Mecazi Düşünme Nedir?
- 29 January 2021
- 290 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Metaforik Düşünmeyi pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yaratıcılık aracının temellerini anlayacaksınız.
Mecazi Düşünme nedir?
Bir metafor, gerçekte tam anlamıyla aynı olmayan iki şeyi karşılaştırmak anlamına gelir. Bu durum Metaforik Düşünmenin temelidir. Metaforlar, Yunan filozof Aristoteles tarafından bir deha işareti olarak kabul edildi. Ona göre çok farklı iki kavram arasındaki benzerliği algılayabilen birey zekiydi ve özel bir yeteneğe sahipti.
Karmaşık bir problemle tanınabilir bir durum arasında mecazi bir karşılaştırma yaparak, diğer insanlar hemen ne anlama geldiğini anlayabilirler.
İçgörü
Metaforik Düşünme tuhaf görünebilir ama sonunda daha fazla kavrayışa yol açacaktır. Metaforlarla düşünmek, yüzeye başka çözümler getirir.
Metafor kullanmak yaratıcılığı teşvik eder. İki farklı anlamı birleştiren ve karşılaştıran yumuşak bir düşünme tekniğidir. Sonuçta, insanlar benzerlikler arama eğilimindedir. Bu onların karmaşık sorunları kavramalarına yardımcı olur.
Bir şeyleri yalnızca mantık yoluyla anlamaya çalışmak, yaratıcı süreci bozar. Metaforik Düşünme, olaylara yeni bir şekilde bakmak için güçlü bir araçtır. Bu yüzden reklam ve pazarlama dünyasında çok kullanılıyor.
Çözüm odaklı
Metaforlar, canlı imgeler yaratır ve olaylara onları daha iyi anlamak için yeni bir perspektiften bakmamıza yardımcı olur. Gözleri açar ve insanlar sorunları daha iyi anlayabilir ve çözümlere dair içgörü kazanırlar. Metaforik Düşünme, bir sorunu ve çözümünü değerlendirirken yardımcı olabilir.
Düşünceler ilgili kavramlara maruz bırakılır ve sonra bunlar birbirleriyle karşılaştırılır. Karşılaştırmaları kullanmak, sorunları çözmek için yaratıcı fikirleri harekete geçirir. Metaforik Düşünmenin anahtarı, benzerlikler veya paralellikler aramaktır.
Mecazi Düşünme örneği
Günlük dilimizde metaforlar çok kullanılmaktadır. Bu kimseyi şaşırtmamalı. İyi bilinen biri ‘vakit nakittir’; ‘zaman’ ve ‘parayı’ karşılaştıran bir ifade. İlk bakışta, bu kavramlar birbiriyle alakasız görünmektedir.
Zamanı para olarak düşünerek, bazı güçlü imgeler yaratabilirsiniz. Zaman kaybetmek, parayı boşa harcamak ve bir şeye zaman harcamak geleceğe yatırım yapmak gibidir. Bu şekilde Metaforik Düşünme, insanların gözlerini farklı şeyler arasındaki benzerliklere açar.
Başka bir örnek, kötü yönetilen bir organizasyonu batan bir gemiyle karşılaştırmaktır. Batan bir gemi kurtarılamaz. Bu durum kuruluşun hayatta kalmak için herhangi bir ümidi olmasını istiyorsa bir şeyin olması gerektiği anlamına gelir.
Yerleşik çerçevelerin dışında
Oluşturulan çerçevelerin dışına çıkıp kutunun dışında düşündüğünüzde yaratıcılık akmaya başlar. Bir metafor kullanırken, mantıksal bağlantısı çok az olan veya hiç olmayan iki öğeyi birleştirirsiniz. Mantık kurallarını bu şekilde çiğnemek, metaforların beynimizin yaratıcı yönüne erişmesini sağlar. Görüntüler, fikirler ve kavramların canlandırdığı kısım budur.
Böylelikle Metaforik Düşünme, sorunlara yaratıcı çözümler bulmanıza veya karmaşık durumlara net bir bakış açısı sağlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yüksek üretim maliyetleri ile karşı karşıya olan bir şirketi düşünün. İlk önce yeni teknolojilerin araştırılması veya verimsiz üretim süreçlerinin analizi dahil olmak üzere bariz çözümler arayacaklar.
Bu durum sonunda maliyetlerin düşmesine neden olabilir ama gerçekten sorunun özüne iniyor mu? Önemli olan yüksek maliyetleri azaltmaktır. Artık kilo vermek isteyen fazla kilolu biriyle bir metafor yapılabilir. Bunu yaparak beyin, probleme tamamen farklı bir perspektiften yaklaşmaya başlar ve bu da farklı çözümlere yol açar. Kilo vermek artık aşırı balasttan kurtulmakla karşılaştırılıyor (çok yüksek üretim maliyetleri). Aşağıdaki adım adım planda daha ayrıntılı açıklanmıştır:
1. Sorunun metaforunu belirleyin
Ağırlık kaybı (balast), yüksek üretim maliyetlerini düşürmek demektir.
2. Mecazi problem için çözümler
Nasıl kilo verilir? Tüm ekiple beyin fırtınası yaparak, birisinin nasıl kilo verebileceği konusunda yeni fikirler ortaya çıkacaktır. İlk odak noktası budur. Her fazladan kilo, metaforik olarak üretim maliyetleri için harcanan ekstra avroya eşittir.
Kilo vermek için, birisi yüksek kalorili yiyecekleri ve düşük kalorili yiyecekleri takip edebilir, daha az yemek yiyebilir, sadece diyet yiyeceklerine bağlı kalabilir, çok su içebilir, kalori yakmak için daha fazla egzersiz yapabilir veya bir kilo verme kulübüne katılabilir. Fikirlerin çoğu, sonunda asıl soruna bağlanacaktır. Bu yüzden bu aşamada olabildiğince çok fikir bulmak en iyisidir.
3. Gerçek çözümlere çevirmek
Mecazi çözümler artık gerçek soruna bağlanabilir ve gerçek çözümlere ilişkin içgörü sağlayabilir. Örneğin kalori saymak, şirkete neyin girdiğinin daha sıkı bir şekilde izlenmesine dönüştürülebilir. Tekrarlayan egzersizlerle kalori yakmak, üretim sürecinde hammaddelerin daha fazla geri dönüştürülmesine veya yeniden kullanılmasına yol açar.
Bir kuruluş, ne yemesi ve yememesi gerektiğini daha iyi takip ederek, ürünlerin ve hammaddelerin girişini çok daha sıkı bir şekilde izleyebilir. Belirli yiyeceklerin sınırlandırılması, daha iyi tedarikçi fiyat karşılaştırmalarına ve onlarla daha fazla pazarlığa yol açar. Sadece düşük kalorili yiyecekler yemek, daha ucuz ve/veya alternatif hammaddeler olarak çevrilebilir.
Çok su içmek her şeyin akmasını sağlar; bu aynı zamanda bir üretim süreci için de geçerlidir. Artık savurgan bir süreç kullanmamak (kaynakları yıkamak) Son fikir bir kilo verme kulübüne katılmaktır.
Bir sondaj panosu iyi bir şey olabilir ve sürekliliğe ve yeni içgörülere yol açabilir. Maliyet tasarrufu önlemlerini diğer departmanlarla tartışarak ve paylaşarak, üretim departmanı destek bulabilir ve ilerlemeyi daha iyi izleyebilir.
İletişim
Metafor kullanmak bir dil ve doğru iletişim meselesidir. Karşılaştırmalar aramadan önce neyin iletilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. İzleyicinin metaforu anlaması ve onunla özdeşleşebilmesi gerekir. Sorunlara farklı şekillerde bakmak yeni içgörülere ve daha iyi anlamaya götürür.
Genelde insanlar bir durumu bu şekilde düşünmeyi severler ve bu süreçte birbirlerini harekete geçirirler. Bu şekilde Metaforik Düşünme iyi, faydalı fikirlere, sadakate ve işbirliğine yol açabilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Metaforik Düşünmeyi projenize veya organizasyonunuza nasıl uygularsınız? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Yeni içgörüler elde etmek için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın