Advanced
Search
  1. Home
  2. Kıyaslama Nedir?

Kıyaslama Nedir?

  • 13 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 283 Views
  • 0 Comments

Bu makale bir kıyaslama ve pratik bir şekilde kıyaslama. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlamanın temellerini anlayacak ve yaklaşımını karşılaştıracaksınız.

Kıyaslama nedir?

Kıyaslama, bir kuruluşun iç süreçlerinin ve performans verilerinin ölçülmesi ve ilgili ve karşılaştırılabilir kuruluşlarınkilerle karşılaştırılmasıdır. Tercihen, bu karşılaştırmalar aynı sektördeki işletmelerle yapılır ama diğer sektörlerdeki işletmeler arasında da kıyaslama yapmak mümkündür. Bu karşılaştırmalarda esas olarak aynı büyüklükte olan ve aşağı yukarı aynı çıkışı olan kuruluşların kalite, zaman ve maliyet boyutları ile ilgilidir. Ayrıca belirli özelliklerin nasıl daha iyi, daha hızlı ve daha ucuza gerçekleştirilebileceği ile ilgilidir.

Kıyaslama, iç büyüme açısından organizasyonel ilerlemeyi canlandırabilir. İşletmelerin, müşteri sadakatini nasıl geliştireceklerini, süreçlerini nasıl kolaylaştıracaklarını ve harcamaları minimumda nasıl tutacaklarını belirlemelerine olanak tanır. Diğer kıyaslama raporlarının dikkatli bir şekilde incelenmesi, kârı en üst düzeye çıkarmak için yeni yollar ararken veya bir krizle nasıl başa çıkılacağını keşfetmek için yararlı olabilir.

Akıllı girişimciler, aynı sektördeki çeşitli işletmeler arasındaki kıyaslamanın ötesini görebilirler. Kendi organizasyonunuzda uygulanabilecek yeni fikirler ve yöntemler, diğer sektörlere daha yakından bakılarak da keşfedilebilir.

Uygulama

Kıyaslama, organizasyonların (stratejik) yönetimi dahilinde kullanılır ve uygulanır. Süreçlerin çeşitli yönleri, diğer şirketlerin en iyi performansına göre değerlendirilir. Bununla birlikte bu karşılaştırmanın ortak özelliklere sahip şirketler (akran grubu) arasında yapılması gereklidir. Bu yaklaşım sayesinde kuruluşlar gelişmeleri ve iyileştirmeleri mümkün olan en iyi şekilde nasıl ele alabileceklerini daha iyi anlayacaklardır. Bu yaklaşım, tekrar etmeyen bir olay olabilir ama kuruluşun performansını iyileştirmek için giderek artan bir şekilde sürekli bir süreç olarak kullanılmaktadır.

Kıyaslama türleri

Bir uzmanlığa yönelik farklı kıyaslama türleri vardır. Bazı örnekler:

Süreç kıyaslama

Bir kuruluş, diğer kuruluşların güçlü yönlerinin ne olduğunu bulmak için örgütsel süreçlerini araştırır. Maliyet düşürme ve verimlilik nedenleriyle başarılı süreçlere ilişkin faaliyetlerin analizleri yapılır.

Yatırımcı perspektifinden kıyaslama

Yatırımcılar kurumsal performansı karşılaştırır ve fırsatlara ve alternatiflere bakar.

Ürün kıyaslama

Mevcut ürünler için yeni ürünler veya yükseltmeler, karşılaştırmalı araştırmalara dayalı olarak tasarlanmıştır. Organizasyon, rakiplerin ürünlerini karşılaştırarak mevcut ürünün güçlü ve zayıf yönlerini keşfedecektir.

Stratejik kıyaslama

Bu karşılaştırma, diğer kuruluşların stratejik politikalarını gözlemlemeyi içerir.

Performans karşılaştırması

Performans kıyaslaması, bir kuruluşun hedefler ve sonuçlar açısından performansına ilişkin bilgilerin toplanmasıdır. Bu durum cirodan müşteri memnuniyetine kadar çeşitli operasyon bölümleri için geçerli olabilir. Bu sonuçlar hem içeride hem de dışarıda birbirleriyle karşılaştırılacaktır. Kıyaslama özellikle insan kaynakları yönetimi, finans ve pazarlama alanlarında popülerdir.

Bu tür kıyaslama özellikle rekabetçi kıyaslama için uygundur ve şirketler rekabetle ilgili konumlarını değerlendirmek istediklerinde kullanılır.

İyileştirme fırsatları

Organizasyonel liderler, işlerinin performansını en üst düzeye çıkarmak için ellerinden geleni yaparlar. Aynı zamanda, bir işletmenin hedef performansı ile gerçek performansı arasında genellikle bir boşluk vardır. Bu boşluğa performans açığı denir. Organizasyonun herhangi bir seviyesinde bir performans açığı ortaya çıkabilir. Örneğin, bir satış görevlisi hedefine ulaşamadığında veya bir takımın tamamı belirlenen hedefleri karşılamadığında ortaya çıkabilir.

Bir performans açığı, bir kuruluşun kârlı kalması için çözülmesi gereken önemli bir sorun yaratabilir. Bir Gallup çalışması, birçok çalışanın kendilerinden tam olarak ne beklendiği konusunda tamamen karanlıkta kaldığını gösteriyor. Ankete katılan Amerikalı çalışanların yalnızca yüzde ellisi işlerinde onlardan ne beklendiğini biliyordu.

Çalışanlar ama gerçekte herkes, bu standartların ne olduğunu bilmedikleri takdirde performans standartlarını karşılayamazlar. Pek çok performans açığı, personel için daha net hedefler belirlenerek önlenebilir.
Aşağıdaki yol haritası, bu tür performans boşluklarını ortaya çıkarmak için kullanılabilir.

Prosedür

Benimsenen tek bir kıyaslama süreci yoktur. Bu 6 aşamalı plan dahil olmak üzere çeşitli metodolojiler geliştirilmiştir:

Sorunlu alanları belirleyin

Kıyaslama, herhangi bir operasyonel sürece veya herhangi bir işleve uygulanabilir. Müşteriler, personel ve tedarikçilerle sohbet etmek, pazarlama araştırması, nicel araştırma, anketler, kalite kontrol ve finansal oran analizleri gibi birçok araştırma tekniği kullanılmaktadır.

Diğer tedarikçileri tanımlayın

Kuruluşun özellikle neyi karşılaştırmak istediğini önceden bilerek, karşılaştırılabilir kuruluşlara daha yakından bakmak mümkündür. Örneğin, bir şirket şikayet yönetimini iyileştirmek istediğinde, benzer kuruluşların şikayetleri ele almak için kullandığı test alanlarını belirlemek ilginçtir.

Önde gelen kuruluşları belirleyin

Karşılaştırma, yalnızca belirli test alanında üstün başarı gösteren bir kuruluşa dayandığında başarılı olur. Müşteriler, tedarikçiler, finansal analistler, profesyonel dernekler bu tür organizasyonlara yol açabilir.

Yaklaşım araştırma kurumları

Soruşturma kurumları, niteliksel ve niceliksel araştırmalardan edindikleri belirli iş süreçlerine sahiptir.

Bilgi paylaşımı

Kuruluşlar genellikle bilgi ve deneyim paylaşmaya açıktır. Ağ kurma toplantıları, ortak niteliklere sahip diğer şirketlerle iletişim kurmak için mükemmel fırsatlardır. (akran grubu).

Yeni ve iyileştirilmiş süreçler uygulayın

Geliştirme planları ve uygulama planları, kıyaslama çalışmasından elde edilen en ilerici ve en iyi pratik deneyimleri uygulamaya koyarak iyileştirilecektir.

Maliyetler

Bir şirket kendi organizasyonunu kıyaslamayı seçtiğinde, maliyetlere katlanacaktır. Üç ana maliyet türü şunlardır:

Ziyaret maliyetleri

Buna tüm seyahat masrafları, otel masrafları, yemekler, hediyeler ve kaybedilen çalışma saatleri dahildir.

Zaman maliyetleri

Kıyaslamaya katılan çalışanlar, sorunları araştırmak ve incelemek ve karşılaştırmak için istisnai şirketler bulmak için zaman harcayacaklar.

Veritabanı maliyetleri

Karşılaştırılacak şirketlere ait verilerin toplandığı bir veri tabanı kurma ve sürdürme maliyetleri. İnternet kaynakları kullanılarak maliyetler önemli ölçüde azaltılabilir. İnternette çeşitli şirketler ve kuruluşlar hakkında bulunabilecek çok sayıda bilgi vardır. Bu bilgi süreci hızlandıracak ve bu yüzden çok daha ucuz bir seçenektir.

Kıyaslama örnekleri

Kıyaslama, kuruluşlara çeşitli şekillerde büyük değer katar. Aşağıda, belirli sonuçları elde etmek için çeşitli yollar kullanan çok sayıda işletme türü örneği bulunmaktadır.

Kıyaslama örneği: bir taksi hizmeti çağrı merkezi

Bir taksi hizmeti çağrı merkezi, müşterilerden hizmetlerini şirketle olan deneyimlerine göre derecelendirmelerini isteyerek müşteri memnuniyetini değerlendirebilir. Şirket ayrıca bekleme süreleri, telefon hatlarının personeli, görüşmelerin süresi vb. hakkında bilgi toplayabilir. Bu bilgiler, performansı iyileştirme yollarının araştırılması için bir temel oluşturabilir.

Kıyaslama örneği: hastaneler

Hastaneler ve diğer tıbbi kuruluşlar genellikle bekleme süreleri, bakım kalitesi, iyileşme süreleri ve genel hasta memnuniyeti gibi kıyaslama verilerini toplar. Bu istatistikler dahili olarak toplanabilir ve hastanenin her alanındaki performansı belirlemek için karşılaştırılabilir. Sonuçlar, diğer benzer kuruluşlar için sağlık bakımı ortamında nerede bulunduklarını değerlendirmek için bir kıyaslama temeli olarak da kullanılabilir.

İş dünyasında kıyaslamanın faydaları

Popüler kıyaslama aracının birçok faydası vardır. Yararların çoğu, kuruluşun üretkenliğinin iyileştirilmesiyle ilgilidir. Faydalar ayrıca bir işletmede kıyaslamanın en önemli faktörleri hakkında daha iyi fikir verebilir. Kıyaslamanın faydalarını aşağıda daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Artan rekabet gücü

Başarılı işletmeler, diğer işletmelerin yoğun rekabetiyle karşı karşıyadır. Aslında, bu rekabet, kıyaslamayı etkili bir şekilde kullanmaları koşuluyla, başarılı işletmelerin konumlarını korumalarına yardımcı olabilir.

Sürekli gelişme

Kıyaslama, sektördeki iş konumunun iyileştirilmesine yol açabilecek diğer işletmelerin bulgularıyla ilgilenir. İşletmenin büyümesini teşvik etmek için, faaliyetlerin iyileştirilmesi için herhangi bir fırsat veya pencere işletme tarafından inşa edilmelidir.

Kritik faaliyetleri tanımlar

Kıyaslamanın en önemli faydalarından biri, kıyaslamanın, tüm işletmelerin, işletmenin karlılığını artırmada en büyük etkiye sahip olan faaliyetleri belirlemelerine yardımcı olabilmesidir.

Kaliteyi iyileştirir

Kıyaslama, bir işletmenin güçlü ve zayıf noktaları belirlemesini sağlar. Zayıf noktalar iyileştirilmeli ve güçlü noktalardan yararlanılmalıdır.

Yaratıcılığın uyarılması

Kıyaslama, bir işletmenin bir işletmenin temel özelliklerini belirlemesine yardımcı olur. Bunlar daha sonra diğer işletmelerle karşılaştırılır. Her türlü performans boşluğu daha sonra yaratıcı fikirler kullanılarak kapatılmalıdır.

İş dünyasında kıyaslamanın sakıncaları

Kıyaslama doğru yapılırsa kuruluşlar kıyaslama başarısının meyvelerini toplayacaklardır ama mantıksal olarak kıyaslama kullanımının da dezavantajları olabilir. Bu dezavantajlardan bazıları aşağıda detaylandırılmıştır.

Yeterli bilgi yok

Zaman zaman, çeşitli şirketlerin belirli önemli yönlerini karşılaştırırken bilgi eksik olabilir. Bunun, en kötü senaryoda mali kayıplarla birlikte bir kuruluşun konumlandırması için ciddi sonuçları olabilir. Bu yüzden işletmelerin diğer işletmeler hakkında her zaman yeterli bilgiye sahip olması çok önemlidir.

Kötü sonuçlar

Bir işletme belirli bir standarda ulaştıysa ve bu standardı yaratıcı fikirlerin kullanımıyla iyileştirmek istiyorsa, kuruluş o anda makul derecede iyi performans gösteren işletmelere bakmalıdır. Bu kuruluşların sorunlarını analiz edin ve yönetilecek kuruluşun bu sorunlardan nasıl fırsatlar elde edebileceğini görün.

Durumun yetersiz anlaşılması

Rekabete göz kulak olmak akıllıca olsa da, kendi organizasyonunuza odaklanmaya devam etmek daha da önemlidir. Rakipleri izlemek bir dereceye kadar yararlıdır ve başkalarının performansına takıntılı olmak işi hiçbir yere götürmez. Bu yüzden başka bir iş hakkında casusluk yapmaya başlamadan önce, herkesin kıyaslamanın gerekliliği konusunda net bir anlayışa sahip olması önemlidir.

Ne düşünüyorsunuz?

Kıyaslama günümüzün modern ekonomisinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir Benchmark için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Bogan, CE ve English, MJ (1994). En iyi uygulamalar için kıyaslama: yenilikçi adaptasyon yoluyla kazanmak. McGraw-Hill.
  • Kamp, RC (1989). Kıyaslama: Üstün performansa yol açan sektördeki en iyi uygulamaların araştırılması.
  • Griffin, A. (1997). Yeni ürün geliştirme uygulamaları üzerine PDMA araştırması: trendleri güncelleme ve en iyi uygulamaları kıyaslama. Ürün yenilik yönetimi dergisi, 14 (6), 429-458.
  • Povey, B. (1997). Kıyaslama: Sürekli iyileştirme için bir araç. John Wiley and Sons.
    • Share:

    Leave Your Comment