Mali Tablo Analizi Nedir?
- 16 January 2021
- 304 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Finansal Tablo Analizini veya (Finansal Analiz) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim ve yatırım aracının temellerini anlayacaksınız.
Giriş
Finansal Tablo Analizi (FSA) veya Finansal Analiz, bir organizasyonun, iş biriminin veya projenin fizibilitesini, istikrarını ve karlılığını analiz etme sürecini ifade eder. Bilanço kalemleri ile kar ve zarar hesabı arasındaki ilişkiyi kurarak bir kuruluşun mali güçlü ve zayıf yönlerini belirler.
Finansal durum analizi
Mali tablo analizi genellikle üst yönetime ve yönetim kuruluna rapor edilir. Mali Tablo Analizinin bu bilgilerini karar verme sürecinde girdi olarak kullanırlar. Mali Tablo Analizi, yatırımcılar ve denetim organları gibi harici taraflarca da kuruluşlar hakkında fikir edinmek için kullanılır. Bir bilançoyu ve kar ve zarar hesabını analiz etmek için kullanılabilecek birkaç Mali Tablo Analizi yöntemi ve tekniği vardır.
En yaygın iki finansal tablo analizi türü şunlardır:
- Yatay ve Dikey analiz
- Oran analizi
Yatay ve Dikey analiz
Mali Tablo Analizi: Yatay analiz
Yatay bir analiz, finansal verilerin diğer yıllarla iki yıllık bir karşılaştırmasından oluşur. Bu tür bir finansal analiz, trend analizi olarak da bilinir. Yatay analiz genellikle parasal terimler (para birimi) ve yüzdeler olarak ifade edilir. Döviz tutarlarının karşılaştırılması, analistlere kuruluşun karlılığına veya finansal durumuna önemli ölçüde katkıda bulunabilecek hususlar hakkında fikir verir. Para biriminde yatay bir analize bir örnek: 2011 yılında, bir kuruluş önceki yıla göre iki milyonun üzerinde ciro yaptı. Bu artan ciro çok olumlu bir gelişme gibi görünüyor. Bu doğru ama analiz daha yakından incelendiğinde, mal ve hizmetlerin tedarik maliyetlerinin 2,5 milyon arttığını gösteriyor. Ek 2 milyon ciroya ilişkin harika tablo, aynı anda daha az olumlu bir tabloya ayarlanmıştır.
Yüzde olarak ifade edilen yatay bir analiz, bir artışın veya azalmanın önemi hakkında daha fazla fikir ve his sağlar. Yüzde olarak ifade edilen yatay analizin bir örneği, önceki yıl 2 milyonluk gelirlerde 1 milyonluk bir artışın temsilidir. Bu durum bir kuruluş için ciroda dikkate değer bir büyüme olan %50’lik bir artış. Fakat artış bir önceki yıldaki 20 milyon ciro ile karşılaştırılırsa, o zaman artış bir kuruluşun normal bir büyümesini temsil eden %5’e ulaşacaktır. Bir analizi yüzde olarak ifade etmek, para birimi olarak ifade edilenden çok daha iyi bir artış sağlar.
Mali Tablo Analizi: Dikey Analiz
Dikey analiz, bir mali tablo üzerindeki standart başlıkların, bu başlıkların yüzdesi olarak ifade edilen bir temsilinden oluşur. Dikey analizde hem varlıklar hem de borçlar %100’e eşit kabul edilir. Bazı başlık örnekleri şunlardır: öz sermaye, kısa vadeli ve uzun vadeli borçlar. Bunlar, toplam varlıkların yüzdesi olarak ifade edilir. Bunu her yıl yaparak, toplam varlıkların dağılımındaki değişime dair içgörü yaratılacaktır. Karşılaştırma şeklinde şirketleri birbirleriyle karşılaştırmak için genellikle dikey bir analiz kullanılır. Başlıklar herhangi bir organizasyonda yer aldığından, bu organizasyonları karşılaştırmayı kolaylaştırır.
Örneğin, toplam aktiflere kıyasla ödünç alınmış sermaye. Kar ve zarar hesaplarına dikey bir analiz de uygulanabilir. Standart başlığı o yılın toplam cirosunun bir yüzdesi olarak temsil ederek, her bir para biriminin farklı maliyetler, harcamalar ve kar ile bölünmesine ilişkin içgörü elde etmek kolaydır. Bu durum belirli eğilimleri belirlemek için birbirini izleyen yılları karşılaştırmayı mümkün kılar.
Oran analizi
İki miktar arasındaki oran olan oranlar, bir bilançodaki çeşitli rakamlar, kâr ve zarar hesabı veya diğer muhasebe kayıtları arasındaki ilişkileri temsil etmek için kullanılır. Oranlar her zaman bir figürün diğeriyle ilişkili oranını temsil eder. En yaygın dört oran:
Karlılık oranı ve karlılık
Karlılık oranı ve karlılık, bir kuruluşun günlük yönetiminin sonuçlarını veya yönetimin genel performansını ve etkinliğini ölçer.
En sık kullanılan karlılık oranlarından bazıları şunlardır: brüt kar oranı, net kar oranı, işletme oranı ve öz sermaye getirisi, kullanılan sermaye getirisi oranı, temettü getiri oranı ve hisse başına kazanç oranı.
Likidite oranı
Likidite oranları, bir kuruluşun finansal durumunun mevcut ödeme gücünü değerlendirir. Bu oranlar, bir kuruluşun mevcut yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetine sahip olup olmadığını bulmak için hesaplanır. İki ortak likidite oranı, cari oran ve hızlı orandır.
Verimlilik oranı
Verimlilik oranları, bir organizasyonda kullanılan araçların etkinliğini ölçer. Bu oranın bir diğer adı ciro oranıdır. Devir oranının hesaplandığı birçok ortak husus şunlardır: işletme sermayesi devir oranı, sabit kıymet devir oranı ve borçluların devir oranı.
Ödeme gücü oranı
Ödeme gücü oranları, bir kuruluşun uzun vadeli faiz giderlerini ve geri ödeme yükümlülüklerini karşılama kabiliyetini ölçer. Ortak oranlar, borç/öz sermaye oranı, öz sermaye oranı ve faiz karşılama oranıdır.
Finansal Tablo Analizinin Avantajları
Mali Tablo Analizi, birçok avantajı olan kullanışlı bir araçtır. Öncelikle, yatırımcılara fonlarını bir organizasyona yatırmaya karar verme konusunda bilgi sağlar. İkinci olarak, hükümetlere ve düzenleyici otoritelere, kuruluşun muhasebe ilkelerini karşılayıp karşılamadığına dair bir fikir verilecektir. Son olarak, devlet kurumları kuruluşun vergi yükümlülüklerinin ne olduğunu analiz edebilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Mali Tablo Analizini günümüz iş dünyasında nasıl uyguluyorsunuz? Gönderide belirtilen oranlar sizin için ortak mı yoksa başka veya daha fazla oran mı kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse, hangisini kullanıyorsunuz ve neden?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın