Kepner Tregoe Yöntemi Nedir?
- 1 January 2021
- 471 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Charles Kepner ve Benjamin Tregoe tarafından geliştirilen, KT yöntemi olarak da bilinen Kepner Tregoe Yöntemi’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.
Kepner Tregoe Yöntemi nedir?
Herhangi bir organizasyonda sorunlar ortaya çıkar. Genellikle sorunları çözmek için zaman baskısı vardır ve bu sorunları çözmenin doğru yolunun ne olduğu tartışmalıdır. Kepner Tregoe yöntemi (KT yöntemi), “problem” in “karar” la bağlantısının kesildiği bir problem analizi modelidir. Bu problem çözme yönteminin İngilizce eşanlamlısı Problem Çözme ve Karar Verme’dir (PSDM).
Geleneksel düşünme modeli
Kurucular Charles Kepner ve Benjamin Tregoe, 1960’larda insanların sorun giderme becerilerini araştırıp belirledikleri akılcı bir çalışma yöntemi geliştirdiler. Yüzyıllar boyunca insanlık karmaşıklıkla baş etmeyi ve bunu (doğrudan) tahmin etmeyi öğrendi. Sonuç olarak geleneksel düşünce modeli insan doğasının bir parçası haline geldi.
İnsanlar sorunları çözerken aşağıdaki dört sorunun cevabını ararlar:
Akılcı süreçler
Bu geleneksel kalıbı kırmak için Charles Kepner ve Benjamin Tregoe dört temel sorunun yansıtıldığı dört rasyonel süreç geliştirdiler:
Durum analizi
Bu durum sorunlu durumu (ne olduğunu) netleştirir.
Problem analizi
Burada sorunun asıl nedeni ve neden ile sonuç arasındaki ilişki aranır (neden oldu).
Karar analizi
Karar verme kriterlerine dayalı olarak, olası sorun çözümlerine ulaşmak için seçimler yapılır (nasıl hareket etmeliyiz).
Potansiyel Problem analizi
Burada gelecekteki olası sorunlar tahmin edilir ve önleyici eylemler geliştirilir (sonuç ne olur).
Ayrım
Kepner Tregoe Metodu’na göre, farklı görevler farklı problemler içerir ve bu da farklı yaklaşımlar gerektirir. Bir durum analizi, tüm bu süreçlerdeki ayrımları netleştirecek ve sonuç olarak uygun çözümlerin aranması mümkün olacaktır. Bu durum analizi, çeşitli görevlerin gerekliliği, önceliği ve aciliyeti hakkında bir fikir verir. Hangi görevlerin önceliklendirileceği netleştiğinde (eylem listesi) olası sorunlar için hazırlıklar yapılabilir. Önceden iyi bir problem analizi kullanarak, gelecekteki sorunları önlemek veya acil durumlarda hasarı sınırlandırmak için bir süreç oluşturulacaktır.
Sebep olmak
Kepner Tregoe Metodu’nun güçlü yönleri burada bitmiyor. Kepner Tregoe Metodu, problemlerin “ne, nerede, ne zaman ve ne kadar büyük” gibi terimlerle belirtilmesinin yanı sıra problemin nedeni olamayacak her şeye odaklanır. Bu yüzden belirli nedenler hariç tutulmuştur. “Bu” ve “bu değil” analizine dayalı olarak, olası nedenlere ilişkin net bir genel bakış oluşturulabilir ve bu, sorun giderme sürecini tutarlı hale getirir.
Verimli
Kepner Tregoe Yöntemi, verimli bir sorun giderme süreci uygular. Araştırma yoluyla Charles Kepner ve Benjamin Tregoe, bir problemin kayıt altına alınmasının tek tip bir süreç olmadığını keşfettiler. Mevcut bilgilere rağmen, insanlar genellikle bilgileri kötü işler, yanlış yorumlar veya önemli konuları gözden kaçırırlar.
Ek olarak Charles Kepner ve Benjamin Tregoe, başarılı ve daha az başarılı sorun giderme arasındaki tutarsızlıkları inceledi. Önceden belirlenmiş mantıksal bir yöntemin, bir sorunun nedenlerini aramayı kolaylaştırdığını keşfettiler. “Sorun gidermede en iyi uygulamalar” da, Kepner Tregoe Metodu’nun temelini oluşturan bu metodolojiyi açıklarlar.
Etkili
Kepner Tregoe Yöntemi evrenseldir ve birçok kuruluşta sorunları izlemek ve olası nedenleri belirlemek için bugün hala kullanılmaktadır. Kepner Tregoe Metodu, problemlerin açıklamasına yol açmasının yanı sıra, bir organizasyon içinde karşılıklı anlayışın geliştirilmesine de yardımcı olur. Ayrıca müşteri ve tedarikçiler, üretim kalitesi, müşteri hizmetleri ve bakım ve onarımlarla ilgili her şeyle net iletişimin geliştirilmesine de yardımcı olur.
Ne düşünüyorsunuz?
Kepner Tregoe Yöntemi günümüzün modern organizasyonlarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir Kepner Tregoe Metodu için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın