Advanced
Search
  1. Home
  2. Lane Şeması Nedir?

Lane Şeması Nedir?

  • 20 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 242 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, yüzme şeridi diyagramının pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu kullanışlı problem çözme yönteminin temellerini anlayacaksınız.

Yüzme Şerit Şeması nedir?

Yüzme şeridi diyagramı, sürecin kategorilere ayrıldığı bir süreç akış diyagramı veya işlevler arası diyagramdır. Normal bir akış şeması ile yüzme şeridi diyagramı arasındaki fark, ikincisinin bir süreçte kimin neyi yapması gerektiğini tam olarak göstermesidir. Yüzme şeridi veya akış, belirli bir departman veya kuruluş tarafından gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri temsil eder. Diyagramın adı, diyagramın yatay çizgileri ile bir yüzme havuzundaki yüzme şeritleri arasındaki benzerlikten gelir. Yüzme şeridi diyagramları, İş Süreci Haritalama’nın bir parçasıdır.

Farklı şeritlerin, örneğin farklı departmanlar veya meslektaşlar arasındaki bağlantıları, iletişimi ve aktarımı temsil etmesi amaçlanmıştır. Süreci bu şekilde görselleştirerek, nerede hala verimlilikten yoksun olduğu ve belirli bir görevden kimin sorumlu olduğu netleşiyor.

Yüzme şeridi diyagramı 1940 civarında tanıtıldı. Birden çok sütunu olan bir tür akış şemasıydı. Bunlar, birden çok departman tarafından üzerinde çalışılan süreçleri temsil etmek için kullanıldı. 1990’da Geary Rummler ve Alan Brache, ‘İyileştirme Süreci’ adlı kitaplarını yazdılar. İlk önce yüzme şeridi diyagramını açıkladı. Bu yüzden bu yüzme şeridi diyagramlarına bazen Rummler-Brache diyagramları da denir. Doktor ve mühendis Binner da diyagramın geliştirilmesinden sorumludur. 1980’lerde, diyagram, bilgi teknolojilerinin gereksinimleri konusundaki tezinin bir parçasıydı.

Kavram, 1993 yılında bilgisayar modelleme dünyasına tanıtıldı. Daha sonra Microsoft Visio, yazılımında yüzme şeridi diyagramını da tanıttı.

Yüzme Şeridi Şemasının Yapısı ve Elemanları

Yüzme şeridi diyagramı, faaliyetler farklı şeritlerde gruplandırıldığı için diğer akış şemalarından farklıdır. Paralel çizgiler, diyagramı farklı şeritlere böler. Her şerit, kullanıcının uygun gördüğü şekilde etiketlenebilir ama genellikle tek bir kişiyi veya departmanı temsil eder.

Resim, en baştan başlayarak tüm süreci oluşturmak için faaliyetlerin nasıl birleştiğini gösterir. Farklı öğeler arasındaki oklar, bilgi veya malzemelerin diğer alt parçalara akışını gösterir. Diyagram, standart akış şeması sembollerini kullanır.

Şema, kategorilerin solda gösterildiğini göstermek için döndürülebilir. Çoğu diyagram uzun olduklarından daha geniş olduğundan, bunu kullanırken daha kolay olabilir. Aynı zamanda bilgi veya mal akışının daha iyi bir görünümünü sunar.

Yüzme Şeridi Şemasını Kullanma

Yüzme şeridi diyagramı, birden fazla departmanın aynı süreç üzerinde çalıştığı birçok organizasyonda kullanılır. Aracın basitliği, birçok disiplinler arası görevi desteklemeyi faydalı kılar.

Araç temelde çalışanların birbirlerinin sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Bu durum örtüşmeyi önler ve insanların birlikte çalışmasını teşvik eder. Ayrıca süreç gecikmeleri veya kapasite sınırlamaları hakkında fikir edinmek için farklı süreçlere net bir genel bakış sunar. Daha sonra bunlar çözülebilir, bu da sürecin performansını ve kalitesini artırırken maliyetleri düşürür.

Diyagram, örneğin:

  • Ürün geliştirme
  • Pazarlama ve Satış
  • Tedarik zinciri yönetimi (lojistik)
  • Benzer süreçler

Yüzer Şerit Şeması adım adım plan

Yüzme şeridi diyagramı yapmak zor değildir ve bir bilgisayar veya kalem ve kağıt kullanılarak yapılabilir. İş sürecine dahil olan herkesi bunu yaparken hazır bulunmaya davet edin. Yüzme şeridi diyagramı çizmenin amaçlarından biri, verimlilik hakkında fikir sahibi olmaktır. Bu yüzden önce istenen sonucu ve beklenen sonuçları düşünün.

1. Adım: Diyagramın taraflarını ve yapısını belirlemek

İlk adım, süreçteki tüm katılımcıları yazmaktır. Katılan tarafların sayısına bağlı olarak, bir dizi yatay veya dikey çizgi çizersiniz; Yüzme şeridi diyagramının yatay veya dikey olarak kullanılabileceğini unutmayın.

Sürece dahil olan varlıklar etiketlenmelidir. Bunlar departmanlar, ekipler, alt gruplar, bireyler, önemli oyuncular, işletmeler veya şubeler olabilir. Yüzme şeridi diyagramının çok fazla varlık içermediğinden emin olmaya çalışın. Genel olarak, sayı dört ile on iki arasındadır. Daha fazlası diyagramı kaotik hale getirirken, daha azı gereksiz kılar.

2. Adım: Başlangıç ​​noktasını belirleyin

Bu adım, diyagramın başlangıç ​​noktasını belirlemekle ilgilidir. Doğru standart sembolleri kullanarak sürecin başlangıcını görselleştirin. Başlangıç ​​noktası, çizdiğiniz şeritlerden birinde gösterilir. Bazen sürecin başlangıç ​​noktası, üst yönetimin bir kurum kararıdır. Bir satış süreci söz konusu olduğunda, bu müşterinin siparişidir.

3. Adım: Şemayı tamamlayın

Şimdi diyagrama daha fazla adım ekleyin. Her adım, bir çizgi ve ok kullanılmadan önce birine bağlanır. Belirli bir şeritte birden fazla eylem veya adım varsa, bunları yukarıdan aşağıya ekleyin. Bir sonraki adım başka bir varlıktan gelen bir faaliyete yanıt ise soldan sağa ve tersi yönde gidin. Her adımın sembolüne eylemin gerektirdiklerini yazın. Adımlar arasındaki oklar, bilgi veya materyallerin akışını gösterir. Şemada tüm adımlar gösterilene kadar bunu yapın.

Şemayı çizmek yeterince kolay gibi görünse de doğru sırayı belirlemek karmaşık olabilir. Genellikle kronolojiktir ama farklı varlıkların eylemlerinin sonuçlarının farklı etkileri olabilir. Örneğin, eylemlerde bir döngüye yol açabilir, bu da her şeyi daha az net hale getirir.

4.Adım: Süreci optimize etmek

Süreç yüzme şeridi diyagramında tam olarak gösterildiğinde optimize edilebilir. Yüzme şeridi diyagramı oluştururken bu en önemli adımlardan biridir. İş sürecini doğru bir şekilde inceleyerek, süreci tamamlamak için çok önemli olan eylemleri diyagramda seçmelisiniz.

Çok fazla göreve sahip olmak, farklı varlıkların zaman ve kaynakları boşa harcadığı anlamına gelebilir. Bu daha verimli olabilir. Bunun için İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılmasını (BPR) kullanın. Akış şemasında çok az eylem olması, sonuç olmaması veya istenmeyen sonuçlar şeklinde verimsizliğe de yol açabilir.

Yüzme Şeridi Şemasının Avantajları

Yüzme şeridi diyagramlarının kullanımının, iş sürecine uygulandığında bir dizi avantajı vardır. Aşağıda birkaçını açıklıyoruz:

Karmaşık iş süreçlerini basitleştirmek

Birçok süreç, farklı faaliyetlerin yüksek yoğunluğu ve düzene ilişkin belirsizlikler nedeniyle karmaşık ve kafa karıştırıcıdır. Yüzme şeridi diyagramları bu süreçlere yapı kazandırır ve kullanıcıya süreçle ilgili bilgileri görsel olarak gösterir.

Doğru kullanıldığında, iş sürecini haritalamak ilgili taraflara, hedeflerine, yeteneklerine ve iletişim kurma ve bilgi aktarma yollarına ilişkin içgörüler sağlayabilir.

İletişimi geliştirmek

Diyagramla görselleştirilen iş süreci, tüm dahili çalışma ortamının doğru bir temsilidir. Bu durum farklı departmanlar arasındaki tüm bağlantıları netleştirir. Bir örnek, BT departmanının neredeyse her zaman diğer tüm departmanlarla bağlantılı olmasıdır. BT departmanındaki dar boğaz, organizasyon genelinde sorunlara yol açabilir. Yüksek derecede bağımlılık belirlendiğinde, herhangi bir BT sorununun etkilerini azaltmak için önlemler alınabilir. Bu durum kaynakları korur ve çalışanların işlerini her zaman yapabilmesini sağlar.

Ne düşünüyorsunuz?

Yüzme şeridi diyagramları hakkındaki açıklamayı hatırlıyor musunuz? Kuruluşunuzdaki iş süreçlerini görselleştirmek ve optimize etmek için iş süreci haritalama kullanıyor musunuz? İş süreci diyagramlarını kullanırken başka neler önemlidir? Başka hangi iş süreci haritalama biçimlerini biliyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Hunt, VD (1996). Süreç haritalama: iş süreçlerinizi nasıl yeniden yapılandırırsınız. John Wiley&Sons.
  • Rohwer, D. (2013). ABD Patenti No. 8,402,480. Washington, DC: ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi.
  • Rummler, GA ve Brache, AP (1995). Performansı arttırmak. San Francisco: Jossey-Bass.
  • Rummler, GA ve Brache, AP (2004). Bugün ABD firmalarında iş süreci yönetimi. Rummler-Brache Grubu.
  • Bilinmeyen. (2018). Değerini Sınırlandıran Yüzme Şeridi Şemasıyla İlgili 10 Sorun. Alındı: https://www.businessmapping.com/blog/10-problems-swim-lane-diagram/.
    • Share:

    Leave Your Comment