Advanced
Search
  1. Home
  2. Karizmatik Liderlik Nedir?

Karizmatik Liderlik Nedir?

  • 20 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 275 Views
  • 0 Comments

Bu makale Karizmatik Liderlik kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.

Karizmatik Liderlik nedir?

Karizmatik Liderlik, kişisel ikna ile ilgilidir ve liderin cazibesine ve inancına dayanır.

Alman sosyolog ve Bürokratik Teori’nin kurucusu Max Weber, bu terimi 1958’de Üç Tür Meşru Kural adlı makalesinde tanıttı.

Karizmatik Liderlik, liderin kişisel niteliklerine ve her ikisi arasında duygusal bir bağ içeren takipçileri tarafından tanınmasına dayanır.

Max Weber, karizmayı doğaüstü ve istisnai güçlerin sahip olduğu görünen bireyin bir özelliği olarak gördü.

İnandırıcılık

Karizmatik liderler inançları tarafından yönlendirilir ve çalışma alanlarında olağanüstü adanmışlık ve uzmanlık gösterirler.

Net bir vizyona sahipler ve geniş bir izleyici kitlesine ilham verebiliyorlar.

Karizmatik Liderlik, liderin kişiliğidir veya ona bağlıdır.

Bu bireyler aynı zamanda etkili konuşmacılardır ve kararlı bir kişiliğe sahiptirler. Çalışanlarını daha yüksek bir seviyeye çıkarabilir ve onları olumlu değişiklikler yapmaya teşvik edebilirler.

Dahası, meslektaşları ile duygusal ve empatik bir düzeyde iletişim kurabilirler. Hiyerarşinin önemli bir rol oynadığı organizasyonlarda, çalışanlar üst yönetim tarafından belirlenen kural ve prosedürleri takip edeceklerdir. Bu durum bürokratik bir organizasyonda, onları motive eden ve teşvik eden karizmatik bir liderin yardımıyla başarılabilir.

Misyon ve vizyonun merkezi olduğu organizasyonlarda karizmatik bir lider, çalışanlara ilham vererek ve onları cesaretlendirerek onlarla güçlü ve duygusal bir bağ kurmaya daha çok odaklanacaktır.

Takipçiler

Karizmatik liderlerin mutlaka en iyi liderler olması gerekmez.

İnsanlar, şahsen hayran oldukları kişileri takip etme eğilimindedir. Karizmatik bir lider, herhangi bir güç veya otorite biçiminden ziyade kişiliği ve cazibesi aracılığıyla takipçileri toplayacaktır. Doğal olarak ve zorlamadan karşımıza çıkıyor. Karizmatik Liderlik ile bir liderin kişisel vizyonu, izleyicileri üzerinde bol miktarda etkiye sahiptir ve onların duygularına hitap eder.

Karizmatik liderler köken olarak otoriterdir ama günümüzün karizmatik liderinin elinde daha fazlası var:

  • Anlaşılır bir şekilde iletilen net bir vizyon
  • Kişilerarası davranış; her zaman başkalarıyla iletişim kurar, empatik ve duygusal olarak odaklanır
  • Beraberlik hissi yaratır
  • Kendinden emin görünüm
  • Dikkat ve güven

    Karizmatik bir lider, her bireye eşit miktarda ilgi gösterebilir.

    Çevresini inceler ve her şeyi iyi emer. O anki ruh haline ve atmosfere duyarlıdır, sözlerini ve eylemlerini iyileştirir ve duruma uyum sağlar. Karizmatik liderler, takipçilerine de büyük saygı ve güven gösterirler. Çok ikna edicidirler ve hem sözlü olmayan iletişimi (beden dili) hem de sözlü iletişimi (sözcük seçimi ve dili) etkili bir şekilde kullanırlar. Bunun için metafor ve sembolizmle hikaye anlatma tekniklerini kullanırlar.

    Duygusal düzeyde, bir gruba odaklanabilir, onlara güven sağlayabilir ve çıtayı yükseltebilirler. Karizmatik bir lider, grubun kimliğine odaklanır. Karizmatik Liderliğin genellikle dönüşümcü liderlikle aynı çizgide olduğu düşünülmektedir. Fakat Karizmatik Liderlik bir değişim yaratmayı amaçlamaz, çalışanların şevkine ve motivasyonuna odaklanır.

    Karizmatik Liderlik öğrenilebilir mi?

    Karizmatik Liderlik, gerçek bir liderlik tarzının yerini tutmaz.

    Bu durum liderin daha güçlü durmasına yardımcı olabilecek iyi bir kişisel gelişim yoludur. Bir yandan Karizmatik Liderlik doğuştan gelir. Fakat örneğin kişisel bir koçun yardımıyla, temel beceriler aslında öğrenilebilir. Aşağıdaki adımlar Karizmatik Liderliğe giden yolu özetlemektedir:

    1. Güvenlik

    Karizmatik bir lider olmak istediğinizden emin olmalısınız. Güvensizlikle başa çıkmak amacıyla değil, organizasyonel planlarınızı düzgün bir şekilde iletebilmek ve çalışanlara odaklanabilmek için. Çalışanlara hitap etmek, onlara ilham vermek ve onları önemli konularda bilgilendirmek için ‘sözlü yönetim’ ile pratik yapın ve iş akışını düzenli olarak ayarlayın.

    2. Kişisel değerler

    Kişisel değerlerinizin neler olduğunu ve sizi hangi faktörlerin motive ettiğini düşünün. Sonuç olarak başkalarını motive etmek ve teşvik etmek daha kolay hale gelir. Kendi bakış açınızın ve kuruluşun bakış açısının arkasında durun, böylece bunlar başkalarına uygun şekilde iletilebilir.

    3. Görünüm

    Etkili karizmatik liderler görünüşlerinin farkındadır ve kendilerini rahat hissederler. Karizma, fiziksel olarak ifade edilen bir şeydir. Görünüşünüzün ve çevrenizdeki etkisinin farkında olun.

    4. Hazırlık

    İyi hazırlık savaşın yarısıdır. Bu kesinlikle sunum yapmak için geçerlidir. Karizmatik bir lider, büyük bir güvenle ve asgari çabayla bir dinleyiciye konuşuyor gibi görünebilir. Fakat çoğu durumda, önceden yeterli hazırlık yapıldı. Doğru kelime seçimi, zamanlama, ne zaman duraklatılacağı, kalabalığı gözlemleme, tonlama ve ses kullanımı gelir.

    5. Pratik yapın

    Karizmatik nitelikler hem somut (örneğin topluluk önünde konuşma) hem de somut olmayan unsurlar (örneğin görünüm) içerir. Bir koçla pratik yaparak doğru tonlama, kelime seçimi ve güçlü bir mesajın nasıl aktarılacağı üzerinde çalışabilirsiniz.

    Karizmatik Liderlik Tuzakları

    Ancak Karizmatik Liderlik risksiz gelmez. Bu tür liderler genellikle kendilerine ve yeteneklerine o kadar çok inanırlar ki, sonunda hatasız olduklarına inanırlar. Bu şekilde potansiyel olarak takipçilerini uçuruma bile götürebilirler. Öz saygıları, çevrelerine karşı narsist ve tahammül edilemez davranışlara da yol açabilir.

    Aşağıda Karizmatik Liderliğin üç ek tuzağı vardır:

  • Liderler tünel vizyonu veya küstahlık geliştirebilir, böylece daha önce yaptıkları herhangi bir iyiliği geri alabilir.
  • Kuruluşlar, liderlerine artık kendi vizyonlarını koruyamayacak ve geliştiremeyecek kadar bağımlı hale gelebilir. Sonuç olarak herhangi bir lider ayrılırsa, şirket bir yön duygusundan mahrum kalır.
  • Karizmatik liderler, genellikle yasa dışı ve etik dışı olma sınırında olan bir şekilde, belirli bir şekilde davranmaya hakları olduğuna inanma eğilimindedir.
  • Karizmatik Liderlik örnekleri

    Karizmatik liderler, din, siyaset ve iş dünyası da dahil olmak üzere tarih boyunca toplumun her düzeyinde bulunabilir.

    Örneğin Martin Luther King, Barack Obama, Richard Branson, Nelson Mandela ve Steve Jobs’u ele alalım.

    Hepsinin ortak noktaları şu şekildedir: olağanüstü konuşmacılardır, mesajlarının arkasında dururlar ve takipçilerinin ne istediğini net bir şekilde anlarlar.

    Dahası, iç huzur, sabır, empati, şefkat yayarlar ve başkalarını motive edebilirler.

    Dünyanın karizmatik liderlere ihtiyacı var, yaşam kalitesi ve daha iyi bir dünya için savaşıyorlar.

    Karizmatik liderler, başkalarına karşı cesaret ve inanç gösterirler ve insan gruplarına, organizasyonlara, topluma ve yerleşik düzene karşı durmaya hazırdırlar.

    Bu onların ortak bir hedefe doğru katkıda bulunmalarını sağlar.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Karizmatik Liderlik günümüzün modern yönetim dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi ikna edici liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Conger, JA (1989). Karizmatik lider: Olağanüstü liderliğin gizeminin arkasında. Jossey-Bass.
  • Ev, RJ (1976). 1976 tarihli karizmatik liderlik teorisi. Toronto Üniversitesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi.
  • Weber, M. (1958). Üç tür meşru kural. Toplum ve Kurumlarda Berkeley Yayınları, 4 (1), 1-11.
    • Share:

    Leave Your Comment