Advanced
Search
  1. Home
  2. Liderliğin Yedi Dönüşümü Nedir?

Liderliğin Yedi Dönüşümü Nedir?

  • 30 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 256 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Liderliğin Yedi Dönüşümünü pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik teorisinin tanımını ve temellerini anlayacaksınız.

Liderliğin Yedi Dönüşümü nedir?

David Rooke, kuruluşlar içinde liderliği geliştirme konusunda uzmanlaşmış bir Amerikan liderlik gurusu ve Harthill Consulting’in kurucu ortağıdır. William R. Torbert, alanları örgütler içindeki davranışları içeren Amerikalı bir profesördür. 2005 yılında birlikte ‘Liderliğin Yedi Dönüşümü’ kitabını yazdılar. İçinde belirli bir liderlik felsefesini vurgulamıyorlar, bunun yerine liderlerin kişiliğine ve yönetim tarzlarına odaklanıyorlar. Fırsatçılar, Diplomatlar, Uzmanlar, Başarılılar, Bireyciler, Stratejistler ve Simyacılar olmak üzere yedi farklı liderlik tarzını tanımlarlar.

Liderliğin Yedi Dönüşümü araştırması

Rooke ve Torbert, 100’den fazla Amerikan ve Avrupalı ​​işletmenin binlerce yöneticisi arasında araştırma yaptı. Bunlar arasında kar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet kurumları vardı. Çalışmalarında, ortalamanın altında performansla ilgili üç tür lider olduğunu tespit ettiler. Bunlar, örneklemin %55’ini oluşturan Fırsatçılar, Diplomatlar ve Uzmanlar. Bu grup, örgütsel stratejileri uygulama konusunda Başarılı olarak derecelendirilen örneklemin %30’undan çok daha az etkiliydi. Örneklemdeki yöneticilerin %15’i, sürekli inovasyon yapma ve organizasyonlarını başarılı bir şekilde dönüştürme becerisine sahip olduğunu gösterdi. Bunlar Bireyciler, Stratejistler ve Simyacılar idi.

Rooke ve Torbert’in Liderliğin Yedi Dönüşümü araştırması, ‘Liderlik Gelişim Profili’ adlı bir araştırmaya dayanıyordu. Bu anket katılımcılardan çok çeşitli yanıtlara yol açan 36 cümleyi tamamlamalarını istedi. Bu cümle tamamlama yöntemi, değerlendiricilere, katılımcıların kendi eylemlerini ve çevrelerindeki dünyayı nasıl yorumladığına dair bir fikir edinmelerini sağladı. Bu bilgilerden, yanıtlayanın hangi baskın düşünme tarzına ait olduğu sonucuna varılabilir. Fırsatçı, Diplomat, Uzman, Başarılı, Bireyci, Stratejist veya Simyacı. Daha yetenekli liderler, farklı liderlik tarzları arasında daha fazla geçiş yapacak. Bu yüzden Rooke ve Torbert, birkaç yıl sonra testi tekrar uygulamayı tavsiye ediyor.

Liderliğin Yedi Dönüşümü: eylem mantığı

Rooke ve Torbert araştırmalarında eylem mantığından bahseder. Bu durum ‘liderlerin kendi ve başkalarının davranışlarını nasıl yorumladıkları ve tehditler karşısında gücü nasıl korudukları veya sürdürdükleri’ olarak tanımlanan kritik bir özelliktir. Daha sonra şirket ve bireysel performans seviyelerinin bu eylem mantığına göre değiştiği sonucuna varırlar. Her seviye, daha olgun ve üretken eylem mantığına sahip kuruluşların liderleri için bir adım daha ileri gider. Anahtar kavram, liderlerin bu yedi eylem mantığı aracılığıyla değerlendirebilmeleridir. Örneğin, bir lider yeni kişilerarası davranış keşfettiğinde, yeni iş ilişkileri kurduğunda veya iş deneyimlerini genişlettiğinde bu olur.

Yedi liderlik stili

İş performansı liderlerinin hangi kategorilere ve seviyelere ait olduğunu anlamak için, yedi liderlik tarzına/Liderliğin Yedi Dönüşümü’ne daha yakından bakacağız. En az üretken ve en az karmaşık stillerle başlayacağız. Bir liderin ulaşabileceği seviyeler, Fırsatçı en alt basamakta ve Simyacı ile başlar. ‘Liderlik Gelişim Profiline’ göre katılımcı için yedi türden hangisinin baskın olduğu belirlenebilir.

1. Fırsatçı

Bu liderlik tarzına sahip birinin kazanmak için tercih ettiği tek bir tarzı vardır ve bu da onları manipülatif olarak görmelerine neden olabilir. Davranışlarını meşru görme eğilimindedirler. Sonuç olarak geri bildirime açık değildirler ve intikamcı şekilde davranabilirler; göze göz. Çoğu durumda, Fırsatçılar çevrelerindeki dünyayı kontrol etmeyi özlerler. Başkalarına rakip olarak davranırlar. Güçleri, acil durumlara yeterince yanıt vermekte yatmaktadır ve fırsatları hızla belirleyebilmektedirler.
Rooke ve Torbert, ankete katılanların yaklaşık %5’inin bu kategoriye ait olduğunu buldu.

2. Diplomat

Liderliğin Yedi Dönüşümüne bakıldığında, bu liderlik tarzına sahip biri çatışmadan kaçınmayı tercih ediyor. Kendi davranışlarını kontrol etmeye odaklanırlar ve grup normlarına sadık kalırlar. Diplomat sadık olma eğilimindedir ve gruba hizmet eder. Herkesi dostları yapmaya çalıştıkları için bu onların düşüşü olabilir. Çevrelerindeki insanlar bundan yararlanabilir. Diplomat, işbirliği yoluyla kabul görür. Diplomatlar üst yönetim için uygun değildir; popüler olmayan kararlar almayı veya çatışmalara dahil olmayı sevmezler. Değişimi başlatmak onlar için de zordur, bu yüzden bundan kaçınacaklardır. Güçleri, insanları bir araya getirmek ve ihtiyaçlarına cevap vermektir.
Rooke ve Torbert’in çalışması, bu kategorideki katılımcıların yaklaşık %12’sine sahipti.

3. Uzman

Bu liderlik tarzına sahip biri, mantık ve uzmanlığa odaklanır ve her zaman rasyonel açıklamalar ve verimlilik arar. Yalnız çalışmayı ve harika bireysel katkılar sağlamayı tercih ederler. En büyük tek lider kategorisidir. Uzman her şeyi su geçirmez argümanlar ve gerçeklerle desteklemek istiyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu kategoride birçok muhasebeci, BT uzmanı ve vergi uzmanı bulabilirsiniz. Sürekli iyileştirme, verimlilik ve mükemmellik için çabalarlar. Lider olarak talepkar ve bazen inatçıdırlar; haklı olduklarına inanma eğilimindedirler. İşbirliği, Uzmanlar tarafından bir zaman kaybı olarak kabul edilir ve daha az uzmanlığa sahip birine küçümseyici davranırlar. Duygusal zeka, onların gücü değildir.
Çalışma, katılımcıların yaklaşık %38’inin bu kategoriye ait olduğunu gösterdi.

4. Başarılı

Bu liderlik tarzına sahip biri, stratejik hedeflere odaklanır ve bunları ekibi için etkili hedeflere dönüştürür. Yedi Liderlik Dönüşümü’nün bu liderlik tarzıyla, çalışanlara meydan okuyabilir ve onları destekleyebilir ve hoş bir çalışma ortamına değer verebilirler. Çalışanlarının gelişmesine izin veren budur. Yine de Achiever, kalıpların dışında düşünme veya karmaşık konularla ilgilenmede de sorun yaşar. Geri bildirime açıktırlar ve sorunları ve/veya çatışmaları yaratıcı yollarla çözmeye çalışırlar. Yüksek düzeyde duygusal zekaya sahip olmak, Başarıların Uzmanlarla her zaman anlaşamayacağı anlamına gelir.
Çalışma, katılımcıların yaklaşık %30’unun bu kategoriye ait olduğunu gösterdi.

5. Bireyci

Bu liderlik tarzına sahip bir kişi, esas olarak girişimcilik veya danışmanlık rollerinde bulunabilir. Strateji ve performans el ele gider ve Bireyci, herhangi bir sorunu bunlarla zahmetsizce çözmeyi başarır. Bireyci, organizasyona benzersiz, pratik değerler katabilir. Herhangi bir davranış ve durumu uygun bir perspektife koyabilirler. Bireyci, farklı rollerdeki liderlerle iletişim kurabilen birkaç liderlik tarzından biridir. Olası çatışmalar, heyecan ve yaratıcılığın kaynağı olarak görülür; geliştirme fırsatı. Bireyciler, ilgisiz olduğunu düşündükleri kuralları düzenli olarak görmezden gelirler.
Çalışma, katılımcıların yaklaşık %10’unun bu kategoriye ait olduğunu gösterdi.

6. Stratejist

Yedi Liderlik Dönüşümü içerisinde, bu liderlik tarzına sahip bir kişi, organizasyonel ve kişisel dönüşümler yaratabilir. Dikkatlidirler ve karşılıklı araştırma gücünü uygularlar. Stratejist farklı vizyonları kavrayabilir ve bunları bir araya getirebilir. Farklı görüşlere sahip insanlarla çatışmalardan veya yoğun tartışmalardan uzak durmazlar. Çalışanlar değişimle karşı karşıya kaldıklarında da bunu iyi idare edebilirler.
Çalışma, katılımcıların yaklaşık %4’ünün bu kategoriye ait olduğunu gösterdi.

7. Simyacı

Bu liderlik tarzına sahip biri sosyal dönüşümler yaratabilir. Ayrıca maddi, manevi ve sosyal dönüşümleri bütünleştirir ve topluluk çapında dönüşümlere öncülük edebilirler. Bir Simyacı, hem kendisini hem de organizasyonunu dikkate değer şekillerde yeniden keşfedebilir. Birçok durumla birden çok düzeyde başa çıkabilirler. Farklı sosyal katmanlarda gezinirken bir bukalemun gibidirler ve herkesle konuşabilirler. Tüm bunlar, öncelikleri ve/veya uzun vadeli hedefleri asla gözden kaçırmadan. Karizmatikler ve etraflarındaki insanlara örnek oluyorlar.
Çalışma, katılımcıların yaklaşık %1’inin bu kategoriye ait olduğunu gösterdi.

Ne düşünüyorsunuz?

Yukarıdaki pratik açıklamayı anladınız mı yoksa eklemeleriniz var mı? Liderliğin Yedi Dönüşümü ile ilgili deneyimleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • O’Loughlin, D. (2011). Gezi için bazı haritalarla kişisel ve organizasyon gelişimi yolculuğu. AU-GSB e-JOURNAL, 4 (2).
  • Rooke, D. ve Torbert, WR (2009). Yedi liderlik dönüşümü. Liderlik İçin Temel Rehber, 41.
  • Torbert, WR ve Livne-Tarandach, R. (2009). Gelişimsel Eylem Sorgulama Teorisi, Uygulaması ve Yöntemi Bağlamında Harthill Liderlik Gelişim Profilinin Güvenilirlik ve Geçerlilik Testleri. Integral Review: A Transdisciplinary&Transcultural Journal for New Thought, Research ve Praxis, 5 (2).
    • Share:

    Leave Your Comment