Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yönetim
  3. Koçluk Liderlik Tarzı Nedir?
Koçluk Liderlik Tarzı
 Nedir?

Koçluk Liderlik Tarzı Nedir?

  • 31 January 2021
  • 249 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Koçluk Liderlik Stilinin pratik bir açıklamasını sunar. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü ve değerli liderlik tarzının temellerini anlayacaksınız.

Koçluk Liderlik Tarzı nedir?

Koçluk Liderlik Stili nispeten yeni ve yol gösterici bir liderlik tarzıdır. Otokratik liderlik tarzında olduğu gibi, tüm kararları kendiniz vermek ve görevleri devretmek yerine, koçluk lideri, çalışanlarından veya ekibinden en iyi sonucu almak için liderlik yapar. Bir koçluk lideri, bir koçla karıştırılmamalıdır ama koçluk becerilerine sahiptir. Lider, çalışanlarının performansını ve yetkinliklerini geliştirip iyileştirebildiğinde bu becerilere sahiptir.

Koçluk Liderlik Stilinin temeli, lider ve çalışan arasındaki dinamik etkileşimdir. Bu durum değerli içgörüler sağlar ve elde edilen sonuçlar tartışılır ve analiz edilir. Bu durum geri bildirim sağlama ve alma, sorular sorma ve motive edici konuşmalar yürütme yoluyla yapılır. İyi bir koç, koçluk yapılan kişinin öğrenme sürecini teşvik eder ve çalışanların sorumluluğunu ve bağımsızlığını teşvik eder. Liderin koçluk tutumu, çalışanların inisiyatifini onlardan kaldırmadan özerk ve bağımsız olarak çalışmaya devam etmesini sağlar. İyi bir koçluk lideri, çalışanlarına işlerini bağımsız olarak yaptırır ama yine de onlara işlerine destek ve dahil olduklarını hissettirir. Koçluktaki bağımsız yön, bu stili bağımsız takımlar için mükemmel şekilde uygun hale getirir.

Yukarıda belirtildiği gibi, koçluğun amacı nitelikleri ve yeterlilikleri geliştirmektir. Liderlikle birlikte amaç, çalışanın görev olgunluğunu teşvik etmektir. Görev olgunlaşmış bir çalışan, yeterince kendine güvenir, istekli ve görevleri bağımsız olarak yerine getirebilir.

Etkili koçluk liderliği koşulları

Koçluk ve liderlik kesinlikle iki farklı konu olduğundan, liderin bir dizi ek yetkinliğe sahip olması gerekir. Koçluk lideri, çalışanlarına otoriter liderden daha yakındır ve muhtemelen çalışanlarını daha iyi tanıyacaktır. Koçluk lideri, çalışanların kendilerini geliştirmeleri için fırsatların nerede olduğuna bakar ama tercihlerini de dikkate alır. Bunu dikkate alarak, herkes doğru yerde çalışacak ve bu da üretkenliği artıracaktır. Ön koşullardan biri, liderin çalışma zemininde tam olarak ne olduğunu ve koçluk yapılan kişinin rolünün ne olduğunu bilmesidir.

Sosyal beceriler ve incelik. Lider bir koç olarak görev yaptığında, çalışan kişisel sorunlar durumunda onu arayabilir. Bunu yaparken, mali sorunlar, ilişki sorunları veya sağlık sorunları gibi gizlilikle ilgili çeşitli durumlar tartışılabilir. Bu hassas konular, çalışan için güvenli bir ortam yaratmak için incelikle ve profesyonellikle ele alınmalıdır. Bu yüzden koçluk liderinin bütünlüğe sahip olması önemlidir.

İyi iletişim becerileri, koçluk liderliği tarzı dahil her liderlik tarzında paha biçilmezdir. Hedefler ve beklentiler tartışılmalıdır, böylece herkes rolü konusunda nettir. Ekip çalışmaya başladığında, liderin hızını yalnızca ara sıra belirlemesi gerekir.

Geri bildirim. Etkili koçluk yapabilmek için geri bildirim ve derinlemesine düşünme için yeterli zaman olmalıdır. İyileştirme için somut noktalara dayalı olarak geri bildirim sağlanmalıdır. Bu yapıcı geri bildirim tamamen profesyonel olmalı ve herhangi bir kişisel yargı veya saldırı içermemelidir. Geri bildirim genellikle yalnızca yarısı anlaşılır ve işlenir ve bu yüzden, geri bildirimi alan kişinin gerçekten anlayıp anlamadığını yeniden kontrol etmek değerli olabilir.

Soru sormak. İyi bir koçluk lideri yalnızca sınırlı talimatlar verir ve çalışanların sorular sorarak bir soruna olası bir çözüm hakkında düşünmelerini sağlar. Böylelikle çalışanların sorumlu bir şekilde çalışmaları teşvik edilir ve yaratıcılık da teşvik edilir. Sorumlu bir çalışma yürütmek, onların motive olmalarını sağlar ve bu, çalışana yönelik zorunlu tavsiye veya önerilerin daha az olacağı veya hiç olmadığı anlamına gelir. GROW Modeli ile çalışanların görev odaklı konular hakkında düşünmesini sağlayacak güzel sorular oluşturulabilir. GROW Modeli ile durum dört farklı açıdan inceleniyor: ‘hedef’, ‘gerçeklik’, ‘seçenekler’ ve ‘irade’.

Her liderlik stilinde olduğu gibi liderin de sonuç odaklı çalışması önemlidir. Bu sonuç odaklılık, belirlenen hedeflerden kaynaklanmaktadır. Koçluk lideri özellikle çalışanların niteliklerini ve yeteneklerini geliştirmeyi ve geliştirmeyi amaçladığından, bu daha çok gelişime yöneliktir. Bu iki vizyon arasında iyi bir denge, bu yüzden olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Durumsal Liderlik Modeli (SLM) ile İlişki

Görev olgunluğuna giden yol herkes için eşit değildir ve bu yüzden belirli liderlik tarzlarının diğerlerinden daha etkili olduğu çeşitli durumlar vardır: Hersey ve Blanchard’ın Durumsal Liderlik Modeli’nden (SLM) iki anahtar soru şunlardır:

  • Çalışan yeterince motive edilmiş mi?
  • Çalışan yeterli uzmanlığa sahip mi?

Bir kişi bu iki sorudan birinde düşük puan aldığında, koçluk liderliği etkili bir liderlik tarzı olabilir. Çalışan yeterince motive olduğunda ancak bilgi veya uzmanlığa sahip olmadığında, lider yol gösterici bir rol üstlenmelidir. Lider daha sonra çalışana gerekli kapasitelerin öğrenilebileceğini gösterecektir. Bunu, çalışanın sorular sormasını sağlayarak ve bu soruların cevaplarını geliştirerek yapar.

Çalışanın yeterli uzmanlığı varsa ama motive edilmemişse, lider teşvik edici ve eğitici bir tarz benimsemelidir. Lider, çalışanın hissettiği yerleşik direncin, ona önerilerde bulunması için alan vererek veya başka bir şekilde faaliyetlerde söz hakkı vererek ortadan kaldırılmasını sağlamalıdır.

Koçluk Liderlik Stilinin artıları ve eksileri

Bir koçluk liderliği tarzını benimsemek özellikle işe yarayabilir ama her zaman o kadar etkili ve arzu edilen değildir. Bununla birlikte doğal liderler stiller arasında geçiş yapabilir ve böylece doğru zamanda doğru stili kullanabilirler. Koçluk liderliği tarzının avantajları şunlardır:

Pozitif organizasyon kültürü

Koçluk tarzı, çalışanlarda sorumluluk duygusunu ve bağlılığı teşvik eder. Çünkü bu liderler, çalışanlarına sahip oldukları nitelik ve yetkinliklere inandıkları duygusunu ifade ediyorlar.

Gelişmiş kişisel gelişim

Koçluk lideri, çalışanlarına gerçekleştirilmesi gereken görevler hakkında beyin fırtınası yapmaları için yeterli alan ve özgürlük sunar. Koçluk liderliği şu sözlerle özetlenebilir: ‘şunu dene’.

Bilgi

Lider, çalışma zeminindeki faaliyetlere harici bir koçtan daha yakındır ve bu yüzden organizasyonda olup bitenler hakkında daha iyi bir fikre sahiptir.

Yine de koçluk liderliği tarzının hala dezavantajları var:
Bir organizasyon içindeki hiyerarşik yapı, koçluk liderliği tarzında eşitlik için çabalamayı zorlaştırabilir. Çalışan ve lider koçun işlevsel bir iş ilişkisi olduğunda, çalışan koçluk toplantılarının değerlendirme görüşmesinin sonuçlarını etkilemesinden korkabilir. Bu durumda koçluk süreci, organizasyonu iyi tanıyan harici bir koç veya farklı bir departmandan başka bir yönetici tarafından daha iyi yürütülür.

Motive olmayan çalışanlarda koçluk liderliği anlamsızdır

Koçluk, nitelikleri geliştirmek anlamına gelir ama çalışanlar motive olmadıklarında, kendilerini geliştirmeye herhangi bir çaba sarf etmezler.

Koçluk her zaman bir çalışanın daha iyi işleyişinin anahtarı değildir

Genellikle koçluk, bir çalışanın işlevsizliğini çözmek için bir araç olarak kullanılır. Bununla birlikte bu işlevsizliğin ciddi kişisel sorunlar veya psikolojik sorunlar gibi farklı nedenleri olabilir. Bu durumlarda terapi daha iyi bir seçenektir.

Ne düşünüyorsunuz?

Koçluk liderliği ile ilgili açıklamayı biliyor musunuz veya eklemek istediğiniz bir şey var mı? Koçluk liderliği tarzının ne zaman etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Koçluk liderliğine katkıda bulunan faktörler sizce nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Kombarakaran, FA, Yang, JA, Baker, MN ve Fernandes, PB (2008). Yönetici koçluğu: İşe yarıyor !. Danışmanlık Psikolojisi Dergisi: Uygulama ve Araştırma, 60 (1), 78.
  • Stoker, JI (2004). Uygulamada koçluk liderliği. Kluwer.
  • Stoker, JI (2008). Kendi kendini yöneten takımlarda takım görev süresinin ve liderliğin etkileri. Personel incelemesi, 37 (5), 564-582.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın