Kendinden Yönlendirilmiş Arama Nedir?
- 31 December 2020
- 314 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, John Holland’ın Kendi Kendine Yönlendirilmiş Arama’nın (SDS) pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü insan kaynakları yönetimi aracı hakkında temel bir anlayışa sahip olacaksınız.
John Holland’ın Kendi Kendine Yönlendirmeli Arama (SDS) nedir?
John Holland’ın Kendi Kendini Yöneten Arama (SDS), kullanıcıyı çeşitli pozisyonlardaki kişisel hırs, beceriler, aktiviteler ve ilgi alanlarıyla ilgili sorular hakkında düşünmeye teşvik eden bir kariyer ve ilgi alanı testidir. Kendi Kendine Yönelik Arama (SDS), çalışma ortamlarının ve bireylerin altı kategoriye ayrıldığı Amerikalı psikolog John Holland’ın teorisine dayanmaktadır. Kategoriler gerçekçi, araştırmacı, sanatsal, sosyal, girişimci ve gelenekseldir. Bu türler, RIASEC kısaltması ile kısaltılmıştır.
Sanatsal kişilikler genellikle yaratıcı pozisyonlarda iyi performans gösterirken, realistler araç ve makinelerin kullanıldığı bir çalışma ortamında daha iyi gelişir. Gelenekselliğe odaklanan kişilikler, finans sektörü gibi daha çok ayrıntı odaklı kariyer ararlar. Sosyal kişilik tipleri daha çok başkalarıyla etkileşimi içeren pozisyonlar ararlar. Girişimci kişilikler, liderlik edip satış yapabilecekleri bir kariyer ararlar.
Kendi Kendine Yönelik Arama (SDS) yöntemi, kariyer ilgi alanlarını keşfetmek için en sık kullanılan yöntemdir. Liseler veya üniversiteler gibi birçok eğitim kurumu öğrencilerinin sınava girmesini sağlar ama test çalışan yetişkinler için de kullanılabilir. SDS’nin kullanımı kolaydır ve genellikle 35 ila 45 dakika içinde tamamlanır. Test nispeten ucuzdur ve sonuçlar online olarak pdf formatında gönderilir.
John Holland’ın Altıgeni
John Holland, farklı kişilik türleri ile uygun çalışma ortamı arasındaki ilişkiyi gösteren altı köşeli bir model geliştirdi. Altıgende birbirinden uzakta yatan kişilik tipleri birbirinden güçlü bir şekilde farklı görünüyor ve birbirine yakın olan kişilik tipleri daha fazla özelliği paylaşıyor. Bu kişilikler bazı özellikleri paylaşsalar bile, birbirine zıt kişilikler karşılaştırıldığında bu en nettir. Aynı ilke çalışma ortamlarını karşılaştırırken de geçerlidir.
Kendi Kendine Yönelik Arama: RIASEC türleri
John Holland araştırmasına dayanarak altı kişilik tipi belirledi. Bunlar aşağıda açıklanmıştır. Her tür için, uygun kariyer örnekleri ve bu kariyerlerdeki bir pozisyon için hangi diğer türlerle kesişmeleri gerektiği konusunda örnekler sunulmaktadır.
Gerçekçi (yapanlar)
Yapanlar, nesnelerle çalışmayı ve fikirleri hayata geçirmeyi seven kişilerdir. Genellikle iddialı bir yatkınlıkları vardır, rekabetçidirler ve yüksek düzeyde motor koordinasyon, beceri veya güç gerektiren faaliyetlerle ilgilenirler.
Yapıcıların problem çözme becerileri iyidir ve bir problem hakkında konuşmak veya düşünmek yerine bu problemin üstesinden gelirler. Bunu yaparken, soyut teoriler veya fikirlerden ziyade somut bir yaklaşımı tercih ederler.
- Cerrah (+ araştırmacı ve sosyal özellikleri)
- İtfaiyeci veya kadın (+ sosyal ve girişimci özellikleri)
- Mühendis (+ araştırmacı ve konvansiyonel özellikler)
- Diş hekimi (+ araştırmacı ve sosyal özellikleri)
- Mimar (+ sanatsal ve girişimciliğin özellikleri)
Araştırmacı (düşünürler)
John Holland’ın Kendi Kendine Yönelik Arama’nın (SDS) arkasındaki teorideki ikinci kişilik grubu düşünürlerdir. Bu insanlar verilerle çalışmayı ve düşünmeyi ve gözlemlemeyi severler. Ortalama olarak, bu grup matematik ve bilimlerde güçlü becerilere sahip birçok kişiyi ve liderlik niteliklerine sahip birkaç kişiyi içerir. Düşünenlerin analitik bir eğilimi vardır ve dikkatli, meraklı ve bağımsızdırlar.
- Doktor (+ sosyal özellikler)
- Avukat (+ girişimci ve sosyal özellikleri)
- Psikolog (+ sosyal ve sanatsal özellikler)
- İnternet geliştiricisi (+ geleneksel, gerçekçi ve sanatsal özellikleri)
- Marangoz (+ geleneksel ve gerçekçinin özellikleri)
Sanatsal (yaratıcılar)
Bu grup insan fikir geliştirmeyi sever ve yaratıcı, açık, yaratıcı ve özgündür. Yaratıcılar diğerlerinden daha duygusaldır ve karmaşık, yaratıcı, etkileyici ve idealist olarak tanımlanırlar. Genel olarak bu tür besteci, müzisyen veya yazar gibi işleri sever.
- Gazeteci (+ girişimciliğin özellikleri)
- Girişimci (+ sosyal ve girişimci özellikleri)
- Grafik tasarımcı (+ girişimci ve gerçekçiliğin özellikleri)
- Halkla ilişkiler (+ girişimciliğin özellikleri)
- Öğretmen (+ sosyal özellikler)
Sosyal (yardımcılar)
John Holland’ın Kendi Kendine Yönelik Arama’nın (SDS) arkasındaki teorideki dördüncü kişilik grubu, diğer insanlarla çalışmayı seven ve başkalarına yardım ederek veya öğreterek enerji kazanan kişilerdir. Yardımcılar yakın ilişki içinde oldukları insanlara ilgi duyarlar ve entelektüel ya da fiziksel olarak üstünlük sağlamaya daha az meyillidirler. Bu tür bir kişilik, eğitim, din, psikolog veya mesleki terapistte pozisyonlara sahiptir.
Yardımcıların özellikleri arasında arkadaş canlısı, cömert, sorumlu, anlayışlı ve sıcak yer alır.
- Girişimci (+ girişimci ve sanatsal özellikleri)
- Avukat (+ araştırmacı ve girişimci özellikleri)
- Diplomat (+ girişimci ve sanatsal özellikleri)
- Müşteri hizmetleri (+ geleneksel ve girişimciliğin özellikleri)
- Eğitmen (+ sanatsal ve geleneksel özellikler)
- Veteriner (+ araştırmacı ve gerçekçi özellikleri)
Girişimci (baştan çıkaranlar)
Baştan çıkarıcılar, insanlarla ve verilerle çalışmak isteyen kişiliklerdir. Baştan çıkarıcılar genellikle iyi konuşmacılardır ve başkalarını ikna etmek veya onlara liderlik etmek için bu becerileri nasıl uygulayacaklarını bilirler. İtibar, para, statü ve güce değer verirler. Baştan çıkarıcıların iyi liderlik özellikleri vardır ama genellikle bilimsel yeteneklerden yoksundurlar. Bu türü tanımlamanın özellikleri maceracı, hırslı, dürtüsel, kendinden emin ve iyimserdir.
- Mimar (+ araştırmacı ve konvansiyonel özellikler)
- İş adamı (+ sosyal ve gelenekselin özellikleri)
- Girişimci (+ sosyal ve sanatsal nitelikler)
- İK yöneticisi (+ geleneksel ve sosyal özellikler)
- Gazeteci (+ sanatsal nitelikler)
Geleneksel (düzenleyiciler)
Kendi Kendine Yönelik Arama’nın (SDS) arkasındaki teoriden gelen bu kişilik tipi, veriler, düzenlemeler, kurallar ve prosedürlerle çalışmayı seven kişilerle ilgilidir. Organizatörler yapıyı ve düzeni severler, hem işte hem de özel hayatlarında yapılandırılmamış ve belirsiz durumlarda gergin olurlar. Organizatörler ayrıca itibara, güce ve statüye değer verir.
Organizatörlerin genellikle güçlü matematiksel yetenekleri vardır ama sanatsal becerilerden yoksundurlar. Organizatörlerin özellikleri; kesinlik, verimlilik, itaatkar, pratik ve düzenlidir.
- Muhasebeci (+ girişimciliğin özellikleri)
- Carpenter (+ gerçekçi ve araştırmacının özellikleri)
- Mühendis (+ araştırmacı ve gerçekçi özellikleri)
- Matematik öğretmeni (+ sosyal özellikler)
- Eczacı (+ sosyal ve araştırmacının özellikleri)
- İnternet geliştiricisi (+ sanatsal, gerçekçi ve araştırmacı özellikleri)
Kendi Kendine Yönelik Arama (SDS) kimin içindir?
Çoğu zaman insanlar yaptıkları işte kendi çıkarlarını gözetmezler. Zamanla bu durum iş hayatında motivasyon kaybına ve mutsuzluğa neden olabilir. Kendi Kendine Yönelik Arama (SDS), herkese kendi ilgi alanlarını keşfetme, bunları çalışma ortamlarına bağlama ve bu şekilde mükemmel çalışma ortamını seçme fırsatı sunar.
Öğrenci
Öğrencilerin genç yaşta kariyerleri hakkında bir seçim yapmaları beklenmektedir. Fakat öğrenciler özellikle bu süre zarfında gelişirler ve daha sonra belli bir alanla gerçekten ilgilenmediklerini fark edebilirler. Bu yüzden lise öğrencilerinin bu sınava girmeleri, daha sonra doğru eğitimi seçmek için önemlidir, böylece öğrencilerin kişilik tipleriyle uyumlu bir çalışma ortamında çalışmaya başlaması için iyi bir şans vardır.
Emekliler
Yaşlılar ve emekliler, hayatlarının büyük bir bölümünde çalıştıktan sonra, daha sonraki bir yaşta yeni veya görmezden gelinen ilgi alanları keşfederler. Bu grubun bir kısmı çalışmayı tamamen bırakmak istemiyor veya gönüllü çalışma gibi başka faaliyetler yapmak istiyor. Onlar için Kendi Kendine Yönelik Arama (SDS), yeni ilgi alanları keşfetmenin iyi bir yoludur.
Çalışan profesyoneller
Bazı insanlar değişimi diğerlerinden daha çok sever. Bazen bir kariyer değişikliği isteğe bağlıdır ve bazen başka seçenek yoktur. Çalışan bir profesyonel, yaptığı şeyin kendi çıkarlarıyla örtüşmediğini keşfedebilir. Cesaret gerektirir ama kendi çıkarları ile daha fazla kesişen bir pozisyona kariyer değişikliği olumlu sonuçlar verecektir.
Gaziler
Sivil hayata geçiş, birçok asker için bir meydan okumadır. Askerler genellikle uzun süredir sosyal topluma katılmadılar ve tabiri caizse yeniden ayaklarını bulmaları gerekiyor. Kendi ilgi alanlarıyla ilgili bilgiler konusunda kendilerine neyin uygun olduğunu bilmeyen öğrencilerle aynı konumdadırlar. Dolayısıyla bu test, gazilere ve topluma yeniden giren diğer kişilere ilgi alanlarını belirlemek ve buna göre uygun bir iş bulmak için bir çerçeve sunar.
John Holland’ın Kendi Kendine Yönelik Aramanın (SDS) Faydaları
John Holland’ın ilgi alanı testinin kullanılması, diğer ilgi ve kariyer testlerine göre birçok fayda sağlar.
- Test bağımsız olarak yapılabilir
- Test bağımsız olarak değerlendirilebilir
- Test bağımsız olarak yorumlanır
- Bireysel özet (tavsiye), 1.400’den fazla farklı kariyer ağına bağlıdır
- Online kariyer veritabanı sürekli güncellenir
Ne düşünüyorsunuz?
John Holland’ın Kendinden Yönetimli Arama (SDS) açıklaması tanıdık geliyor mu? Hangi kişilik tipinin kişiliğinize uyduğunu biliyor musunuz? Ve altıgene göre doğru kariyerde misiniz? Bu testi ve bilgiyi başkalarına tavsiye eder misiniz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın