Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İletişim Yetenekleri
  3. Minto Piramit Prensibi Nedir?
Minto Piramit Prensibi
 Nedir?

Minto Piramit Prensibi Nedir?

  • 10 February 2021
  • 471 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Barbara Minto tarafından geliştirilen Minto Piramit İlkesinin pratik bir açıklamasını sunuyor. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü etkinlik ve iletişim aracının temellerini anlayacaksınız.

Minto Piramit İlkesi nedir?

McKinsey Piramidi İlkesi olarak da anılan Minto Piramit İlkesi, önemli ayrıntıları atlamadan bir hikaye, mesaj veya sunumu iletmek için büyük miktarda bilgiyi işlemek ve yapılandırmak için kullanılan bir araçtır. McKinsey Piramidinin prensibi, yazılı metinlerde veya sunumlarda kısaca kısaltmaktır. Bu durum izleyicinin dikkatinin çekilmesini ve hatırlanması ve anlaşılması kolay, sürükleyici bir hikaye oluşturulmasını sağlar.

Minto Piramit Prensibi, tez cümlesi tanıtıldıktan sonra puanlar ve argümanlar yapılandırılarak uygulanır. Daha sonra sunulan bilgiler net ve anlayışlı bir şekilde belirli ayrıntılara ayrılır.

Barbara Minto tarafından yazılan bir kitap olan ‘Piramit İlkesi’ 1970’lerde McKinsey&Company tarafından yayınlandı. Barbara Minto, yeni işe alınanların mümkün olan en kısa sürede uzman danışmanlar olmaları için eğitilmesinden sorumluydu.

Yapısı

Minto Piramit İlkesine dayalı metinler yazmak, sunumlar yapmak veya önerilerde bulunmak, piramidin aşağıdaki üç seviyesi uygulanarak yapılır:

1. Cevap, tez veya anahtar nokta ile başlayın

Bir piramidin yukarıdan aşağıya yapısını iletişim yöntemlerinde uygulamak, sorulan soruya doğrudan bir cevap verilmesi anlamına gelir. Bunlar aynı zamanda öneriler, bir çalışmanın sonuçları, tez bildirisi veya diğer kilit noktalar olabilir.

Minto Piramit İlkesi, bir sonuca varmak için kullanılan geleneksel yöntemi tersine çevirir. Genellikle, bir metin veya sunumdaki sonuç, gerçekler sunulduktan sonra verilir ve tüm analizler ve destekleyici fikirler tartışılır. McKinsey Piramit İlkesi ile Barbara Minto, cevabın neden ilk önce açık ve somut bir biçimde verildiğini açıklıyor. Fakat o zaman destekleyici nedenler veya motivasyonlar verilmelidir. Bunun ilk nedeni, izleyicinin sınırlı süresini maksimize etmek ve etkin bir şekilde kullanmaktır. Örneğin, bir amirle yapılan çoğu görüşmede önerilerde bulunulur. İlk önce tavsiyede bulunmanın ve ardından motivasyon sunmanın nedeni, denetçilerin çoğu kez bir argüman ve nedenler seli sunulduğunda gelen sonucu veya tavsiyeyi zaten görmeleridir. Bunun nedeniyse daha büyük resme odaklanarak, yukarıdan aşağıya düşünüyorlar.

Dahası, doğrudan bir iletişim yöntemi, çalı hakkında atılan bir konuşmadan daha ikna edicidir. Doğrudan iletişim tarzı, girişkenliğin ve kendine güvenin bir göstergesidir.

2. Tartışmaları gruplayın ve ana noktaları özetleyin

Artık kilit nokta ortaya konduğuna göre, sunumu yapmak için argümanlar, nedenler veya motivasyon tartışılmalıdır. Minto Piramit İlkesine göre, bu seviye tüm argümanları ana noktalarda birleştirmekle ilgilidir. Her nokta, öneri için özel desteğin bir özetini veya ilk adımdaki cevabı temsil eder.

3. Destekleyici ayrıntıları ve fikirleri mantıklı bir şekilde sunun

Daha sonra, piramit her bir argümandan, sunulan argümanların geçerliliğini göstermesi gereken destekleyici detayların ve fikirlerin verildiği en alt seviyeye doğru dallanır. Bu üç seviyenin tamamı piramit yapısını oluşturur.

Her zaman ilk önce özetleme fikrini piramidin tepesine verin. Yapısına ve düzenine dikkat edilerek hikayede açıklık ve mantık uygulanabilir.

Verilen argümanlar ve fikirler belirli bir akış, sıklık veya neden-sonuç yapısı içeriyorsa, bunlar kronolojik sıraya göre yerleştirilmelidir. Ayrıca ilk önce en önemli argümanları ve fikirleri sunmanız önerilir.

Uygulanabilirlik

Piramit ilkesinin organizasyonel danışmanlık dalında ortaya çıkması şaşırtıcı değil. İşte tam da burada daha büyük ve daha karmaşık yazma görevleri günün sırasıdır. Minto Piramit İlkesi ile metinleri yapılandırarak metinler kısaltılır, daha net hale gelir ve takip edilmesi daha kolaydır. Bunun yazarın kendisi için de büyük bir avantajı var. Fikirler arasındaki uyumu önceden düşünerek, bunlar daha verimli bir şekilde kağıda geçirilebilir ve ana ve yardımcı konular daha kolay ayırt edilebilir. Gerçekler ve düşünceler, metni daha inandırıcı hale getirecek şekilde düzenlenmiştir. Üstelik böyle bir yapıyla eğitim, kişinin iş yeri dahil günlük yaşamda sözlerini daha dikkatli seçmesine de yarar. Tüm alakasız konuları ortadan kaldırarak, çekirdek öne ve merkeze geçer ve kullanıcı hiyerarşide tırmanma potansiyelini artırır.

McKinsey Piramit İlkesini kullanmanın avantajları ve dezavantajları

Barbara Minto’ya göre Minto Piramit İlkesini kullanmak, diğer yazı yapılarına kıyasla birkaç avantaj sunar:

  • Düşünceler ve fikirler önceden organize edildiği için daha verimli yazma
  • Okuyucuya yardımcı olur, çünkü okuma stratejileri metnin kendisine dahil edilmiştir.
  • Tutarlı kalite
  • Daha fazla ikna
  • Minto Piramit İlkesi, insan beyninin çalışma şekline uygundur

Bununla birlikte Minto Piramit İlkesinin kullanımıyla ilgili dezavantajlar da vardır:

  • Araç, daha iyi metinler oluşturmak için çok fazla eğitim gerektiriyor
  • Bilgiyi tekrar etme tehlikesi var
  • Bu da anlayışlı bir sentez oluşturmayı zorlaştırıyor
  • Minto Piramit İlkesi, diğer metin türleri için değil, esas olarak kesin bir sonuca veya öneriye sahip metinler için etkilidir.

Ne düşünüyorsunuz?

Minto Piramit İlkesinin açıklamasını tanıyor musunuz? Bu iletişim aracını iş ve özel hayatınızda uygulayacak mısınız? Etkili bir iletişim tarzına katkıda bulunan faktörlerin neler olduğuna inanıyorsunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Minto, B. (2009). Piramit ilkesi: yazmada ve düşünmede mantık. Pearson Education.
  • Locker, KO ve Kaczmarek, SK (2009). İş iletişimi: Kritik beceriler geliştirmek. New York, NY: McGraw-Hill Higher Education.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın