Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. MÜREKKEP Yönetim Modeli Nedir?
MÜREKKEP Yönetim Modeli
 Nedir?

MÜREKKEP Yönetim Modeli Nedir?

  • 19 December 2020
  • 257 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, INK Yönetim Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yönetim ve strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

MÜREKKEP Yönetim Modeli nedir?

Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK (Institute for Dutch Quality)), geliştirdiği INK Management Model adı verilen yönetim modeli nedeniyle bilinir. Vizyon ve ana fikir, amaçlanan performansın yararına iç paydaşlar, sonuçlar ve çabalar arasında bir dengeyi hedefleyen sürekli bir hedefe odaklanır. Bunu başarmak için, Deming döngüsünü (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) uygulayarak yönetilen, stabilize edilen ve standartlaştırılan dokuz faktör formüle edilerek organizasyonların dinamikleriyle uyumlu hale getirildi.

MÜREKKEP modeli, yaygın olarak kullanılan bir yönetim modelidir ve bir öz değerlendirme ve kontrol aracı olarak kullanılması amaçlanmıştır. Genellikle bu öz değerlendirmeler harici ve sertifikalı denetçiler tarafından gerçekleştirilir, böylece kuruluşun bağımsız bir görünümü elde edilir. MÜREKKEP yönetim aracı, organizasyonun olgunluğunu belirler ve iyileştirilmesi gereken noktaları belirler. INK Yönetim Modeli, organizasyonların iyileştirme potansiyellerini belirlemelerine yardımcı olur.

INK Yönetim Modelinin 10 odak alanı

MÜREKKEP Yönetim Modeli, bir kuruluşun başarısı için belirleyici olan beş organizasyon alanı, dört sonuç alanı ve bir sürekli iyileştirme alanı olmak üzere on odak alanı kullanır. Organizasyon alanları esas olarak organizasyonun nasıl organize edilmesi gerektiği ile ilgilidir. Sonuç alanları, organizasyonla ilişkili hedefler ve performanstır. Nihai odak alanı, kuruluşun kendi kendine öğrenme yeteneği hakkındadır.

Liderlik

MÜREKKEP Yönetim Modeli içindeki liderlik, organizasyon içinde yol gösterici bir sorumluluğu olan tüm insanların tutum ve davranışları ile ilgilidir ve bunlar tüm yöneticileri, yöneticileri, ekip liderlerini vb. içerir. bir organizasyon. Misyon, vizyon ve kuruluşun güçlü yönlerinin ve yükselişlerinin tanımı bu odak alanına dahil edilmiştir.

Personel Yönetimi

Personel yönetimi, kurum içindeki bilgi ve uzmanlık potansiyelini tam olarak kullanmakla ilgilidir, böylece mümkün olan en iyi şekilde sürekli iyileştirme üzerinde çalışabilirler. Tanıma, takdir ve saygıya ek olarak, insanlara kişisel gelişimlerinde yardımcı olmak ve yetkinliklerini en iyi şekilde kullanmakla da ilgilidir.

Strateji ve Politika

“Strateji ve politika” nın odak alanı, kuruluşun misyonunu ve vizyonunu kuruluşun parçası olan tüm insanlar için hedeflere dönüştürme şeklini temsil eder. Organizasyonun misyonu bir birey olarak benim için ne ifade ediyor ve departman için ne anlama geliyor? Belirlenen hedefler nelerdir ve bunlara nasıl ulaşılacak? Bu alan, bir kuruluşun sürekli iyileştirme yoluyla nasıl mükemmel bir kuruluş olabileceğine odaklanır. İletişim, bunda önemli bir odak alanıdır.

Kaynakların Yönetimi

Organizasyon içinde kaynaklar (finans, malzeme, bilgi, binalar vb.) bu şekilde ele alınır. Mevcut kaynakların mümkün olduğu kadar kullanılması için çaba gösterilmelidir. Kaynakların yanı sıra, zincirdeki katma değeri artırmak için tedarikçiler ve ortaklarla işbirliği yapma yollarını değerlendirmek de önemlidir.

Süreç yönetimi

Süreç yönetimi, organizasyonun (strateji ve politikadan) süreçlerini nasıl tanımladığı, tasarladığı, yönettiği, iyileştirdiği veya yenilediği ile ilgilidir. Birincil, destekleyici ve yönetim süreçleri arasında bir ayrım yapılır. Sürecin etkinliği, iç ve dış müşterilerle yapılan değerlendirmelerle ölçülür.

Çalışanlar

Bu odak alanı, çalışanların görüş ve deneyimleriyle ilgilidir. Kuruluşun çalışanları memnun mu? Bu önemli bir odak noktasıdır çünkü hoşnutsuz çalışanlar müşterilerin memnuniyetsizliğine neden olur. Personeli mutlu etmek/mutlu etmek için neler yapılıyor?

Müşteriler ve Ortaklar

Müşteriler, ortaklar ve tedarikçiler tarafından yapılan değerleme, bir kuruluş tarafından sağlanan hizmetin başarısı hakkında bir şeyler söylediği için bunda kilit faktörlerdir. Bu alanda uzun süreli ve yoğun işbirliği yanında değişen roller ayırt edilebilir. Müşteri, teslim ettiğimiz sonuçtan memnun mu ve müşteriler de nihai sonucun oluşturulma yönteminden memnun mu? Bunun farklı kuruluşlar için az ya da çok değişebileceği unutulmamalıdır. Müşteriyi mutlu etmek/mutlu etmek için neler yapılıyor?

Toplum

Bu odak alanı, kuruluşun toplum içindeki konumu hakkında bir şeyler söylüyor. Sosyal Sorumluluk Sahibi Girişimcilik, çevre, toplum ve bu alanlardaki gelişmeler gibi konular hakkında bir şeyler söylüyor. Bunlar, bu odak alanındaki temel unsurlardır. Örgüt toplum için ne yapıyor ve bu toplum tarafından nasıl algılanıyor? (geri dönüşüm, çocuk bakım merkezleri buna örnektir). Topluma aktif katılım bu yüzden bu odak alanıdır.

Yönetim kurulu ve finansörler

Bir organizasyonun devamlılığı büyük ölçüde yönetim kurulu ve potansiyel finansörleri tarafından belirlenir. Bu odak alanı, esas olarak, stratejik hedefler, beklenen getiriler ve piyasa konumundaki herhangi bir ilerleme ile uyumlu olması beklenen finansal ve operasyonel sonuçlarla ilgilidir.

Kuruluş, (mali ve operasyonel) hedeflerine ne ölçüde ulaşabileceğini kendisine sormalıdır. Organizasyon finansal paydaşların beklentilerini ne ölçüde karşılıyor? Karşılaştırma, sonuçları diğer şirketlerle karşılaştırmak, bunda favori bir araçtır.

Sürekli İyileştirme ve Yenilik

Bu sürekli İyileştirme ve yenilik odak alanı, kuruluşun durumu ile ilgilidir. Kuruluş, piyasanın dinamiklerini takip edebiliyor mu, tasarruf zamanlarında daha azıyla daha fazlasını yapabiliyor mu ve sürekli etkinlik iyileştirilebilir mi? Bilgi, teknoloji ve yeni gelişmelerin yansıtılması, benimsenmesi bu odak alanındaki öncelikli konulardır.

Beş temel özellik

INK modeli, başarılı Avrupalı ​​kuruluşların yapısına ve kültürlerine dayanan pratik bir yönetim modelidir. Bu yüzden INK modelinin beş temel özelliği vardır:

1. İlham Verici Liderlik

Vizyon, gerçekçi hırslar ve bağlılık tarafından yönlendirilen organizasyonda yukarıdan aşağıya liderlik.

2. Güven üzerine inşa etmek

Herkes, iyi bir genel sonuç elde etmek için katkısının ne olması gerektiğini bilir.

3. İşbirliği

Birlikte daha güçlüyüz ve bu yüzden daha fazlasını başarabiliriz. Birbirine saygı ve paylaşılan sorumluluk, başarıya ulaşmaya katkıda bulunur.

4. Sonuç odaklı

Yönetsel sorumlulukları olan kişiler sonuçlara odaklanır ve paydaşların değerlemelerini dengeler.

5. Sürekli iyileştirme ve yenilik

Kendini eleştirel düşünme ve iyileştirme için zaman ve dikkat gereklidir. Trendler ve istisnai sapmalar analiz edilir ve sürdürülebilir iyileştirmelerle giderilir.

Ne düşünüyorsunuz?

INK Yönetim Modeli ile deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Yaygın olarak kullanılan bir yönetim modelini kullanmak ve takip etmek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • MÜREKKEP (2014). MÜREKKEP yönetimi modeli. web sitesi INK: http://www.ink.nl/, web sitesi 22-04-2014’te ziyaret edildi.
  • Ahaus, K. ve Diepman, F. (2005). Dengeli puan kartı ve MÜREKKEP yönetim Aracı. Kluwer.
  • Dorr, D. ve Zuidema, J. (2002). MÜREKKEP yönetim modeliyle çalışmak. Kluwer.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın