Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yönetim
  3. John Maxwell’den 5 Liderlik Seviyesi Nedir?
John Maxwell’den 5 Liderlik Seviyesi
 Nedir?

John Maxwell’den 5 Liderlik Seviyesi Nedir?

  • 3 March 2021
  • 370 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, John C. Maxwell’in 5 Liderlik Seviyesini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu liderlik felsefesinin temellerini anlayacaksınız.

Liderliğin 5 Seviyesi:

  • Pozisyon – liderliğin başlangıç ​​noktası
  • İzin – insan ilişkileri kurmak
  • Üretim – olumlu sonuçlar elde etmek
  • İnsan gelişimi – çalışanların geliştirilmesi ve teşvik edilmesi
  • Çukur
  • Arka Plan 5 Liderlik Seviyesi

    Bir iş adamı, bir futbol antrenörü veya bir öğretmenden bahsetsek de; ortak noktaları lider olmalarıdır. Fakat onlar hangi liderlik düzeyindeler, çalışanlarına nasıl davranıyorlar, sonuçlar, son tarihler vb. hakkında ne düşünüyorlar? Her lider kendi seviyesinde çalışır. John C. Maxwell’e göre, beş seviye vardır. John C. Maxwell, esas olarak liderlik kitapları yazan tanınmış bir Amerikalı yazardır. Bu kitapta Liderliğin 5 Seviyesi, sonunda bir olgunluk aşamasına yol açan 5 liderlik seviyesini anlatıyor. Bu kitapla, liderlerin etkinliklerini anlamalarına ve artırmalarına yardımcı olmak istiyor.

    Liderliğin 5 Seviyesi nedir?

    İlk seviye, liderliğin başlangıç ​​noktasıdır. Her seviye için, John C. Maxwell ilgili liderin nasıl tanımlanabileceğini ve o liderin bir sonraki, daha yüksek seviyeye çıkmak için neler yapabileceğini açıklıyor. Liderlik seviyesi kişiden kişiye değişebilir ve hatta birisinin çalıştığı organizasyonun türü ve kişisel gelişim liderlerinin geçtiği şeyle ilgilidir.

    Seviyeler, kişisel ilişkiler ve elde edilen sonuçlarla bağlantılar hakkında içgörü ile başlar. Oradan, çalışanların liderlerinin vizyonuna inandıkları seviyeye kadar devam eder. Bunun bir sonucu olarak liderler, haleflerini uygun şekilde eğiteceklerdir. Lider, etrafındakiler tarafından örnek olarak algılandığında sona erer. Maxwell’e göre, her seviyeden sonra her zaman bir üst seviyeye çıkma olasılığı vardır.

    1. Konum

    Bu liderliğin başlangıç ​​noktasıdır. Liderin bir organizasyonda zorluk çekmeden liderlik etme hakkını elde ettiği seviyedir. Bu pozisyona herkes atanabilir. Bu yüzden size kişinin liderlik nitelikleri hakkında hiçbir şey söylemez. Bu seviyede, lider başkalarını etkilemez veya çok az etkileyebilir ve işlerini halletmek için iş unvanını kullanır. John C. Maxwell, “tepede yalnızlık var” ifadesinin bu liderlik düzeyi için genel olduğunu savunuyor; çalışanlar lideri güvenebilecekleri biri olarak görmezler. Birileri bir şeyleri tartışmak bir yana. Bir lidere böyle rapor veren çalışanlar genellikle motivasyonsuzdur, ondan kaçınmayı tercih eder ve hatta iş değiştirmeyi düşünür.

    Bu seviye, büyüyen organizasyonlarda yaygındır. Departmanlar büyüyor ve bu da yöneticilere olan ihtiyacın artması anlamına geliyor. Genellikle çalışanlardan birine yeni ödüllendirilen lider statüsü verilir. Tecrübesi çok az olduğundan veya hiç olmadığı için, bu sadece statüsüyle ilgilidir ve kim olduğu veya çalışanlarını nasıl idare ettiği ile ilgili değildir. Fakat bu yeni lider, liderliğin daha fazlası olduğunu anladığında, bir sonraki seviyeye geçebilir. Dolayısıyla bu düzey, liderliğin iplerini deneyimlemek ve öğrenmek için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

    2. İzin

    Bu liderlik seviyesi, liderin kendi etrafında kurduğu insan ilişkileriyle ilgilidir. Lider olarak hareket etmesi için kendisine ‘izin’ verilmiş gibi; o güvenilir bir bireydir ve çalışanları verdiği kararlara katılma eğilimindedir. Lider, onlarla iyi bir ilişkisi olduğu için, çalışanların ekstra çaba göstermesinin daha kolay hale geldiğini fark eder. Motivasyonlarının bir kısmı kendilerinden gelir ama aynı zamanda liderlerinin onlara inanmasının bir sonucudur. Bunun tersi, çalışanlar liderlerine ve onun için çabaladığı hedeflere inanırlar. İyi ilişkiler, işbirliğini güçlendirir ve sadakati ve karşılıklı güveni artırır.

    Bu seviyedeki bir lider, meslektaşlarına ve çalışanlarına gerçek bir ilgi göstermesi ve onları kişisel olarak daha iyi tanıması için iyi iş çıkarır. Meslektaşların ve çalışanların kesinlikle ilgiyi hak eden bir ev hayatı, sağlık sorunları, kişisel özellikleri ve hobileri vardır. Ayrıca meslektaşları ve çalışanları övmek ve içlerindeki en iyiyi ortaya çıkarmak akıllıca olacaktır. Karşılıklı saygıya dayalı iyi bir ilişki kurmak, hoş bir çalışma ortamı ve ekip ruhu yaratır. Fakat her zaman olumlu sonuçlara yol açması gerekmez. Bu durum 3. liderlik seviyesine doğru büyümeyi gerektirir.

    3. Üretim

    Liderin liderliğinde elde edilen ölçülebilir sonuçlarla ilgilidir. Liderin şirket için anlamı ne? Bu seviyenin kişiler arası iyi ilişkiler kurduktan sonra gelmesi, meslektaşların ve çalışanların olumlu sonuçlar elde etmek için hayati önem taşıdığı gerçeğiyle ilgilidir. Fakat bir takım birlikte adımlar atabildiğinde, birbirine inandığında ve birbirine güvendiğinde doğru üretimi gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Çalışanlara, liderden kendilerine karşı ilgi veya empati kurmaları halinde herhangi bir şov yapmadan sıkı çalışmaları söylendiğinde, tükenme riski vardır. Bu seviyedeki liderler vizyonlarını gerçeğe dönüştürmek için iyi ilişkilerini kullanırlar. Bu yüzden bir liderin organizasyondaki herkese vizyonunun ne olduğunu netleştirmesi önemlidir, böylece herkes aynı yolu takip edebilir.

    Bu lider, ekibi içinde çok seviliyor. Ama aynı zamanda bir tehlike de burada yatıyor. Bu lider organizasyon içinde başka bir pozisyon alırsa, takımın dağılması muhtemeldir. Sonuçta, liderlerinden aldıkları rehberliğe bağımlılar. Ekibi böyle bir durumda gemi başıboş bırakmaktan kaçınmak için liderin dördüncü liderlik seviyesine çıkması mümkündür.

    4. İnsan gelişimi

    Bu yönetim seviyesinde, çalışanların gelişimi ve teşvik edilmesi ile ilgilidir. Büyüyen bir organizasyonun bu dördüncü seviyede liderlere sahip olması esastır. Bu lider, çalışanlarını eğitmenin önemli olduğunu düşünüyor. Bu yüzden delegeler onlara çalışıyor. Yetki vererek onlara güven veriyor ve kendilerini geliştirmeleri için onları güçlendiriyor. Bu güvenin gerçek olması ve çalışana açıkça iletilmesi gerekir. John C. Maxwell’e göre, 4. seviye lider zamanının yaklaşık %80’ini meslektaşlarına ve çalışanlarına koçluk yapmaya ve yalnızca %20’sini kendi üretkenliğine harcıyor. 3. seviye liderliğin aksine, bırakma anlamına gelir. Sonuçlara odaklanmak ikinci derecede önemlidir.

    Bu seviyedeki liderler için temel zorluk, başkalarının büyümesini kendi çıkarlarının üzerine öncelikli olarak koymaktır. Doğru niteliklere sahip lider sayısı ne kadar fazlaysa, bu organizasyonun misyonu ve vizyonu için o kadar iyi olacaktır. Ne kadar çok yeni lider eğitilirse, bu o kadar üretken ekiplere yol açar. Dahası, bu yeni eğitilmiş çalışanlar, liderin kendileri için kişisel olarak yaptıklarını takdir edeceklerdir. Bu ‘akıl hocası ilişkilerinden’ bazıları muhtemelen bir ömür boyu sürecek.

    5. Zirve

    Bu seviyedeki lider mümkün olanın zirvesine ulaştı. Statüsü bir saygı temeline dayanıyor. Çalışanları ve meslektaşları, içinde bir örnek gördükleri için lideri takdir ediyor. Bu durum çalışanlar ayrıldıktan sonra bile düşüncelerinde kalan ve onları efsaneler olarak yaşamalarını sağlayan liderlerle ilgili. 4. seviyeden itibaren, arkalarında şirkette yeni liderler bırakacaklar ve bu da sürekli bir yeni nesil lider akışı sağlayacak.

    Bu tür liderlerin kullanılması aynı zamanda (küresel olarak) başarılı ve kurucuları hala ünlü olan 5. seviye organizasyonlar yaratır. Bunun örnekleri, bira üreticisi Heineken ve araştırma ve inovasyon yoluyla başarılı olan teknoloji şirketi Philips’tir. Kurucuların kendileri, özverileriyle olumlu bir üne kavuşan genel 5. seviye liderlerdi.

    5 Liderlik Seviyesi: Kümülatif

    Bir seviyeden diğerine büyüme yavaş ama istikrarlı bir şekilde gerçekleşir. Fakat ilk seviyeden başlamak önemlidir; buradan liderler gelişebilir ve gelişebilir, bu da onların bir sonraki aşamaya geçmelerini sağlar. Tüm seviyeler üst üste inşa edilmiştir ve bu yüzden kümülatiftir. Bir lider, 3. seviyeye ulaştıktan sonra 2. seviyede sahip olduğu becerileri kullanmaya devam edecektir. Fakat 2. seviyede yeterince etkili olduğunda 3. seviyeye adım atabilir. Bu şekilde hiçbir bilgi veya deneyim kaybolmaz ve lider kendini geliştirmeye devam edebilir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    5 liderlik düzeyini çalışma ortamınıza nasıl uygulayabilirsiniz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Maxwell, JC (2013). 5 Liderlik Seviyesi: Potansiyelinizi En Üst Düzeye Çıkarmak için Kanıtlanmış Adımlar. Merkez sokak; Sürümü yeniden yazdırın.
  • Maxwell, JC (2002). Liderlik 101: Her liderin bilmesi gerekenler. Thomas Nelson Inc.
  • Maxwell, JC (1993). İçinizdeki lideri geliştirmek. Thomas Nelson Inc.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın