Advanced
Search
  1. Home
  2. Jidoka Nedir?

Jidoka Nedir?

  • 6 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 321 Views
  • 0 Comments

Bu makale Jidoka’yı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kalite yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Jidoka’nin tanımı nedir?

Jidoka, kalitenin otomatik olarak bir üretim sürecine dahil edilmesini sağlayan Yalın bir üretim ilkesidir. Esas olarak Toyota üretim sisteminden bilinir ve 20. yüzyılın başında Japon endüstriyel tasarımcı Shingeo Shingo tarafından geliştirilmiştir. Jidoka’nın yardımıyla, üretim sürecindeki sapmaları anında tespit etmek ve düzeltmek mümkündür. Otomasyon sürecinde bir şeyler ters gittiğinde, bu hatalı üretim birikimine yol açacaktır. Jidoka, bir hata oluşur oluşmaz üretim sürecini durdurur, böylece bir hata birikimi olmaz. Hem çalışan hem de makine, bir arıza sinyali verildiğinde bir üretim sürecini durdurma özerkliğine sahiptir.

Jidoka’nın Kökeni

Jidoka’nın en eski ve en iyi bilinen örneği, Japon mucit Sakichi Toyoda’nın otomatik dokuma makinesidir. 1896’da, iplik koparsa dokuma makinesini otomatik olarak durduracak özel bir mekanizma geliştirdi. Bu durum birden fazla hatanın aktarılmasını önlemesine izin verdi. Andon olarak da bilinen bir uyarı sinyali ile çalışanlara durmaları gerektiği anlaşıldı. Bu çalışma yöntemi daha sonra otomobil üreticisi Toyota tarafından daha da geliştirildi ve üretim sistemlerine dahil edildi.

Jidoka’nın Anlamı

Japoncada Jidoka, ‘sürece kalite katmak’ anlamına gelir. Otomatik durdurma (Andon) Jidoka’da tanınmaya devam etti.

Kusursuz

Jidoka’nın temel amacı hatasız üretim yapmaktır. Bu durum üretim sürecindeki her adım için geçerlidir. Üretim süreci, bir Andon aracılığıyla bir kusur olması durumunda manuel veya otomatik olarak duraklatılacaktır. Bir şeylerin ters gittiğine dair uyarı, örneğin yanan bir kırmızı ışık veya bir sesli sinyal ile verilebilir. Sapma bir durum, sonuç olarak kusurlu bir ürüne neden olur. Bu genellikle üretim sürecinde fazladan çalışmaya yol açar. Bu yüzden yarı mamul ürünlerdeki hataların erkenden engellenmesi ve üretim sürecine sorunsuz bir şekilde devam edilebilmesi gerekmektedir. Kusursuz üretimin bu yolu Yalın’ın önemli bir parçasıdır; Kusurlar elbette üretim sürecinde ekstra iş ve onarım çalışmalarına yol açar. İşlemi hemen duraklatarak, kusurun nedeni tespit edilebilir ve anında çözülebilir.

Adımlar

Sadece kalite değil, aynı zamanda verimlilik de artacaktır. Jidoka, basit bir makine duraklamasının ötesine geçer ve dört basit, birincil adıma bölünmüştür:

  • Meydana gelen sapmanın tespiti
  • üretim durağı
  • Uyarlamaların, düzeltmelerin veya onarım çalışmalarının yürütülmesi
  • Kusurun temel nedeninin araştırılması
  • 1. Adım ve 2

    Bu iki adım otomatikleştirilebilir. Öncelikle üretim sürecindeki aşamaların teslim sürelerinin belirlenmesi gerekir. Olası sapmalar durumunda işlemin durdurulması gerekir. Bu durum tüm prodüksiyon için durumun böyle olduğu anlamına gelmez. Bu durum temel nedene ve bir sapmanın getirdiği etkilere bağlıdır. Andon ile gösterilen bir durak, net bir sinyal verir. Bu şekilde ilgili tüm taraflar için bir tür müdahalenin gerekli olduğu açıktır. Bu yüzden tüm çalışanların sapmayı bilmesi çok önemlidir, böylece onu gözlemleyen çalışan bağımsız olarak sapmayı düzeltmez. Asla rutin bir süreç haline gelmemelidir; ortaya çıkan kusurların kaydı her zaman Jidoka içinde yapılmalıdır.

    3. Adım ve 4

    Hem uyarlamaların uygulanması (hızlı düzeltme) hem de nedenlerin araştırılması otomatikleştirilemez. Bunun için insan müdahalesi gereklidir. Temel nedeni teşhis etmek ve analiz etmek çok zaman gerektirir ve baştan sona yapılmalıdır. Sapma düzelir düzeltilmez üretim devam edebilir. Bu durum hasarı sınırlar ve kusurun tekrarlanma şansı azdır.

    3. ve 4. adımların sorumluluğu esas olarak atölyedeki çalışanlara aittir; baştan sona üretim sürecinin tüm yönlerini bilirler ve bu yüzden hataya hızlı bir şekilde iyi bir çözüm bulabilirler. Fakat üretim sistemindeki sapmaların ilgili tüm taraflara aktarılması önemlidir. Onarım çalışmasından sonra temel nedenin keşfedilmesi gerekir. Fakat o zaman kesin önlemler alınabilir, böylece tekrarlar hariç tutulur.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Jidoka kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi ve yalın süreç yönetimi için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Baudin, M. (2007). Makinelerle çalışmak: jidoka ile yalın işlemlerin somunları ve cıvataları. CRC Basın.
  • Berk, E. ve Toy, A. Ö. (2009). Jidoka altında kalite kontrol şeması tasarımı. Deniz Araştırma Lojistiği (NRL), 56 (5), 465-477.
  • Subramaniam, SK, Husin, SH, Singh, RSS ve Hamidon, AH (2009). Endüstriyel atölye performansını izlemek için üretim izleme sistemi. Uluslararası sistem uygulamaları, mühendislik ve geliştirme dergisi, 3 (1), 28-35.
    • Share:

    Leave Your Comment