Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. İnsan Kaynakları
  3. İşveren Markası Nedir?
İşveren Markası
 Nedir?

İşveren Markası Nedir?

  • 17 January 2021
  • 243 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale İşveren Markasını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü yönetim aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.

İşveren Markası nedir?

Doğru çalışanları bulmak, şirketler için genellikle kolay olmaktan uzaktır. Dahası, günümüzde çalışanların uzun süre aynı işveren için çalışmaya devam etmesi artık yaygın değildir. Çoğu durumda, çalışanlar her beş yılda bir işverenlerini değiştirmeyi seçerler. Bununla birlikte şirketlerin yeni çalışanları cezbetmesi ve daha sonra çalışanları daha uzun süre elde tutması yine de faydalıdır. Çalışanlara sağlam bir yatırım, sonunda birçok fayda ile sonuçlanacaktır. Şirkete sadık ve tanıtımını yapan iyi eğitimli çalışanlar, organizasyonu daha da güçlendirecektir. Bu sadece üretimin artacağı anlamına gelmiyor, aynı zamanda şirketlerin de rekabetçi kalabilecekleri anlamına geliyor. ‘İşveren Markası’ bunu başarmaya yardımcı olabilir.

İşveren markası

İşveren Markası, bir şirkete güçlü bir işveren markası verir. Bu durum insanların söz konusu şirket için çalışmaya istekli olmalarını, kendilerini şirketle özdeşleştirmelerini ve tanıdıklarına işyerlerini gururla anlatmalarını sağlar. İşveren Markası bir yandan doğru çalışanları işe almaya odaklanırken, diğer yandan dış dünya tarafından algılanan imajına odaklanır. Şirketler, gelecekteki çalışanlarının diğer şirketlerden daha çok seveceğini umarak ayrıcalıklı bir konumda olmak isterler. Bunu başarmak için gerçek bir görüntü yardımcı olabilir.

İşe alma politikası

İşveren Markasına enerji yatırımı yapan şirketler, bunu yetenekleri çekmek ve elde tutmak için bir araç olarak görüyor. İyi çalışanlar daha sonra şirket hedeflerine ulaşılmasını sağlayacaktır. İlginç işverenler doğru çalışanları çeker ve mevcut çalışanların personel devir oranının düşük olmasını sağlar. Sonuçta, yeteneği elde tutmak, yetenekleri çekmek kadar önemlidir. Yeni çalışanlara neler sunabileceklerini önceden düşünen şirketler, bu grubun önemli bulduğu tüm yönlerin farkındadır. Çalışan profillerinin oluşturulması da doğru çalışanları bulmaya yardımcı olabilir. Şirketler kimi aradıklarını bilirlerse, şirket hedeflerini gerçekleştirmek daha kolay hale gelir. Bazı durumlarda, sözde personalar ile çalışmak ve gelecekteki çalışanın kim olduğunu, bir işte neyi önemli gördüklerini, kendilerini nasıl geliştirmek istediklerini ve tercih ettikleri davranış tarzlarının ne olduğunu öngörmeye yardımcı olur. Bu durum esas olarak doldurulması daha zor olan açık pozisyonlar için işe yarar. İş ilanı oluşturulduktan sonra, şirketlerin doğru zamanda ve doğru kanallar aracılığıyla mümkün olan en geniş hedef kitlenin dikkatini çekmesi önemlidir.

Resim

İyi bir işveren markası yaratmak için, bir şirketin dış dünyayla iletişim kuracak dürüst bir hikayesi olmalıdır. Şirketin bir işveren olarak nasıl algılandığı ve insanların çalışmak isteyeceği bir şirket olup olmadığı ile ilgili. İş ilanı hazırlanmadan önce mevcut çalışanlara şirket hakkında ne düşündüklerini sormak iyi bir fikirdir. Çalışanlarla sohbet ederek, bir şirket önemli olan değerlere ilişkin içgörü kazanacaktır. Bir kuruluş bu değerleri dış dünyaya tanıtabilir. Örneğin, bir şirket kendisini “yenilikçi ve teknolojik” olarak tanıtabilirken, başka bir şirket kendisini “kısa iletişim hatları olan küçük bir gayri resmi kuruluş” olarak tanıtacaktır. Daha sonra şirket profilini tam olarak gösteren kaynaklar buna ayrılabilir. Örneğin, şirketin web sitesindeki mevcut çalışanların ilham verici hikayelerini, belirli bir iş ilanını, özel iş sitelerindeki açık işleri, reklamları, Facebook, Twitter ve Instagram’daki içerikleri, açık günleri ve basın bültenlerini düşünün. Mesajın her ortamda tutarlı olması ve mevcut çalışanların gerçek deneyimlerine yakından benzemesi özellikle önemlidir. Bu grup, halka anlatılan hikayenin gerçekte olduğundan daha pembe olduğu hissine kapılmamalıdır.

Çalışanın görüşleri

İşveren Markası için, mevcut çalışanları başlangıçtan itibaren bir hikaye geliştirmeye dahil etmek tavsiye edilir. Bu durum organizasyonun benzersiz ve ayırt edici özelliklerini tanımlama fırsatı verilen çalıştaylar veya röportajlar düzenleyerek kolaylaştırılabilir. Bu durum işveren markası için değerli bilgiler sağlayacaktır. Araştırmalar, çalışanların maaşlarının iyi bir çalışma ortamından daha az önemli olduğunu düşündüklerini gösteriyor. Bağımsızlık, sorumluluk, görevlerde çeşitlilik ve takdir önemli hususlardır. Görüşmelerde çalışanlara, örneğin neden organizasyon için çalışmayı seçtikleri, organizasyonu benzersiz kılan nedir ve diğer insanlara şirketleri hakkında ne söyledikleri sorulabilir. Çalışanlar ayrıca organizasyondaki olası iyileştirmeler ve onların görüşüne göre şirketin amacının ne olabileceği hakkında yararlı bilgiler sağlayabilir. Dahası, kuruluşun kendi bilgilerini temel alarak bir işveren olarak kendisini en iyi şekilde nasıl yansıtabileceği konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.

Atölye çalışmaları ve görüşmelere ek olarak, her yıl tekrarlanan bir çalışan memnuniyeti anketi bile faydalı olabilir. İyi bir İşveren Markası ve çalışan bağlılığı ile açık pozisyonlar doğru adaylarla çok daha hızlı tamamlanacaktır. Bir ekipte daha fazla insan işle ilgili daha az stresle sonuçlanacak ve bu da iş memnuniyetinin artmasına yol açacaktır. Daha yüksek düzeyde iş tatmini, daha az hastalık devamsızlığına yol açacak, çalışanlar aynı işveren için daha uzun süre çalışmaya devam edecek ve müşteri dostu olma düzeyi artacaktır. Şimdi döngü tamamlandı.

Güvenilirlik

İşveren Markası söz konusu olduğunda, aslında kuruluş tarafından gerçekleştirilen güvenilir ve benzersiz bir hikayenin anlatılması son derece önemlidir. Şirketler kendilerine, gelecekteki çalışanların neden kendi kuruluşları için çalışmak isteyeceklerini ve kuruluşun hangi yönlerinin onlar için çekici olacağını sormalıdır. Belirli özellikleri güçlü ve net bir şekilde ifade ederek, sonunda insanların hayal güçlerini yakalayacaklar. Doğal olarak, herhangi bir organizasyon kendini iyi bir şekilde sunacaktır. Buradaki zorluk, bunu dürüst ve inandırıcı bir şekilde yapmaktır.

Ne düşünüyorsunuz?

İşveren Markası ile deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir işveren markası oluşturmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Fairburn, JA ve Malcomson, JM (2001). Performans, terfi ve Peter İlkesi. Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 68 (1), 45-66.
  • Lazear, EP (2004). Peter İlkesi: Bir düşüş teorisi. Politik ekonomi dergisi, 112 (S1), S141-S163.
  • Peter, LJ ve Hull, R. (1969). Peter ilkesi (No. 04; RMD, PN6231. M2 P4.). Londra: Hatıra Basını.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın