Karl Albrecht’ten 4 Stres Türü Nedir?
- 9 January 2021
- 261 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Karl Albrecht tarafından yazılan 4 Stres Tipini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü stres yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.
Albrecht’in 4 Stres Tipi Nedir?
Herkes zaman zaman stresten muzdariptir ve herkes bunu kendine göre yaşar. En yaygın stres durumları, yönetim danışmanı Karl Albrecht tarafından 1979 tarihli Stress and the Manager kitabında anlatılmıştır. İçinde, stres azaltma uzmanı Dört Tür Stresi tartışıyor. Albrecht’e göre, stresin üstesinden gelmenin ilk adımı stresi anlamaktır. Bu durum yöneticinin daha verimli çalışmasını, daha iyi ilişkiler kurmasını ve daha sağlıklı yaşamasını sağlar. Temel, aşağıdaki 4 Stres Türünden gelir:
1. Zaman stresi
Zaman stresi, modern, hızlı ve zorlu bir çalışma ortamında en bilinen stres şeklidir. Çoğu zaman, projelerin son tarihleri vardır ve görevlerin kararlaştırılan bir süre içinde tamamlanması gerekir. Bu olmazsa, strese neden olur.
Zaman stresi söz konusu olduğunda, insanlar zaman yetersizliğinden endişe duyarlar. Zaman içinde hapsolmuş hissedecekler ve bu da onları mutsuz edecek. Özellikle yöneticiler bundan kendilerinin sorumlu olduğunu düşünüyor. Görevi zamanında bitirmeye çalışmak veya son teslim tarihini yapmak için acele etmek, görevler aceleye getirildiği için nihai kalite üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Bazen, son teslim tarihini yapmak için ek kaynaklar gereklidir. Bunların hepsi zaman stresine neden olabilir ve bu yüzden stresi azaltmak için iyi bir zaman yönetimi önemlidir.
Zaman stresini yönetmek
Zaman stresi, günümüzde en yaygın stres türlerinden biridir. Bu yüzden bu tür stresten nasıl kurtulacağınızı öğrenmek hayati derecede önemlidir. Albrecht, uygun zaman yönetimini amaçlayan, bunu başarmak için bir dizi yararlı aracı açıklar.
- Yalnızca görevleri değil, aynı zamanda her görev için gereken zamanı da listeleyen Yapılacaklar Listelerini kullanın. En önemli şeyler, bir eylem planına götüren listenin en üstüne yerleştirilir. Sözde Pomodoro Tekniği bu konuda yardımcı olabilir.
- Önceliklere odaklanın. Acil görevlerin genel hedefler üzerinde çok az etkisi varsa veya hiç etkisi yoksa, diğer görevlerden önce gelmemelidir. Bir günlük çalışma size enerji ve anlam duygusu vermelidir. Sizi tükenmiş hissettirmemelidir.
- Önemli görevlere odaklanın; hedeflere ulaşmanıza yardımcı olan ve sizin için önemli olan. Bu durum başkaları tarafından da yapılabilecek görevleri ortadan kaldırır. Sözde Eisenhower Matrisi, görevlerin aciliyetini ve önemini değerlendirmek ve ardından bunları önceliklendirmek için yararlı bir araçtır.
- Aktif çalışma saatlerini kullanın. Biri sabah insanıysa, o saatlerde daha üretken olacaktır. O zaman bu saatleri daha zor görevlere veya çok zaman alan görevlere odaklanmak için harcamak akıllıca olacaktır.
- İddialı olmak; Başkalarına kibar bir şekilde ‘hayır’ deyin, nedenini açıklayın, mümkünse farklı bir çözüm düşünmelerine yardımcı olmaya çalışın. Birinin talebini reddettiğiniz için suçluluk hissetmeden kendi takviminize ve kendi görevlerinize konsantre olun.
2. Beklenti stresi
İnsanlar genellikle, hala olması gereken olaylar nedeniyle stres yaşarlar. Bu beklenti stresine gelecekteki stres de denir. Sebepleri, gelecekteki olaylar hakkındaki belirsizliği ve/veya bir kişinin kişisel sorumlulukları hakkında hissettiği belirsizliği içerir.
Bu stres çok sinir bozucu olabilir, çünkü çoğunlukla bu konuda henüz hiçbir şey yapılamaz ve insanlar üzerinde kontrol sahibi olamazlar. Bazen bu stres, sunum yapmak gibi belirli bir olayla ilgili olabilir. Buna belirsiz bir his eşlik edebilir: ‘Ya bir şeyler ters giderse?’
Beklenti stresi yönetmek
Buna karşı koymak için Albrecht, aşağıdaki temel mekanizmalar hakkında yazıyor:
- Tüm olası sonuçları içeren bir acil durum planı yapın. Bu şekilde başarısızlık korkunuzun üstesinden gelmeyi öğrenebilirsiniz. Neyin yanlış gidebileceğini ve bunun nasıl bir etkisi olabileceğini analiz edin. Olası başarısızlıkları önceden düşünerek kaygı azalır ve birisi olay üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunu hisseder.
- Durumun iyi bir sonucu olması durumunda ne olacağını hayal ederek olumlu görselleştirme tekniklerini kullanın. Araştırmalar göstermiştir ki, temel nörolojik düzeyde düşünceler, birisinin sık sık deneyimlediği bir durum ile gerçekte olan durum arasında her zaman ayrım yapamaz. Nasıl gideceğini hayal etmek, beynin bunu gerçekten böyle deneyimlemesi için bir tetikleyici olacaktır.
- Meditasyon gibi diğer teknikleri kullanın. Bu durum gerçekte ne olacağına odaklanmaya ve konsantre olmaya yardımcı olur. Endişelenmenizi önlemeye yardımcı olur.
- Beklenti stresi, güven eksikliğinden de kaynaklanabilir. Kişisel korkuları doğrudan ele aldığınızda, stres azalacaktır. Bunu yapmanın bir yolu, örneğin, hangi zor soruların sorulacağını önceden düşünmek ve bir cevabın hazır olmasını sağlamaktır. İyi başlangıç yarı yarıya bitmiştir, genellikle.
3. Durumsal stres
İnsanlar üzerinde kontrol sahibi olmadığınız gergin durumlarda durumsal stres yaşarlar. Bu durum örneğin acil durumlarda, büyük hatalar yaparken veya çatışma durumlarında olabilir. Bu stres, güçsüzlük hissi ve destek eksikliği ile sonuçlanır. Kolay bir çözüm yok gibi.
Durumsal stresi yönetmek
Diğer stres biçimleriyle karşılaştırıldığında, insanlar bu tür için en az hazırlıklıdır. Bu yüzden kendi duygularınız üzerinde tam kontrol sahibi olmak, başkalarıyla iyi iletişim kurmak ve doğru çözümleri bulmak önemlidir. Aşağıdaki ipuçları da yardımcı olabilir:
- Kendinin daha fazla farkında olmak; durumsal stres, tamamen beklenmedik bir durumda aniden olur. Kendinin farkında bir şekilde davranarak, baskı altındayken otomatik fiziksel ve duygusal sinyalleri tanıyabilirsin.
- Çatışma yönetimi hakkında bilgi edinmek; çatışmalar durumsal stresin önemli bir nedenidir Etkili çözümler sunarken, böyle bir durumla başa çıkmak için iyi hazırlanmış olacaksınız.
- Stresin fiziksel ve duygusal belirtilerini tanımayı öğrenin. Her insan durumsal strese farklı tepki verir. Bu yüzden bunun farkında olmak ve doğru şekilde yanıt vermek çok önemlidir. Birinin çabuk sinirlenip çığlık atmaya doğal bir eğilimi varsa, bu duyguyu kontrol etmeyi öğrenmek ve basitçe 10’a kadar saymak akıllıca olacaktır.
4. Stresle yüzleşmek
Bu stres, başkalarıyla etkileşimle ilgilidir ve aynı zamanda stresle karşılaşma olarak da adlandırılabilir. Bu karşılaşma stresi, bir kişi belirli bir kişi veya grupla etkileşim konusunda endişelendiğinde yaşanır. Örneğin, baskın bir kişiliğe sahip bir patronla karşılaşma kaygısı.
Bu stres, bir kişinin işi çok fazla kişisel etkileşim içerdiğinde de ortaya çıkabilir. Örnekler doktorlar, hesap yöneticileri veya sosyal hizmet uzmanları olabilir. Sürekli farklı insanlarla uğraştıkları için her zaman tetikte olmaları gerekir. Toplantılar böyle rutin hale geldiğinde, birisi aşırı yük yaşayabilir, bu da onu karşılaşmadan önce bile yorgun ve stresli hale getirir. Karşılaşma stresi, önceden kestirilemeyen, memnuniyetsiz veya dostça olmayan müşteriler, hastalar veya meslektaşlarla düzenli olarak iletişim kurarken de ortaya çıkabilir.
Karşılaşma stresini yönetmek
Güçlü kişilerarası beceriler geliştirmek, bu tür stresin üstesinden gelmenin anahtarıdır. Güçlü duygusal zeka, müşterilerin ve/veya iş arkadaşlarının istek ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya yardımcı olur. Ek olarak aşağıdaki ipuçları geçerlidir:
- Sosyal beceriler üzerinde çalışın; bu, farklı insan türleriyle daha iyi başa çıkmanızı sağlar.
- Duygusal zekayı artırın; bu sizin ve başkalarının duygularını, isteklerini ve ihtiyaçlarını tanımanızı sağlar. Bu durum başkalarıyla etkileşimi kolaylaştırır ve güçlü ilişkiler kurmak için bir temel sunar.
- Kendi sınırlarınızı tanıyın; Müşteriler, hastalar veya meslektaşlarınızla yapabileceğiniz maksimum konuşma sayısını bildiğinizde, karşılaşma stresini daha iyi yönetebileceksiniz. Her insanın stresle karşılaşmanın farklı biçimleri ve semptomları vardır; ortak özellik geri çekiliyor. Aralarda molalar vererek, yürüyüş yaparak veya meditasyon egzersizi yaparak kendinizi stresle karşılaşmaktan koruyabilirsiniz.
Sonuç
Albrecht, 4 Stres Türünü de anlamanın ve mümkünse ortadan kaldırmanın en iyisi olduğunu belirtiyor. Yine de işyeri stresinin başka birçok kaynağı olduğunu yazıyor. Ne yazık ki stresten tamamen kaçınılamaz. Erken tanıyarak ve tanımlayarak, ele alınabilir ve etkisiz hale getirilebilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Kişisel veya profesyonel yaşamınızda 4 Stres Tipi’ni fark ediyor musunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Nasıl stres ile başa çıkıyorsunuz?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın