Advanced
Search
  1. Home
  2. Mentorluk Nedir?

Mentorluk Nedir?

  • 19 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 237 Views
  • 0 Comments

Bu makale Mentorluğu pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü İnsan Kaynakları kavramının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.

Mentorluk nedir?

Mentorlar yeni anlayışlar edinmemize yardımcı olduğu ve fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmamızda bize rehberlik ettiği için herkes bir mentor kullanabilir. Mentorluk, mentorluk olarak da adlandırılır. Daha deneyimli bir kişi ile daha az deneyimli bir birey arasındaki ilişkiyle ilgilidir; ikincisi birincisi tarafından yönlendiriliyor. Yaş açısından, mentorun rehberlik ettiği kişiden daha büyük veya daha genç olması önemli değildir. Fakat mentorun belirli bir uzmanlık alanı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Eğitimlere katılanlar stajyer olarak adlandırılırken, koçluk alanlara koçluk denir. Mentorluk durumunda, rehberlik alan kişiye genellikle mentee denir.

Avrupa’da, Avrupa Mentorluk Merkezi (EMC) ve Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi (EMCC), mentorluğu temsil eden ve uygulama için yönergeler belirleyen kuruluşlardır. EMS, mentorluğu ‘bir kişinin diğerine bilgi, çalışma veya zihniyet ile ilgili geçişler yapmasına yardım ettiği bir durum’ olarak tanımlar. EMC’ye göre, mentorluk genellikle çalışanların daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Ek olarak çalışanlara daha iyi öğrenme, stresle daha iyi başa çıkma ve daha iyi iletişim kurma fırsatı sunar. Özellikle EMCC, mentorluk ve diğerleri alanında standart çerçeveler, kurallar ve süreçler oluşturur ve sürdürür.

Farklı mentorluk ve koçluk

Meslek olarak, mentor ve koç düzenlenmemiştir. Herkes mentor veya koç olabilir. Mentorluk ve koçluk için özel eğitim programları vardır. Günümüzde mentorluk, yeni koçluk veya ‘koçluğun küçük kız kardeşi’ olarak da adlandırılmaktadır. Koçluk, özellikle 21. yüzyılın başlarında, iş dünyasında ve ötesinde çok moda oldu. Bununla birlikte mentorluk, koçluktan daha verimli ve etkilidir. Mentorluk aslında antik çağlardan beri var. Kelime, Yunan mitolojisinden bile esinlenmiştir. Mentor, Homer’s Odyssey’de bir karakterdi. Bu hikayedeki asıl akıl hocası bilge bir yaşlı adamdır. Buna rağmen, tanrıça Athena, zor zamanlarda genç Telemachus’a rehberlik etmek için kendisini nasıl kılık değiştirdiğidir.

Bir koç, danışanın kişisel gelişimine odaklanır ve onu farkındalığa yönlendirirken, bir mentor, mentisine esas olarak iş konularında rehberlik eder. Bu durum deneyimleri paylaşmak ve birlikte bir iş öğrenmekle ilgilidir. Mentorun uzmanlığı, mentisine rol model olarak hizmet etmektir. Ve çoğu durumda, mentorluk koçluktan daha ucuzdur. Koçluk çok fazla psikoloji içerdiğinden, genellikle dışarıdan uzmanları çalıştırmak anlamına gelir. Mentorluk için bu farklıdır; bunun için şirket içinde belirli bilgiye sahip bir uzman veya kıdemli çalışana bakabilirsiniz. Daha az bilgili ve daha az deneyimli çalışanlara bir süreliğine rehberlik etmenin zor olduğu biri. Bu yüzden dışarıdan bir koç tutmaktan daha kolay ve daha da önemlisi daha ucuz bir çözümdür.

Ne zaman kullanılmalı

Daha önce de belirtildiği gibi, esas olarak genç, deneyimsiz ve genellikle yeni çalışanlar için tasarlanmıştır. Mentorluk için mükemmel olan konulardan bazıları pratik yöntemler, içgörüler, liderlik ve stratejilerdir. Özellikle mentorun önemli deneyimleri, mentinin gelişimine yardımcı olacaktır. Ek destek sunar ve deneyimli meslektaşlarının sunması gereken bilgi birikiminden yararlanmak isteyen herkes içindir.
Eric Parsloe ve Monika Wray, ‘Koçluk ve Mentorluk’ adlı kitaplarında organizasyonda iyi aday olabilecek belirli hedef grupları listeliyor:

    • Yeni çalışanlar
    • İşe yerleştirme öğrencileri gibi geçici çalışanlar
    • Engelli çalışanlar
    • İş değiştirmek zorunda kalan çalışanlar
    • İşini kaybedecek çalışanlar
    • Emekli olacak çalışanlar
    • Kendini daha da geliştirmek isteyen çalışanlar
    • Liderlik becerilerini ve yeteneklerini daha da geliştirmek isteyen yöneticiler

Kalite

İyi mentorluğun kalitesi, mentorun kendisini diğerinden daha iyi görmemesinden kaynaklanır. Mentorluk, kişisel rehberlik, yardım ve destekle ilgilidir. Vakıf, mentilerin kendilerini dinlemelerine izin verecek şekilde eşit olmalıdır. Mentoru güvenebilecekleri, fikirlerinden geri dönebilecekleri ve tavsiye almak için gidebilecekleri biri olarak görebilmeleri gerekir.

Başkalarına rehberlik etmek için motive olmanın yanı sıra, mentorlar çalışanlara profesyonel anlamda yardımcı olmaya da açık olmalıdır. Bu sabır ve başkalarına kendilerine inanmaları için ilham verme yeteneği gerektirir. Yetkili bir mentorun, diğer kişiye rehberlik etmek, tavsiyede bulunmak ve desteklemek arasında doğru dengeyi kurması gerekecektir. Rolleri, diğer kişiye yeni içgörüler kazandırmak ve kişisel hedeflerin belirlenmesine ve ulaşılmasına yardımcı olmaktır. Mentorlar ayrıca mentinin kendi davranış ve eylemlerini kabul etme sürecine odaklanır.

Strateji seçenekleri

Organizasyonların stratejilerinin her zaman değişmesi oldukça yaygındır. Bu açıdan, çalışanlara mentor atamak stratejik bir seçim olabilir. Sonuçta, organizasyondaki herkesin değişen standartların ve uygulanan stratejilerin farkında olması önemlidir. Deneyimli çalışanlar genellikle bu konuda çok bilgilidir ve bu bilgileri başkalarıyla paylaşmalarına olanak tanır. Mentorluğu aktif olarak kullanarak, fikirleri organizasyonun tamamına yaymak daha kolay hale gelir. Mentorlar, projelerin tüm yönlerini ve karar vermek için kullanılan temel bilgileri bilir. Sonuç olarak bunları daha hızlı ve verimli bir şekilde toplayarak eyleme dönüştüren danışanlarına kolaylıkla açıklayabilirler.

Mentorluk teknikleri

Danışmanları kullanmanın birden fazla yolu vardır. En yaygın tekniklerin bir listesi aşağıdadır:

Rehberlik

Genel ve en tanınabilir yol. Deneyimli mentor, çalışana öğrenme sürecinde dikkatli bir şekilde rehberlik eder ve onlara ticaretin püf noktalarını gösterir.

Rol model

Mentor, mentiye bunun nasıl yapıldığını göstermeyi seçer. Onları kendi günlük çalışmalarına dahil ediyorlar ve puan vermek için pratik örnekler kullanıyorlar. Mentorun deneyimi, çalışana kendi kendilerine kullanabilecekleri seçenekler hakkında fikir verir.

Soru

Bu mentor daha çok bir koçtur ve mentiye ne yaptıklarını ve neden yaptıklarını sorar. Mentor, pek çok açık uçlu soru sorarak, mentinin kendi eylemleri hakkındaki farkındalığını teşvik eder. Bu farkındalığa dayanarak, mentee yaklaşımını ayarlayabilecektir.

Yansıma

Mentor, geçmişe bakmak için danışana katılır. Mentinin o noktaya kadar yaptığı şey, onların düşüncelerinin konusu olacaktır. Ne iyi gitti ve ne o kadar iyi gitmedi? Neden bu kadar iyi gitmedi ve bir dahaki sefere bunu farklı yapmanın yolları nelerdir? Mentorun deneyimi, mentinin yeni anlayışlar kazanmasına yardımcı olabilir.

Duyarlılık

Tüm bu teknikler mentinin bir sonraki adıma geçmesi ve gelişmesi için tasarlanmıştır. Bir şart, mentinin buna açık olmasıdır. Mentorun bilgeliği ve deneyimi, mentiyi teşvik etmek için doğru şekilde kullanılmalıdır.

Ne düşünüyorsunuz?

Mentorluk ile ilgili yukarıdaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya herhangi bir eklemeniz var mı? Mentorluk ile ilgili deneyimleriniz nelerdir? İnsanları kendiniz mi denetliyorsunuz yoksa sizi denetleyen bir mentorunuz var mı? Mentorluğun faydası sizce nedir? Mentorluk üzerine bir podcast dinlemekle ilgileniyorsanız buraya tıklayın.

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Kram, KE (1988). İş yerinde mentorluk: Örgütsel yaşamda gelişimsel ilişkiler. Amerika Üniversite Yayınları.
  • Hukuk, H. (2013). Koçluk, mentorluk ve öğrenmenin psikolojisi. John Wiley&Sons.
  • Parsloe, E. ve Leedham, M. (2009). Koçluk ve mentorluk: Öğrenmeyi geliştirmek için pratik sohbetler. Kogan Sayfa Yayıncıları.
    • Share:

    Leave Your Comment