Advanced
Search
  1. Home
  2. İzlenim Yönetimi Nedir?

İzlenim Yönetimi Nedir?

  • 30 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 226 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Gösterim Yönetiminin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.

Gösterim Yönetimi nedir?

Öz sunum olarak da adlandırılan İzlenim Yönetimi, insanların sosyal etkileşimlerdeki bilgileri düzenleyerek ve kontrol ederek başkalarının bir kişi, nesne veya olay hakkındaki algısını etkilemeye çalıştıkları bilinçli veya bilinçaltı süreçtir. Ek olarak teori, insanların algılarının ve bilişlerinin hedefler ve eylemlerle tutarlı olmasını sağlamaları gerektiği gerçeğini detaylandırır. Tutarlılık teorisindeki bilişsel uyumsuzluk hakkında daha fazla bilgi edinin.

İnsanlar kendilerini başkalarına her zaman olabildiğince olumlu bir şekilde sunacaklardır. Çoğu insan çoğu zaman başkalarının yaptıklarında, yapmadıklarında veya bir şey söylemediklerinde onlar hakkında ne düşüneceğini merak eder. İş dünyasında bu durum farklı değil. Örneğin bir şirketin pazarlama faaliyetlerini ele alalım. Satış görevlileri, ürünlerini veya hizmetlerini olabildiğince olumlu bir şekilde sunmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Aslında, sonuçları en üst düzeye çıkarmak için halkın ve potansiyel tüketicinin izlenimlerini yönetmek onların görevidir. Daha gündelik bir örnek, izcilerin maça geleceğini bildiği için gösterişli yeni futbol ayakkabıları satın alan çocuktur.

Gösterim Yönetimi Araştırması

Gösterim Yönetimi ilk olarak 1959’da Erving Goffman tarafından kavramsallaştırıldı. Çalışma ilk olarak ‘Günlük Yaşamda Kendiliğin Sunumu’ nda yayınlandı. Konsept 1967’de genişletildi.

Gösterim Yönetimi Araştırması iki farklı yol boyunca geliştirildi. Bunlardan biri, insanların başkalarına aktarmaya çalıştıkları izlenimlerin türünü etkileyen faktörleri hedefliyordu. Diğer yol, on bir farklı sunum perspektifine götürür. Bu bakış açıları arasında uyum, saldırganlık, liderlik, damgalama ve zihinsel ve fiziksel sağlık yer alır. Bu makale on bir kendini sunum tekniğinin her birini tartışmaktadır.

Gösterim Yönetiminde Teknikler

İzlenim yönetimi, insanların başkalarının onlar hakkında sahip olduğu izlenimi kontrol etme ve etkileme girişimlerini ifade eder. Yaklaşık yedi Gösterim Yönetimi tekniği vardır. Bu tekniklerin hepsi günlük hayatta kullanılmaktadır. İşte, evde ve diğer durumlarda.

1. Uygunluk

Uygunluk, kabul edilmek anlamına gelir ve başkalarının çevrenin veya çevredeki insanların keyfini çıkarmasına izin vermek anlamına gelir. Bu teknik, şirketler tarafından çalışanları birlikte çalışmak için bir araya getirdiklerinde uygulanır ve böylelikle çalışanların kendilerini kabul edilmiş ve rahat hissetmelerini sağlar.

2. Mazeretler

İkinci İzlenim Yönetimi tekniği bahanelerle ilgilidir. Mazeretler genellikle bir kişinin olumsuz veya kabul edilemez bir olay hakkındaki açıklamasına atıfta bulunur. Bu açıklama, ağır bir ceza veya yargılamadan kaçınmak için verilmiştir. Genellikle bahaneler yapılır. Bir toplantıya geç kaldığınızda veya bir sürücü emniyet kemerini takmadığı için para cezasına çarptırıldığında.

3. Alkış

Alkış, izleyiciyi gururla selamlamak anlamına gelir çünkü birisi işini mükemmel yaptığını bilir. Birisi bunu kendisi hakkında mükemmellik duygusuyla yapıyor. İş dünyasında bu, iyi bir fikir veya girişim nedeniyle proje yöneticisi tarafından övülen bir proje ekibi üyesine atıfta bulunabilir. Bu durum diğer çalışanları daha çok ve daha iyi çalışmaya teşvik eder.

4. İltifat

İltifat, bir başkasını anlayışlı ve sevimli görünmesi için aşırı derecede iltifat etmek anlamına gelir. İltifat, birinin sosyal çekiciliğini artırmak için başkalarının izlenimlerini yönetmek için iddialı bir sosyal tekniktir. Bu durum diğerini öven, öven veya iltifat eden şeyler söyleyerek yapılır. Bu izlenim tekniği, özellikle online pazarlama dünyasında yaygındır.

5. Kendi kendini tanıtma

Kendini terfi, kişinin en iyi özelliklerini vurgulamak veya kusurlarını küçümsemekle ilgilidir. Bu durum kişinin kendi başarılarına dikkat çeker. Bu fenomen özellikle iş dünyasında sık görülmektedir. Buna bir örnek, patronuna şunu söyleyen bir satıcıdır: “X iş arkadaşı, altı haftada tamamladığım satış işlemlerinin sayısına ulaşmak için üç yıl sürdü.”

6. İyilikler

İyilik, hem iş hem de günlük yaşamda başka bir popüler tekniktir. İyilik, başkalarının onlardan kabul ve onay alması için güzel bir şey yapmakla ilgilidir. Örneğin, bir lüks araba satıcısı, müşteri biletlerini tiyatroya sunabilir çünkü bunları kendisi kullanamaz.

7. İlişkilendirme

Dernek, kişiler ve ilişkili olduğu şeyler hakkındaki bilgileri yöneterek kişinin imajını iyileştirmek veya korumakla ilgilidir. Örneğin, bir başvuru sahibi görüşmeciye şunu söyleyebilir: ‘Bu çok tesadüf, patronun ve ben üniversitede oda arkadaşıydık’. Dernek aynı zamanda, derneğe dahil olan kişilerin bilgileri ve imajı ile ilgili olarak birbirlerini güçlendirmek ve korumak için başkalarıyla işbirliği yapmak anlamına gelir.

Gösterim Yönetimi ve iş görüşmeleri

Kolektivist bir kültürden insanlar (Geert Hofstede’nin boyutları) Gösterim Yönetiminde muhtemelen daha yüksek puan alırlar. Ek olarak Gösterim Yönetiminde daha yüksek puanlar, geliştirme amaçlı değerlendirmelere göre seçim değerlendirmelerinde daha sıktır. Aynı etki, birisinin yeni bir işi olduğunda da ortaya çıkar. Bu durumda, kendini geliştirmek için potansiyel alanlar ararken olduğundan daha olumlu bir resim yapma eğilimindedir. Ticari bir işe başvururken yüksek puan adaya daha çok bağlanır. Mantıklı görünüyor. Psikolog Jan Meijning’e göre, böyle bir toplantı özellikle kendinizi satmakla ilgilidir.

Kendini kandırma ve Gösterim Yönetimi

Kendini kandırma, kanıtların ve mantıksal argümanların alaka düzeyinin, anlamının veya öneminin reddedildiği veya rasyonelleştirildiği bir süreç veya ifadedir. Kendini kandırma, insanların aldatmanın kendi bildiklerini açığa vurmamak için kendilerini bir gerçeğe ikna etmelerini gerektirir.

Herkes belli bir düzeyde kendini aldatma gösterir. Bununla birlikte çok fazlası sorunludur. Sadece dinlediklerine ikna olmuş birisine dinlemediklerini açıklamaya çalışın. Birisi kendisiyle ilgili gerçekçi olmayan fikrin farkında olmadığında, bunu sınırlı bir süre içinde etkilemek imkansızdır. Yani, bunu bir iş görüşmesi sırasında yapmaya çalışmayın. Bu olduğunda, konuşma muhtemelen bir evet-hayır tartışmasıyla sonuçlanacaktır. Gerçekçi olmayan bir öz imaja sahip biri, bir test raporunun sonuçlarını bile reddedecektir. Bunun yerine, örnekler de dahil olmak üzere bir adayın güçlü yönlerini sorar.

Gösterimleri yönetme

Başkaları üzerinde yaptığınız izlenimleri yönetmek için aşağıda birkaç yönerge bulabilirsiniz.

1. Kendinizi tanıyın

Öz farkındalık, başarılı Gösterim Yönetimi ve özgünlük için en önemli şeylerden biridir. Sosyolog Goffman, insanların sadece benimsediğimiz çeşitli rollerin bir kombinasyonu olduğunu öne sürdüğü bir dramaturjik teori önerdi. Fakat kendine değer verme duygusuna sahip olmak önemlidir. Ben kimim? Neye değer veririm? Ben neyi temsil ediyorum? Çevresindeki her şeye ve herkese uyum sağlayan bir bukalemuna dönüşmemizi önlemek için bir öz-değer duygusuna sahip olmak önemlidir. Her zaman kitlelerle birlikte gitmek gerekli değildir.

2. Dikkatli olun

Başkalarıyla etkileşim halindeyken beynimiz tam hızda çalışır. Sosyal durumlarda etkili dinleyiciler olmak önemlidir ve başkalarının bakış açıları anlaşılmalıdır. Bu amaçla farklı beyin alanları arasında birçok bağlantı kurulur. Bu genellikle bilinçaltında gerçekleşse de insanlar ifadelerin ve eylemlerin sonuçları hakkında düşünmelidir. Kendini açığa vurma, başkalarıyla ilişki kurmanın önemli bir parçasıdır. Yine de çok fazla bilgiyi çok hızlı açıklamamaya dikkat etmeli ve her zaman bir başkasının bu bilgiye nasıl yanıt vereceğini düşünmeliyiz.

3. Duyguları yönetin

Hiçbir şey, uygunsuz ve patlayıcı bir duygusal patlamadan daha hızlı olumsuz bir izlenim yaratmaz. Duygular, başkalarıyla bağlantı kurmak için önemli bir araçtır ve duyguları ifade etmek insan beynine denge getirir ama duygular düzenlenmeli ve yönetilmelidir. Öfke, kızgınlık ve hatta tiksinti gibi olumsuz duygular her zaman dikkatli ve stratejik bir şekilde gösterilmelidir. Örneğin, büyük organizasyonlardaki liderler için duygusal temkinli davranmak çok önemlidir ama başkalarına da onların memnun veya hoşnutsuz olduklarını açıkça bildirin.

4. Görgü kurallarını hatırlayın

İnsanlara belirli sosyal durumlarda nasıl davranacaklarını söyleyen normlar olarak da adlandırılan bir dizi sosyal kural vardır. Olumlu bir izlenim bırakmak ve sürdürmek için bu sosyal normlara uymak ve saygı duymak önemlidir. Ek olarak iyi bir tavrımız olduğunu ve farklı ve belki de zorlayıcı durumlarda nasıl davranacağımızı bildiğimizi göstermek önemlidir. Kibar olmak, izlenim yönetimi için her zaman iyi bir stratejidir, çünkü çok az insan nezaketi onaylamaz veya onunla olumsuz çağrışımlar yapar.

5. Özgüvenli olun

Kendinize güven duymadığınız zaman benimsemek zordur ama cesaret ve kararlılık gerektiren sosyal anlar vardır. Örneğin, başkalarıyla sohbet etmek zorunda olduğunuz bir durumu ele alın. Düşünmeden inisiyatif alın ve iyi bir soru sorun veya birine yardım edin. Ek olarak ilkelerinize veya inançlarınıza sahip çıkmak önemlidir. Liderlik pozisyonunuz varken başkalarını vizyonlarınıza ikna etmek özellikle önemlidir. Çoğu insan, belirli bir inanca veya fikirlere olan bağlılığınıza saygı duyacaktır. Fakat makul de olun. Bir başkası kendi inancınızı veya çalışma yönteminizi çürüten bir argüman paylaştığında, bunları düzeltin.

6. Pozitif olun

Olumlu düşüncenin ve olumlu sevginin izlenim yaratırken önemi ve kullanımına bakarak kazanılacak çok şey var. Bir gülümseme, bir iltifat, pozitif bir enerji her zaman negatif ve yüklü bir atmosferden daha iyidir. İyimser liderler, çalışanları daha kolay ikna edebilecek ve daha sıklıkla etkili olarak görülecektir.

Etkili kendi kendine izlenim yönetimi her zaman kolay değildir. Çoğu sosyal beceride olduğu gibi, bu aynı zamanda kişinin kendi kendine izlenim yönetimini tam olarak geliştirmek için düzenli olarak uygulanması gereken bir şeydir.

Gösterim Yönetimi özeti

İzlenim Yönetimi, insanların bilgileri düzenleyerek ve kontrol ederek başkalarının kendileriyle ilgili algılarını veya izlenimlerini etkilemeye çalıştıkları süreçtir. İnsanlar başkalarına kendileri hakkında olumlu bir imaj sunma eğilimindedir. Bu aynı zamanda iş dünyasında da rol oynuyor.

Bu amaçla bilinçli veya bilinçsiz olarak çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Örneğin, uygunluk, mazeret, beğeni veya pohpohlama. Ek olarak iyilikler ve çağrışımlarda olduğu gibi kendi kendini tanıtma popülerdir. İnsanlar özellikle iş görüşmelerinde kendileri hakkında olumlu bir imaj sergilemeye çalışırlar. Fakat kendinizi kandırmaya dikkat edin.

Kendi gösterimlerinizi doğru şekilde yönettiğinizden emin olmak için yukarıdaki bölümde bulunan ipuçlarını okuyun.

Ne düşünüyorsunuz?

Gösterim yönetiminin açıklamasını biliyor musunuz? Yukarıda bahsedilen gösterim yönetimi tekniklerinden birini kullandığınız bir durumu paylaşır mısınız? Çevrenizde bu teknikleri kullanan insanlar görüyor musunuz? Başkalarının sizi nasıl algıladığını düşünmenin iyi bir şey olduğunu düşünüyor musunuz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Bromley, DB (1993). İtibar, imaj ve izlenim yönetimi. John Wiley&Sons.
  • Leary, MR ve Kowalski, RM (1990). Gösterim yönetimi: Bir literatür taraması ve iki bileşenli model. Psikolojik bülten, 107 (1), 34.
  • Schlenker, BR (1980). İzlenim yönetimi. Monterey, CA: Brooks/Cole Yayıncılık Şirketi.
  • Tedeschi, JT (Ed.). (2013). İzlenim yönetimi teorisi ve sosyal psikolojik araştırma. Akademik Basın.
    • Share:

    Leave Your Comment