Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Strateji
  3. Kaos Teorisi Nedir?
Kaos Teorisi
 Nedir?

Kaos Teorisi Nedir?

  • 26 January 2021
  • 260 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale Kaos Teorisi kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü stratejinin temellerini ve neden sonuç aracını anlayacaksınız.

Kaos Teorisi nedir?

Kaos teorisi, başlangıçta, hava durumu modelleri, eko sistemler ve su akışları gibi sistemlerin öngörülemezliğini tanımlayan bilimsel bir ilkedir. Bu sistemler rastgele kaotik davranışlar sergiliyor gibi görünseler de matematiksel formüllerle tanımlanabilirler ve insanların sandıkları kadar kaotik değildirler.

1960’larda meteorolog Edward Lorenz, Tokyo’da kanatlarını çırpan bir kelebeğin Chicago’daki hava durumu modellerini etkileyebileceğini iddia ettiği kelebek etkisini keşfetti. Kararsız kuvvetler, atmosferdeki küçük değişikliklerin başka yerlerde büyük bir etkiye sahip olmasına neden olur. İhmal edilebilir gibi görünen şeyler, tüm sistem üzerinde büyük etkilere yol açabilir.

Kaos nedir?

Matematikte kaos, görünen bir bozukluğun yine de tam olarak belirlendiği ve bir algoritmaya göre üretildiği anlamına gelir. İyi bilinen bir örnek, suyun sabit bir oranda damlamadığı damlayan bir su musluğudur. Damlaların zamanlaması tam olarak tahmin edilemez ancak musluktan saatte ne kadar su damladığını hesaplamak mümkündür. Sistemler kararlı bir durumdan ayrıldığında, düzen ve kaos arasında gidip gelirler. Bu durum her sistemin kaosa düşme potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir.

Rastgele değişim

Tüm form, en küçük parçalara bağlıdır. Organizasyonlarda bu yüzden en küçük parçaların dikkate alınması önemlidir. Karmaşık bir sistemin her parçası rastgele değişme potansiyeline sahiptir ve bu yüzden öngörülemez. Bu yüzden Kaos Teorisi organizasyonlara da uygulanabilir. Bir örgütün çevresi asla istikrarlı değildir. Bu yüzden kaos teorisi etkili liderliğe, yönlendirici bir vizyona, güçlü değerlere, örgütsel inançlara ve açık iletişime olan ihtiyacı gösterir.

Kaos Teorisi, bir karar verme süreci

Kaos Teorisi, örgütlerdeki karar alma süreçlerinin 1980’lerde değişmeye başlamasını sağlamıştır. Kendi kendini yetkilendiren takımlarda, atanmış bir yöneticinin her zaman etkili olmadığı ortaya çıktı. Aslında, sadakat duygusu ve eldeki görevleri omuzlama isteği olmasını sağlayan gayri resmi bir liderin ortaya çıkmasıdır. Grubun ihtiyaçları daha net ifade edilir ve (gayri resmi) lider ile ekip üyeleri arasındaki ilişki olağanüstü derecede iyidir, bu da organizasyonun yararınadır. (Gayri resmi) lider ile ekip üyeleri arasındaki ilişkinin de sürekli olarak değiştiği unutulmamalıdır.

Belirsiz ortam

1980’lerde, Tom Peters, özellikle yöneticiler için tasarlanmış bir Kaos Teorisi el kitabı yazdı. Şirketlerin, rekabetçi piyasalar ve dalgalanan küresel ekonomi dahil olmak üzere çevreden kaynaklanan belirsizliklerle nasıl başa çıkabileceklerini belirtiyor. Müşteri duyarlılığı, hızlı ilerleyen yenilik ve yatırım ve personelin konuşlandırılmasına yönelik tavsiyeleri. Kuruluşlar, sürekli değişen bir ortamla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelidir.

Hızlı ayar

Tom Peters, değişen küresel ekonomi ve teknolojinin açıkça görülebilen bir kaosun kanıtı olduğunu belirtiyor. İşletmeler bu değişikliklere cevap vermeli, kenara oturmamalı, gözlemlememeli ve kabul etmemelidir. Kuruluşlarda esneklik eksikliğine neden olan özellikle kalıcı olarak kurulan hiyerarşik yapılardır.

Bu yüzden modern şirketler yeniden yapılandırılmalı ve çevreye uyum sağlamalı, pazarlarını genişletmeli ve hızlı teknolojik gelişmelere ayak uydurmalıdır. Kuruluşlar, hedeflerine farklı yollarla ulaşabileceklerine inanmalı ve iyi oldukları şeylere odaklanmaya başlamalıdır. Bu yüzden çoğu kuruluş, sabit yapı ve kalıplarından vazgeçmelidir.

Kalıcı devrim

Tom Peters, kalıcı bir devrime ve yaydığı güce inanıyor. Şirketler değişen bir ortamda ayakta kalabilir. Nihayetinde başarılı olacaklar çünkü değişime açıklar ve onu benimsemeye hazırlar. Bu yüzden kuruluşlar, varoluşlarının özüne geri dönmeli, vizyon ve misyonlarını gözden geçirmeli ve daha müşteriye duyarlı bir yaklaşım benimsemelidir. İş yapmaya meraklı olarak ve sorunlarla yaratıcı bir şekilde ilgilenerek, kaos teorisinde hayatta kalabilirler. En küçük ayarlamalar ve değişiklikler bile bir dizi önemli fayda sağlayabilir

Ne düşünüyorsunuz?

Kaos Teorisi günümüz iş şirketlerinde hala uygulanabilir mi? Ve eğer öyleyse, onu nasıl kullanıyorsunuz ve genel sonuçlar nelerdir? Temel bilgiler aynı mı yoksa yenileri var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Levy, D. (1994). Kaos teorisi ve stratejisi: Teori, uygulama ve yönetimsel çıkarımlar. Stratejik yönetim dergisi, 15, 167-167.
  • Peters, T. (1987). Kaos’ta Gelişmek. HarperCollins, 1987.
  • Thietart, RA ve Forgues, B. (1995). Kaos teorisi ve organizasyonu. Organizasyon bilimi, 6 (1), 19-31.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın