Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Pazarlama
  3. Konsept Testi Nedir?
Konsept Testi
 Nedir?

Konsept Testi Nedir?

  • 5 February 2021
  • 304 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, konsept testinin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız.

Kavram Testi nedir?

Konsept testi, yeni bir ürün veya hizmet piyasaya sürülmeden önce kabul ve satın alma isteğini ölçmek için kalitatif ve kantitatif yöntemler kullanma sürecidir. Konsept testi, reklam testi, marka testi ve ambalaj testinden farklıdır. Konsept testi, ürünün temel fikrine yöneliktir.

Konsept testi, bir fikrin açıklaması ile gerçek ürün işlevlerinin eşleşip eşleşmediğini bulmak için bir kalite kontrolü görevi görür. Konsept testi için birkaç teknik mevcuttur. Bunların her biri, özellikle müşteri ihtiyaçlarına ve faydalarına odaklanırken farklı konseptleri değerlendiren bir grup potansiyel tüketiciden oluşur. Bu grup, değerlendirmelerini anketler, odak grupları ve tüketicilerin fikirleri ve ihtiyaçları hakkında bilgi paylaşabilecekleri diğer yollar şeklinde yapar.

Konsept testi birçok nedenden dolayı önemlidir. Konsept testini uygulamak için bir motivasyon, orijinal fikri daha da geliştirmektir. Ayrıca konsept ürünlerin pazar potansiyeli konsept testleri ile belirlenmekte ve üretim sürecinden hatalar düzeltilmektedir.

Anketler gibi konsept testi için kullanılan araçlar yüksek kalitede olmalıdır. Ölçüm hataları, sonuçta üretim sürecini etkileyebilecek güvenilmez sonuçlara neden olabilir. Bu durum konsept testini daha zor hale getirir.

Genel Bakış

Bir ürün konseptini karlı bir iş unsuruna dönüştürmeye çalışırken pazar araştırması önemlidir. Ürün konsept testleri, konseptin zayıf yönlerini ve piyasaya sürülmeden önce potansiyel pazar başarısızlıklarını belirler. Ayrıca lansmanı daha başarılı kılmak için kullanılabilecek bir ürün gücünü ortaya çıkarabilir.

İyi kullanılırsa, konsept testi aşağıdakilere yardımcı olabilir:

  • Ayrı kavramların etkinliğini ölçün
  • Tam potansiyele ulaşmak için engelleri kaldırın
  • Tüketici ilişkileri kurun
  • Olası arızaları tespit edin
  • Markalaşma
  • Marka imajını iyileştirin
  • Bilinmeyen ürün avantajlarını ortaya çıkarın

Kavram Testinde anket türleri

Anketler, konsept testinin önemli bir parçasıdır. Bu anketler, kullanıldıkları amaca göre uyarlanmıştır. Farklı yaklaşımlar anlamına gelen farklı konsept testleri vardır. En sık kullanılan yöntemlerden bazıları aşağıda açıklanmıştır.

Tek bir Kavramın Değerlendirilmesi

Bu konsept testi biçiminde, katılımcılar (pazardaki potansiyel müşteriler) tek bir kavramı bütünüyle analiz eder. Uygulaması oldukça kolay olan hızlı, tarafsız ve kullanıcı dostu bir konsept test yöntemidir. Katılımcılar, ürünler ve ürünün işlevleri hakkında farklı gerçekler duyar ve ardından ürünün kendilerine hitap edip etmediğini değerlendirirler. Bu yöntem, kolaylık, ayrıntılı açıklamalar ve katılımcılardan gelen geri bildirimler nedeniyle yüksek bir yanıt yüzdesi sunar.

Çok konseptli değerlendirme

Çoklu kavram değerlendirmesi olarak da adlandırılan çoklu kavramların değerlendirilmesi, tek bir kavramın değerlendirilmesi ile karşılaştırılabilir. Aradaki fark, bu süreçte katılımcıların tek bir oturumda birden çok kavramı değerlendirmesidir. Katılımcılar ilk ürünü tam olarak analiz eder ve ardından başka bir konsepte geçer. Bu durum bir oturum sırasında birden fazla kavram için sonuçlar verir ve bu da şirketin maliyetlerden tasarruf etmesine olanak tanır. Fakat katılımcıları uzun süre odaklanmış halde tutmak daha zordur. Bu durum incelemelerin doğruluğunu olumsuz etkileyebilir.

Konsept seçimi

Konsept seçimi, üçüncü konsept test yöntemidir. Bu form, katılımcılara analiz etmeleri için iki veya daha fazla kavramın sunulmasını içerir. Daha sonra kendilerine en çekici gelen ürün konseptlerinden birini seçerler ve seçimlerini açıklarlar. Bu yöntem, şirketin hangi kavramların katılımcılar için en çekici olduğunu belirlemesini sağlar. Bununla birlikte katılımcılar daha az ilgilendikleri kavramlar için tartıştığımız diğer kavram yöntemlerine kıyasla daha az yapıcı geribildirim verirler. Kavramların performansıyla ilgili ayrıntılar eksik olsa da, çeşitli kavramların popülerliğini belirlemenin hızlı ve kolay bir yoludur.

Konsept Seçimi+değerlendirme

Kavram seçimi ve değerlendirmesinde, katılımcı, bir kavram hakkında geri bildirim sağlamak için bu yöntemleri birleştirir. Katılımcılar, kendilerine en çok hitap eden konsepti seçerler ve ardından ürün konsepti üzerine tam bir değerlendirme üretirler. Bu yöntem, standart bir konsept seçiminden biraz daha uzun sürer ama kuruluşa konseptin farklı bölümlerinin konsepti ve performansı hakkında ayrıntılı açıklamalar ve geri bildirim toplama seçeneği sunar.

Kavram Testi anketi adım adım plan

Bu yüzden konsept testleri, ürünleri düzenli olarak pazara sunan şirketler için vazgeçilmezdir. Testler, potansiyel müşterilerin fikir, ürün veya hizmet hakkında ne düşündüğünü kaydetmek için tasarlanmıştır. Bu bilgiler anketlerle elde edilir. Katılımcılar anketleri kullanarak kavram hakkında yararlı bilgiler üretirler.

Aşağıda, konsept testi için iyi bir anket oluşturmanın temel sürecini açıklıyoruz.

1. Adım: Amaç

İlk olarak anket için genel bir hedef belirlenirse, kavram hakkında yeterli ve ilgili bilgiyi elde etmek için iyi sorular düşünmek daha kolay hale gelir. Testin amacını, hangi özel ayrıntıların arandığını veya nihai ürünün diğer özelliklerini düşünün.

2. Adım: Soru geliştirme ve yapı

Şimdi, cevaplanabilecekleri yollar da dahil olmak üzere tüm soruları yazın. Birbiriyle ilgili soruları kullanın ve bunları ankette gruplayın. Bu durum sorularda yanıtlayanın cevap vermesini kolaylaştıran bir akış yaratır. Katılımcılar odaklarını değiştirmek zorunda kalmayacak ve daha doğru ve ayrıntılı yanıtlar üretebilirler.

Soru örnekleri şunlardır:

  • Aşağıda belirli bir ürünün özelliklerinin bir listesi bulunmaktadır. Size en çok hangisi hitap ediyor?
  • Ürünü bilseniz de bilmeseniz de bu konsepte ne kadar olumlu yanıt veriyorsunuz?
  • Ürün açıklamalarına göre, bütçenize uygunsa ürünü satın alma şansınız nedir?
  • Bu ürün için ne ödemeyi bekliyorsunuz?
  • Bu ürünü ne sıklıkla kullanacaksınız?

3. Adım: Likert ölçekleri kullanın

Anketlerde Likert ölçeği kullanılarak, yanıtlayanlardan beş veya yedi puanlık bir ölçekte yanıt vermeleri istenir. Bu durum ankette tutarlı bir yapı oluşturur ve katılımcıların cevap vermesini kolaylaştırır. Raporlamayı otomatikleştirmek ve basitleştirmek için cevaplar istatistiksel yazılımda işlenebilir.

Çoğu insan Likert ölçeklerine zaten aşinadır. Yöntem, Likert Yönetim Sistemi olarak da bilinen Rensis Likert tarafından icat edildi.

4. Adım: Gerekirse resimler, videolar veya metin kullanın

Her zaman ayrıntılı bir taslak ürün açıklaması veya bir prototip tasarlama seçeneği yoktur. Bu durumda, katılımcılardan bir kavramı görsel olarak analiz etmeleri ve değerlendirmeleri istenir. Bu gibi durumlarda, anketlerde resim veya video kullanın. Buna bir örnek, bir şirket için farklı logo seçeneklerini analiz etmektir. Anketlerde farklı logolar gösterin ve katılımcılara kendilerine en çok hangisinin hitap ettiğini sorun.

5. Adım: Demografik ayrıntıları belirleyin

Konsept test anketlerinde, konsept ürünün arkasındaki organizasyon da değerlendirmelere kimin katılacağını ve bu katılımcıların hedef kitleyle eşleşip eşleşmediğini bilmek ister. Bir katılımcının bir ürün hakkında olumsuz olması, fikrin veya konseptin kötü olduğu anlamına gelmez. Katılımcı muhtemelen pek ideal değil ve bu yüzden ürünle ilgilenmiyor. Bu yüzden ankete demografik anket sorularını dahil etmek önemlidir. Bu durum belirli bir grup insanda bir fikrin veya kavramın popüler olup olmadığına bakmayı mümkün kılar. Bu insan grubu hedef demografiktir.

Ne düşünüyorsunuz?

Kavram testinin açıklamasını tanıyor musunuz? Prototip konseptleri geliştirirken neyin önemli olduğunu düşünüyorsunuz? Potansiyel müşterilerin görüşlerini ölçmek için başka yöntemler biliyor musunuz? Kavram testi anketlerinin ne gibi bir değer kattığını düşünüyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Dahan, E. ve Mendelson, H. (2001). Aşırı değerli bir konsept test modeli. Yönetim bilimi, 47 (1), 102-116.
  • Dahan, E. ve Srinivasan, V. (2000). Görsel tasvir ve animasyon kullanan internet tabanlı ürün konsepti testinin öngörücü gücü. Journal of Product Innovation Management: ÜRÜN GELİŞTİRME VE YÖNETİM DERNEĞİNİN ULUSLARARASI YAYINI, 17 (2), 99-109.
  • Moore, WL (1982). Konsept testi. İşletme araştırması dergisi, 10 (3), 279-294.
  • Page, AL ve Rosenbaum, HF (1992). Dayanıklı tüketim malları için etkili bir konsept test programı geliştirmek. Journal of Product Innovation Management: ÜRÜN GELİŞTİRME VE YÖNETİM DERNEĞİNİN ULUSLARARASI YAYINI, 9 (4), 267-277.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın