Advanced
Search
  1. Home
  2. Leary Gülü Nedir?

Leary Gülü Nedir?

  • 14 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 241 Views
  • 0 Comments

Bu makale Timothy Leary tarafından yazılan Rose of Leary’yi pratik bir şekilde açıklıyor. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.

Leary Gülü nedir?

Zor insanlar var mı? Bu temel soru hemen başka bir soruya yol açar. Neden bazı davranışlar diğer insanlar tarafından zor olarak algılanır? Bu algıyı daha iyi anlamak için psikolog Timothy Leary, nüanslara ayırdığı dört temel davranışı ayırt etti. Adı Leary Gülü.

Rose of Leary’de konu, insan doğasının yazılmasıyla ilgili değil, daha çok davranışın diğerleri üzerindeki etkisinin ve insanlar arasındaki etkileşimin daha net bir şekilde anlaşılmasıyla ilgilidir. Timothy Leary’ye göre, insanların belirli bir davranış türü tercihleri ​​var.

Temel davranış

İnsan davranışını ve insanlar arasındaki etkileşimi açıklığa kavuşturmak için, Timothy Leary, yatay ve dikey eksene dayanan bir iletişim modeli geliştirdi. Yatay eksen, başkalarıyla olan ilişkilere odaklanır ve dikey eksen, başkalarına karşı tutuma odaklanır. Dört yön, Timothy Leary’nin teorisinin adının türetildiği bir gülü oluşturur. Kuzey eksenini yukarıdaki davranış olarak, güney eksenini aşağıdaki davranış olarak, batı eksenini ‘karşıt’ davranış olarak ve doğuyu birlikte davranış olarak adlandırdı. Timothy Leary, bu dört temel davranıştaki ek nüansları ayırt eder; örneğin yukarıda-birlikte, yukarıda-karşıt, aşağıda-bir arada ve aşağıda-karşıt.

Yukarıdaki davranış

Yukarıdaki davranış, aktif, başlatıcı ve lider davranışla ilgilidir. Hakimiyet derecesi diğer tarafça belirlenir.

Aşağıda davranış

Aşağıdaki davranış itaatkâr davranışlarla ilgilidir, birey karışmaz, kendini siler veya çok mütevazı davranışlar sergiler.

Karşı davranış

Karşı davranış, saldırgan olan ve diğer insanlarla sorgusuz sualsiz aynı fikirde olmayan kişilerle ilgilidir. Harekete geçmeden önce kapsamlı açıklamalar ve motivasyonlar isterler. Bu meydan okuyan davranışa dönüşebilir.

Birlikte davranış

Bu durum insanların bir ekip olarak çalışabileceği ve insanların diğer insanların fikirlerine açık olduğu ideal bir durumla ilgilidir.

Rose of Leary – tamamlayıcılık teorisi

Timothy Leary, Leary’nin gülüyle, insanların bir tür davranışın başka bir tür davranışı tetiklediği davranışsal değişkenlere tamamlayıcı davranışla yanıt verme eğiliminde olduğunu varsayar. Bir yandan bunun insan içgüdüsü ile ilgisi var; öte yandan bunun çevrenin etkileriyle ilgisi var.

Leary gülünün tamamlayıcılık teorisinde, bunun nasıl çalıştığını gösterir:

Yukarıdaki davranış tetikleyicileri Aşağıda davranış

Bilinçsiz olarak, yukarıdaki davranışa itaatkar bir şekilde yanıt verme eğilimindeyiz ve kendimize bunun tarafından yönlendirilmemize ve kontrol edilmemize izin veriyoruz.

Aşağıdaki davranış, Yukarıdaki davranışı tetikler

Bilinçsiz olarak, aşağıdaki davranışları sergileyen insanlarla etkileşime girdiğimizde liderlik davranışı gösterme eğilimindeyiz, onları elimizden alma ve kontrol etme eğilimindeyiz.

Karşıt davranış, karşı davranışı tetikler

Bilinçsiz olarak, başka biri eleştirel olduğunda daha eleştirel tepki verme eğilimindeyiz ve hatta sözde meydan okuyan davranışa katılma eğilimindeyiz.

Birlikte davranış, Birlikte davranışını tetikler

Bilinçsizce uyum içinde birlikte çalışarak enerji kazanırız. İşimizi yapmaya devam etmemizi ve diğer insanların fikirlerini dinlememizi teşvik eder.

Ancak tamamlayıcılık teorisinin farkına vardıktan sonra, bu bilinçdışı kontrole direnmek mümkündür. Timothy Leary referans noktaları sağlar ama aynı zamanda her kişinin farklı tepki verdiğini de vurguladı.

Her davranışsal varyant için en iyi uygulama, karşıt varyantı yukarıda birlikte kullanmaktır. Baskınlığa vurgu yapmadan, bu davranış liderliğin yumuşak becerilerini benimser, böylece işbirliği sağlanabilir. Doğru geribildirim verilerek, yukarıdaki davranış, karşı davranış veya daha düşük davranış sergileme eğiliminde olan insanlar düzeltilebilir ve birbirleriyle işbirliği yapmaya teşvik edilebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Rose of Leary günümüzün modern şirketlerinde ve insan geliştirme araçlarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Kendi kendine analiz ve takım geliştirme araçları için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Leary, T. (1957). Kişiliğin kişilerarası teşhisi. Ronald Press.
  • Susilo, AP, Vv, E., Jv, D. ve Scherpbier, A. (2013). Leary, sağlık profesyonelleri arasında müzakere becerilerini geliştirmek için yükseldi: Güneydoğu Asya kültüründen deneyimler. Sağlık Eğitimi, 26 (1), 54.
  • Van Dijk, B. (2008). Başkalarını etkileyin, kendinizle başlayın. Davranış ve Leary’s Rose hakkında. Thema.
    • Share:

    Leave Your Comment