yatırımın geri alınması) ise nakit artacaktır.

4. Sermaye, cari hesaplar ve finansal borçlardaki değişiklikleri düşünün

Şirketin sermayesinde, hissedarların cari hesaplarında (bilançonun pasif tarafında) meydana gelen olumlu değişim ve finansal borçlardaki artış, nakit akışını olumlu yönde etkileyecektir.

5. Serbest Nakit Akışı Tahmininin Hesaplanması

T+1’deki serbest nakit akışı, t zamanındaki mevcut likiditenin t+1 zamanındaki tahmini nakit akışına eklenmesiyle elde edilir.

Pozitifse, t+1’deki nakit fazla olacaktır. Öte yandan, toplam negatif bir tutar veriyorsa, t+1’de bir nakit gereksinimi ile karşı karşıya kalacağız.

Faydaları

Nakit Akışı Tahmini, herhangi bir kuruluşun veya küçük işletmenin nakit parasını düzgün bir şekilde yönetmek için önemli bir araçtır.

Geri ödeme kapasitesini bankacısına göstermek, bir yatırımcıyı ikna etmek veya yatırım veya işe alma gibi yönetim kararları vermek için nakit akış şeması bir zorunluluktur.

Nakit Akışı Tahmini, “indirgenmiş nakit akışları yöntemi” sayesinde bir start-up veya bir varlığın değerini tahmin etmek için de faydalı olabilir.

Bu yöntemle, tüm nakit akışları, bugünkü değerlerini hesaplamak için sermaye maliyeti kullanılarak tahmin edilir ve iskonto edilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Nakit Akışı Tahminiyle ilgili pratik açıklamayı biliyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir nakit akışı tahmininin oluşturulması için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • ACCA (2017). Nakit akışı örneği. Http://www.accaglobal.com/uk/en/business-finance/business-plans/example-cashflow.html adresinde mevcuttur
  • Dövüş, A. (2005). Nakit Akışı Tahmini (Temel Sermaye Piyasaları). Butterworth-Heinemann.
  • Jüri, T. (2012). Nakit akışı analizi ve tahmini: Yayınlanmış nakit akışı verilerini anlamak ve kullanmak için eksiksiz kılavuz (Cilt 653). John Wiley&Sons.
    • Share:

    Leave Your Comment