
Kirpi Konsepti Jim Collins Nedir?
- 30 December 2020
- 552 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Jim Collins tarafından yazılan Kirpi Konsepti kavramını pratik bir şekilde anlatmaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.
Kirpi Kavramı Nedir?
Amerikalı iş danışmanı Jim Collins’in Kirpi Konsepti, bir şirketin veya kişinin iş hayatında nasıl başarılı olabileceğini gösteriyor. Başarı şansını artıran sadeliğin gücü ile ilgili. Collins, 2001 tarihli ‘İyiden Mükemmele’ adlı kitabında, çok uluslu şirketler gibi büyük kuruluşlar ile Kirpi Kavramı arasındaki benzerlikleri anlatıyor. İş hayatında başarılı olmak, birbiriyle bağlantılı birçok parçadan oluşan karmaşık bir bütün olsa da, Collins özünün, her seferinde tek bir şeye odaklanma ve konsantre olma sağlam ilkesinde yattığını savunuyor. Bu durum şirketlerin rakiplerini yenmelerini ve başarılı bir iş haline gelmek için büyümelerini sağlar. Collins’e göre, bir organizasyon içinde Kirpi Konseptine ince ayar yapmak ortalama dört yıl sürüyor.
Klasik hikaye
Kirpi Kavramı, kirpi ve tilki hakkındaki eski bir Yunan benzetmesine dayanmaktadır. Tilki aynı anda birçok şey yapabilir; çevresinin farkındadır, kurnazdır, uzaktan değerlendirebilir ve avı olan kirpi yakalamak için farklı stratejiler geliştirir. Her zaman tilkinin engellenmesiyle, burnu kirpi dikenleriyle dolu olarak geri çekilmek zorunda kalmasıyla biter. Kirpi yalnızca bir şeyi yapabilir ve mükemmel bir şekilde yapar; kıvrılıp bir top haline gelip dikenlerini kaldırarak kendini savunur. Collins benzetmeyi şirketlere uygular. Büyük şirketleri kuran ve onları başarılı kılan insanlar kirpi ile kıyaslanabilir. Tek bir şeye odaklanırlar. Aynı anda birden fazla şeye odaklanan şirketler, tilkilerdir. Başarı şanslarını zayıflatacak şekilde odaklanmayı kaybedebilirler. Kirpi, tilkilere kıyasla yavaş ve daha az akıllı olmalarına rağmen, çevrelerindeki dünyayı basitleştirebilir ve her şeyi kapsayan tek bir vizyona odaklanabilirler.
Kirpi Konseptindeki üç daire
Collins’e göre Kirpi Kavramı, her biri bir soruyla başlayan üç daireyi anlamaktan ibarettir. Dairelerin örtüştüğü alan Kirpi Konseptidir.
Çember 1: Neye tutkuyla bağlısınız?
Bu durum organizasyon içindeki herkesin tutkusunu anlamak ve ortaya çıkarmakla ilgilidir. Çalışanlar için gerçekten önemli olan nedir? En çok hevesli oldukları iş nedir? Şirket içinde onlara ilham veren nedir? Kuruluşun en çok özdeşleştirdiği temel değerleri nelerdir?
Çember 2: Dünyanın en iyisi ne olabilirsiniz?
Burada, organizasyonun yaptığı işte neden iyi olduğunu anlamakla ilgili. Neden organizasyon bazı şeyleri diğer organizasyonlardan daha iyi yapıyor? Vurgu ve odak, kuruluşun güçlü yönlerine olmalıdır. Bu sadece temel yetkinliklerle ilgili değil, aynı zamanda organizasyon içinde ulaşılamayan yetkinliklerle de ilgili. Zayıf yönlere sahip olmak kötü bir şey değil; bir kuruluşun belirli alanlarda daha düşük puan almasına izin verilir.
Çember 3: Ekonomik motorunuzu yönlendiren nedir?
Bir kuruluş, gelir ve kar elde etmek için kullanılan ekonomik motorunun ne olduğunun farkında olmalıdır. Ne ile para kazanıyorlar ve ekonomik ilerlemeye ne yol açıyor? Bu içgörü, şirketin uzun vadeli başarısı üzerinde neyin en büyük ve en kalıcı etkiye sahip olacağını açıklığa kavuşturacaktır.
Kirpi Kavramı ve Örtüşme
Şirketler tutkularını takip etmekten daha fazlasını yapmalıdır. Üç çemberden gelen soruları araştırdıktan sonra, organizasyon bunların nerede örtüştüğünü belirlemelidir. Bu örtüşme, Kirpi Konseptinin bulunabileceği yerdir; kuruluşun stratejisini destekleyen merkezi vizyon. Çevrelerden gelen soruları cevaplayarak organizasyon daha bilinçli hale gelir. Daha sonra bu öz farkındalığı (önemli) kararlar almak için bir referans noktası olarak kullanılabilecek basit bir kavrama çevirebilirler. Bu durum Kirpi Konseptinin bir hedef veya strateji olmadığı anlamına gelir; içgörü ile ilgilidir ve stratejik seçimler için yol gösterici bir ilke olabilir.
Kirpi Konseptine dayanarak, şirketlerin mevcut stratejilerini gözden geçirmeleri ve işlerin farklı şekilde yapılıp yapılamayacağını kendilerine sormaları faydalı olabilir. Bir stratejiyi gözden geçirmek için, yönetim ekibini dahil etmek iyi bir fikirdir. Kirpi İlkesinin ne anlama geldiği ve kuruluşun stratejisini gerçek tutkusu, yetenekleri ve ekonomik fırsatlarına dayandırmasının neden önemli olduğu onlara anlatılmalıdır. Kirpi Kavramını belirledikten sonra, kuruluşlar alternatif stratejiler bulmaya çalışmak yerine en iyi oldukları şeye odaklanarak gelişebilirler.
Ne düşünüyorsunuz?
Jim Collins’in yazdığı Hedgehog Concept/Hedgehog Principle ile ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Stratejik seçimler yapmak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın