Advanced
Search
  1. Home
  2. Kritik Zincir Proje Yönetimi Nedir?

Kritik Zincir Proje Yönetimi Nedir?

  • 5 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 250 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Eliyahu Goldratt tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Kritik Zincir Proje Yönetimini (CCPM) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) nedir?

Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) ilk olarak 1997 yılında İsrailli fizikçi Eliyahu Goldratt tarafından ‘Kritik Zincir’ adlı kitabında tanıtıldı. Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM), projeleri daha iyi yönetmek için bir planlama yöntemidir. Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) ile kuruluşlar, projeleri yalnızca daha hızlı yürütmekle kalmaz, aynı zamanda daha ucuza yürütebilir. Uygulama, vakaların yaklaşık %70’inde proje yönetimi ile ilgili sorunlar olduğunu göstermektedir; örneğin projeler zamanında başlamıyor, projeler bütçeyi aşıyor veya projeler kararlaştırılan süre içinde tamamlanmıyor. Her proje sözde bir ‘kritik zincir’ ile uğraşmak zorundadır. Bu durum sonuçta tüm proje süresini belirleyen en uzun görev zinciridir. Bu ‘kritik bağlantı’, geri dönüş süresi üzerinde en fazla etkiye sahiptir ve CCPM’de önemli bir rol oynayan bu bağlantıdır. CCPM, projeleri daha iyi planlamanıza, yürütmenize ve yönetmenize olanak tanıyan bir yöntemdir.

Kayıp zaman

Geleneksel proje yönetimi yöntemlerinde, kaybedilen zaman ve kaynakların %30’u genel olarak zayıf çoklu görev gibi boşa harcanan tekniklerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Zamanın nasıl boşa harcanabileceğine dair iki örnek olan Öğrenci Sendromu ve Parkinson Yasası bu makalede daha sonra açıklanacaktır. Zaman kaybı, gecikmelere ve önceliklerin belirlenmemesine neden olur. Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM), kötü performanslarla gölgelenen projelere tepki olarak geliştirilmiştir. Örneğin, son teslim tarihlerini, farklı bir zaman yorumuyla çalışma sürelerini, artan maliyetleri ve diğer öngörülemeyen olayları düşünün. Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) ile, projeyi (girdiyi) nihai sonuca (çıktı) eşit tutmak için gerekli olanı yapmaya çalışır ve diğer şeylerin yanı sıra esnek başlangıç ​​zamanları gerektirir.

Tamponlar

Her proje planında, ihtiyaç duyulan hammaddelere (girdilere) veya keyif aldıkları önceliğe bağlı olan görevler vardır. Ek olarak seri bağımlılık vardır; bir görev yalnızca önceki görev tamamlandığında başlayabilir. Hammaddeler veya diğer girdiler gibi kaynaklar her zaman sınırsız miktarlarda mevcutsa, o zaman bir projenin kritik bağlantısı kritik yol yöntemine eşit olacaktır. Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) bu yüzden proje arabellekleri, kaynak arabellekleri ve güvenlik arabellekleri dahil olmak üzere arabellekleri sık sık kullanır:

Proje tamponları

Bir projenin ilerlemesi ancak tamponlar izlenerek düzgün bir şekilde izlenebilir. CCPM ile, olası istenmeyen davranışsal etkilerin yerleşik tamponların ve sabit başlangıç ​​ve bitiş zamanlarının birleşiminden kaynaklandığı kabul edilir. Kötü çoklu görevi kaldırarak bu hızlı bir şekilde çözülebilir. Çoklu görev, aynı anda birden fazla görev üzerinde çalıştığında gerçekleşir. Birden çok görev, iki veya daha fazla görev aynı anda gerçekleştiğinde iyi çalışır.

Gerçekte, genellikle durum böyle değildir ve yukarıda bahsedilen proje tamponu iptal edilir. Diğer görevleri geciktiren bir zaman sıkıntısı var. Bu genellikle son teslim tarihinin aşılmasıyla sonuçlanır ve sonuç olarak projeler erken yerine geç teslim edilir. Çoklu görevi analiz ederek ve birkaç görev aynı anda gerçekleştirilecek şekilde kullanarak, projeyi koruyan iyi bir proje tamponu oluşturulabilir. Genel bir kural olarak, %90 oranında zamanında tamamlanma şansı, en uzun proje görevleri zincirinin süresinin %50’sine eşittir. Bu durum toplam proje süresini %25 azaltabilir.

Kaynak arabelleği

Bazen sorunlar kritik zincirin ötesinde gelişir ve bu da proje süresini etkiler. Bu tür sorunlar hoş karşılanmaz ve önlenmelidir. Bunu yapmanın bir yolu, kaynakların (girişlerin) arzını bir tamponla korumaktır. Örneğin, kullanılmadan ve/veya işlenmeden kısa bir süre önce hammadde tedarik etmek yerine, burada bir marj kullanılması tavsiye edilir. Hammaddelerin bir hafta önceden teslim edilmesiyle hemen kullanılabilirler. Kaynak tamponu, mümkün olduğunca geç planlama yapmak için de kullanılabilir. Sonuçta, daha sonra başlamak, kişiye durumlardaki değişiklikleri mümkün olduğu kadar uzun süre tahmin edebilme avantajı sunar. Kaynaklar başka amaçlar için de mevcuttur.

Güvenlik tamponu

Tüm projeyi tamamlamak, tek tek görevleri tamamlamaktan daha önemli bir hedef olduğundan, tüm projeye güvenlik tamponları eklemek de iyidir. Bir güvenlik bileşeni eklemek, bireysel görevleri kısaltacak ve böylece genel olarak daha az zaman harcanacaktır. Kısmi görevlere önceden biraz daha zaman verilir, bu da onları erken tamamlamayı kolaylaştırır.

Kaynakların kullanımı

Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) içinde, insanlar, makineler ve üretim için ihtiyaç duyulan alan gibi kaynaklar üzerinde vurgu yapılır. Kritik yoldan kaynaklanan daha geleneksel yöntemlerde vurgu, görevlerin sırası ve sıkı planlamadır. CCPM, proje görevlerini gerçekleştirmek için gereken tüm kaynakları mümkün olan en iyi şekilde kullanmakla ilgilidir. Hammaddeleri, ekipmanları ve makineleri, çalışanları ve fabrika binası gibi fiziksel alanı düşünün. İnsan davranışını projedeki diğer belirsiz faktörlerle, CCPM ile birleştirerek, kişi bir projeyi daha önce tamamlayabilir ve daha sonraki maliyetlerle teslim edebilir. Bu durum mevcut proje yöntemlerine güzel bir katkı sağlar.

Atık

İdeal bir dünyada belirsizlik yoktur, tüm insan davranışları tahmin edilebilir ve bir proje zamanında başlayıp kararlaştırılan son tarihte bitecektir. Bununla birlikte her görevin tam süresini tahmin etmek imkansız olduğundan projeler her zaman farklı çalışır. Bu yüzden belirsizlikler, tamponlarda ekstra zaman tarafından emilir. Her göreve bir güvenlik tamponu eklemek, proje süresinde önemli bir artışa neden olur. Fakat boşa harcanan zamanın aşağıdaki nedeni dikkate alınmalıdır:

İnsan davranışı

İnsanlar ayrıca boşa harcanan zamanın nedeni olabilir. Örnekler şunları içerir: daha fazla dikkat gerektiren bir görev, bir çalışanın zamanını birkaç göreve ayırması (çoklu görev), çalışanın hızla dikkati dağılması veya ertelenmesi. Bu durum güvenlik tamponlarıyla karşı koymak zordur.

Öğrenci sendromu

Bu durum insanın bir göreve mümkün olduğu kadar geç başlama eğilimidir. Bu erteleme, öğrencilerin bir sınava çalışmak zorunda kaldıklarında gösterdikleri davranışla karşılaştırılabilir. Çoğu durumda, çok geç başlarlar ve zamanlarının tükenmesine neden olurlar.

Parkinson Yasası

Bu yasa, bir görev için önceden ayrılmış zamanı gerçekten ‘tüketmek’ hakkındadır. Bu kanuna göre, bir projeye tamamlanması için 3 gün verilmişse, 2 gün içinde tamamlanmış olmasına rağmen, 3 günün tamamı proje için kullanılmaya devam edilecektir. Bu durum daha erken bitirmeyi neredeyse imkansız kılar, bu da elbette toplam proje süresine fayda sağlamaz. Zaman içindeki potansiyel kazanç boşa gider.

İzleme süreci

CCPM içindeki ilerlemeyi izlemek için, tamponların nasıl kullanıldığına ve tüm bir proje süresince nasıl yerleştirileceğine bakmak yararlıdır. Bir görev bittiğinde, fazladan zaman bir tampondan alınabilir. Öte yandan, bir görev daha önce tamamlanırsa, bu fazladan zaman bir arabelleğe geri akar. Geçen sürenin yüzdesini arabellekte harcanan sürenin yüzdesi ile karşılaştırarak, projenin ilerleyişine dair iyi bir genel bakış elde edilebilir. Bu şekilde nerede eylemin hala gerekli olduğunu ve nerede olmadığını görmek kişi için kolaylaşır. Renklerle çalışarak iyi bir fikir edinebilirsiniz. Örneğin, yeşil, herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını, sarı, daha yüksek bir uyanıklık düzeyini ve kırmızı, doğrudan müdahale ve/veya eylem gerektiğini belirtir. Toplam projenin ilerlemesi daha sonra bir grafikte gösterilebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Kritik Zincir Proje Yönetimi (CCPM) günlük işlerinizde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Birden çok projeyi planlamak ve yönetmek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Goldratt, EM (2017, 1997). Kritik zincir: Bir iş romanı. Routledge.
  • Herroelen, W., Leus, R. ve Demeulemeester, E. (2002). Kritik zincir proje planlaması: Fazla basitleştirmeyin. Proje Yönetimi Dergisi, 33 (4), 48-60.
  • Rand, GK (2000). Kritik zincir: proje yönetimine uygulanan kısıtlamalar teorisi. International Journal of Project Management, 18 (3), 173-177.
    • Share:

    Leave Your Comment